Μαρία Ανδρούτσου: «Περισσότερες γυναίκες στον αυτοδιοικητικό στίβο»

Το έργο που κάνει στον Άγιο Δημήτριο, αλλά και τις φιλοδοξίες της για τον δήμο της, παρουσιάζει σε συνέντευξή της στην «kedenews» η δήμαρχος της πόλης, Μαρία Ανδρούτσου.

Η ίδια μιλάει και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ως γυναίκα δήμαρχος, αλλά και για τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής να συνδυάσει την αντιμετώπιση του κορονοϊού με την εύρυθμη λειτουργία του δήμου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ  ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

στον ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΚΗ

Είσαστε από τους πρώτους δήμους που κάνατε Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι σημαίνει αυτή η δράση για τον πολίτη του Αγίου Δημητρίου;

Η σύνταξη και δημοσίευση Απολογισμών Βιώσιμης Ανάπτυξης, που ξεκίνησε το 2016 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με την ίδια συνέπεια, είναι ουσιαστικά η υλοποίηση της δέσμευσής μας ως διοίκησης για λογοδοσία και διαφάνεια προς τους πολίτες και όλα τα ενδιαφερόμενη μέρη του δήμου μας σχετικά με τις επιδόσεις, επιδράσεις και πρωτοβουλίες μας, σε επίπεδο κοινωνικό και περιβαλλοντικό, αλλά και ως προς τη διακυβέρνηση και τη χρηστή διοίκηση.

Ο Απολογισμός Βιώσιμης Ανάπτυξης μετράει, συγκρίνει και αξιολογεί την όλη δράση του δήμου βάσει των στόχων που τίθενται κάθε φορά από τον προηγούμενο. Κι αυτό είναι που κάνει τη διαφορά. Διότι η σύνταξη ενός Απολογισμού Βιώσιμης Ανάπτυξης δεν είναι μια απλή έκθεση πεπραγμένων, που εξάλλου πολλοί δήμοι δημοσιεύουν. Πρόκειται για μια δημόσια δέσμευση η οποία διασφαλίζεται με την υιοθέτηση των 10 αρχών του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, των διεθνών προτύπων αναφοράς για τη βιωσιμότητα του GRI (Global Reporting Initiative) και την αποδοχή των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs).

Σε μια εποχή που οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι πια εμφανείς, η οικονομική και υγειονομική κρίση δοκιμάζει τις αντοχές κράτους και πολιτών και η δυσπιστία όλων ως προς κάθε μορφή πολιτικής και δημόσιας διοίκησης αντιλαμβάνεστε πως η δημοσίευση αυτών των στοιχείων είναι μονόδρομος στη στρατηγική μας.

Ως γυναίκα είστε μειοψηφία στο ανδροκρατούμενο αξίωμα του δημάρχου. Μπορείτε να μας πείτε πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για μια γυναίκα να εκλεγεί δήμαρχος και να λειτουργήσει τον δήμο με βάση το αξίωμά της;

Έχετε δίκιο όταν λέτε ότι ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ανδροκρατούμενος, ειδικά αν σκεφτείτε πως στην Αττική οι γυναίκες δήμαρχοι είναι μόνο τρεις! Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό για το γυναικείο κίνημα, για όλα αυτά τα χρόνια αγώνων για τη θέση της γυναίκας στη δημόσια σφαίρα της πολιτικής και στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πραγματικά πολύ απαιτητικός και η διοίκηση μιας πόλης απαιτεί καθημερινά πολλές ώρες εργασίας. Κάθε μέρα βλέπουμε αξίες όπως οι ίσες ευκαιρίες, η πλήρης ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, αλλά και η συμμετοχή τους στα κοινά, να επαναδιαπραγματεύονται, καθώς η ανάγκη για εκπλήρωση των πολλαπλών τους ρόλων παραμένει ακλόνητη. Φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να προστεθεί σε όλες τις καθημερινές υποχρεώσεις τους και η ενασχόληση με τα κοινά. Κι αυτός είναι ίσως ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες δεν τολμάνε να κατέβουν στον αυτοδιοικητικό εκλογικό στίβο. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Προαπαιτούμενο για αυτό είναι το πολύ ισχυρό εσωτερικό κίνητρο για διεκδίκηση και συνεχή αγώνα για το συμφέρον των πολλών.

Μπορείτε να μου ιεραρχήσετε τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης σας; Ποια τα σχέδιά σας για αυτά;

Οι λίγοι κοινόχρηστοι χώροι και οι χώροι πρασίνου είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που αντιμετωπίζουμε και αφορούν άμεσα στην ποιότητα της καθημερινότητας των πολιτών. Η αναζήτηση των χώρων αυτών και η δημιουργία πνευμόνων πρασίνου μέσα στην πόλη μας αποτελεί προτεραιότητά μας και είναι συνεχής, καθώς δεν αφήνουμε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη, όπως για παράδειγμα τα προγράμματα του Πράσινου Ταμείου.

Επίσης, μας απασχολούν πολύ τα θέματα της Βιώσιμης Κινητικότητας. Ο Άγιος Δημήτριος είναι μια πόλη δύσκολη ρυμοτομικά, όταν στο παρελθόν σε πολλές γειτονιές πρώτα χτίζονταν τα σπίτια και μετά φτιάχνονταν οι δρόμοι. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως τα μεγάλα πεζοδρόμια που επιτρέπουν την άνετη και ασφαλή μετακίνηση των πεζών είναι μεγάλης σημασίας. Ήδη έχουμε ολοκληρώσει κάποια σημαντικά έργα σε «δύσκολες» και απαιτητικές γειτονιές της πόλης. Τα έργα αυτά είναι προσανατολισμένα στην κατεύθυνση της βιώσιμης και συμπεριληπτικής κινητικότητας και περιλαμβάνουν διαπλάτυνση πεζοδρομίων με ταυτόχρονη μείωση του πλάτους των οδοστρωμάτων, κάτι που βοηθάει πολύ στη μείωση των ταχυτήτων που αναπτύσσονται μέσα στην πόλη.

Η άλλη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η πόλη μας είναι η έλλειψη υποδομών για παιδικούς / βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και η ανάγκη δημοτικού κολυμβητηρίου, που αποτελεί εδώ και δεκαετίες ένα συνεχές αίτημα των πολιτών. Βέβαια, γι’ αυτό έχουμε ήδη θέσει τις βάσεις και βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο.

Πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία του κορονοϊού την πόλη και τον δήμο σας; Πού έχετε διαπιστώσει τα περισσότερα προβλήματα;

Η τοπική επιχειρηματικότητα, το εμπόριο και η εστίαση, που αποτελούν τις κύριες οικονομικές δραστηριότητες της πόλης, έχουν πληγεί σημαντικά λόγω της πανδημίας, όπως εξάλλου και στην υπόλοιπη χώρα.

Σε επίπεδο δήμου έχει επηρεαστεί σημαντικά πολύ μεγάλο μέρος της δράσης και της λειτουργίας του. Για παράδειγμα, από την έναρξη της πανδημίας έχει ανασταλεί η λειτουργία όλων των δομών και δράσεων που απευθύνονται στην τρίτη ηλικία, όπως τα ΚΑΠΗ, τα θαλάσσια μπάνια και όλες οι δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούνται στον δήμο, όπως τα εικαστικά και η χορωδία.

Ταυτόχρονα, όμως, ως δήμος έχουμε επιβαρυνθεί με αυξημένες και ταυτόχρονα ιδιαίτερα κοστοβόρες υποχρεώσεις λόγω των αναγκών καθαριότητας και επιπλέον απολυμάνσεων, προμήθειας τεστ για το προσωπικό, πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας, ειδικών προστατευτικών κατασκευών στα γραφεία και προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού για την τηλεργασία.

Βρισκόμαστε στη μέση μιας δίνης που ελπίζουμε να τελειώσει γρήγορα και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Μέχρι τότε τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας που η επιστημονική κοινότητα και οι αρμόδιοι φορείς μάς υποδεικνύουν.

Ποιο είναι το έργο που θέλετε να κάνετε στον Άγιο Δημήτριο και να σας χαρακτηρίζει ως προσωπικότητα; Ποια είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία σας για την πόλη που διοικείτε;

Η ανάδειξη του δημόσιου χώρου και αξιοποίησή του προς όφελος των πολιτών είναι για εμάς προτεραιότητα. Για τον λόγο αυτόν η ανάπλαση της περιοχής και του πάρκου του Ασυρμάτου είναι το έργο που ονειρεύομαι για την πόλη μου. Εξάλλου, αποτελεί αίτημα των πολιτών εδώ και δεκαετίες. Θέλουμε και θα καταφέρουμε τα 70 στρέμματα του Ασυρμάτου να αξιοποιηθούν ώστε να μετατραπούν σε χώρο πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού, αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

*Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Kedenews»

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις