Δ. Γιάννου: «Η Έδεσσα καλύπτει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη!»

Ο δήμαρχος Έδεσσας, Δημήτρης Γιάννου, μέσω της «kedenews» απαντά στους δημότες του για τις αντιρρήσεις τους σχετικά με το αντιπλημμυρικό έργο στον Εδεσσαίο ποταμό.

Μέλημά του είναι να ακούει τις απόψεις τους, αλλά, όταν έρχεται η ώρα των αποφάσεων, βαρύνουσα σημασία έχει η επιστημονική γνώση. Αναφέρεται, επίσης, στα σπουδαιότερα μελλοντικά του σχέδια ανάπλασης της πόλης, που αφορούν τον τουρισμό και την αγροτική ανάπτυξη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ

στην ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΡΤΕΜΙΑΔΗ

Κύριε δήμαρχε, οι αντιρρήσεις για το αντιπλημμυρικό έργο στον Εδεσσαίο συνεχίζονται από τους πολίτες. Πώς διαχειρίζεστε αυτές τις αντιδράσεις;

Δεν πρόκειται για διαχείριση αντιδράσεων, αλλά για τη διαχείριση ενός βασικού χαρακτηριστικού της πόλης, που είναι ο Εδεσσαίος ποταμός και συγκεκριμένα ο ποταμοβραχίονας που καταλήγει στον μεγάλο καταρράκτη, τον Κάρανο. Κατ’ αρχάς, θέλω να επισημάνω ότι θεωρώ πως αυτό το αντιπλημμυρικό έργο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας είναι πολύ σημαντικό για τη θωράκιση της πόλης, και από την αρχή που τέθηκε το ζήτημα τάχθηκα υπέρ της κατασκευής του, καθώς επιτέλους γίνεται σοβαρή παρέμβαση στην κοίτη του ποταμού μετά από δεκαετίες.

Τους τελευταίους μήνες έχει γίνει μια ευρεία συζήτηση και όλες οι απορίες ή ενστάσεις που τέθηκαν έχουν απαντηθεί με επιστημονικό τρόπο από τα στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας που συνέταξαν τη μελέτη. Σίγουρα οφείλουμε να ακούμε τη γνώμη όλων των πολιτών, αλλά, όταν έρχεται η ώρα των αποφάσεων, βαρύνουσα σημασία έχει η επιστημονική γνώση, και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει ιδιαίτερη σημασία να θωρακίσουμε την πόλη. Θέλω να τονίσω ότι σέβομαι τις αντίθετες απόψεις κάποιων συμπολιτών μας που είναι αντίθετοι με την κατασκευή του έργου, όπως προστάζει η δημοκρατική μου παιδεία. Όμως, αυτό που βλέπω είναι από τη μία μεριά μελέτες βασισμένες στη διεθνή βιβλιογραφία και τις πρακτικές που εφαρμόζονται σε αστικά ποτάμια, ενώ από την άλλη παρατηρώ μόνο συνθηματολογία και ανακοινώσεις στα social media.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των καταρρακτών, το νερό σταμάτησε να τρέχει μόνο για μία ημέρα! Έχει κατασκευαστεί αυλάκι στο 30% περίπου της κοίτης για να υπάρχει πάντα ροή νερού, και τα συνεργεία δουλεύουν στο υπόλοιπο κομμάτι. Με τον τρόπο αυτόν, ακόμα και τις τρεις ημέρες της εβδομάδας (Δευτέρα - Τρίτη - Τετάρτη) που πραγματοποιούνται εργασίες ο καταρράκτης έχει νερό. Μπορεί να μην υπάρχει εντυπωσιακή ροή νερού αυτές τις τρεις ημέρες, αλλά οι επισκέπτες της πόλης μας δεν απογοητεύονται. Τις υπόλοιπες ημέρες (Πέμπτη - Κυριακή) απελευθερώνεται περισσότερο νερό και ο καταρράκτης είναι εντυπωσιακότερος από ποτέ άλλοτε, προσφέροντας ένα θέαμα που κόβει την ανάσα.

Η Έδεσσα ως προορισμός θεωρείται «φιλικός στο ποδήλατο» και οι κάτοικοι «αγκάλιασαν» αυτή την κίνησή σας. Πώς αναλάβατε και υλοποιήσατε μια τόσο σημαντική δράση; Πώς σχεδιάζετε τη δημιουργία ενός δικτύου ποδηλατόδρομων στην περιοχή;

Ο Δήμος Έδεσσας υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και αφορά την ενοποίηση του σημερινού εμπορικού κέντρου της Έδεσσας με το ιστορικό-τουριστικό της κέντρο, το οποίο περιλαμβάνει τους καταρράκτες, την περιοχή των Μύλων και την παραδοσιακή συνοικία Βαρόσι. Μία από τις προβλεπόμενες δράσεις είναι και το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων, που περιλαμβάνει τέσσερις σταθμούς σε κομβικά σημεία της πόλης και έναν σημαντικό αριθμό ποδηλάτων, τα οποία οι χρήστες -κάτοικοι ή επισκέπτες- χρησιμοποιούν δωρεάν.

Η ιδέα βασίζεται στο ότι η Έδεσσα ενδείκνυται για χρήση ποδηλάτου και πολλοί κάτοικοι το χρησιμοποιούν ως μέσο μεταφοράς, αλλά έχει ιδιαίτερη αξία να δώσουμε στους πολυάριθμους επισκέπτες μας τη δυνατότητα να γνωρίσουν την πόλη κάνοντας βόλτα με ένα από τα κοινόχρηστα ποδήλατα. Πρόκειται για μια πολύ όμορφη εμπειρία που θα τους μείνει αξέχαστη, όπως και η Έδεσσα, η οποία, εκτός από τους καταρράκτες, έχει πολλά αξιοθέατα, μνημεία, όμορφες γωνιές και μαγαζιά για να ανακαλύψει ο επισκέπτης.

Εκτός απ’ όλα αυτά, η Έδεσσα έχει κάτι μοναδικό, καθώς δεν μιλάμε απλώς για ένα ποτάμι που διασχίζει την πόλη. Ο Εδεσσαίος, το ποτάμι της Έδεσσας, με την είσοδό του στην πόλη διακλαδίζεται και δημιουργεί πολλά μικρά και μεγάλα ποτάμια μέσα στην πόλη, τα οποία καταλήγουν σε 11 καταρράκτες, με επιβλητικότερο τον πολυφωτογραφημένο Μεγάλο Καταρράκτη ή Κάρανο. Το δίκτυο των ποταμοβραχιόνων είναι από μόνο του ένα ευρύ δίκτυο ποδηλατόδρομων με πολλές συναρπαστικές διαδρομές, ενώ ο σχεδιασμός μας είναι να δημιουργήσουμε και νέες διαδρομές για ποδήλατο, έτσι ώστε να διευκολύνουμε την κίνηση με εναλλακτικούς τρόπους σε όλη την πόλη.

Η Έδεσσα αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών, και όχι μόνο χειμερινών. Πώς η δημοτική αρχή παροτρύνει τους πιθανούς επισκέπτες να διαλέξουν την πόλη σας εν μέσω πανδημίας;

Πράγματι, η Έδεσσα αποτελεί προορισμό 365 ημέρες τον χρόνο. Τα τελευταία χρόνια είδαμε τους επισκέπτες μας να πληθαίνουν, καθώς έχουμε δημιουργήσει νέους επισκέψιμους χώρους με στόχο τη βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας μέσα από ένα δίκτυο επισκέψιμων χώρων στους Μύλους και στο Βαρόσι και, φυσικά, να δουν το εντυπωσιακό θέαμα των καταρρακτών, με χιλιάδες κυβικά νερού να πέφτουν ορμητικά και να μαγνητίζουν βλέμματα και φωτογραφικές κάμερες…

Βέβαια, οι επισκέπτες της Έδεσσας μπορούν να συνδυάσουν τη γνωριμία τους με την πόλη και με άλλες δραστηριότητες και εμπειρίες, όπως είναι το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, ο παραδοσιακός οικισμός του παλιού Αγίου Αθανασίου και τα υπόλοιπα χωριά του ορεινού μας όγκου, τα Λουτρά Πόζαρ και οι αρχαιολογικοί χώροι της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα ευρύ και ιδιαίτερα αξιόλογο πλέγμα δραστηριοτήτων που καλύπτει και τον πλέον απαιτητικό επισκέπτη!

Σε ό,τι αφορά την πανδημία, είναι σαφές πως δεν υπάρχει πουθενά ασφάλεια και τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν συνεχώς. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι επισκέπτες της πόλης είναι ότι υπάρχουν πολλές υπαίθριες δραστηριότητες, οι οποίες είναι από τη φύση τους ασφαλέστερες, ενώ στους επισκέψιμους χώρους μας τηρούμε αυστηρά και απαρέγκλιτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία επισκεπτών και εργαζομένων. Οπότε, παροτρύνω τους επισκέπτες να έρθουν στην Έδεσσα και να γνωρίσουν μια πόλη που θα τους μαγέψει!

giannou podhlato

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδιά σας για την περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης; Θεωρείτε ότι η Πολιτεία σάς βοηθά επαρκώς ή χρειάζεται περισσότερη στήριξη από το κράτος;

Είναι γνωστό πως η χώρα προέρχεται από δεκαετή οικονομική κρίση, στην οποία προστέθηκε ο κορονοϊός, ο οποίος έχει φέρει τις δικές του δυσάρεστες συνθήκες στην οικονομική μας ζωή. Αυτό σημαίνει ότι με τους δικούς μας πόρους μπορούμε να διαχειριστούμε την καθημερινότητα, αλλά, για να υλοποιήσουμε τα αναπτυξιακά μας πλάνα, θα πρέπει να αναζητήσουμε χρηματοδοτήσεις στα διάφορα εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Αυτό έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε τις μελλοντικές μας δράσεις σε αυτή τη βάση. Ουσιαστικά, έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στους δύο τομείς της οικονομίας που αποτελούν τους βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες της περιοχής: τουρισμός και αγροτική ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά την αγροτική ανάπτυξη, στόχος μας είναι η δημιουργία φραγμάτων και η άρδευση περισσότερων εκτάσεων, όπως και η αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας για τη μείωση του κόστους άρδευσης, άρα τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών μας προϊόντων.

Στον τουρισμό έχουν γίνει σημαντικά βήματα με τη δημιουργία νέων, επισκέψιμων χώρων και την προσπάθεια να δώσουμε στους επισκέπτες εναλλακτικές δραστηριότητες στην περιοχή. Βέβαια, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο! Για τον λόγο αυτόν προχωράμε στην ενοποίηση του ιστορικού-τουριστικού κέντρου με το σημερινό εμπορικό κέντρο της Έδεσσας, στην αξιοποίηση του παλιού βιομηχανικού συγκροτήματος του Κανναβουργείου με τη δημιουργία σύγχρονου συνεδριακού κέντρου και συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αξιοποίηση του συνόλου του κτιριακού αποθέματος του συγκροτήματος, στην καλύτερη αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου του Λόγγου και στη δημιουργία νέου χώρου ανάδειξης της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης στο Βαρόσι, την παραδοσιακή συνοικία της Έδεσσας. Επιπλέον, ολοκληρώσαμε τις υποδομές στο αεροδρόμιο της Παναγίτσας για την υποδοχή διαφόρων αεραθλημάτων και ελαφρών αεροσκαφών και δημιουργούμε έναν αξιόλογο επισκέψιμο χώρο στον παλιό Άγιο Αθανάσιο, ενώ σχεδιάζουμε την οργανική διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος της πόλης της Έδεσσας με τις λίμνες, τα χωριά του ορεινού όγκου και το χιονοδρομικό κέντρο.

Για τις παραπάνω παρεμβάσεις έχουν εξασφαλιστεί σημαντικά κονδύλια και συνεχίζουμε την προσπάθεια να εξασφαλίσουμε όσα χρήματα απαιτούνται προκειμένου να υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός, ο οποίος, παράλληλα με τις άλλες δράσεις, θα βελτιώσει πολύ την εικόνα του Δήμου Έδεσσας και θα δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης.

*Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Kedenews»

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις