Πρόκειται για τον νεότερο περιφερειάρχη της χώρας, ο οποίος καταφέρνει να αντεπεξέρχεται τόσο στις απαιτήσεις της θέσης του όσο και στα καθήκοντά του ως οικογενειάρχης και πατέρας τριών παιδιών.
Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, μετρώντας έναν χρόνο από τότε που πήρε τη «σκυτάλη» από τον Κώστα Μπακογιάννη, μιλάει στην «kedenews» για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και τον τρόπο του να διαχειρίζεται μια ιδιάζουσα καθημερινότητα προκειμένου να φέρνει εις πέρας το έργο του εν μέσω πανδημίας.
Συνέντευξη του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας στη Βίκυ Καλοφωτιά
Κύριε περιφερειάρχη, ολοκληρώσατε ήδη τον πρώτο χρόνο της θητείας σας. Ένας χρόνος γεμάτος από ανατροπές και δυσκολίες, όπως το προσφυγικό, η έξαρση του κορονοϊού και αποκορύφωμα οι πρόσφατες πλημμύρες στην Κεντρική Εύβοια. Με τόσα γεγονότα, προλάβατε να κάνετε έναν απολογισμό αυτής της χρονιάς;Πραγματικά, αυτή τη χρονιά δοκιμαστήκαμε πολλές φορές και σε πολλά επίπεδα. Τολμώ να πω ότι η περιφέρειά μας, αλλά και όλη η χώρα, στάθηκε όρθια και δυνατή. Και, βέβαια, η διαχείριση μιας αντικειμενικά δύσκολης καθημερινότητας δεν μας αποπροσανατόλισε από τους στρατηγικούς στόχους που έχουμε θέσει για την περιφέρειά μας.
Εν μέσω θέρους, είδαμε όλοι μια τεράστια κινητοποίηση του κράτους να σας συμπαραστέκεται. Οι πάντες ήταν δίπλα σας και ο κρατικός μηχανισμός σε συνεργασία με τον α’ και β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης κινήθηκαν με αμεσότητα για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών και των συνανθρώπων μας. Μπορείτε να μας επαναλάβετε τις δικές σας προτάσεις προκειμένου να μη ξαναζήσουμε αυτές τις καταστροφές;Η Κεντρική Εύβοια υπέστη μια μεγάλη, πρωτόγνωρη καταστροφή, και εκείνη τη στιγμή έπρεπε η πολιτεία και οι πολίτες να φανούμε δυνατοί και να κοιτάξουμε μπροστά. Έτσι, δουλέψαμε σκληρά, όλοι μαζί, για μια γρήγορη αποκατάσταση της λειτουργικότητας στις πληγείσες περιοχές με ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα αποζημιώσεων, αλλά και στα τεχνικά μας έργα.
Δεύτερον, ξεκινούμε μια στρατηγική προσέγγιση στο ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας και όχι μόνο. Ταυτόχρονα, δηλαδή, με τους καθαρισμούς των ρεμάτων που ήδη γίνονταν και τις μελέτες διευθετήσεων και αντιπλημμυρικής προστασίας που ούτως ή άλλως ολοκληρώνουμε, δουλεύουμε και για μεγάλης κλίμακας λύσεις και επεμβάσεις. Τέτοιες είναι ένα μεγάλο φράγμα, αλλά και η αποζημίωση και απομάκρυνση κατοικιών από την κοίτη του Λήλαντα.
Επανέρχομαι στο τεράστιο, πρωτόγνωρο θέμα της πανδημίας. Η Στερεά Ελλάδα φάνηκε ότι διαχειρίστηκε μέχρι σήμερα με αποτελεσματικότητα τα περιστατικά που έχουν ανακοινωθεί - θα έλεγε κανείς ότι κύλησε ομαλά η τουριστική περίοδος. Θέλετε να μας υπενθυμίσετε τις κυριότερες πρωτοβουλίες σας για την προστασία της δημόσιας υγείας που λάβατε και συνεχίζετε να λαμβάνετε;Για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οικοδομήσαμε ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο δράσεων σε τέσσερις άξονες:
1ον: Στήριξη των νοσοκομείων με ιατρικό εξοπλισμό, ύψους 4 εκατ. ευρώ, αλλά και η ταχεία αποπεράτωση του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας, αρχικώς για το τμήμα ΜΕΘ και ακολούθως εξ ολοκλήρου.
2ον: Δράσεις άμεσης προστασίας του γενικού πληθυσμού, όπως δωρεάν παροχή υγειονομικού εξοπλισμού, ενημερωτικές εκδηλώσεις κ.λπ.
3ον: Μια μεγάλη σειρά από δράσεις για τον περιορισμό των συνεπειών από τα περιοριστικά μέτρα, όπως η τηλεϊατρική, η γραμμή ψυχολογικής στήριξης, το ηλεκτρονικό νηπιαγωγείο, ή ακόμη και η ζωντανή αναμετάδοση των ακολουθιών του Πάσχα.
4ον: Δράσεις στήριξης των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων με πολλές χιλιάδες έτοιμα, ζεστά γεύματα στους συμπολίτες μας, που εκείνη την περίοδο το είχαν ανάγκη όσο ποτέ.
Γνωρίζουμε ότι το νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία, κάτι που συνέβη εν μέσω της πανδημίας. Γνωρίζουμε, επίσης, πως ήταν ένας από τους μεγάλους στόχους της περιφέρειας επί των ημερών σας. Επίσης, η Στερεά Ελλάδα πρόσφατα απέκτησε και ένα υπερσύγχρονο Κέντρο Υγείας στα Καμένα Βούρλα. Νιώθετε περισσότερο θωρακισμένοι με αυτές τις εξελίξεις και εν γένει ποιος είναι ο σχεδιασμός σας, οι προτεραιότητές σας, στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, δεδομένου ότι ο ιός είναι εδώ;Ακούγεται στερεότυπο, αλλά είναι βαθιά ουσιαστικό ότι η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και, ως τέτοιο, οφείλουμε να το προστατεύουμε. Ολοκληρώνοντας το Νοσοκομείο Χαλκίδας, ένα έργο το οποίο χρειάστηκε τεράστια προσπάθεια από την προηγούμενη θητεία μας με τον Κώστα Μπακογιάννη, που το κυνήγησε προσωπικά με όλες του τις δυνάμεις, έως και σήμερα με την αποπεράτωσή του, αλλά και το Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων, δυναμώνει ο υγειονομικός χάρτης της περιοχής. Μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλείς τόσο για τον κορονοϊό όσο και για την απλή ή μεγαλύτερη ασθένεια που μπορεί να υποστούμε οποτεδήποτε, εμείς και οι οικογένειές μας. Συνεχίζουμε με τις ίδιες προτεραιότητες.
Αυτό το καλοκαίρι σάς είδαμε να προχωράτε σε ένα Μνημόνιο Συνεργασίας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Π.Ε. Ευρυτανίας. Η εδραίωση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στη Στερεά Ελλάδα προχωράει και θέλουμε να μας μιλήσετε για την προοπτική αυτής της συνεργασίας.
Η ενίσχυση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι μια στρατηγική μας προτεραιότητα, με πολλά προσδοκώμενα οφέλη. Κορυφαίος στόχος είναι ένα Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας. Ταυτόχρονα, ενισχύουμε πανεπιστημιακά ιδρύματα που έχουν δραστηριότητα στην περιφέρειά μας, όπως το ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, καθώς δραστηριοποιείται σε τρεις νομούς μας: Ευρυτανία, Βοιωτία και Φωκίδα. Τον θεωρούμε στρατηγικό σύμμαχο για μια, εν πολλοίς, αγροτική περιφέρεια όπως είναι η Στερεά Ελλάδα. Προς τούτο, αναπτύσσουμε μια σειρά από κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες για τη στήριξη και αναβάθμισή του στον τόπο μας.
Διανύουμε ήδη το β’ εξάμηνο του 2020 και θέλω να ρωτήσω πώς προχωράει ο σχεδιασμός σας όσον αφορά τις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στη Στερεά Ελλάδα για τον εορτασμό των 200 ετών από την Εθνική Επανάσταση του 1821;Η Στερεά Ελλάδα διαδραμάτισε έναν τεράστιας σημασίας ιστορικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση. Ελάχιστη ευθύνη μας σήμερα να αναδείξουμε αυτόν τον ρόλο σε όλο τον κόσμο. Με ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο δράσεων στον Πολιτισμό, στην Εκπαίδευση, στην Ιστορική Επιστήμη, με αναφορές στο παρελθόν αλλά και βλέμμα στο μέλλον, δουλεύουμε για να δείξουμε το ιστορικό βάθος του τόπου μας, αλλά και τη δύναμη των πολιτών για το αύριο.
Ολοκληρώνοντας, θέλω να ρωτήσω σε ποιο σημείο βρίσκεται ο σχεδιασμός σας για το νέο ΕΣΠΑ;Στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, βρισκόμαστε στη φάση της υλοποίησης, προχωρούμε δηλαδή με ταχείς ρυθμούς στην απορρόφηση των κονδυλίων, όπου διαχρονικά καταγράφουμε υψηλότατα ποσοστά απορρόφησης. Ταυτόχρονα, σχεδιάζουμε τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, με τρεις αντικειμενικούς στόχους:
1. Μεγιστοποίηση του ποσού που θα λάβει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, γιατί η διαχρονική υστέρηση πόρων έχει συσσωρεύσει τεράστιες ανάγκες και ανεκπλήρωτες προοπτικές.
2. Στο σχεδιασμό δράσεων κατά τρόπο που να μπορούν οι ευρωπαϊκοί πόροι να φτάσουν γρήγορα στην πραγματική οικονομία, κάτι που είναι πάντα ένα στοίχημα στα ευρωπαϊκά προγράμματα.
3. Να σχεδιάσουμε με πλατιά και ουσιαστική διαβούλευση, με όλους τους αυτοδιοικητικούς και θεσμικούς εταίρους, δράσεις που να έχουν μεγάλο αναπτυξιακό πολλαπλασιαστή, να δίνουν ώθηση στις ευκαιρίες και να πολεμούν την κοινωνική ανισότητα. Με άλλα λόγια, δράσεις να πιάνουν τόπο.
Υπάρχουν δράσεις που θέλατε να είχατε προωθήσει αυτόν τον χρόνο, αλλά δεν σας επέτρεψαν οι συνθήκες να το κάνετε;Κατά την άποψή μου, ένας αυτοδιοικητικός δεν πρέπει ποτέ να είναι ευχαριστημένος. Το αίσθημα του ανικανοποίητου είναι η καύσιμη ύλη για να κάνεις περισσότερα και σημαντικότερα πράγματα. Σίγουρα, το προηγούμενο διάστημα μας δημιούργησε πολλαπλά εμπόδια. Όμως, ούτε θέλω ούτε πρέπει να στεκόμαστε σε αυτά. Κοιτάμε μπροστά, με όρεξη, δύναμη, στοχοθεσία και μεθοδικότητα. Οι νίκες για τον τόπο μας έρχονται και θα έρθουν κι άλλες. Είναι μονόδρομος και το οφείλουμε στους πολίτες.
Ως ο νεότερος περιφερειάρχης της χώρας, πώς θα θέλατε να είναι η εικόνα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο άμεσο μέλλον; Ποιο είναι το όραμά σας;Ονειρεύομαι και δουλεύω με την ομάδα μου για μια περιφέρεια ζωντανή και δυναμική. Με σύγχρονες υποδομές, ισχυρή οικονομία και σοβαρή κοινωνική μέριμνα. Όλα αυτά δεν γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού, θέλουν χρόνο και κόπο. Αλλά κάθε μέρα που περνάει, θέλουμε να κερδίζουμε και από μια νίκη, μικρή ή μεγάλη, σε αυτή τη μεγάλη μάχη.
*όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews