Βασίλης Κορομάντζος: «Στόχος μας να δημιουργήσουμε 5.000 θέσεις στάθμευσης δικύκλων»

Ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινοχρήστων Χώρων, Βασίλης Κορομάντζος, παραχώρησε συνέντευξη στην «kedenews», όπου μίλησε για την κατάσταση που έχει δημιουργήσει η υγειονομική κρίση στα καταστήματα, αλλά και για τις εξελίξεις στον Μεγάλο Περίπατο.

Συνέντευξη του αντιδημάρχου Αθηναίων στη Νατάσσα Βουδούρη

Οι πολίτες τηρούν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό;

Η εφαρμογή των μέτρων είναι χωρισμένη σε δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά το lockdown, όπου βεβαιώθηκαν πολλές παραβάσεις, και στη δεύτερη φάση την οποία διανύουμε έχουμε την παρακολούθηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, δηλαδή το αν τηρούν το ωράριο που έχει οριστεί ή τα περιοριστικά μέτρα, π.χ. αποστάσεις, κι αν οι συναθροίσεις είναι άνω των εννιά ατόμων επιβάλλονται και τα ανάλογα πρόστιμα. Στο διάστημα αυτό, της δεύτερης φάσης του κορονοϊού, έχουν εντοπιστεί 15 παραβάσεις σε καταστήματα, καθώς λειτουργούσαν πέραν του επιτρεπόμενου ωραρίου και έχουν γίνει οι ανάλογες σφραγίσεις και επιβληθεί τα ανάλογα πρόστιμα.

Έγιναν παράπονα από καταστηματάρχες;

Γενικά, παράπονα υπάρχουν, καθώς τα καταστήματα λειτουργούν με διαφορετικά ωράρια. Όταν είναι υποχρεωμένοι να λειτουργούν με κάποιους κανόνες, πάντοτε οι αναδουλειές φέρνουν και γκρίνιες. Οι περισσότεροι τηρούν πιστά τα μέτρα, αλλά φέτος τουρισμός δεν υπήρχε, με αποτέλεσμα πάρα πολλά καταστήματα, ιδιαίτερα του κέντρου, να έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες. Παράλληλα, αρκετά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν στο κέντρο της πόλης. Είχαμε μια χρονιά η οποία ήταν εξαιρετικά δύσκολη, από την άποψη ότι οι ρυθμοί της πόλης ήταν τελείως διαφορετικοί από την προηγούμενη χρονιά και η ψυχολογία του κόσμου στα Τάρταρα…

Αναφορικά με τον χώρο που δόθηκε για τα τραπεζοκαθίσματα, τηρήθηκαν όλα τα μέτρα;

Όσον αναφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πάρθηκαν συγκεκριμένα μέτρα και ο δήμος από την πλευρά του έκανε αυτό που μπορούσε προκειμένου να ελαφρύνει το βάρος που υπέστησαν οι επιχειρηματίες. Κατ’ αρχάς, απαλλάξαμε όλα τα καταστήματα από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Όλα τα καταστήματα και οι επαγγελματίες οι ΚΑΔ των οποίων ήταν σε αναστολή μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για να εκπέσουν όλων αυτών των τελών, όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Ένα δεύτερο μέτρο που λάβαμε ήταν να απαλλάξουμε τους καταστηματάρχες από τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για το χρονικό διάστημα 72 ημερών που παρέμειναν κλειστά. Επίσης, δόθηκε η δυνατότητα να μειωθούν τα τέλη όσων μείωσαν τα τραπεζοκαθίσματα κατά 50%, και ταυτόχρονα σε όσους είχαν επιπλέον χώρο και μπορούσαν να τον χρησιμοποιήσουν δώσαμε επέκταση ατελώς. Πέρα από αυτά, καταργήσαμε την ελεγχόμενη στάθμευση.

Αναφορικά με τις θέσεις στάθμευσης, αναμένονται μελλοντικά να οριστούν περισσότερες;

Ήδη σε αρκετά σημεία της πόλης στους χώρους όπου είχαμε ελεγχόμενη στάθμευση, ορισμένες από αυτές είναι θέσεις αναπήρων. Έτσι, διευκολύνουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη μετακίνησης μέσα στην πόλη. Υπάρχει φροντίδα γι’ αυτή την κατηγορία, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται καλύτερα, έχοντας μάλιστα τοποθετήσει και ράμπες ΑμεΑ. Αυτό το μέτρο σιγά-σιγά επεκτείνεται και στις γειτονιές της πόλης. Ταυτόχρονα, οριοθετήσαμε 1.800 νέες θέσεις για μηχανές. Οι θέσεις αυτές δεν φτάνουν, ο σκοπός είναι να δημιουργήσουμε 5.000 θέσεις στάθμευσης δικύκλων στην Αθήνα και ήδη ψάχνουμε για να βρούμε αυτές τις νέες θέσεις. Όσον αφορά τους χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης, έχουν γίνει δύο φάσεις και τώρα είμαστε στην τρίτη, η οποία θα περάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο και αφορά περιοχές στα Πετράλωνα και στο Κουκάκι, ώστε να αποδώσουμε θέσεις σε μόνιμους κάτοικους, για να διευκολύνουμε τη στάθμευση μέσα στην πόλη, κι αυτό αναμένεται να υλοποιηθεί το προσεχές διάστημα.

Αναφορικά με τον Μεγάλο Περίπατο, αν και στην αρχή σημειώθηκαν πολλές αντιδράσεις, πλέον τώρα όλα κυλάνε πιο ομαλά.

Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο σχεδιασμός του Μεγάλου Περιπάτου, βρίσκεται ακόμα στην πρώτη φάση του. Κυρίως οι παρεμβάσεις έγιναν στην Πανεπιστημίου και στο Σύνταγμα και από το Μοναστηράκι μέχρι το Θησείο. Είμαστε σε μια φάση που βλέπουμε πώς λειτουργεί η πόλη. Παίρνουμε μηνύματα από πολίτες και από συγκοινωνιολόγους και βλέπουμε τη δυσλειτουργία που πιθανόν παρατηρείται σε κάποιες περιοχές, και είμαστε, όπως έχει δηλώσει ο δήμαρχος, σε μια φάση που πειραματικά το δουλεύουμε, ώστε στο τέλος να καταλήξουμε στο τι, τελικά, θα γίνει.

Η λειτουργία της πόλης αυτή τη στιγμή είναι ομαλή. Δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ιδιαίτερης κίνησης, δηλαδή τα αυτοκίνητα κινούνται ομαλά. Αυτό οφείλεται στο ότι μειώσαμε κατά μία λωρίδα την Πανεπιστημίου. Διερευνούμε πώς θα είναι ο Περίπατος όταν πλέον θα εφαρμοστεί στην πράξη. Αυτό που βλέπουμε σήμερα στον Περίπατο δεν είναι το τελικό.

Έρχεται ένας χειμώνας δύσκολος, καθώς από τη μία έχουμε τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα και από την άλλη τον αντικαπνιστικό νόμο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πώς πιστεύετε ότι θα κυλήσει η κατάσταση;

Για το κάπνισμα δεν τίθεται θέμα συζήτησης. Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί, στην πρώτη φάση μάλιστα είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα. Το θεωρώ αδιανόητο μέσα σε καταστήματα, και ειδικά τώρα που είναι επιβαρυμένη η κατάσταση με τον κορονοϊό, να καπνίζουν. Το ότι τα καταστήματα θα περάσουν μια δύσκολη κατάσταση όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση είναι προφανές, όπως και όλα τα επαγγέλματα.

*όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις