Τα σπίτια των δράκων και οι θρύλοι τους

«Τα τελευταία χρόνια δίνουμε μεγάλη βαρύτητα τόσο στην ποσοτική όσο και στην ποιοτική ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος» αναφέρει στην «kedenews» ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος

Της Νατάσσας Βουδούρη

Οι δράκοι έχουν τα δικά τους σπίτια, τα οποία βρίσκονται στην Εύβοια. Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, εκεί έχτισαν το βασίλειό τους, σε ένα σημείο όπου δύσκολα μπορεί να πατήσει άνθρωπος. Στα βουνά της Νότιας και Κεντρικής Εύβοιας κρύβεται ένα απρόσμενο μυστικό. Αιώνες τώρα εξάπτει τη φαντασία μυημένων αρχαιολόγων και εξερευνητών, που δεν μπορούν να βρουν απάντηση.

Η λέξη «δράκος» έχει τη ρίζα της στο ρήμα «δέρκομαι,» που υποδηλώνει εκείνον που έχει οξύ και διαπεραστικό βλέμμα. Ο μύθος των δράκων θέλει τα υπερφυσικά και τρομακτικά αυτά όντα να ζουν σε κτίσματα σπέρνοντας στα γύρω χωριά τον τρόμο και τον πανικό. Σύμφωνα με τον μύθο, ζούσαν στα περίφημα «Δρακόσπιτα» και πήραν την ονομασία τους λόγω του τεράστιου μεγέθους της κατασκευής τους. Τα εκπληκτικά αυτά κτίσματα είναι συνολικά 20, με μοναδική τοιχοδομή. Τα περισσότερα βρίσκονται στα Στύρα, γνωστά ως «Πάλλη λάκκα δραγκό», ενώ το πιο γνωστό βρίσκεται στο βουνό Όχη, σε κοντινή απόσταση από την Κάρυστο.

Η κατασκευή των κτιρίων

Κοινά χαρακτηριστικά των «Δρακόσπιτων» αποτελούν η απόκρημνη και εποπτική θέση στην οποία έχουν κατασκευαστεί, οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες της μεγαλιθικής τοιχοποιίας και της εισόδου τους και κυρίως ο τρόπος στέγασής τους, κατά το εκφορικό σύστημα: Μεγάλες βαριές πλάκες σχιστόλιθου συγκλίνουν σε στρώσεις από δύο αντικρινούς τοίχους. Η κάθε στρώση πλακών εξέχει λίγο περισσότερο από την αμέσως κατώτερή της, έτσι ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία μιας πυραμιδωτής στέγης. Άλλα αρχιτεκτονικά στοιχεία που απαντώνται στα περισσότερα από αυτά τα κτίσματα είναι οι μονολιθικές παραστάδες της εισόδου και το μονολιθικό ανώφλι, οι κόγχες και τα λίθινα ράφια που διασώζονται στο εσωτερικό ορισμένων, ως προεξοχή ενός τοίχου. Οι διαστάσεις των Δρακόσπιτων κυμαίνονται περίπου από 5 ως 13 μέτρα. Τα περισσότερα από αυτά διατηρούνται ακόμα και σήμερα σε άριστη κατάσταση, όπου κυριαρχεί η γκρίζα πέτρα της περιοχής και όπου απουσιάζει κάθε άλλο οικοδομικό υλικό.

Τα μυστικά των «Δρακόσπιτων»

Αυτό που εντυπωσιάζει τους ερευνητές είναι ότι δεν έχουν θεμέλια τα κτίρια, καθώς δεν συνδέονται μεταξύ τους με κάποιο υλικό. Η στέγη τους είναι πυραμιδωτή και είναι κατασκευασμένη με απόλυτη ακρίβεια, σύμφωνα με το εκφορικό σύστημα. Οι γιγαντιαίες πλάκες είναι τοποθετημένες η μία πάνω στην άλλη και για αντίβαρα έχουν χρησιμοποιηθεί μεγάλοι ογκόλιθοι. Ο τρόπος με τον οποίο τοποθετήθηκαν οι γιγαντιαίοι λίθοι δεν είναι γνωστός, όπως επίσης άγνωστη παραμένει και η χρονολόγησή τους. Μέχρι σήμερα δεν έχει αποσαφηνιστεί από ποιους δημιουργήθηκαν τα πέτρινα κτίρια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κατασκευαστές ήταν γνώστες στατικής και της κυκλώπειας τεχνικής. «Υπάρχει πραγματικά πλούσια βιβλιογραφία επιστημόνων. Η μία ερμηνεία παρουσιάζει τους μυθικούς Δρύοπες να τα κατασκευάζουν για λατρευτικούς ναούς του Δία και της Ήρας. Άλλη εκδοχή θεωρεί τα δρακόσπιτα δημιούργημα λατόμων της περιοχής για τον προστάτη τους Ηρακλή, θεωρία που βασίζεται στα κοντινά αρχαία λατομεία» διευκρίνισε στην «kedenews» ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος.

Δρακόσπιτο

Ο δράκος στο βουνό Όχη

Το «Δρακόσπιτο» της Όχης έχει θεωρηθεί αρχαίο ιερό αφιερωμένο στη λατρεία του Δία και της Ήρας, φρυκτωρία, φυλάκιο, καταφύγιο λατόμων και κατοικία ρωμαϊκού στρατιωτικού αποσπάσματος που φρουρούσε τα λατομεία και έχει χρονολογηθεί από τον 6ο έως τον 2ο-1ο αιώνα π.Χ. Ακόμη, έχει θεωρηθεί αποθήκη και ιερό που κατασκευάστηκε από Κάρες σκλάβους που εργάζονταν στα λατομεία του καρύστιου λίθου κατά την ύστερη ελληνιστική και πρώιμη ρωμαϊκή περίοδο.

Για τα ευρήματα που βρέθηκαν στις ανασκαφές, καθώς και την επισκεψιμότητα που έχουν τα «Δρακόσπιτα», μίλησε στην «kedenews» ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος.

Δήμαρχος Ραβιόλος

Έχουν γίνει ανασκαφές; Βρέθηκαν κάποια αντικείμενα της εποχής;

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια τα Δρακόσπιτα έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολλών ιστορικών και αρχαιολόγων. Ανασκαφές του καθηγητή Νικ. Μουτσόπουλου στο Δρακόσπιτο της Όχης έφεραν στο φως αγγεία και όστρακα που χρονολογούνται περί τα τέλη του 3ου αιώνα και στις αρχές του 4 ου αιώνα π.Χ. Πλήθος ερευνητών έχουν ασχοληθεί με τη μελέτη της στατικότητας και της περίτεχνης κατασκευής τους, μιας και οι πέτρες συγκρατούνται μόνο με το βάρος τους όντας σε πολύ συγκεκριμένη στοίχιση, και η σκεπή τους είναι κατασκευασμένη με «εκφορικό σύστημα».

Υπάρχει πρόσβαση που να οδηγεί εύκολα στην περιοχή; Πόση ώρα είναι η ανάβαση;

Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη για το Δρακόσπιτο των Στύρων, καθώς σε λίγα λεπτά με το αυτοκίνητο από το χωριό των Στύρων βρίσκεται η διασταύρωση για το δρακόσπιτο. Χρειάζεται μια περίπου δεκάλεπτη ήπια πεζοπορία μέχρι το μνημείο. Η πρόσβαση στο θρυλικό δρακόσπιτο της Όχης απαιτεί ελαφρά ανάβαση στο όρος Όχη. Από το σημείο όπου σταματά ο δρόμος απαιτείται μια ανάβαση περίπου μίας ώρας, με μία στάση στον ναό του Προφήτη Ηλία μέσα σε βράχους. Σε κάθε περίπτωση η θέα, ο καθαρός αέρας και η περιήγηση στα δρακόσπιτα σε αποζημιώνουν πολλαπλώς.

Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των επισκεπτών; Τι θα μπορούσε να αλλάξει ώστε να αναδειχθεί περισσότερο τουριστικά;

Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις ομορφιές του Δήμου Καρύστου. Τα Δρακόσπιτα, το φαράγγι του Δημοσάρη, οι παραλίες προς το Αιγαίο αλλά και προς τον Ευβοϊκό, το νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών στο Μαρμάρι, η χαράδρα και η παραλία της Αρχάμπολης και πολλά άλλα προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Εμείς τα τελευταία χρόνια δίνουμε μεγάλη βαρύτητα τόσο στην ποσοτική όσο και στην ποιοτική ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος. Ζούμε σε έναν πανέμορφο τόπο, με αναρίθμητες ομορφιές, πλούσια ιστορία και γαστρονομία, κι όλα αυτά μια ανάσα από την Αθήνα.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις