Γρηγόρης Νικολιδάκης: «Υλοποιούμε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο ανάπτυξης και αναβάθμισης όλου του δικτύου αγροτικής οδοποιίας και ένα ακόμα πρόγραμμα σύνδεσης των ορεινών μας όγκων με τα παραλιακά μέτωπα για διευκόλυνση μετακίνησης και διάθεσης προϊόντων»
Συνέντευξη στον
ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΥΦΑΛΙΤΑΚΗ
Για τα σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή, τα οποία θα αναδείξουν σε βάθος χρόνου τον δήμο σε μητροπολιτικό κέντρο του Νότου, μίλησε στην «kedenews» ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο σχεδιαζόμενο camp ΑμεΑ, στις αθλητικές εγκαταστάσεις στις τρεις δημοτικές ενότητες, στα λιμενικά έργα, αλλά και στις δράσεις για την ενίσχυση του τουρισμού.
-Βρίσκεστε ενάμιση χρόνο στο τιμόνι του δήμου. Ποιες θετικές αλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί, παρά τις δυσκολίες που έχει επιφέρει η πανδημία;Παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που προέκυψαν σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω του κορονοϊού, στον Δήμο Φαιστού αισθανόμαστε υπερηφάνεια επειδή κατορθώσαμε, σε έναν μόλις χρόνο, να προχωρήσουμε σε δημοπρατήσεις περισσότερων από 80 έργων, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ άλλων, πρέπει να αναφέρουμε ενδεικτικά τη δημοπράτηση αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου των Μοιρών, τη δημοπράτηση της Πλατείας Δασκαλογιάννη και τη δημοπράτηση ασφαλτοστρώσεων και βελτιώσεων πολλών οδικών και αγροτικών δρόμων σε όλα τα διοικητικά όρια του Δήμου Φαιστού. Σ’ αυτά τα έργα εντάσσεται, επίσης, η δημοπράτηση μελέτης για το Διοικητικό Κέντρο Μεσαράς, εντάσσονται ακόμα πολλές δημοπρατήσεις αγροτικής οδοποιίας, αλλά και τσιμεντοστρώσεις πολλών οικισμών. Επιπροσθέτως, προχωρήσαμε μια σειρά από έργα για την Πολιτική Προστασία, την αναβάθμιση του Δήμου Φαιστού σε επίπεδο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και έξυπνων πόλεων, αλλά και τη δημιουργία πράσινων σημείων. Πέραν αυτών, μέσα στο 2020 προωθήθηκαν οι διαδικασίες για τις παρακάμψεις σε Μοίρες, Τυμπάκι και Ζαρό, καθώς προχωράει η επικαιροποίηση δύο μελετών και υπάρχει δέσμευση για την τρίτη. Προωθήθηκε, επιπλέον, η ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ των αναπλάσεων στις πλατείες Μοιρών και Τυμπακίου. Κομβική για τον Δήμο Φαιστού υπήρξε, ασφαλώς, η δέσμευση του ποσού των 18 εκατομμυρίων ευρώ για αποκαταστάσεις ζημιών, αλλά και για θωράκιση του δήμου από φυσικές καταστροφές, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τα συναρμόδια υπουργεία, τους οποίους ευχαριστούμε. Και σε επίπεδο αθλητικών εγκαταστάσεων, όμως, σε συνεργασία με τον συντοπίτη μας υφυπουργό κ. Αυγενάκη, άρχισαν μέσα στο 2020 να προωθούνται έργα, που σε πρώτη φάση ξεπερνούν τα 7 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία σύγχρονου σταδίου στις Μοίρες, στη δημιουργία νέου κλειστού στο Τυμπάκι, στην αναβάθμιση του γηπέδου Ζαρού και του κολυμβητηρίου και του κλειστού Μοιρών, αλλά και στην ίδρυση νέων υποδομών.
-Το τελευταίο χρονικό διάστημα το νησί βιώνει ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για να οχυρώσετε τον δήμο;Δυστυχώς, ο δήμος μας είχε την ατυχία να πληγεί από τα ακραία φαινόμενα το 2018, αλλά και να θρηνήσει άδικα τέσσερις νεκρούς, στην εκδήλωση ενός ακραίου φαινομένου. Γι’ αυτό, από την πρώτη στιγμή, η οχύρωση του δήμου μας αποτέλεσε ύψιστη προτεραιότητα. Μετά από πλήθος πιέσεων, αλλά και συνεργασίας με τα συναρμόδια υπουργεία, έχουμε καταφέρει να δεσμεύσει ένα ποσό που αγγίζει τα 18 εκατομμύρια ευρώ για αποκαταστάσεις καταστροφών του 2018, αλλά και για τη δημιουργία όλων των αναγκαίων υποδομών που θα θωρακίσουν τον δήμο μας στον βαθμό του δυνατού. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο μίγμα έργων, το οποίο θα αλλάξει τη φυσιογνωμία ολόκληρου του δήμου. Στο μεταξύ ωστόσο, και ως την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων έργων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, ήδη ολοκληρώνουμε μια μεγάλη εργολαβία καθαρισμού ρεμάτων, διανοίξεων και έργων προστασίας από τις φυσικές καταστροφές. Με την κλιματική αλλαγή, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για κάτι. Ωστόσο, θεωρούμε πως έχουμε υλοποιήσει και υλοποιούμε όλα όσα είναι εφικτά.
-Τα Μάταλα αλλά και ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού προσελκύουν κάθε χρόνο τουρίστες απ’ όλον τον κόσμο. Υπάρχει η δυνατότητα οι επισκέπτες να ανακαλύψουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην περιοχή;
Όχι μόνο υπάρχει η δυνατότητα, αλλά και προωθούνται δράσεις σε μια σειρά από τομείς. Επειδή όμως αναφερθήκατε στα Μάταλα και στη Φαιστό, πρέπει να τονίσω πως, σε συνεργασία με την περιφέρεια και το υπουργείο Πολιτισμού, προχωρούμε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο ενοποίησης των αρχαιολογικών μας χώρων. Σε συνεργασία με τον συντοπίτη μας υφυπουργό κ. Αυγενάκη, παράλληλα, προχωράμε διαδικασίες σημαντικής ενίσχυσης αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών, όπως ήδη αναφέρθηκε. Προχωρούμε, ταυτόχρονα, στην περιοχή του Αφραθιά τις υποδομές για να δημιουργηθεί ένα υπερσύγχρονο Camp ΑμεΑ που στηρίζει και ο Σύλλογος ΑμεΑ «Το Μέλλον», προκειμένου Άτομα με Αναπηρίες να συνδυάζουν προπονήσεις με αναψυχή. Ο δήμος έχει σταθεί αρωγός στη συγκεκριμένη προσπάθεια και σε άλλες σημαντικές προσπάθειες του Συλλόγου, έχοντας μάλιστα παραχωρήσει τον χώρο στην περιοχή του Αφραθιά. Στο Βροντίσι, μεταξύ Ζαρού και Βοριζίων, προωθούνται δράσεις για την ενίσχυση αναρριχητικό τουρισμού, ενώ έχουν ενταχθεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Leader οι ορεινές διαδρομές. Δεν ξεχνάμε, επίσης, τον πλούτο των μονών και προσκυνημάτων που υπάρχουν για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού. Υπάρχει λοιπόν ένα σχέδιο και ένα μίγμα πολλών εναλλακτικών μορφών, τις οποίες προχωρούμε και αξιοποιούμε ήδη σε σημαντικό βαθμό.
-Ο βασικός πυλώνας της τοπικής σας οικονομίας είναι ο πρωτογενής τομέας. Πιστεύετε πως υπάρχει η απαιτούμενη στήριξη στον αγροτικό κόσμο;Ο Δήμος Φαιστού δεν είναι μόνο αγροτικός. Είναι δήμος και εμπορικός, αλλά και τουριστικός. Στο πλαίσιο αυτό, οι δράσεις μας στοχεύουν και στους τρεις τομείς. Ειδικότερα τώρα για τον πρωτογενή τομέα, ένα από τα βασικά ζητήματα που υπήρχε ήταν αυτό της άρδευσης. Και σ’ αυτόν τον τομέα ήδη προχωρούν τρία μικρά φράγματα, σε Μαγαρικάρι, Μάγειρα και Πηγαϊδάκια, με τον σχεδιασμό να επεκτείνεται στη δημιουργία δύο ακόμα μικροφραγμάτων, σε Αντισκάρι και Κληματιανό ποταμό. Μέσα από τα προγράμματα Leader Αλιείας και Γεωργίας, εν τω μεταξύ, προχωρούν μια σειρά δράσεων στήριξης του αγροτικού κόσμου. Από την πλευρά μας, επίσης, ήδη υλοποιούμε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο ανάπτυξης και αναβάθμισης όλου του δικτύου αγροτικής οδοποιίας κι ένα ακόμα πρόγραμμα σύνδεσης των ορεινών μας όγκων με τα παραλιακά μέτωπα για διευκόλυνση μετακίνησης και διάθεσης προϊόντων. Εκτιμούμε ότι με το σύνολο αυτών των δράσεων στηρίζεται ο συγκεκριμένος τομέας, ωστόσο δεν παύουμε ποτέ να διεκδικούμε και να βρισκόμαστε σε άριστη συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
-Το «Λιμάνι του Νότου» είναι έργο περιφερειακής και εθνικής σημασίας. Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να ανοίξει και πάλι ο διάλογος;Η συνολική αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Φαιστού, αλλά και η δημιουργία νέων, σύγχρονων υποδομών, αποτελούν διαχρονικό ζητούμενο. Μέσα από την αξιοποίηση εργαλείων που προσφέρει το πρόγραμμα Leader, ήδη προχωρούμε τις διαδικασίες για την αναβάθμιση τόσο των λιμένων Κόκκινου Πύργου και Καλών Λιμένων όσο και για τη δημιουργία μιας οργανωμένης μαρίνας τουριστικών σκαφών στην περιοχή Κόκκινου Πύργου. Υπ’ αυτή την έννοια, λοιπόν, ο διάλογος της αναβάθμισης των παραλιακών μετώπων δεν έχει ανοίξει μόνο, αλλά έχει περάσει στη φάση υλοποίησης. Στον όλο σχεδιασμό ασφαλώς και «χωράει», κατά την άποψη μας, μία ακόμα υποδομή. Αυτό ωστόσο, ιδανικά, θα πρέπει να ενταχθεί σε έναν συνολικό περιφερειακό σχεδιασμό, σε συνεργασία και με τα συναρμόδια υπουργεία.
-Ποια είναι τα έργα που θέλετε να αφήσετε παρακαταθήκη για τους νέους και θα ολοκληρώσετε έως το τέλος της παρούσας δημοτικής θητείας;Όπως μάθαμε όλοι εν μέσω κορονοϊού, ο προγραμματισμός αποτελεί πολυτέλεια, αφού πολλά δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ανατραπεί. Παρ’ όλα αυτά, ως δημοτική αρχή έχουμε ήδη μέσα σε έναν χρόνο προγραμματίσει μια σειρά από έργα -τα οποία προαναφέραμε- για τον αθλητισμό, τον τουρισμό, τη νέα γενιά, την αγροτική ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα. Πρόκειται για έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα ωφελήσουν όχι μόνο τον Δήμο Φαιστού, αλλά τη συνολικότερη αναπτυξιακή προοπτική της Κρήτης. Πρόθεσή μου είναι τα περισσότερο σημαντικά έργα από αυτά να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος της δημοτικής θητείας και τα υπόλοιπα να βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, ώστε μέσα στην επόμενη οκταετία η εικόνα που θα παρουσιάζει ο Δήμος Φαιστού να είναι αυτή ενός μητροπολιτικού κέντρου για τον Νότο. Αυτό είναι το συνολικό όραμα που ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά, αφήνοντας απτά αποτελέσματα σαν σπίθα.