«Υπάρχει έλλειψη καθαριστριών»
Ο δήμαρχος Κισσάμου Γιώργος Μυλωνάκης παραχώρησε συνέντευξη στην «kedenews», όπου µίλησε για τα έργα και τις προτάσεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Παράλληλα, κάνει μια συνολική αποτίµηση των µέχρι τώρα δεδοµένων που έχει δηµιουργήσει η πανδηµία στον κλάδο του τουρισµού και της νέας σχολικής χρονιάς.
Συνέντευξη του δημάρχου Κισσάμου στη Νατάσσα Βουδούρη Ποια έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στον δήμο σας; Ποιες προτάσεις έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»;Ο Δήμος Κισσάμου αυτή τη στιγμή λειτουργεί χωρίς Τεχνική Υπηρεσία εφόσον έχουμε μία και μοναδική μηχανικό, κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και βρισκόμαστε συνεχώς σε αναζήτηση εξεύρεσης λύσεων. Με σχετική προγραμματική σύμβαση καλύπτουμε τις ανάγκες μας και είμαστε σε συνεχή συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του μητροπολιτικού Δήμου Χανίων.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν έργα για τα οποία είναι σε εξέλιξη διαδικασίες δημοπρατήσεων, όπως αντιπλημμυρικά έργα, βελτιώσεις αγροτικού οδικού δικτύου, σε στάδιο ωρίμανσης μελετών επιπλέον αντιπλημμυρικά συνολικού προϋπολογισμού 10.000.000 και βελτιώσεις δημοτικού οδικού δικτύου, βελτιώσεις και αντικατάσταση πεπαλαιωμένου υδρευτικού δικτύου εντός και εκτός πόλης Κισσάμου, εξασφάλιση χρηματοδότησης για ασφαλτοστρώσεις διανοιγμένων δρόμων εντός πόλης, δημιουργία νέων και βελτίωση παλιών αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και μεγάλα έργα της περιφέρειας.
Στο «Αντώνης Τρίτσης», έχουμε ήδη δύο έργα που μεταφέρθηκαν από τον «Φιλόδημο Ι», το ένα αφορά Αγροτική γη - Αντικατάσταση αγροτικής οδοποιίας, και το άλλο εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας και αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων. Παράλληλα, είμαστε στο στάδιο μελετών προκειμένου να υποβάλουμε έως τέλος του χρόνου στο Μέτρο 3, Αξιοποίηση ΑΠΕ, πρόταση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στον χώρο εγκατάστασης του βιολογικού καθαρισμού και αντικατάσταση κοστοβόρων αντλιοστασίων, πρόταση για εγκατάσταση αυτομάτων συστημάτων ηλεκτροφωτισμού και για αντικατάσταση υδρομέτρων με έξυπνα υδρόμετρα νέας τεχνολογίας. Εν τω μεταξύ, βρισκόμαστε σε διερεύνηση προκειμένου να καταθέσουμε επιπλέον προτάσεις.
Ξεκίνησε η πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Πελοποννήσου. Τι σηματοδοτεί το έργο αυτό για τον δήμο;Είναι ένα έργο το οποίο θα φέρει τεράστια οφέλη σε όλη την Κρήτη, αλλά και στον δήμο μας. Θα δώσει τέτοια ενεργειακή αυτονομία, που θα οδηγήσει σε σημαντικά οικονομικά οφέλη μέσα από τη μείωση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στους λογαριασμούς ρεύματος κατά 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Έως το 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση με την Πελοπόννησο και την Αττική, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ.
Κύλησε ομαλά η έναρξη της σχολικής χρονιάς; Οι εκπαιδευτικές δομές εξοπλίστηκαν έγκαιρα με μάσκες; Σε αρκετούς δήμους παρατηρείται έλλειψη καθαριστριών. Ποια είναι η εικόνα στα σχολεία του δήμου;
Υπάρχει έλλειψη καθαριστριών καθώς δεν μας ενέκριναν όλες τις θέσεις που ζήτησε ο δήμος, τις οποίες προσπαθήσαμε να καλύψουμε με τετράμηνες προσλήψεις. Παρά την έλλειψη καθαριστριών, φροντίζουμε να καλύπτεται το θέμα της υγιεινής στα σχολεία μας, αφού προτεραιότητά μας ήταν και είναι η ασφάλεια των μαθητών.
Λόγω του σεισμού το 2019, σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές σε σχολεία. Πώς αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα στις υποδομές;Το μεγάλο πρόβλημα που κληθήκαμε ως δήμος να λύσουμε άμεσα, προήλθε από τον σεισμό της 27ης Νοεμβρίου 2019. Το σχολικό κτιριακό συγκρότημα που στέγαζε τα δύο Λύκεια, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, κρίθηκε ακατάλληλο, με αποτέλεσμα το προηγούμενο σχολικό έτος οι μαθητές μας να φιλοξενούνται στα δύο Γυμνάσια της πόλης, με τη διεξαγωγή των μαθημάτων σε απογευματινό ωράριο, όπου τα προβλήματα διαδέχονταν το ένα το άλλο. Μετά από συντονισμένες ενέργειες με το ΥΠΑΙΘ και την ΚΤΥΠ Α.Ε., καταφέραμε τέλος Αυγούστου να εγκατασταθούν σε διαμορφωμένους χώρους, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης, προκατασκευασμένες αίθουσες για την προσωρινή στέγαση των δύο Λυκείων μας ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και καταφέραμε με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς να λειτουργήσουν ξανά σε πρωινό ωράριο.
Ταυτόχρονα, προκύπτουν ελλείψεις και παρουσιάζονται προβλήματα στη λειτουργία των λυκείων μας στις προκάτ αίθουσες, τα οποία προσπαθούμε να επιλύουμε και να φροντίζουμε για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μας μονάδων. Παράλληλα, τελειώνει η μελέτη για την εγκατάσταση στον ίδιο χώρο με τις αίθουσες μεταλλικών κατασκευών όπου θα στεγαστούν τα εργαστήρια του ΕΠΑΛ. Με τη λειτουργία και των εργαστηρίων, θα μπορούν πλέον να διεξάγονται κανονικά και χωρίς ελλείψεις ολοκληρωμένα όλα τα μαθήματα. Από εδώ και πέρα, ξεκινά ένας «αγώνας δρόμου» από πλευράς δήμου, ΚΤΥΠ Α.Ε. και ΥΠΑΙΘ, για την κατεδάφιση του υφιστάμενου και την ανέγερση του νέου σχολικού συγκροτήματος ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Κισσάμου, που είναι ο τελικός μας στόχος!
Σε τι επίπεδα κινήθηκε η τουριστική περίοδος φέτος το καλοκαίρι;
Όσον αφορά την τουριστική σεζόν, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Το 2019 είχαμε μια σεζόν από Απρίλιο έως Οκτώβριο, ενώ το 2020 είχαμε μέσα Ιουλίου και Αύγουστο. Ο Σεπτέμβριος, λόγω και των περιοριστικών μέτρων και των ακυρώσεων, δεν ήταν αυτός που θα θέλαμε. Παρά ταύτα, από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου η Κίσσαμος αποτέλεσε προορισμό τόσο ξένων όσο και Ελλήνων επισκεπτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε πληρότητα στα ανοιχτά τουριστικά καταλύματα κοντά ή και πάνω από το 50%. Σίγουρα αυτό δεν μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειες της φετινής σεζόν. Έχουμε τουριστική επιτροπή και αρμόδιο αντιδήμαρχο τον κ. Σταθόπουλο, που έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για το 2021. Βέβαια, και για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο τρέχουμε διαφημιστική καμπάνια για προσέλκυση εγχώριου τουρισμού. Το στοίχημά μας είναι, αν όλα πάνε καλά, η επόμενη τουριστική σεζόν, 2021, και ο δήμος θα κάνει ό,τι μπορεί να τονώσει το τουριστικό μας προϊόν, που δεν είναι μόνο οι παγκοσμίως φημισμένες παραλίες Μπάλος, Φαλάσαρνα και Ελαφονήσι. Η Κίσσαμος έχει πολλές ομορφιές, και για να τις γνωρίσεις πρέπει να τις ζήσεις, όπως λέει το σλόγκαν της τουριστικής μας καμπάνιας.
*όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews