Με το νέο γήπεδο της ΑΕΚ «Αγια-Σοφιά» να βρίσκεται υπό κατασκευή στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο αντιδήμαρχος Αναπτυξιακής Πολιτικής της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, Αθανάσιος Λέκκας, μίλησε στην «kedenews» για τον θετικό αντίκτυπο του γηπέδου της ΑΕΚ στην ανάπτυξη και ανάδειξη του δήμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ
ΛΥΔΙΑ ΜΠΕΝΤΡΟΣ
-Ποιο είναι το προσωπικό όραμα σας για τον δήμο ως αντιδήμαρχος Αναπτυξιακής Πολιτικής;Πρώτα από όλα θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο κ. Βούρο ο οποίος δείχνοντας στην πράξη πως πιστεύει βαθιά στην συνεργασία, με μόνο γνώμονα το καλό της πόλης μας, μου έκανε την τιμητική πρόταση να αναλάβω αυτόν τον κρίσιμο τομέα για την λειτουργία του Δήμου μας, αν και προέρχομαι από άλλη παράταξη. Το προσωπικό μου όραμα το οποίο μοιράζονται τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι συνάδελφοι Αντιδήμαρχοι που συμμετέχουμε στην διοίκηση του Δήμου, είναι να γίνει η πόλη μας, παράδειγμα προς μίμηση σε όλα τα επίπεδα. Να μην αφήσουμε αναξιοποίητο ούτε ένα ευρώ από τα χρηματοδοτικά προγράμματα τόσο τα Εθνικά όσο και τα Κοινοτικά. Να είμαστε πρωτοπόροι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των συνδημοτών μας, αξιοποιώντας στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής όλων μας.
-Ως αντιδήμαρχος Αναπτυξιακής Πολιτικής της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο αντίκτυπος για τον δήμο μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του Αθλητικού Κέντρου Μνήμης και Πολιτισμού «Αγία Σοφία»;
Ο αντίκτυπος της έναρξης λειτουργίας του νέου γηπέδου θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τον δήμο μας, δεδομένης της αύξησης της επισκεψιμότητας στην πόλη μας. Δεν είναι μόνο το γήπεδο και οι αγώνες που θα δίνει η ομάδα της ΑΕΚ σε αυτό το γήπεδο. Είναι πολύ πιθανό το στάδιο να χρησιμοποιηθεί και για τις ανάγκες των διεθνών αγώνων της εθνικής μας ομάδας. Παράλληλα, η χρήση του για συναυλίες και παρόμοιες εκδηλώσεις αναμένεται να προσελκύσει επισκέπτες στην περιοχή μας.
Άλλη μια πολύ σημαντική πτυχή του νέου γηπέδου είναι το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, που κατασκευάζεται στην πλευρά του γηπέδου όπου ήταν η παλιά «σκεπαστή» εξέδρα, η θύρα 9-11 για τους γνωρίζοντες τη γεωγραφία του παλιού γηπέδου. Ένα μουσείο μοναδικό στο είδος του, που επίσης αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες στην πόλη μας (σχολεία, συλλόγους κ.λπ.). Βλέπουμε, λοιπόν, πως υπάρχει το αθλητικό κομμάτι, που είναι αυτονόητο, σαφέστατα θα προάγει την οικονομική ανάπτυξη της πόλης, υπάρχει το πολιτιστικό κομμάτι (με τα μουσεία που θα δέχονται επισκέψεις από σχολεία, συλλόγους) και πάνω απ’ όλα είναι ένας χώρος που κρατάει ζωντανή τη μνήμη και τους συμβολισμούς που συνδέουν την ΑΕΚ με τη Ν. Φιλαδέλφεια.
-Διέγερση του αθλητικού πνεύματος, πολιτισμική ένεση, βελτίωση της ρυμοτομίας και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Είναι η «Αγία Σοφία» ίσως το πιο πολυσχιδές έργο των τελευταίων ετών εντός του Κεντρικού Τομέα Αθηνών;
Απ’ όποια πλευρά και να το δει κανείς, σίγουρα το νέο γήπεδο της ΑΕΚ είναι από τα πλέον σημαντικά έργα που γίνονται σε ολόκληρο τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί πως η κατασκευή του γηπέδου με την παράλληλη υπογειοποίηση περιμετρικά του γηπέδου δημιουργεί επιπλέον ελεύθερους χώρους για το κοινό.
Ο δρόμος περιμετρικά του γηπέδου βυθίζεται προκειμένου να λειτουργεί απρόσκοπτα για τα οχήματα και τις ημέρες των αγώνων της ΑΕΚ, ενώ ταυτόχρονα σχηματίζεται ένας μοναδικός πεζόδρομος περιμετρικά του γηπέδου που έρχεται και δένει αρμονικά με τον πεζόδρομο παράλληλα της λεωφόρου Δεκελείας, δημιουργώντας μοναδικές συνθήκες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης μας. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως στα όρια του δήμου μας, και συγκεκριμένα έναντι του σταθμού του ΗΣΑΠ «Περισσός», με πρωτοβουλία του μητροπολίτη μας σεβασμιώτατου Γαβριήλ, ενός ανθρώπου με όραμα και δημιουργική σκέψη, δημιουργείται το Ιωνικό Κέντρο.
Πρόκειται για ένα θεματικό πάρκο, «παιδί» της μητρόπολης, που στόχο έχει τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει ορόσημο για την περιοχή, μιας και όταν ολοκληρωθεί στην έκταση των 7 στρεμμάτων θα έχει και έναν σημαντικό χώρο πρασίνου. Οπότε, αντιλαμβάνεστε πόσο αλλάζει και ομορφαίνει ολόκληρη η περιοχή μας, με επιπλέον ελεύθερους χώρους για τους πολίτες, και γίνεται ακόμα πιο ελκυστική τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες.
-Στο παρελθόν είδαμε να εκδηλώνονται αντιδράσεις από φορείς του δήμου σχετικά με τη ανέγερση του γηπέδου. Ανυπομονείτε για τη λειτουργία της «Αγίας Σοφίας» για να κλείσετε στόματα;
Στη δημοκρατία ο καθένας μας έχει δικαίωμα στη διαφορετική άποψη και προσέγγιση. Δεν θα ήθελα να κρίνω τη στάση της προηγούμενης δημοτικής αρχής καθώς αυτή στο σύνολο της κρίθηκε από τους συμπολίτες μας στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Σίγουρα όλοι μας στη Νέα Φιλαδέλφεια προσμένουμε την ολοκλήρωση του νέου έργου, προκειμένου όσα έχουμε αναλύσει και προσδοκούμε από τη λειτουργία του γηπέδου να τα δούμε να γίνονται πράξη για την πόλη μας.
-Άλσος και πυρασφάλεια! Μπορούν να είναι εφησυχασμένοι οι περιβαλλοντολόγοι και οι κάτοικοι της περιοχής;
Μου δίνετε σε αυτό το σημείο την ευκαιρία να αναφερθώ και στον προγραμματισμό μας να καταθέσουμε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μια πρόταση για την ευρύτερη ανάπλαση του άλσους, η οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και την τοποθέτηση σε όλο το άλσος μας αισθητήρων πυρανίχνευσης προκειμένου να το θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο απέναντι σε κάθε κίνδυνο.
Οφείλω σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω τα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και τον πρόεδρο της ΕΕΤΑΑ και πρόεδρο της επιτροπής αξιολόγησης του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» κ. Ηλία Γιάτσιο, διότι σε οτιδήποτε έχουμε μέχρι σήμερα χρειαστεί ως δήμος, είναι δίπλα μας προκειμένου να συνδράμουν από την πλευρά τους στην κατάθεση των προτάσεών μας. Αντιλαμβάνομαι πλήρως την ανησυχία που ενδεχομένως υπάρχει σχετικά με το άλσος, αλλά επιτρέψτε μου να αναφέρω πως, από το 1930 που κατασκευάστηκε έως και το 2003 που γκρεμίστηκε το γήπεδο, δεν έχει υπάρξει περιστατικό που να έθεσε σε κίνδυνο το άλσος μας.
-Η Νέα Φιλαδέλφεια αναπόφευκτα θα αποκτήσει και πάλι παλμό. Πάνω από 25 αγώνες τον χρόνο, κοινωνικές εκδηλώσεις, συναυλίες, σχολικές εκδρομές. Ποιο είναι το πλάνο αξιοποίησης αυτής της «νέας» Νέας Φιλαδέλφειας και ποια μπορεί να είναι τα οικονομικά οφέλη για τους κατοίκους;
Η λειτουργία του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, σε συνδυασμό με το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, συνεπάγεται αυτομάτως τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι ανάγκες που θα προκύψουν για ανθρώπους που θα εργάζονται σε αυτά τα δύο μεγάλα έργα θα καλυφθούν κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από συνδημότες μας. Παράλληλα, όπως αντιλαμβάνεστε, μέσα από τη θεαματική αύξηση της επισκεψιμότητας θα δημιουργηθούν νέες ανάγκες θέσεων εργασίας στα καταστήματα κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν στην πόλη.
Και αυτές οι νέες θέσεις θα καλυφθούν σε πολύ μεγάλο ποσοστό από συμπολίτες μας. Αλλά δεν είναι μόνο οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. Σε μια δύσκολη συγκυρία για την οικονομία και εν μέσω πανδημίας οι ήδη υπάρχουσες θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν, κάτι εξίσου σημαντικό. Γενικότερα, η πόλη μας θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για πολύ κόσμο.