«Η λείανση της σκληρής νησιωτικότητας, η ανάπτυξη, η προστασία των εθνικών μας συμφερόντων, η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης και, φυσικά, η τουριστική ανάπτυξη μπορούν να επέλθουν διά μέσου των θαλάσσιων διαδρομών και διασυνδέσεων» τονίζει o δήμαρχος Χάλκης, Άγγελος Φραγκάκης.
Έχοντας ανακηρυχθεί από την UNESCO ως το νησί της ειρήνης και της φιλίας των νέων, η Χάλκη είναι συνυφασμένη με την ηρεμία και τους φιλόξενους κατοίκους. Ο δήμαρχος Άγγελος Φραγκάκης μίλησε στην «kedenews» για την ακτοπλοϊκή διασύνδεση του νησιού και την ήπια τουριστική ανάπτυξη, το πρόγραμμα ανακύκλωσης, αλλά και την πρόταση που κατέθεσε η δημοτική αρχή στον πρωθυπουργό για τη δημιουργία ενός κέντρου υποστήριξης σχολείων στο Νότιο Αιγαίο.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΑΛΚΗΣ
στον ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΥΦΑΛΙΤΑΚΗ
Η πρωτοβουλία για την αποκομιδή των απορριμμάτων πόρτα-πόρτα αλλά και το πρόγραμμα ανακύκλωσης έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα;Η συμμετοχή των δημοτών στη διαδικασία της ανακύκλωσης αποτελεί καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας σε αυτή την προσπάθειά μας - είναι ζήτημα παιδείας, στοιχείο πολιτισμού και βοηθά στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης. Πήραμε την απόφαση να ακολουθήσουμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα, καθώς είμαστε ένας μικρός δήμος και η διαδικασία μπορεί να ελεγχθεί σε όλα τα στάδιά της. Ξεκινήσαμε δυναμικά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης στην πηγή, δηλαδή ο κάθε πολίτης με ευσυνειδησία και μεράκι συλλέγει και διαχωρίζει τα χρησιμοποιημένα υλικά σε χρωματιστές σακούλες τις οποίες προμηθεύεται δωρεάν από τον δήμο. Στη συνέχεια, βάσει χρονοδιαγράμματος, ο Δήμος Χάλκης αναλαμβάνει πόρτα-πόρτα τη συλλογή από το σπίτι των ανακυκλώσιμων και των μη ανακυκλώσιμων υλικών. Η πρωτοβουλία αυτή έχει βρει τεράστια ανταπόκριση από τους δημότες -έχουν απομακρυνθεί όλοι οι κάδοι απορριμμάτων, οι οποίοι αποτελούσαν μολυσματική εστία-, οι οποίοι έχουν εναποθέσει την αποκομιδή των απορριμμάτων τους στα χέρια της Υπηρεσίας Καθαριότητας.
Η Χάλκη συνδέεται ακτοπλοϊκά με την Κρήτη, τον Πειραιά και νησιά των Κυκλάδων, αλλά και «εσωτερικά» με τα Δωδεκάνησα. Τι στόχους έχετε θέσει για την ερχόμενη τουριστική σεζόν;Η ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Χάλκης εξασφαλίζει πρωτίστως εδαφική συνοχή. Ο ρόλος της ακτοπλοΐας σε μια χώρα όπως η πατρίδα μας είναι, αδιαμφισβήτητα, ζωτικός. Η λείανση της σκληρής νησιωτικότητας, η ανάπτυξη, η προστασία των εθνικών μας συμφερόντων, η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης και, φυσικά, η τουριστική ανάπτυξη μπορούν να επέλθουν διά μέσου των θαλάσσιων διαδρομών και διασυνδέσεων. Η Χάλκη, βάσει της ακτοπλοϊκής της διασύνδεσης, εκτός από τη μεταφορά τουριστών από την ηπειρωτική Ελλάδα, προσφέρει επιπλέον τη δυνατότητα για μετακινήσεις από νησί σε νησί (island hopping), δυνατότητα που έχει ως αποτέλεσμα την προσέλκυση τουριστών, παρέχοντας ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους τουριστικούς προορισμούς. Το νησί μας προσφέρει γαλήνη, ηρεμία, καθαρό παρθένο νησιωτικό τοπίο, γραφικά σοκάκια, γαστρονομικές εμπειρίες, κρυστάλλινα νερά, μοναδικής ιστορικής σημασίας αξιοθέατα, αρκεί μόνο κατά την ιστορία του νησιού να αναφέρουμε πως ο Δίας και η Εκάτη διάλεξαν να έχουν τους θρόνους τους στο υψηλότερο σημείο του νησιού μας διότι θεωρούσαν πως προσφέρει την καλύτερη θέαση της ανατολής και της δύσης του ηλίου! Βάσει αυτών των δεδομένων, η φετινή τουριστική σεζόν, σε συνάρτηση με τη φαρμακευτική πρόληψη της νόσου Covid-19, προμηνύεται εξαιρετική.
Ένας από τους διαχρονικούς στόχους είναι η πολιτιστική ανάδειξη του «παλαιού χωριού», αλλά και του για δεκαετίες ακατοίκητου νησιού της Αλιμνιάς. Ποιες ενέργειες έχει δρομολογήσει η δημοτική αρχή;
Η ανάδειξη και η διαχείριση της ευρύτερης περιοχής τόσο του Παλαιού Χωριού όσο και της Αλιμνιάς, με την ταυτόχρονη συμβολή του εναλλακτικού τουρισμού, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της αναπτυξιακής πολιτικής για το νησί μας. Είναι γεγονός ότι την πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου πρέπει να τη διαχειριζόμαστε ορθά, να ακολουθούνται οι κανόνες συντήρησης των μνημείων και να προβάλλεται διαρκώς το πολιτισμικό απόθεμα. Η έννοια του τουρισμού είναι άκρως σχετιζόμενη με αυτό. Μέσα από τη σύμπραξη τουρισμού και πολιτισμού ο εκάστοτε τόπος δύναται να γνωρίσει ανάπτυξη σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό επίπεδο και κατ’ επέκταση να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του υπάρχοντος περιβάλλοντός του.
Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί το περασμένο καλοκαίρι, καταθέσατε πρόταση για τη δημιουργία ενός κέντρου υποστήριξης σχολείων. Ποια θα ήταν η συμβολή του στην εκπαίδευση, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά;Στο πλαίσιο ισότιμων ευκαιριών σε μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης των απομακρυσμένων νησιών του Νοτίου Αιγαίου, όπως η Χάλκη, σε σχέση με τους μαθητές μεγάλων αστικών κέντρων, προτείναμε στον πρωθυπουργό την ίδρυση ενός κέντρου υποστήριξης σχολείων στο Νότιο Αιγαίο, με αντικείμενο την εξ αποστάσεως επιμόρφωση/εκπαίδευση εκπαιδευτικών και μαθητών, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε σχολείου. Συγκεκριμένα, η υποστήριξη θα μπορούσε να καλύπτει, καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, θέματα όπως η ειδική αγωγή, η ψυχολογική υποστήριξη, ο επαγγελματικός προσανατολισμός, ενημερώσεις στον τομέα των πανελλαδικών εξετάσεων και δημιουργία e-τάξεων από διαφορετικά μικρά νησιά, με σκοπό τη συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών. Μια τέτοια δομή θα μπορούσε να εξυπηρετεί εξ αποστάσεως πάγιες ανάγκες επικοινωνίας στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών τόσο των νεοδιόριστων όσο και των μόνιμων, επικοινωνία με τα στελέχη της εκπαίδευσης (ΠΔΕ, ΔΔΕ, ΔΠΕ, διευθυντές σχολικών μονάδων, για διοικητικά́ θέματα), καθώς και τεχνική υποστήριξη των υποδομών των σχολείων με απομακρυσμένη διαχείριση.
Κλείνοντας, ποια είναι τα σχέδιά σας για την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού και σε ποιους τομείς θα δώσετε περισσότερη έμφαση;
Μετά το δεύτερο lockdown, προτεραιότητά μας αποτελεί η εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής με την εξεύρεση τρόπων για την εξασφάλιση της κοινωνικής ευημερίας των πολιτών του νησιού μας. Όλοι οι κάτοικοι του νησιού πρέπει να έχουν μια ποιοτική καθημερινότητα, μια εργασία και τις κατάλληλες δομές για να βελτιωθεί η ζωή τους. Σκοπός και στόχος μας η επιστροφή και άλλων Χαλκίτικων οικογενειών πίσω στη βάση τους. Όσον αφορά τα τεχνικά έργα, ετοιμάζουμε τις προτάσεις μας για να κατατεθούν στις προσκλήσεις του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών, έργα τα οποία έχουν να κάνουν με την ύδρευση, την αποχέτευση και τον φωτισμό του νησιού. Μεγάλος στόχος μας είναι η ενεργειακή αυτονόμηση της Χάλκης μέσω ΑΠΕ, η μετατροπή των οχημάτων σε ηλεκτροκίνητα και, γενικώς, η απανθρακοποίηση του νησιού. Το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα του νησιού χαρακτηρίζεται από καθαρότητα, με μηδενικές επιπτώσεις των ανθρώπων στη θάλασσα, στη γη και στην ατμόσφαιρα, μια συνθήκη την οποία προσπαθούμε να διαφυλάξουμε και να εξελίξουμε όσο πιο θετικά γίνεται. Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος, καθώς η αλληλεγγύη, η θετική σκέψη, η ομαδικότητα και η δημιουργικότητα που χαρακτηρίζουν το νησί μας αποτελούν την κινητήρια δύναμη για όλα όσα οραματιζόμαστε για το μέλλον.