Μιλώντας στην «kedenews» ο δήμαρχος Λαμιέων, Ευθύμιος Καραΐσκος, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει εν μέσω πανδημίας για την προστασία της υγείας και της καθημερινότητας των δημοτών. Παράλληλα, καταγράφει τους επόμενους στόχους που θα αναδείξουν ακόμη περισσότερο την περιοχή, σηματοδοτώντας μια «νέα εποχή».
Συνέντευξη Δημάρχου Λαμιέων στη Βίκυ Καλοφωτιά
Αναλαμβάνοντας τα ηνία του δήμου, μιλήσατε για την έναρξη «μιας νέας εποχής». Έχετε καταφέρει να το πραγματοποιήσετε;
Η συναίνεση, η σύνθεση και το βάθεμα στον διάλογο είναι τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν τη νέα εποχή. Ένας διάλογος που δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά το μέσο για να φτάσουμε σε μια αποτελεσματικότητα, που έχουν ανάγκη η πόλη και οι πολίτες.
Μέσα στον πρώτο χρόνο μπορέσαμε να προχωρήσουμε μια αναδιάταξη των δυνάμεων, να επανακαθορίσουμε προτεραιότητες και να αποκτήσουμε νέες ταχύτητες. Τα ενδιάμεσα προβλήματα με τον Covid-19 μάς αναγκάζουν να επανακαθορίσουμε τους στόχους και να στηρίξουμε την κοινωνία, που σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε σε στιγμές έκρηξης.
Αναλάβαμε ευθύνες, προωθήσαμε παρεμβάσεις χωρίς να περιμένουμε χρηματοδοτήσεις, αλλά ούτε και την ενεργοποίηση του κεντρικού κράτους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπήκε μπροστά, βαδίζοντας ακόμη και σε αχαρτογράφητα χνάρια μιας νέας εποχής στον κοινωνικό τομέα. Επιλέξαμε να είμαστε ωφέλιμοι για τους πολίτες, να βρεθούμε δίπλα τους την ώρα που μας είχαν ανάγκη και να αποτελούμε ένα εγγυημένο αποκούμπι στη δική τους προσπάθεια. Αυτό είναι που μας γεμίζει με ευθύνη, αλλά και μας δείχνει τον δρόμο για να προχωρήσουμε.
Καταλάβαμε ότι χρειάζονται πιο ευέλικτα σχήματα, γρήγορες αποφάσεις και μια διαρκής αναθεώρηση για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε την ταχύτητα που ζητούν από μας σε όλα τα επίπεδα. Έτσι, δημιουργούμε έναν προνοιακό χάρτη μέσω του οποίου θα μπορούμε να προβλέπουμε τις επόμενες ανάγκες και να σχεδιάζουμε πάνω σε χαρτογραφημένο περιβάλλον.
Είμαστε σχεδόν από τους πρώτους δήμους που ξεκινήσαμε τις διαδικασίες συγκρότησης αναπτυξιακών οργανισμών μαζί με άλλους δήμους και τους φορείς τους και βρισκόμαστε στην τελική φάση για να υποβάλουμε κοινές προτάσεις, ενώ συγχρόνως δημιουργούμε όλα τα εργαλεία που θα μας δώσουν τη δυνατότητα μιας ετοιμότητας για να αντιμετωπίζουμε και τα μικρά και τα μεγάλα. Οι προκλήσεις είναι πολλές, όλα τα ζητήματα είναι ανοιχτά, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε με βάση αυτά που ισχύουν και να προσαρμοστούμε στις προτεραιότητες.
Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για τα συνθήματα που γράφουν άγνωστοι σε δημόσια κτίρια;
Θέλω να πιστεύω πως έχουμε βρει τον τρόπο μέσα από τον διάλογο, οτιδήποτε γίνεται σε επίπεδο έκφρασης να καλύπτει και τις πραγματικές ανάγκες. Χρειάζεται να δημιουργούμε διεξόδους και να λύνουμε προβλήματα μέσα από μια σύνθεση απόψεων. Πάντα όμως μπαίνει θέμα με τον σεβασμό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με κτίρια τοπόσημα, που προσπαθούμε να βρούμε τρόπους προστασίας και ανάδειξής τους.
Τι αποτελεί τη σημαντικότερη ενέργειά σας για τον περιορισμό των συνεπειών της πανδημίας στην καθημερινότητα;
Νιώσαμε πολύ νωρίς την πίεση της κοινωνίας απέναντι στην Αυτοδιοίκηση και θεωρήσαμε πρόκληση να ασχοληθούμε ενεργά με οτιδήποτε συμβαίνει. Ήταν μείζων για μας η αναδιάταξη των διοικητικών υπηρεσιών, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται από το σπίτι τους οι πολίτες, και ήταν κρίσιμο να αναδιατάξουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες, έτσι ώστε κανείς από τους πολίτες που είχε ανάγκες να μη βρεθεί στο περιθώριο.
Από την πρώτη στιγμή δημιουργήσαμε σε 24ωρη βάση υπηρεσίες υποδοχής, πραγματοποιήσαμε συνολικά εκατοντάδες αποστολές τροφίμων και υλικών μέσα από ένα οργανωμένο σύστημα, στο οποίο συνεργαστήκαμε στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης και με τον Ερυθρό Σταυρό, αλλά και με άλλους φορείς, και δημιουργήσαμε μια ανθρώπινη αλυσίδα για να σταθούμε δίπλα σε όλους αυτούς που μας είχαν απόλυτη ανάγκη. Αξιοποιήσαμε κάθε δυνατότητα και συνεχίζουμε να επεκτείνουμε αυτό το δίκτυο, αξιοποιώντας κυρίως την εμπειρία που αποκτήσαμε από τον περασμένο Μάρτη.
Είμαστε παρόντες σχεδιάζοντας και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε η κοινωνία να σταθεί στα πόδια της και οι επαγγελματίες να ξαναρχίσουν την παραγωγή.
Εξαντλούμε όλες τις δυνάμεις μας σχεδιασμένα πλέον να εξωτερικεύουμε τα σχέδια που έχουν καταστρωθεί και να σταθούμε δίπλα σε όλο αυτόν τον κόσμο που συνεχίζει να δοκιμάζεται. Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα. Εκείνο που γνωρίζουμε πολύ καλά είναι ότι οι πολίτες μάς θέλουν δίπλα τους σ’ αυτή τη δοκιμασία και για μας είναι μονόδρομος.
Είμαστε υποχρεωμένοι να σχεδιάζουμε, να αναθεωρούμε τα σχέδια με βάση τις νέες ανάγκες, αλλά και να αυτοσχεδιάζουμε με οδηγό μας την κοινωνική αλληλεγγύη. Άλλωστε, αυτός ο αυτοσχεδιασμός είναι και η ομορφιά της Αυτοδιοίκησης, καθώς έτσι μπορείς να ανταποκρίνεσαι σε κρίσιμα θέματα, τα οποία ούτε καν τα είχες φανταστεί.
Πρόσφατα ξεκίνησε το πρόγραμμα «Ψηφιακές Κοινότητες Τρίτης Ηλικίας», σε συνεργασία με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Π.Ε. Φθιώτιδας και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Ποιος είναι ο σκοπός του εγχειρήματος;
Η σκέψη μας είναι πολύ απλή. Περνάμε σε έναν ψηφιακό μετασχηματισμό με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την οποία σαφώς προωθούμε και εμείς. Πέρα από τα βήματα που κάνει το οποιοδήποτε υπουργείο, τα δικά μας σχέδια έρχονται ακριβώς να «κουμπώσουν» σε αυτές τις επιλογές. Να μπορεί ο καθένας να εξυπηρετείται με ηλεκτρονικό τρόπο στο μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών του δήμου, αλλά και των προσωπικών του αναγκών.
Πρέπει να μάθουμε την τρίτη ηλικία να αντιμετωπίζει βασικές ψηφιακές λειτουργίες για να μπορεί να μην αποτελεί το νέο κοινωνικό περιθώριο της ψηφιακής κοινότητας, αλλά να ενταχθεί και να λειτουργήσει μέσα σε αυτό. Θα είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε 200 ανθρώπους σε πρώτη φάση τουλάχιστον. Θα μπορούν να εκτελούν τις τραπεζικές εργασίες, να απευθύνονται ψηφιακά στις διάφορες λειτουργίες της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και σε κάθε περίπτωση ζωντανεύουμε και τη σχέση που έχει η τρίτη ηλικία με αυτή καθ’ εαυτήν την τεχνολογία. Έτσι, έρχονται και πάλι στο προσκήνιο άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με την τεχνολογία και νιώθουν πιο ωφέλιμοι και δημιουργικοί, αλλά και συγχρόνως βοηθούν στην ολοκλήρωση της ψηφιακής διακυβέρνησης των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης, αλλά και γενικότερα του δημόσιου τομέα.
Στα σχέδιά σας είναι η δημιουργία ενός θεματικού πάρκου στις Θερμοπύλες. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός για την υλοποίησή του;
Οι Θερμοπύλες είναι ένα χρέος απέναντι στην Ιστορία. Έχουμε την τύχη να έχουμε στον τόπο μας το τρίγωνο Θερμοπύλες - Αλαμάνα - Γοργοπόταμος. Έχουμε, επίσης, την τύχη να έχουμε στον τόπο μας και τις πρώτες αμφικτιονίες στην περιοχή της Ανθήλης. Έχουμε μια μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι σ’ αυτούς τους ιστορικούς σταθμούς, τους οποίους ωστόσο δεν έχουμε αναδείξει όσο θα έπρεπε. Για μας είναι ένα στοίχημα να βάλουμε ένα λιθαράκι. Όπως άλλωστε έλεγε και η Φανουρία Δακορώνια, η αρχαιολόγος που μέσα σε τρεις δεκαετίες ανέδειξε αρχαιολογικά τη Φθιώτιδα και που πριν από λίγες μέρες έφυγε από κοντά μας, «...οι Θερμοπύλες είναι ένα μέγεθος που δεν είναι δυνατόν να το διαχειριστεί κανείς στα χρονικά όρια μιας θητείας είτε κυβερνήσεων είτε τοπικών αρχών. Είναι ένα μέγεθος που ξεπερνά τις δυνατότητες και τα όρια μιας γενιάς ή μιας τοπικής υπηρεσίας…».
Ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα και ότι ιδιαίτερα με τις Θερμοπύλες έχουν ασχοληθεί πολλοί, χωρίς όμως να καταφέρουν αυτό το οποίο είχαν κεντρικό στόχο και όραμα. Όταν ακόμη υπηρετούσα ως αντιπεριφερειάρχης, προωθήσαμε την ιδέα ενός θεματικού πάρκου και ήδη έχουμε στα χέρια μας μια προκαταρκτική μελέτη, η οποία επεκτείνεται σε έναν χώρο περίπου 500 στρεμμάτων.
Έχουμε κάνει διάφορες συζητήσεις και σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μια τέτοια πολιτισμική επένδυση, καθώς για την περιοχή αυτή οραματιζόμαστε κάτι το οποίο θα μπορέσει να αναδείξει τη θυσία των 300 και Λεωνίδα και των 700 Θεσπιέων, την ιστορικότητα της απόφασης του βασιλέως των Σπαρτιατών και, βεβαίως, να μπορέσει να τροφοδοτήσει τις νέες γενιές με εκείνα τα στοιχεία της ιστορικής παρακαταθήκης.
Είναι σαφές ότι ο δήμος και τις προηγούμενες δεκαετίες ένιωθε αυτό το χρέος, γι’ αυτό προχώρησε και στην ίδρυση του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης στις Θερμοπύλες, το οποίο λειτουργεί 15 χρόνια. Αυτό όμως δεν φτάνει. Τώρα χρειαζόμαστε κάτι πιο μεγάλο, καθώς οι Θερμοπύλες είναι και το κέντρο της Ελλάδας. Είναι ένα κομβικό σημείο απ’ όπου θα περάσει το 90% του τουριστικού ρεύματος της χώρας. Έχουμε συζητήσει για να προχωρήσουμε τις διαδικασίες μιας ολοκληρωμένης χωρικής παρέμβασης και να δημιουργήσουμε το επόμενο διάστημα ένα θεματικό πάρκο, εφάμιλλο με εκείνο που έχει δημιουργηθεί για το Βατερλώ.
Παράλληλα, να το συνδυάσουμε με την ανάδειξη και τη σύνδεση με τον χώρο όπου εξελίχθηκε η πρώτη αμφικτιονία δημιουργώντας εκεί ένα πλανητικό χωριό και, βεβαίως, όλα αυτά να συνδυαστούν με την Αλαμάνα για τον Αθανάσιο Διάκο -που είναι πολύ κοντά-, αλλά και τον Γοργοπόταμο, έτσι ώστε αυτά τα κυρίαρχα σημεία διαχρονικής ιστορικής μνήμης να μπορέσουμε μετά να τα αναδείξουμε.
Έχουμε χρέος απέναντι στον τόπο και στην Ιστορία να μην ξεχνάμε. Το θετικό είναι ότι σ’ αυτές τις επιλογές μας έχουμε πολλούς συμπαραστάτες, αλλά κυρίως έχουμε συμπαραστάτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου μπορώ να πω πως δεν υπάρχει κοινοτικός επίτροπος που θα ακούσει για Θερμοπύλες και δεν θα σκύψει να δει το θέμα.
Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας, δεδομένης της αλλαγής της καθημερινότητας λόγω κορονοϊού;
Η περιοχή μας είναι τραυματισμένη, καθώς αποτελεί θύμα των στατιστικών στρεβλώσεων από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 μέχρι τώρα.
Οι περιορισμένες πιστώσεις από τα κοινοτικά προγράμματα, οι μειωμένες ιδιωτικές επενδύσεις, είναι σημεία που δεν μπορούμε να τα ξεχάσουμε. Έχουμε μειωμένες χρηματοδοτήσεις γιατί θεωρούμαστε «πλούσιοι», καθώς στην περιοχή μας υπήρξαν βιομηχανίες στα Οινόφυτα και στο Σχηματάρι, οι οποίες δεν έχουν σχέση με τη Στερεά Ελλάδα αλλά με την Αττική και στατιστικά μόνο η παραγωγή τους υπολογίζεται στη Στερεά Ελλάδα. Είμαστε «πλούσιοι» στα χαρτιά, με συνέπεια οι χρηματοδοτήσεις να είναι μειωμένες.
Βιώνουμε μια διαρκή κρίση από το 2006 και έπειτα ανεξάρτητα από την κρίση που βιώνει ολόκληρη χώρα μετά το 2010. Αυτό σημαίνει ότι οι υποδομές που θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει απλώς περιμένουν. Αυτό σημαίνει ότι μόνο σωστικές ιδιωτικές επενδύσεις έχουν γίνει, δηλαδή κάποια μικρά συμπληρώματα σε υφιστάμενες βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες.
Πρώτο θέμα για μας, λοιπόν, είναι να βρεθούμε και πάλι στην κανονικότητα. Μια κανονικότητα που δεν έχει σχέση μόνο με την πανδημία, αλλά και με την αποκατάσταση των αδικιών για μια ολόκληρη περιοχή που αιμορραγεί, θυσιάζεται και μετρά συνεχώς τις χαμένες ευκαιρίες.
Έχουμε μια υποχρέωση να εξασφαλίσουμε τη ζωή των πολιτών που δοκιμάζονται, με τους δείκτες ανεργίας να ευημερούν, με τους οικονομικούς δείκτες να αποτυπώνουν συνεχώς απώλειες. Το κυριότερο όλων, το ανθρώπινο κεφάλαιο απομακρύνεται από την περιοχή, καθώς δεν βλέπει διέξοδο. Ξαναζούμε καταστάσεις της δεκαετίας του 1960, τότε δηλαδή που οτιδήποτε πολύτιμο υπήρχε στην περιοχή κατευθυνόταν στην Αθήνα. Χρειάστηκαν χρόνια για να σταματήσει αυτή η αιμορραγία. Τα τελευταία 4 ή 5 χρόνια το ξαναζούμε πάλι, όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά και για το εξωτερικό.
Αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει. Σ’ αυτό θέλουμε να βάλουμε ένα ανάχωμα. Έχουμε χρέος να συνεισφέρουμε σε αυτή τη μάχη που συντεταγμένα και οργανωμένα δίνει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και το σύνολο των φορέων της περιοχής.
*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews