Ένας δήμος-πρότυπο. Ένα δήμος που άλλαξε το Χαλάνδρι και που απέδωσε κοινωνικό πρόσωπο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Για όλα όσα έχει πράξει η δημοτική αρχή Χαλανδρίου, για τα προβλήματα που παρέλαβε, αλλά και για τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος, μίλησε αποκλειστικά στην «kedenews» ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος.
Συνέντευξη του δημάρχου Χαλανδρίου στη Μαύρα Σαραντοπούλου
Αγαπητέ κύριε δήμαρχε, ο Δήμος Χαλανδρίου θεωρείται ένας από τους δήμους που ξεχωρίζουν για το έργο που παράγει η δημοτική αρχή. Ποια ήταν τα μεγάλα ζητήματα που είχατε να αντιμετωπίσετε όταν αναλάβατε;Όταν αναλάβαμε το 2014, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια σειρά από ζητήματα μιας επί μακρόν ανοχύρωτης πόλης, σε επίπεδο υποδομών, σε επίπεδο δημόσιων χώρων, σε επίπεδο προστασίας δημοσίου συμφέροντος, σε επίπεδο διαχείρισης απορριμμάτων. Θα περιοριστώ στα πιο σημαντικά εξ αυτών, για να μην κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας σας.
Αποκαρδιωτική ήταν η εικόνα των σχολείων της πόλης. Αναμενόμενο αν αναλογιστούμε ότι οι σχολικές επιτροπές έλαβαν το 2013 το ποσό των 0 ευρώ!
Τα τρία αθλητικά κέντρα του δήμου ήταν σφραγισμένα, λόγω της απουσίας αδειοδότησης. Μια πισίνα, μάλιστα, ήταν σφραγισμένη από το 2011. Ίδια η εικόνα εγκατάλειψης των παιδικών χαρών που λειτουργούσαν χωρίς άδεια.
Μια πόλη χωρίς υποδομές αντιπλημμυρικών έργων, χωρίς πολιτιστικό κέντρο, χωρίς δημαρχείο -οι υπηρεσίες στεγάζονται σε χώρους που μισθώνονται- και χωρίς νόμιμο χώρο στέγασης της υπηρεσίας Καθαριότητας.
Εκείνο το πρώτο διάστημα διαχειριστήκατε και την επιχείρηση κατεδάφισης παραγκών στον καταυλισμό των Ρομά…Πράγματι, ήρθαμε αντιμέτωποι με μια έκρυθμη κατάσταση στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου, όπου λάμβανε χώρα επιχείρηση κατεδάφισης κάποιων παραπηγμάτων, χωρίς όμως βιώσιμη εναλλακτική λύση μεταστέγασης, κίνηση που απείλησε να «βάλει φωτιά» στον δήμο. Σήμερα, παρά την απουσία κρατικής βοήθειας, με δαπάνες του δήμου υλοποιείται πρόγραμμα εθελοντικής μεταστέγασης, χάρη στο οποίο πάνω από 100 άνθρωποι έχουν μετακινηθεί σε κατοικίες, ενώ έχει καταργηθεί πλήρως ο μικρός καταυλισμός του Πατήματος.
Βρεθήκαμε ξαφνικά όλοι μας μπροστά σε μια νέα συνθήκη. Ο Covid-19 δημιούργησε νέες ανάγκες και νέα δεδομένα για όλους μας. Πώς αντιμετώπισε ο Δήμος Χαλανδρίου την έκτακτη αυτή κατάσταση;Το ισχυρό δίκτυο αλληλεγγύης του Δήμου Χαλανδρίου δοκιμάστηκε με επιτυχία στις ακραίες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης. Με βασικό σύνθημα το «Μένουμε σπίτι - Μένουμε άνθρωποι» και με στόχο κανένας/καμία να μη μείνει μόνος/η απέναντι στην πανδημία, καθ’ όλη τη διάρκεια των έκτακτων συνθηκών ο Δήμος Χαλανδρίου έδωσε τη μάχη σε δύο μέτωπα: στη στήριξη των ασθενέστερων και στην απρόσκοπτη λειτουργία της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Στο μέτωπο της Καθαριότητας, οι εργαζόμενοι στον δήμο πέτυχαν, ξεπερνώντας εαυτούς, να διατηρήσουν την πόλη καθαρή.
Να σημειώσω όμως ότι η προσπάθειά μας, από την άλλη, να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας για τους ασθενέστερους δυσχεράνθηκε σημαντικά από το ότι, με απόφαση της προηγούμενης διοίκησης, είχε καταργηθεί το 2011 το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Οι θέσεις των εργαζομένων που υπάγονταν σ’ αυτό χάθηκαν, με συνέπεια να μην μπορέσει ο δήμος να συμμετάσχει στη σχετική προκήρυξη για πρόσληψη προσωπικού. Το γεγονός μάς ανάγκασε, με σημαντική βέβαια επιβάρυνση του δήμου, να «τρέξουμε» με ίδιους πόρους ένα πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι.
Καταφέραμε, όμως, να παράσχουμε πολύτιμη βοήθεια σε δεκάδες συμπολίτες μας που στερούνταν υποστηρικτικού περιβάλλοντος. Από τα φάρμακα, τις πολυήμερες θεραπείες και τα αναγκαία ψώνια έως τη διανομή γευμάτων σε περισσότερους από 100 συμπολίτες μας, τα οποία προετοιμάζονταν στις κουζίνες των παιδικών μας σταθμών. Εγκαίρως ενεργοποιήσαμε τηλεφωνικές γραμμές έκτακτης ανάγκης και το Κέντρο Βοήθειας με τον τετραψήφιο αριθμό κλήσης (1526).
Παράλληλα, συνεχίστηκαν απρόσκοπτα οι δράσεις όλων των κοινωνικών δομών του δήμου (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο κ.λπ.), ενώ διαχειριστήκαμε αποτελεσματικά το κρίσιμο θέμα του καταυλισμού των Ρομά, όπου όλο το διάστημα της πανδημίας κάναμε συνεχείς καθαρισμούς στην έκταση των 30 στρ., διανομή υγειονομικού υλικού και τροφίμων.
Είδαμε τη δημοτική αρχή της πόλης να αντιδρά άμεσα στη χορήγηση μασκών στα παιδιά που ξεκινούν τη σχολική χρονιά. Πολλοί λένε μάλιστα πως η κυβέρνηση, για να αποφύγει τον αρνητικό σχολιασμό, γενίκευσε το παράδειγμα του Ρούσσου. Εσείς τι λέτε;Καμία σημασία δεν έχει για τον πολίτη -πιστέψτε με- ποιος το ανακοίνωσε πρώτος και ποιος δεύτερος. Κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. Βλέποντας ότι η Πολιτεία δεν έπαιρνε τα ενδεδειγμένα μέτρα (μικρότερος αριθμός μαθητών ανά τάξη, τεστ Covid-19 για μαθητές και εκπαιδευτικούς), προκρίναμε ότι θα έπρεπε να κάνουμε αυτό που ήταν στο χέρι μας, γιατί τα άλλα δεν είναι, να προσφέρουμε στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς του Χαλανδρίου το ελάχιστο μέτρο προστασίας.
Το κάναμε παράλληλα με ό,τι άλλο ήταν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας. Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου τα σχολεία του Δήμου Χαλανδρίου είχαν μάσκες. Αυτό ήταν το ζητούμενο. Δεν αρκεί μόνο αυτό. Έχουμε ήδη ζητήσει από την Πολιτεία, και με σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, να προχωρήσει σε μέτρα ουσίας, μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη, προσλήψεις διδακτικού προσωπικού, αύξηση του μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, διενέργεια τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για έλεγχο Covid-19.
Σε ποιες πρωτοβουλίες για την πόλη και σε ποια έργα μπορούμε να πούμε ότι ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος έχει βάλει τη σφραγίδα του;
Η σημερινή διοίκηση έβαλε πρωτίστως τη σφραγίδα της στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, στην απόκτηση και στη δημιουργία δημόσιων χώρων, στην κατασκευή σημαντικών υποδομών, στην αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων.
► Ο αγώνας μας για να μη μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο τα 37 ακίνητα του δήμου (κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, παιδικές χαρές, πεζόδρομοι, νησίδες, έξοδοι του μετρό κ.λπ.) δικαιώθηκε μετά την προσφυγή μας στο ΣτΕ, όχι μόνο για το Χαλάνδρι, αλλά για όλους τους δήμους της επικράτειας.
► Διεκδικήσαμε και κερδίσαμε την παραχώρηση από την Πολιτεία των 30 στρεμμάτων στο Νομισματοκοπείο για πράσινο και αθλητισμό, αγοράσαμε δύο ακίνητα, 6.400 τ.μ. και 7.700 τ.μ. αντίστοιχα, για τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών Καθαριότητας και τη δημιουργία πράσινου σημείου, το ακίνητο ΧΕΥ8 έκτασης 4 στρεμμάτων για τη δημιουργία χώρου Αθλητισμού και το κτίριο Νόμπελ που θα μετατραπεί σε πολυχώρο πολιτισμού.
► Ενώσαμε δυνάμεις με τους όμορους δήμους ενάντια στη μετεγκατάσταση του καζίνο της Πάρνηθας στο κτήμα Δηλαβέρη.
► Θωρακίσαμε τον δημόσιο χαρακτήρα της Υπηρεσίας Καθαριότητας με την πρόσληψη 127 εργαζομένων και αξιοποιήσαμε κάθε δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού σε κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες, όπως οι παιδικοί σταθμοί.
► Σταθήκαμε δίπλα στον πολίτη με μείωση δημοτικών τελών που έφτασε το 20%, με πλήρη απαλλαγή από τα τροφεία των παιδικών σταθμών για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ.
► Με τις συμμετοχικές διαδικασίες εκπόνησης μελετών και έργων (όπως στον Συνοικισμό και στο Κάτω Χαλάνδρι) προσπαθούμε να φέρουμε τον πολίτη στο κέντρο λήψης των αποφάσεων που τον αφορούν.
► Ολοκληρώσαμε μια σειρά από έργα υποδομών που εκκρεμούσαν επί δεκαετίες. Το μεγάλο έργο κτιριακών παρεμβάσεων στα σχολεία του δήμου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από ίδιους πόρους, έχει αλλάξει την όψη των σχολικών συγκροτημάτων που είχαν αφεθεί στην τύχη τους. Μόνο τους τελευταίους 16 μήνες έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις σε 26 σχολικά συγκροτήματα και συνεχίζουμε.
► Από το 2014 έως σήμερα έχουμε διπλασιάσει τους παιδικούς σταθμούς, ανοίγοντας τρεις νέους, ενώ το επόμενο διάστημα θα προστεθεί ένας ακόμα.
► Επαναλειτουργήσαμε τα βρεφικά τμήματα της Προσχολικής Αγωγής που είχαν καταργηθεί το 2011 και φέτος για πρώτη χρονιά δεχθήκαμε στους βρεφικούς σταθμούς νήπια από 12 μηνών.
► Επενδύσαμε πάνω από 2.500.000 ευρώ για την ολική ανακατασκευή, αδειοδότηση και ασφαλή λειτουργία των αθλητικών κέντρων, την ενεργειακή αναβάθμιση με σύστημα γεωθερμίας της μεγάλης πισίνας στο αθλητικό κέντρο «Ν. Πέρκιζας», τη δημιουργία προσβάσεων για ΑμεΑ, τη λειτουργία εκ του μηδενός δημοτικών προγραμμάτων άθλησης.
► Ολοκληρώσαμε τη μελέτη, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση και δημοπρατούμε σε λίγες μέρες έναν νέο αθλητικό πολυχώρο, έκτασης 5,5 στρεμμάτων.
► Το φθινόπωρο του 2019 ολοκληρώσαμε αντιπλημμυρικό έργο ύψους 5,5 εκατ. ευρώ στο κεντρικό Χαλάνδρι, ενώ αυτό το διάστημα υλοποιείται με ταχείς ρυθμούς αντίστοιχο έργο στο Πολύδροσο, συνολικού προϋπολογισμού 6,8 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αποτελέσει ασπίδα για τους κατοίκους της περιοχής που ταλαιπωρούνται κάθε χρόνο από πλημμυρικά φαινόμενα.
► Αξιοποιούμε τους δημόσιους χώρους στην περιοχή του Πατήματος, που μέχρι πρόσφατα δεν είχε καμία πλατεία παρότι είναι στο σχέδιο πόλης 20 χρόνια. Αυτή την περίοδο κατασκευάζονται στην περιοχή πέντε πλατείες οι οποίες διαμορφώνονται ως χώροι συνάθροισης και συγκέντρωσης, ως κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και παιχνιδιού για τα νήπια και εκτόνωσης, εκγύμνασης και άθλησης για τα παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών.
► Βγάλαμε από τα συρτάρια τις επί 20 χρόνια «παγωμένες» μελέτες για τη δημιουργία του ιδιόκτητου Δημαρχείου Χαλανδρίου, τις επικαιροποιήσαμε, εξασφαλίσαμε την απαραίτητη χρηματοδότηση, και αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται το νέο δημαρχείο της πόλης. Εκτός των άλλων, θα περιλαμβάνει χώρους στάθμευσης άνω των 5.000 τ.μ., αίθουσα εκδηλώσεων και θέατρο. Η ολοκλήρωσή του θα σημάνει ετήσια εξοικονόμηση 400.000 ευρώ, ποσό που καταβάλλουμε αυτή τη στιγμή για τις μισθώσεις κτιρίων.
► Αδειοδοτήσαμε 28 παιδικές χαρές και τις αποδώσαμε ασφαλείς στα παιδιά και στις οικογένειές τους, ενώ ξεκίνησε το έργο αναβάθμισης των υφιστάμενων παιδικών σταθμών.
► Ολοκληρώσαμε από το 2018 την πολεοδομική μελέτη για την ένταξη της πολύπαθης περιοχής Πεύκο Πολίτη, έκτασης 1.100 στρεμμάτων, στο σχέδιο πόλης, και διεκδικούμε από την περιφέρεια την άμεση υπογραφή της και το τέλος της 50ετούς ομηρίας των ιδιοκτητών.
► Ολοκληρώσαμε την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού που εκκρεμούσε από το 2005 και αναμένουμε πλέον τις τελικές ενέργειες της Πολιτείας, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για την τακτοποίηση της περιοχής πέριξ του κοιμητηρίου.
► Υλοποιήσαμε το πανευρωπαϊκά αναγνωρισμένο πρόγραμμα Waste4think, που στην ουσία αποδεικνύει αυτό που υποστηρίζουμε από την αρχή της θητείας μας, ότι τα βιοαπόβλητα είναι πλούτος και πόρος που μπορεί να αξιοποιηθεί πολλαπλά, αντί να καταλήγει στην υγειονομική ταφή, όπως γίνεται στη χώρα μας. Με τη χρηματοδότηση του προγράμματος και σε συνεργασία με το ΕΜΠ, ο Δήμος Χαλανδρίου αξιοποίησε με επιτυχία τα βιοαπόβλητα μιας ολόκληρης γειτονιάς του Χαλανδρίου παράγοντας βιοαέριο για την κίνηση ενός απορριμματοφόρου μας, κομπόστ, αλλά και καύσιμο για τη βαριά βιομηχανία.
► Βάλαμε τη μουσική και το θέατρο στα σχολεία. Στηρίξαμε όλα τα σωματεία της πόλης.
Κοινωνικές υπηρεσίες και πολιτισμός, δύο τομείς στους οποίους έχει παράδοση ο δήμος. Τι θα δούμε μέχρι το τέλος της χρονιάς;Όλες οι κοινωνικές δομές του δήμου, από το Παντοπωλείο και το Φαρμακείο έως το Γραφείο Ενδυνάμωσης Ανέργων και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών, θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλες/όλους όσοι το έχουν ανάγκη. Και να μην ξεχνάμε το πρόγραμμα προστασίας και περίθαλψης αδέσποτων που διαθέτει ο δήμος, το οποίο συνέχισε να λειτουργεί απρόσκοπτα και μέσα στην πανδημία.
Σε ό,τι αφορά τον Πολιτισμό, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες που πιθανόν θα διαμορφώσει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, θα λειτουργήσουν όλα τα καλλιτεχνικά εργαστήρια του δήμου (φωτογραφίας, κινηματογράφου, θεάτρου, κεραμικής κ.λπ.). Η μεγαλύτερη πρόκληση του επόμενου διαστήματος, βέβαια, είναι η επιτυχής υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος UIA, για την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου.
Για ακόμη μία φορά το Χαλάνδρι γίνεται η μοναδική πόλη σε όλη την Ελλάδα που επιλέγεται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα τόσο μεγάλης εμβέλειας. Η πρόταση που καταθέσαμε μαζί με επτά (7) εταίρους -μεταξύ των οποίων η ΕΥΔΑΠ, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής- αφορά έργο ύψους 3 εκατ. ευρώ.
Θα χρησιμοποιήσουμε ως πρεσβευτή το νερό ενός αρχαίου έργου για να αναδείξουμε, πέρα από το ίδιο το μνημείο, και ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης που βρίσκεται θαμμένη μαζί με το υδραγωγείο. Και ας μην ξεχνάμε ότι το Αδριάνειο Υδραγωγείο είναι ένα υπερτοπικό σημείο αναφοράς. Στο παρελθόν συγκέντρωνε τα νερά της Πάρνηθας και της Πεντέλης για να υδροδοτήσει τη ρωμαϊκή συνοικία που ήταν στην Αθήνα, κοντά στους στύλους του Ολυμπίου Διός, καταλήγοντας στην Πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι. Είναι μεγάλη η ικανοποίηση που επιλεγήκαμε για το πρόγραμμα και μεγάλη πρόκληση να ανταποκριθούμε με επιτυχία στην υλοποίησή του.
*όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews