Για τη µαγευτικό Σκύρο, τα µελλοντικά σχέδια για την ανάπτυξη του νησιού, αλλά και το ζήτηµα του αιολικού πάρκου στο όρος «Κόχυλας», µίλησε αποκλειστικά στην «kedenews» ο δήµαρχος Σκύρου, Νίκος Μαυρίκος. Όπως µας εξηγεί, η Σκύρος είναι ένας «µεθυστικός», «πανέµορφος» και «γλυκός» προορισµός, ο οποίος στηρίζεται κυρίως από τον εσωτερικό τουρισµό, αλλά επηρεάστηκε σε µεγάλο βαθµό από την πανδηµία.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ∆ΗΜΑΡΧΟΥ ΣΚΥΡΟΥ
στην ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΑΝΑΣΗ
Ποια είναι τα επόµενα σχέδια του δήµου για την ανάπτυξη του νησιού;Η ανάπτυξη του νησιού και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δηµοτών µας είναι η απόλυτη προτεραιότητά µας. Με ένα πρόγραµµα δράσεων για τη βελτίωση των υποδοµών, την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και των αγροτικών καλλιεργειών, τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, την προβολή της πολιτιστικής µας κληρονοµιάς και τη χρήση έρευνας και τεχνολογίας, έχουµε στόχο να αναδείξουµε τη Σκύρο σε νησί-πρότυπο και κορυφαίο τουριστικό προορισµό.
Ποια είναι η θέση σας απέναντι στην κατασκευή του αιολικού πάρκου στο όρος «Κόχυλας»;Τον ∆εκέµβριο του 2019 ο δήµος µας ενηµερώθηκε για την έκδοση από τη Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας δύο Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ισχύος 150 MW, στη Νότια Σκύρο. Οι άδειες αυτές αποτελούν µέρος συνολικού έργου παραγωγής 333 MW ιδιωτικής επένδυσης µε 60 ανεµογεννήτριες των 5,6 MW. Η εγκατάσταση σχεδιάζεται στο όρος «Κόχυλας» στη Νότια Σκύρο, µια περιοχή που έχει ενταχθεί από το 2006 στο Ευρωπαϊκό ∆ίκτυο «Natura 2000» και αποτελεί «Τόπο Κοινοτικής Σηµασίας» µε κωδικό «GR 242006» λόγω της ιδιαίτερης βιοποικιλότητάς της. Το όρος «Κόχυλας» έχει επίσης χαρακτηριστεί «Ζώνη Ειδικής Προστασίας» της ορνιθοπανίδας και «Σηµαντική περιοχή για τα Πουλιά της Ελλάδος» µε κωδικό «GR 115 όρος Κόχυλας».
Η ευρύτερη περιοχή είναι ένας τόπος όπου δραστηριοποιούνται οι κτηνοτρόφοι και οι µελισσοκόµοι του νησιού από την αρχαιότητα. Επίσης, τα τελευταία χρόνια, λόγω της ιδιαίτερης οικολογικής της αξίας, η περιοχή έχει αναδειχθεί σε έναν οικοτουριστικό προορισµό µε δίκτυο µονοπατιών και προσελκύει πλήθος επισκεπτών για δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ορνιθοπαρατήρηση και επιστηµονικές έρευνες. Μελετώντας κανείς τα τεχνικά στοιχεία του έργου (ύψος ανεµογεννητριών, συνοδά έργα), αντιλαµβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις στο φυσικό τοπίο αλλά και στην οικονοµία του νησιού, αφού θα σταµατήσει η περιοχή να είναι επισκέψιµη και οι πρωτογενείς δραστηριότητες θα πληγούν οριστικά.
Η σκυριανή κοινωνία είναι αντίθετη µε το έργο αυτό. Με Απόφαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου Σκύρου σύσσωµη η δηµοτική αρχή τάχθηκε ενάντια στο επιχειρούµενο αυτό έργο. Συστάθηκε Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις ανεµογεννήτριες, στην οποία συµµετέχουν ο δήµος, οι φορείς, οι σύλλογοι, οι κάτοικοι και οι φίλοι της Σκύρου, έγινε συλλογή 2.500 φυσικών υπογραφών κυρίως κατοίκων του νησιού. Το περιφερειακό συµβούλιο Στερεάς Ελλάδας εξέδωσε ψήφισµα ενάντια στην αδειοδότηση των αιολικών σταθµών στη Σκύρο. Βουλευτές και πολιτικά πρόσωπα έχουν εκδηλώσει τη συµπαράστασή τους στον αγώνα των Σκυριανών. Περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν εγγράφως για την καταστροφή που θα επέλθει σε µια προστατευόµενη περιοχή. Προσπαθούµε να ενηµερώσουµε το κοινό για τις θέσεις µας µε δηµοσιεύµατα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Το θέµα των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας είναι περίπλοκο.
∆εν είµαστε ενάντια στις ΑΠΕ, αλλά ζητάµε έναν σωστό χωροταξικό σχεδιασµό για όλη την Ελλάδα που θα εξαιρεί περιοχές οικολογικής ευαισθησίας και η εγκατάσταση των αιολικών θα γίνεται µε τη σύµφωνη γνώµη της τοπικής κοινωνίας.
Ως δήµος, µε σωστό σχεδιασµό θα µπορούσαµε να συµβάλουµε στην εξοικονόµηση ενέργειας και στη µείωση των εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα µε πολλούς άλλους τρόπους, µε στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Εµείς είµαστε σίγουροι πως στη Νότια Σκύρο και γενικά σε όλο το νησί µπορούµε να προωθήσουµε ήπιες µορφές ανάπτυξης, όπως κάνουµε µέχρι σήµερα, µε όρους βιωσιµότητας. Θέλουµε απλώς να παραδώσουµε τη Σκύρο στις επόµενες γενιές όπως ακριβώς διατηρήθηκε για χιλιάδες χρόνια έως σήµερα.
Γιατί ένας τουρίστας να επιλέξει τη Σκύρο για διακοπές; Ποια θεωρείτε ότι είναι τα «ατού» του νησιού;
Η Σκύρος αποτελεί το νοτιότερο νησί του συµπλέγµατος των Βόρειων Σποράδων. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι το τοπίο που εναλλάσσεται από τυπικό σποραδίτικο νησί µε έντονη βλάστηση στο βόρειο τµήµα, σε τυπικό κυκλαδίτικο νησί µε παντελή απουσία πράσινου στο νότιο τµήµα.
Ένα νησί που κατά κύριο λόγο απευθύνεται στον εσωτερικό τουρισµό και, µε σύµµαχο τη συνεχή προβολή, διεκδικεί και φέτος το µερίδιό του. Πανέµορφο σαν τα αξιοθέατά του, γλυκό σαν το µέλι του, µοναδικό όπως τα τυροκοµικά προϊόντα του και µεθυστικό σαν τα τοπικά κρασιά του...
*όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews