Γιώργος Δημόπουλος: «Υπερτοπική όαση θα ξαναγίνει το Πεδίον του Άρεως»

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής καθώς και τις λύσεις που δόθηκαν αναφέρει στη συνέντευξή του στην «kedenews» ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γιώργος Δημόπουλος. Ο ίδιος μιλάει για την έμφαση που δόθηκε, με εντολή του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, στα έργα υποδομής και ποιότητας ζωής των κατοίκων. Επιπλέον, υπογραμμίζει το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων όπως το γήπεδο της ΑΕΚ, αλλά και την προσπάθεια που γίνεται ώστε το Πεδίον του Άρεως να κερδίσει ξανά την παλιά του αίγλη.

Συνέντευξη αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών στον Γιώργο Μανουσακάκη

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε από τη στιγμή που αναλάβατε καθήκοντα αντιπεριφερειάρχη;

Η αλήθεια είναι ότι στην Περιφέρεια Αττικής βρεθήκαμε αντιμέτωποι, από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε, με πολύ δύσκολες προκλήσεις και χρονίζοντα σοβαρά προβλήματα, τα οποία επιζητούσαν άμεσες και ριζικές λύσεις. Όμως, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της Αθήνας ήρθε να δώσει λύσεις. Ήρθε να αντιμετωπίσει προβλήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την ασφάλεια και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων του κέντρου της Αθήνας, τη λειτουργία των καταστημάτων, την εικόνα της συνολικής εγκατάλειψης που εντοπίσαμε, κυρίως στον Δήμο της Αθήνας, τον κοινωνικό μαρασμό και την υπέρμετρη συγκέντρωση των αλλοδαπών, που έφερε αύξηση της εγκληματικότητας.

Είσαστε έναν χρόνο διοίκηση. Μπορείτε να μας αναφέρετε τα τρία μεγαλύτερα έργα που έχετε κάνει ή έχετε δρομολογήσει για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων του τομέα σας;

Έχοντας στόχο την ανάκτηση της χαμένης λάμψης της πρωτεύουσας και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, κάνοντας την Αθήνα τουριστικό προορισμό, ξεκινήσαμε ήδη μια σειρά έργων υποδομής. Η βελτίωση του κεντρικού οδικού δικτύου όπως της Βασιλίσσης Σοφίας, της Πατησίων, της Σόλωνος, της Συγγρού και πολλών ακόμη βασικών αρτηριών, είναι πλέον πράξη. Κι όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στους γύρω δήμους. Παράλληλα, επειδή η ζωή μας χρειάζεται και αναψυχή, δώσαμε ιδιαίτερη σημασία και στην αποκατάσταση κοινόχρηστων αθλητικών χώρων, όπως τα 35 γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ του Δήμου Αθηναίων, που παρουσίαζαν εικόνα απόλυτης εγκατάλειψης. Μιλάμε για εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις που αποκαθίστανται με γρήγορους ρυθμούς, ώστε αυτοί οι χώροι να αποδοθούν στους νέους της Αθήνας ασφαλείς, καθαροί και όμορφοι, δίνοντας ζωή στις γειτονιές.

Τα αθλητικά έργα αποτελούν μια σημαντική μας προτεραιότητα στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών. Αναφέρω χαρακτηριστικά το γήπεδο της ΑΕΚ με τον περιβάλλοντα χώρο του στη Νέα Φιλαδέλφεια ως ένα εμβληματικό έργο, καθώς και το γήπεδο «Μιχάλης Κρητικόπουλος» στην Καισαριανή.

Για να ξαναζωντανέψουμε το κέντρο της Αθήνας, χρειάζεται μια σειρά δράσεων που να εκπέμπουν ασφάλεια σε κατοίκους, επαγγελματίες, αλλά και επισκέπτες. Έτσι, από την πρώτη στιγμή εντείναμε τους ελέγχους -αγορανομικούς και υγειονομικούς- στην αγορά, «πιάνοντας λαβράκια». Βεβαιώθηκαν πολύ σοβαρές παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ πολλές ήταν οι περιπτώσεις που εστάλησαν και στην Εισαγγελία Αθηνών. Άλλωστε, η γραμμή του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, αλλά και πεποίθηση όλων, ήταν πως επιτέλους έπρεπε να επιβληθεί η νομιμότητα στο εμπόριο και να καταλάβουν άπαντες ότι με την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων δεν θα παίξει κανείς. Και, για να τονώσουμε το τουριστικό προφίλ της Αττικής, ικανοποιήσαμε ένα χρονίζον και δίκαιο αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, να παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα στην Πλάκα και στο Μοναστηράκι, αλλά και στο ευρύτερο ιστορικό κέντρο, τις Κυριακές κατά το χειμερινό εξάμηνο.

Πόσο πολύ έχει επηρεάσει η πανδημία του κορονοϊού τη λειτουργία της περιφέρειας και ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε;

Η πανδημία ήταν για την Περιφέρεια Αττικής ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση απ’ όλες. Υπό τη στρατηγική καθοδήγηση του περιφερειάρχη, ο οποίος ως πρόεδρος του ΙΣΑ ήξερε ακριβώς πώς πρέπει να λειτουργήσει η περιφέρεια, υλοποιήθηκε ένα πλήθος δράσεων όπως η λήψη προληπτικών μέτρων σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και κοινωνικές δομές με τη διενέργεια πάνω από 4.000 στοχευμένων αλλά και δειγματοληπτικών ελέγχων. Ενισχύσαμε τα νοσοκομεία της Αττικής μας με ιατρικό εξοπλισμό αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ μέσω ΠΕΠ και διαθέσαμε αναπνευστήρες και κρεβάτια σε ΜΕΘ και ΜΑΦ αξίας 740 χιλ. ευρώ.

Συγκεντρώθηκαν 40.000 φιάλες αίματος σε συνέργεια με εθελοντικές οργανώσεις και τους δήμους, οι οποίοι συνέβαλαν στη θωράκιση του ΕΣΥ, ενώ η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής 1110 έχει ήδη παράσχει ιατρικές συμβουλές και ψυχολογική υποστήριξη σε περισσότερα από 95.000 περιστατικά. Επίσης, βασικός πυλώνας του σχεδιασμού μας ήταν και η άμεση υποστήριξη των δήμων, τόσο στην παροχή υγειονομικού υλικού (μάσκες και αντισηπτικά) όσο και στη λειτουργία τους σε συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις της περιφέρειας, όπως το Υγειονομικό, που διενέργησε μεγάλο αριθμό απολυμάνσεων.

Τελικά, τι θα γίνει με το Πεδίον του Άρεως; Θα παραμείνει στην περιφέρεια ή θα το δώσετε στον Δήμο Αθηναίων, που το ζητάει;

Το Πεδίον του Άρεως εδώ και χρόνια είχε παραδοθεί στην ανομία και στην παραβατικότητα, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στις γύρω γειτονιές. Στόχος μας είναι το πάρκο των παιδικών μας χρόνων να ξαναγίνει μια υπερτοπική όαση αθλητισμού και πολιτισμού.

Για να ξαναδώσουμε ζωή στο πάρκο, με τη βοήθεια της Αστυνομίας αλλά και της ιδιωτικής φύλαξης, απομακρύνουμε τα παραβατικά στοιχεία, ενισχύσαμε τον ηλεκτροφωτισμό, δημιουργώντας ένα αίσθημα ασφάλειας, ανοίγοντας έτσι τις πόρτες για όλους. Ταυτόχρονα, δρομολογούμε μια σειρά έργων που αναβαθμίζουν αισθητικά το πάρκο, όπως η συντήρηση του πρασίνου και η επισκευή του μεγάλου σιντριβανιού.

Μάλιστα, ήδη επισκευάστηκε και δόθηκε σε χρήση η παιδική χαρά, ενώ επαναλειτούργησε και το ιστορικό αναψυκτήριο «Γαρδένια». Όλα αυτά οδήγησαν στη διενέργεια ποικίλων πολιτιστικών, περιβαλλοντικών, εκπαιδευτικών και αθλητικών δράσεων. Σας υπενθυμίζω πως τα περασμένα Χριστούγεννα λειτουργήσαμε το χριστουγεννιάτικο χωριό με πλήθος θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών με πάνω από 100.000 επισκέπτες. Δεν απασχολεί, λοιπόν, τον πολίτη σήμερα σε ποιον φορέα ανήκει το πάρκο, αλλά πώς αυτό λειτουργεί. Κι αυτό που κάνει πράξη η διοίκηση του Γ. Πατούλη είναι να μετατρέψει το Πεδίον του Άρεως σε μητροπολιτικό κόσμημα της Αττικής.

*όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις