Το φυσικό αέριο, η ολοκλήρωση της αποχέτευσης, δημοτικές υποδομές, σχολεία και αποχέτευση ομβρίων στα Γλυκά Νερά είναι μερικά από τα έργα που δρομολογούνται από τον Δήμο Παιανίας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΙΑΝΙΑΣ
στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΝΤΟΥΣΚΑ
Με μια σειρά δράσεων και έργων πνοής για την Παιανία, ο δήμαρχος της πόλης Ισίδωρος Μάδης «βγάζει μπροστά» την πόλη και τους δημότες από τον κύκλο της πανδημίας. Κλείνοντας την πόρτα στις αστοχίες και στα ελλείμματα του παρελθόντος, κρατώντας το χέρι αυτών που έχουν ανάγκη στήριξης, η πόλη της Ανατολικής Αττικής ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.
Τον τελευταίο χρόνο έχει αλλάξει η καθημερινότητά μας εξαιτίας της πανδημίας. Πώς αντιμετωπίζετε ως δημοτική αρχή την υγειονομική κρίση σε επίπεδο πρωτοβουλιών αλλά και στήριξης των δημοτών σας;Από την αρχή της πανδημίας, ως δήμος οφείλαμε να επικοινωνήσουμε τους κινδύνους. Αρχικά προχωρήσαμε σε μια έντυπη έκδοση σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, μοιράσαμε 20 χιλιάδες book προκειμένου να μάθει ο καθένας τι πρέπει να κάνει. Προχωρήσαμε σε απολυμάνσεις σε κοινωνικές δομές, σχολεία και, φυσικά, στα δημοτικά καταστήματα. Κάθε Παρασκευή γίνεται απολύμανση όπου υπάρχει προσωπικό και προσπαθούμε ακόμη και στις πλατείες και στους κοινόχρηστους χώρους να είμαστε ανταποδοτικοί, προκειμένου να ελαχιστοποιούμε το ενδεχόμενο διασποράς του κορονοϊού. Ωστόσο, συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή υπέστησαν μειώσεις στην εργασία τους, ακόμη και απολύσεις, ανήκουν πλέον στις θιγόμενες ομάδες.
Μέσα από τις κοινωνικές δομές του δήμου κάναμε μια προσπάθεια και ανταποκριθήκαμε ώστε να είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες. Ένα μεγάλο κομμάτι της επιχειρηματικής κοινότητας του δήμου συνδράμει και βοηθάει συχνά-πυκνά προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί, κακά τα ψέματα, ως Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι σε τέτοιες δυσκολίες ο ένας στέκεται και βοηθάει τον άλλον. Και νομίζω ότι σε αυτό τα έχουμε πάει καλά. Προφανώς κενά υπάρχουν, αλλά σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό. Προσωπικά έχω δεχτεί πολύ κόσμο ο οποίος εκφράζει σε εμένα τον προβληματισμό του και δεν σας κρύβω πως πολλές φορές μπαίνω στη διαδικασία του οικονομικού βοηθήματος... Ωστόσο, αντιλαμβανόμαστε όλοι πως αυτό με έναν οικονομικό προϋπολογισμό δεν μπορεί να προκύψει, ενώ και τα δικά μου οικονομικά δεν επιτρέπουν να γίνω χρηματοδότης των ατόμων αυτών. Πάντως, ένας άνθρωπος που φτάνει στο Γραφείο του δημάρχου προκειμένου να μοιραστεί μαζί του ένα πρόβλημα και να του ζητήσει το ελάχιστο, ενδεχομένως πάει να πει πως υπάρχει πραγματική ανάγκη. Δεν έρχεται κάποιος να εκτεθεί για 50, 100 ή 200 ευρώ, αλλά γιατί προκύπτει ένα ουσιαστικό πρόβλημα.
Έχετε υιοθετήσει την Ώρα του Δημάρχου, που πλέον λαμβάνει διαδικτυακή μορφή. Δείχνουν ενδιαφέρον οι συμπολίτες σας; Ποια είναι τα βασικά ερωτήματα που σας θέτουν;Πάνε καλά οι διαδικτυακές συναντήσεις και είναι πολλά τα ερωτήματα από τον κόσμο. Οι ερωτήσεις είναι πάντοτε στοχευμένες. Όμως, οι πολίτες δεν ξέρουν τι σημαίνει Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι πολύ εύκολο ως ιδιώτης να κάνεις οτιδήποτε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά με τον δήμο αυτό το πράγμα δεν ισχύει. Λέμε τώρα ότι ετοιμαζόμαστε να κάνουμε μια ανάπλαση πλατείας ή ετοιμαζόμαστε να φτιάξουμε ένα νέο δημοτικό κατάστημα. Από τη στιγμή που θα παρθούν οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μέχρι και τη στιγμή που μπορεί κάποιος να δει το έργο ολοκληρωμένο μπορεί να περάσουν τέσσερα, πέντε, έξι, ενδεχομένως και περισσότερα χρόνια. Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Μου είχε θέσει ένας δημότης ένα ερώτημα σχετικά με το έργο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας, γατί δεν έχει γίνει τόσα χρόνια. Και του απάντησα ότι σχέδια υπήρχαν αλλά δεν χρηματοδοτήθηκαν ποτέ, γιατί δεν είχε γίνει το εξής απλό πράγμα: τροποποίηση του ρυμοτομικού προκειμένου να φανεί ότι είναι πλατεία, σήμερα φαίνεται ότι είναι δρόμοι. Αν εξηγήσεις στους πολίτες, το αντιλαμβάνονται. Όπως μιλάνε για αθλητικές δομές που σήμερα είναι κατεστραμμένες και το αυτονόητο είναι να επισκευαστούν αλλά η επισκευή είναι κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ένας πολίτης στα ερωτήματα που θέτει θα πρέπει να είναι ποια είναι η οικονομική θέση του δήμου, αν ο δήμος έχει ή δεν έχει χρήματα, και -το κυριότερο- αν τα χρήματα κατά το παρελθόν έχουν δαπανηθεί με τον ενδεδειγμένο τρόπο, και εκεί οι απαντήσεις, δυστυχώς, θα είναι αρνητικές για τους πολίτες.
