Αλλάζουν όλα στις συναλλαγές με το Δημόσιο: Τέλος εποχής για τα πιστοποιητικά

gov

Με ένα σημαντικό βήμα προς τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών προχωρούν στην κατάργηση της έκδοσης και προσκόμισης πιστοποιητικών που μέχρι σήμερα θεωρούνταν απαραίτητα, όπως αυτά της οικογενειακής κατάστασης και της γέννησης.

Τέλος τα χαρτιά – Οι πληροφορίες θα αντλούνται αυτόματα

Η νέα διαδικασία αξιοποιεί τις δυνατότητες διαλειτουργικότητας μεταξύ των δημόσιων φορέων. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι πληροφορίες που περιέχονται στα παραπάνω πιστοποιητικά θα ανακτώνται αυτόματα από τις βάσεις δεδομένων του Δημοσίου, χωρίς να χρειάζεται να προσκομίζονται από τον πολίτη. Έτσι, μειώνεται η γραφειοκρατία και εξοικονομείται χρόνος για όλους.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου:

«Είναι περιττό οι πολίτες να μεταφέρουν αναλογικά ή ψηφιακά έγγραφα, τη στιγμή που οι διαλειτουργικότητες επιτρέπουν στους φορείς να αντλούν αυτόματα τα απαραίτητα στοιχεία».

Το νέο ψηφιακό οικοσύστημα του Δημοσίου

Παράλληλα, με την υλοποίηση του νέου CRM στο gov.gr, η εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων γίνεται πιο εύκολη και ενιαία. Η ψηφιακή εμπειρία στο gov.gr αναβαθμίζεται και παρέχει τη δυνατότητα για ολοκλήρωση συναλλαγών χωρίς φυσική παρουσία, σε 24ωρη βάση, από οποιοδήποτε σημείο.

Η νέα ψηφιακή υποδομή στοχεύει σε:

  • ενοποιημένη εξυπηρέτηση του πολίτη, χωρίς ανάγκη να γνωρίζει ποιος φορέας είναι αρμόδιος
  • βελτίωση της διαφάνειας και της προσβασιμότητας
  • αύξηση της αποδοτικότητας του Δημοσίου
  • διευκόλυνση της δημιουργίας νέων ψηφιακών υπηρεσιών

Αξιολόγηση δημόσιων υπηρεσιών από τον πολίτη

Για πρώτη φορά, ενεργοποιείται μεγάλης κλίμακας αξιολόγηση υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου από τους ίδιους τους πολίτες, μέσω προσωποποιημένων ερωτηματολογίων.

Οι πολίτες, μέσω του Εθνικού Μητρώου Επικοινωνίας, θα μπορούν να βαθμολογούν υπηρεσίες όπως:

  • ΚΕΠ, ΔΥΠΑ, e-ΕΦΚΑ
  • υπηρεσίες gov.gr (π.χ. υπεύθυνη δήλωση, Kids Wallet, ηλεκτρονικό ραντεβού για ταυτότητα)
  • τοπικές υπηρεσίες Δήμων και Περιφερειών (π.χ. καθαριότητα, φωτισμός, δημοτικά ιατρεία, πεζοδρόμια)

Η αξιολόγηση αυτή θα δίνει συγκεκριμένα αποτελέσματα ανά περιοχή, φορέα και ηλικιακή ομάδα, προωθώντας τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό.

Το app MyStreet για την προστασία των κοινόχρηστων χώρων

Μία ακόμη σημαντική καινοτομία είναι η εφαρμογή MyStreet, που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα. Μέσα από το app, οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τις άδειες καταλήψεων δημόσιου χώρου από επιχειρήσεις και να καταγγέλλουν εύκολα αυθαίρετες καταλήψεις.

Η εφαρμογή θα ενεργοποιηθεί για τους Δήμους στις 4 Απριλίου και θα είναι διαθέσιμη για τους πολίτες στις 16 Απριλίου σε iOS και Android.

Ψηφιακό κράτος με πρόσωπο προς τον πολίτη

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών:

«Εργαζόμαστε για ένα ψηφιακό κράτος που θα στέκεται συνεχώς δίπλα στον πολίτη, τελειώνοντας οριστικά με τις παθογένειες του παρελθόντος».

Οι αλλαγές αυτές δεν είναι απλώς τεχνικές βελτιώσεις – αποτελούν μέρος μιας γενικότερης στρατηγικής για ένα Δημόσιο πιο αποτελεσματικό, διαφανές και φιλικό προς τον πολίτη και την επιχείρηση.

Περισσότερα σε Ειδήσεις