Αθανάσιος Τσώνης: «Επενδύουμε στον εναλλακτικό τουρισμό και στην ομορφιά που προσφέρει η φύση»

Ο θεµατικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισµού στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Αθανάσιος Τσώνης, παραχώρησε συνέντευξη στην «kedenews», όπου µίλησε για τις συνεργασίες που έχει αναπτύξει η περιφέρεια, ενώ παράλληλα κάνει και µια συνολική αποτίµηση των µέχρι τώρα δεδοµένων που έχει δηµιουργήσει η πανδηµία στον κλάδο του τουρισµού.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ∆ΗΜΑΡΧΟΥ ΒΟΡΕΙΩΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

στην ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΑΝΑΣΗ

Ποια είναι τα επόµενα σχέδιά σας για την τουριστική ανάδειξη της περιφέρειας;

Αναµφίβολα, λόγω του Covid-19 διανύουµε µια από τις δυσκολότερες χρονιές σε πολλαπλά επίπεδα και ειδικά σε ό,τι αφορά τον τουρισµό. Η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρότι κατάφερε να παρουσιάσει ορισµένα θετικά αποτελέσµατα, δεν αποτέλεσε εξαίρεση: όπως σε όλη την Ελλάδα, το πλήγµα ήταν ισχυρό. Ωστόσο, πράγµατι είναι ζωτικής σηµασίας το να κοιτάµε µπροστά και να στρέψουµε το βλέµµα στο µέλλον. Στα υπάρχοντα σχέδιά µας, όµως, προστίθενται πλέον και δράσεις που αφορούν στην ανάκαµψη και στη στήριξη του κλάδου. Καθώς όλα είναι ρευστά, προχωράµε µε βραχυπρόθεσµους στόχους και προσαρµοσµένο περιεχόµενο. Συνεχίζουµε να επενδύουµε στην ανάδειξη και προβολή της ιδιαίτερης οµορφιάς των εναλλακτικών προορισµών που διαθέτουµε ως τόπος, αξιοποιώντας την τάση που γέννησε η πανδηµία για εξορµήσεις και δραστηριότητες στη φύση. Το δάσος της ∆αδιάς και το απολιθωµένο δάσος του Φυλακτού, το ∆έλτα του Έβρου, τα στενά του Νέστου, το όρος Φαλακρό, το Σπήλαιο του Αγγίτη, το Παγγαίο είναι µόνο µερικά από τα «δυνατά χαρτιά» της περιφέρειάς µας, τα οποία θέλουµε να προβάλουµε και να ενισχύσουµε µε υποδοµές. Την ίδια ώρα, επιµένουµε στην προβολή και ανάδειξη της Θάσου και της Σαµοθράκης, ενώ επενδύουµε σηµαντικά στο παράκτιο µέτωπο, θέτοντας στόχο την ενοποίηση της παράκτιας ζώνης της περιφέρειάς µας, που υπολογίζεται σε 80 χιλιόµετρα και για την οποία έχουµε υλοποιήσει πρόταση ώστε να αξιοποιηθεί συνολικά ως ενιαία και να µπορούµε στο µέλλον να µιλάµε για τη «Ριβιέρα του Βορρά».

Έχουν αναπτυχθεί διαπεριφερειακές συνεργασίες;

Από την αρχή της θητείας του, ο υπουργός Τουρισµού Χάρης Θεοχάρης έδωσε βαρύτητα στη δηµιουργία κοινής στρατηγικής, και προς αυτή την κατεύθυνση συνέστησε το Περιφερειακό Συµβούλιο Τουρισµού, µε τη συµµετοχή των περιφερειαρχών και των αντιπεριφερειαρχών Τουρισµού. Με την κίνηση αυτή ενεργοποιήθηκε µια δυναµική, η οποία είναι απαραίτητη σε ένα προϊόν όπως αυτό του τουρισµού, το οποίο πρέπει να αντιµετωπίζεται ενιαία και δεν είναι πάντα εφικτό να εντάσσεται σε συγκεκριµένα διοικητικά όρια. Για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι συνεργασίες αποτελούν προτεραιότητα, και µάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση συζητάµε για τη δηµιουργία κοινών τουριστικών πακέτων τόσο µε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όσο και µε την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Εν µέσω πανδηµίας, σε τι βαθµό έχει πληγεί η περιφέρεια µετά τις ακυρώσεις των πολιτιστικών εκδηλώσεων και, ενδεχοµένως, αντίστοιχων ακυρώσεων σε τουριστικά καταλύµατα;

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από την αρχή της κρίσης, και ενώ τα στοιχεία δηµιουργούσαν περιθώρια αισιοδοξίας χάρη στον οδικό τουρισµό και στο ενδιαφέρον των Βαλκάνιων τουριστών, δέχθηκε το πλήγµα των ακυρώσεων -σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία και τα καταλύµατα-, µε το κλείσιµο των συνόρων και την αύξηση του επιδηµιολογικού φορτίου στις γύρω χώρες. Τα περιοριστικά µέτρα δηµιούργησαν µια επιπλέον πίεση, αλλά δεν άλλαξαν δραµατικά τα δεδοµένα. Ειδικά ορισµένοι προορισµοί, όπως η Σαµοθράκη, δεν επηρεάστηκαν καθόλου.

Κάνοντας µια συνολική αποτίµηση των µέχρι τώρα δεδοµένων σχετικά µε τον κλάδο του τουρισµού, πώς αξιολογείτε την κατάσταση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης;

Η περιφέρειά µας, αν και έχει πολλά πλεονεκτήµατα και ακόµη µεγαλύτερη δυναµική να αναπτύξει τον τουριστικό τοµέα, δεν στηρίζει την οικονοµία της εξ ολοκλήρου στον τουρισµό, κάτι που προσωπικά θεωρώ πολύ υγιές. Ως εκ τούτου, εκτιµώ ότι, παρά το πλήγµα που έχουν υποστεί συγκεκριµένες επιχειρήσεις, µε τη στήριξη του κράτους και την ελπίδα ότι σύντοµα θα καταφέρουµε να ξεπεράσουµε τον σκόπελο της πανδηµίας, ο τουρισµός στην περιοχή µας θα επανέλθει σε προ κορονοϊού επίπεδα. Μας ευνοεί το ότι οι γειτονικές µας χώρες αποτελούν δεξαµενή τουριστών, αλλά δεν µας αρκεί. Έχουµε ήδη κάνει άνοιγµα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, έχουν αυξηθεί οι πτήσεις, έχει αναβαθµιστεί το αεροδρόµιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας, ωστόσο εκκρεµεί το θέµα του αεροδροµίου της Αλεξανδρούπολης, όπου πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ρυθµίσεις για να δέχεται διεθνείς πτήσεις.

*όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις