Διοργάνωση Θεολογικού Συνεδρίου
Βασισμένος στην παρακαταθήκη του Μητροπολίτη Δαμασκηνού ο κ. Καραπάνος είχε την έμπνευση για το συνέδριο με τίτλο «Ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός Παπανδρέου και η προσφορά του στην Ορθοδοξία στον 21ο αιώνα». Ο κ. Καραπάνος παραχώρησε συνέντευξη στη Δήμητρα-Μαρία Νταγιάντα και στην kedenews και μίλησε για την ιδέα.
της Δήμητρας-Μαρίας Νταγιάντα
Πληροφορηθήκαμε την έμπνευση και πλέον προετοιμασία ενός συνεδρίου αφιερωμένο στον Μακαριστό Μητροπολίτη Ελβετίας και μετέπειτα Ανδριανουπόλεως Δαμασκηνό Παπανδρέου, το οποίο μάλιστα θα έχει και μια ιδιαίτερη δομή. Πείτε μας, πως προέκυψε η ιδέα και ποια τα επόμενα βήματα;Πράγματι ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας με ενημέρωσε αρχικά για την απόφαση του δήμου να τιμήσει έναν σπουδαίο Ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου που αφιέρωσε τη ζωή του στην ενδυνάμωση, μέσα σε κλίμα ομοψυχίας των Ορθοδόξων Εκκλησίων -μέσω Συνοδικών διεργασιών- και την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών αλλά και την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών μέσω της καθιέρωσης ενός διαλόγου μεταξύ των μονοθεϊστικών θρησκειών. Ήταν ένας μεγάλος Θεολόγος και Οραματιστής και παράλληλα γέννημα της ορεινής Τριχωνίδας.
Η έμπνευση λοιπόν του συνεδρίου για την προσφορά του Ιεράρχη Δαμασκηνού στην Ορθοδοξία στον 21ο αιώνα, είναι ένα γεγονός που αναφέρεται στις προσπάθειες και τον αγώνα του Μακαριστού ως μιας λαμπρής προσωπικότητας στον τομέα της συμφιλίωσης, της καταλλαγής και της ειρηνικής συμβίωσης των λαών και των ανθρώπων και ως εκ τούτου είναι περισσότερο φλέγον σήμερα από ποτέ, σε μια διαρκώς εξελισσόμενη πορεία της ανθρωπότητας που αναζητά την αληθινή πίστη, την ειρήνη και τη ανάπτυξη εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των λαών. Απευθύνεται λοιπόν ως εκ του θέματός του στον Οικουμενικό Χριστιανισμό και στον κάθε σύγχρονο άνθρωπο σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Το συνέδριο, όπως αναφέρατε, πράγματι θα έχει την πρωτοτυπία να είναι σπονδυλωτό, δηλαδή να εμπεριέχει συζητήσεις- εισηγήσεις που θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως (webinar) και θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2021 και θα κλείσει με μια διημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Θέρμο, τον Ιούνιο του 2021.
Είναι και το θέμα που αφορά σε ανθρώπους ανά την Οικουμένη αλλά και οι συνθήκες (Πανδημία) που μας ενέπνευσαν στο να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο μεικτού Συνεδρίου, δηλαδή και εξ αποστάσεως με τη χρήση τεχνολογίας και με φυσική παρουσία και λειτουργικό μέρος στην κορύφωση και το κλείσιμό του.
Όταν αναφέρεστε σε διάλογο εννοείται μεταξύ των Χριστιανών και μεταξύ των αλλοθρήσκων; Μήπως αυτό ενέχει κάποια επικινδυνότητα, δηλαδή να θυσιάσουμε αξίες και ιδανικά σε μια προσπάθεια να συναντηθούμε με τον άλλον;Όπως είχε πει ο Μακαριστός «Από έναν διάλογο ουδόλως αναμένει κάποιος να πάυση ο άλλος να είναι αυτός που είναι, αλλά, αντιθέτως, να αναγνωρισθή όπως ακριβώς είναι», δηλαδή διαλεγόμαστε για να γνωρίσουμε τον άλλον στη κοινή βάση τυχόν κοινών αξιών που υπάρχουν και να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή αρμονική συμβίωση των κοινωνιών, είναι δηλαδή μια γέφυρα των πολιτισμών και των ανθρώπων, μια διαρκής προσπάθεια υπέρβασης του φονταμενταλισμού. Δεν πρόκειται για προσπάθεια μυστηριακής κοινωνίας για παράδειγμα χωρισμένων λόγω αιρέσεως ή και σχίσματος Εκκλησιών. Εκεί ίσως υπάρχει η παρεξήγηση. Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο.
Μπορεί να φαίνεται ή να ακούγεται δύσκολο να επιτύχει ένας τέτοιος διάλογος αλλά τελικά δεν πρέπει να μένουμε προσκολλημένοι στη λογική ότι εστιάζουμε στις δυσκολίες των δυνατοτήτων αλλά να προσπαθούμε να βρούμε δυνατότητες στις υπάρχουσες δυσκολίες, κάτι που ήταν αρχή του Μακαριστού.
Αυτά όμως τα τόσο ενδιαφέροντα θα αναλυθούν από Προσωπικότητες του χώρου της Εκκλησίας και της Θεολογίας κατά το Συνέδριο.
Μου δώσατε την ευκαιρία να περάσω σε μια ερώτηση απλή αλλά συνάμα πολύ βασική, ποιοι θα είναι οι ομιλητές;
Ξέρετε, να τονίσω οτι ο κ. Δήμαρχος σκέφτηκε να συσταθεί μια επιτροπή διοργάνωσης από ανθρώπους νέους στην ηλικία που έχουμε γνώσεις και ενδιαφέροντα σχετικά με τη θεματολογία του Συνεδρίου. Ο ίδιος μάλιστα δεν θέλησε να προεδρεύσει καθώς ήθελε να δώσει το βήμα στη νέα γενιά και σε ανθρώπους με εξειδικευμένες γνώσεις και έτσι είναι απλό μέλος της οργανωτικής επιτροπής.
Είμαστε μια επιτροπή που με μεγάλο μεράκι πιάσαμε δουλειά. Ο π. Σιλουανός Ψιλιάς, Αρχιερατικός Επίτροπος Μακρυνείας, Θεολόγος και Φιλόλογος, ο κ. Ιωάννης Γκιάφης, Θεολόγος- Πολιτικός Επιστήμων, η κ. Κωνσταντίνα Αρκουμάνη Θεολόγος και ο γράφων, άπαντες με μεταπτυχιακές ολοκληρωμένες ή εν εξελίξει σπουδές σχετικές με το αντικείμενο του Συνεδρίου.
Επίσης υπεύθυνοι επικοινωνίας: ο γραμματέας της οργανωτικής επιτροπής κ. Ιωάννης Γκιάφης και ο Χρήστος Ξηρός, Θεολόγος-ΜΑ Πανεπιστημίου Freiburg.
Κάντε λίγο υπομονή και θεωρώ ότι θα δείτε λαμπρά ονόματα της Εκκλησίας και της Θεολογίας που θα τιμήσουν τον Ιεράρχη και θα συνεισφέρουν σε μια τέτοια προσπάθεια.
Πως θα ενημερωνόμαστε για την εξέλιξη του συνεδρίου και αλήθεια, πως μπορεί κάποιος να συνεισφέρει με τις δυνάμεις του στην διοργάνωση που θα τιμήσει τον Μακαριστό αλλά και θα αναδείξει τον τόπο μας;Θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα υπάρξουν και δελτία τύπου και έτσι νομίζω οτι θα ενημερωθεί ο κόσμος τοπικά αλλά και στην ευρύτερη δημόσια σφαίρα. Θα συστήσουμε και μια επικοινωνιακή ομάδα και σε δεύτερο χρόνο θα γίνει και ένα δίκτυο εθελοντών που θα συνδράμει ποικιλότροπα για την επιτυχή οργάνωση και ολοκλήρωση του Συνεδρίου. Ήδη υπάρχουν νέοι άνθρωποι που εξέφρασαν ενδιαφέρον.
Το πιστεύουμε ότι από τον τόπο που γέννησε τον Πατρο Κοσμά τον Αιτωλό, τον Άγιο Αυτόν που στα πέρατα της Οικουμένης διδάσκει μέχρι και σήμερα, του Οποίου το όνομα φέρει και δια της ποιμαντορίας του τιμά και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Κοσμάς, θα στείλουμε έναν μήνυμα οτι ο λόγος της Εκκλησίας μας είναι ζωντανός και λόγος ενσαρκωμένης αγάπης, λόγος που «εκφράζει τη συνάντηση της ψυχής μας με τον Θεό» όπως έλεγε ο Μακαριστός και τελικά κάνει την αχειροποίητον εικόνα της χριστιανικής παραδόσεως, δηλαδή τον Άνθρωπο, σημείο έμπρακτης αναφοράς της ειρήνης και της αγάπης.