Θέλετε δηλαδή να πείτε ότι έγινε κακή διαχείριση κατά το παρελθόν;Θα διαμορφώσουν μια εικόνα που θα είναι αρνητική για όλους τους ανθρώπους που κατά καιρούς έχουν επιλέξει να τους εκπροσωπούν. Δεν έχει γίνει ορθολογική διαχείριση και -το κυριότερο- δεν μπορεί κάποιοι κωδικοί να είναι μείον και να παίρνεις ανταποδοτικούς που ήταν για άλλη δουλειά, χρήματα δηλαδή που έπρεπε να τους ενισχύσεις απλώς για να έχεις έναν καλό ορθολογισμό και να ισοσκελίζεις τον δημοτικό σου προϋπολογισμό. Αυτό γινόταν. Αν με ρωτάς εάν εγώ το κάνω σήμερα, η απάντηση είναι «όχι». Εξάλλου, πήρα μια γενναία απόφαση μόλις ανέλαβα τον δήμο, να κάνω μια αύξηση των δημοτικών τελών της τάξεως του 25%, δηλαδή από το 0,85 πήγα τα δημοτικά τέλη στο 1,06, είναι τα φθηνότερα δημοτικά τέλη σε εθνικό επίπεδο και όσον αφορά την Αττική είναι ο δεύτερος φθηνότερος μετά τον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου. Ο Δήμος Παιανίας δεν έχει πολλά έσοδα από τα δημοτικά τέλη και το βασικότερο είναι πως πρέπει να ισοσκελίσω και να αφομοιώσω ένα έλλειμμα που είχε προκύψει, της τάξεως του ενός εκατομμυρίου τετρακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ.
Πώς προέκυψε αυτό το έλλειμμα;Το κενό αυτό προέκυψε για προεκλογικούς και ψηφοθηρικούς λόγους, δεν έκαναν ποτέ αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών. Το 2013 που έγινε μείωση των δημοτικών τελών παρουσίασαν κάποια χρήματα τα οποία ναι μεν υπήρχαν στα ταμεία του δήμου, αλλά είχαν κάποια σχετική επισφάλεια. Ήταν χρήματα τα οποία είχε εισπράξει ο δήμος κατά τα έτη 2010, 2011, 2012 από το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και δικαστικά κρίθηκε ότι κακώς τα εισέπραξε, οπότε αυτά τα χρήματα κάποια στιγμή θα ζητηθούν πίσω. Αυτά τα χρήματα έχουν επισφάλεια, δεν είναι δεδομένα δικά μας, γι’ αυτό δεν τα είχαν ακουμπήσει κάποιες διοικήσεις και κάποιες τα ακούμπησαν. Όταν, παραδείγματος χάριν, ξοδεύεις έναν πακτωλό χρημάτων για να κάνεις πολιτιστικές εκδηλώσεις, καλά κάνεις, αλλά δεν μπορείς να μην έχεις πεζοδρόμιο, παιδικές χαρές, παγκάκια κ.λπ. Θα έπρεπε να υπάρχει μια ισορροπία.
Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα για την πόλη που σχεδιάζετε να γίνουν το επόμενο διάστημα ή βρίσκονται σε φάση υλοποίησης;Το φυσικό αέριο, η ολοκλήρωση της αποχέτευσης, δημοτικές υποδομές και σχολεία, αποχέτευση ομβρίων στα Γλυκά Νερά και πολλά άλλα. Εδώ θέλω να επισημάνω το εξής: να αγκαλιάσουν και να υιοθετήσουν αυτά τα έργα οι δημότες, να έχουν υπομονή. Δυστυχώς, αυτά τα έργα φέρνουν ταλαιπωρία, αλλά μόλις ολοκληρωθούν θα δώσουν άλλη πνοή στην πόλη μας. Παράλληλα, από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», έχουμε υποβάλει φάκελο για ένα σχολείο. Υπάρχει θέμα με τις κτιριακές δομές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το τελευταίο σχολείο έγινε το 2002, και να υπολογίσουμε και την τεράστια αύξηση του πληθυσμού, αυτό είναι πρόβλημα. Έχουμε, επίσης, έτοιμη μελέτη με άδεια, προκειμένου να ολοκληρωθεί το 5ο Δημοτικό Σχολείο στην Κοινότητα Παιανίας. Η μελέτη προέκυψε από ιδιωτική χρηματοδότηση και παράλληλα σε συνεργασία με τις Κτιριακές Υποδομές εκτελούμε άλλες δύο μελέτες για δύο νηπιαγωγεία. Σημαντική είναι και η πρόταση για ένα έργο πνοής 25 στρεμμάτων, που θα συμπεριλαμβάνει ποδηλατόδρομο, παιδικές χαρές, θεατράκι, σημεία ανακύκλωσης, πάρκο ζώων, αναψυκτήριο και πολλά άλλα. Πρόκειται για ένα έργο με σημαντικό αποτέλεσμα για την τοπική κοινωνία και όχι μόνο. Ο Δήμος Παιανίας δέχεται πολλούς επισκέπτες για το Μουσείο Βορρέ, στο Σπήλαιο Παιανίας, αλλά και στη μητρόπολη της πόλης.
*Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα kedenews