Καταδυτικός τουρισμος: Τα ναυάγια σε πρώτο πλάνο

Οι ελληνικές θάλασσες γενικότερα αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, καθώς στα βάθη τους υπάρχουν βυθισμένες πόλεις, παράκτιοι προϊστορικοί οικισμοί, πύργοι, ναυάγια πλοίων, αρχαία λιμάνια. 

Ρεπορτάζ: Αναστασία Αρτεμιάδη

Ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί μια δραστηριότητα των ειδικών εναλλακτικών μορφών τουρισμού και συγκεκριμένα του θαλάσσιου τουρισμού με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στη χώρα μας. Αφορά ένα αρκετά μεγάλο σύνολο ατόμων το οποίο αποτελείται από τουρίστες  με ένα κοινό ενδιαφέρον, την εξερεύνηση του βυθού των θαλασσών.  Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ποιοτική μορφή τουρισμού επειδή ελκύει ως επί το πλείστον άτομα υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου αλλά και υψηλότερου εισοδήματος. Αυτό  σημαίνει ότι διαθέτουν μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες για την πραγματοποίηση των διακοπών τους.

Το δυνατό σημείο της Ελλάδας στον καταδυτικό τουρισμό είναι τα ναυάγια

Σύμφωνα με  όλα αυτά γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο συγκεκριμένος τομέας τουρισμού αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική πηγή εσόδων για την τουριστική βιομηχανία. Ο καταδυτικός τουρισμός έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης για τη χώρα μας. Υπάρχει σημαντικός πλούτος στους βυθούς των ελληνικών θαλασσών ο οποίος αποτελεί αντικείμενο για εξερεύνηση από τους ερασιτέχνες δύτες. Περισσότερα από 1500 ναυάγια διαφόρων εποχών μπορεί κάποιος να εξερευνήσει στους ελληνικούς βυθούς αλλά και πολλές βυθισμένες πολιτείες από τα προϊστορικά χρόνια.

Φέτος για πρώτη φορά αξιοποιούνται τα ναυάγια  

Στα ναυάγιά ηλικίας άνω των 50 ετών που με απόφαση του Υπουργού́ Πολιτισμού́ έχουν χαρακτηρισθεί́ ως πολιτιστικά́ αγαθά́, δεν επιτρεπόταν έως σήμερα οι καταδύσεις αναψυχής. Με τη νέα ρύθμιση, απαγορεύονται οι ασυνόδευτες καταδύσεις αλλά́ επιτρέπονται οι καταδύσεις με συνοδεία από αναγνωρισμένους εν ενέργεια και νομίμως αδειοδοτημένους παρόχους καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής. Απαγορεύεται κατά́ την κατάδυση, η οποιαδήποτε επέμβαση ή αλλοίωση στα ναυάγια, καθώς και η συλλογή́, αποκομιδή́ ή και απλή́ μετακίνηση οποιωνδήποτε αντικειμένων από́ τα ως άνω ναυάγια ή το βυθό́ γύρω από́ αυτά́.

Όπως υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι στη στεριά έτσι ακριβώς υπάρχουν και στις ελληνικές θάλασσες.

Οι ελληνικές θάλασσες γενικότερα αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, καθώς στα βάθη τους υπάρχουν βυθισμένες πόλεις, παράκτιοι προϊστορικοί οικισμοί, πύργοι, ναυάγια πλοίων, αρχαία λιμάνια.

Σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι αποτελούμενοι από βυθισμένες πόλεις, παράκτιου οικισμούς, πύργους, ναυάγια πλοίων και αρχαία λιμάνια. Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο στα νησιά Δία, Ψείρα, Κάβο Σίδερο, στον Όρμο της Αγίας Πελαγίας και σε πολλά άλλα μέρη, από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από  ειδική ομάδα στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες αρχαιολόγοι του Ινστιτούτου Ενάλιων Αρχαιολογικών Ερευνών  (Ι. ΕΝ. Α.Ε.),  έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά ευρήματα από την αρχαιότητα έως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αρχαία ναυάγια, βενετσιάνικες άγκυρες, η ναυαρχίδα “La Therese”  του γαλλικού στόλου  η οποία βυθίστηκε πριν 344 χρόνια, ναυάγια από βυθισμένα πολεμικά αεροσκάφη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και πολλά άλλα ιστορικά ναυάγια.

Στις ελληνικές θάλασσες θα βρει κανείς τον «Βρετανικό», που «είναι και ένα από τα πιο διάσημα ναυάγια, μετά τον "Τιτανικό" και για πολλούς δύτες, το να καταδυθούν σ' αυτόν είναι ένα όνειρο, όπως και στον "Περσέα", ένα υποβρύχιο που βυθίστηκε κοντά στην Κεφαλονιά, ένα διάσημο ναυάγιο, που γνωρίζουν οι φαν της κατάδυσης και από το οποίο μάλιστα είχε σωθεί και εις εκ των ναυτικών.

Οι ελληνικοί βυθοί επομένως έχουν σημαντικό ενδιαφέρον  για τους λάτρεις του υγρού στοιχείου οι οποίοι μπορούν να διαπιστώσουν την ομορφιά της υποθαλάσσιας ζωής κάτω από της παραλίες. Με τις φιάλες οξυγόνου και τον ειδικό εξοπλισμό που φορούν μπορούν να βουτήξουν και να εξερευνήσουν τον υποβρύχιο βυθό με τους ζώντες οργανισμούς και την υποθαλάσσια γεωμορφολογία του. Να εξερευνήσουν τα βυθισμένα στοιχεία του πολιτισμού μας,  υπόλοιπα αρχαίων πολιτισμών, πολεμικά πλοία και κουφάρια πολεμικών αεροπλάνων που έχουν μείνει στο βυθό από τον Β’ ΠΠ.

Ο Δημήτρης Λιοντάκης, εκπαιδευτής υποβρύχιας κατάδυσης παραχωρεί συνέντευξη στην "kedenews" παροτρύνοντας τους λάτρεις του υγρού στοιχείου να τολμήσουν να εξερευνήσουν τον θησαυρό των ελληνικών θαλασσών.

Ποια είναι τα οφέλη που έχει κανείς κάνοντας κατάδυση; Με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να εξασκήσει το «σπορ» αυτό;

Υπάρχουν δύο είδη καταδύσεων ,η ελεύθερη κατάδυση(μία ανάσα) και η αυτόνομη κατάδυση(μπουκάλες).

Η πρώτη κατάδυση ,η ελεύθερη δηλαδή, είναι πιο αθλητική καθώς προϋποθέτει τεχνική αναπνοής αλλά κ συγκεκριμένη στάση σώματος ώστε να μπορέσω να καταδυθώ και να μπορέσω να παραμείνω όσο περισσότερο χρόνο αντέχω με μία εισπνοή. Οπότε όσο πιο πολύ προπονούμαι πετυχαίνω και μεγαλύτερα βαθύ και καλύτερους χρόνους παραμονής στο βυθό.

Αντίθετα στην δεύτερη κατάδυση ,την αυτόνομη, δε χρειάζεται να υπάρχει αθλητική προϊστορία στο άτομο, καθώς ο εξοπλισμός βοηθάει καθ’ όλη την διάρκεια της βουτιάς. Εδώ χρειάζεται ο δύτης να διαθέτει μια απλή υδροβιότητα και να είναι σχετικά υγιείς κυρίως από θέμα καρδιάς και όλα τ'άλλα τα κάνει εξοπλισμός όπου και εκεί φυσικά χρειάζεσαι μια απλή ,για αρχή, εκπαίδευση στη λειτουργία του.

Τα οφέλη και στις δύο περιπτώσεις είναι η εξερεύνηση του βυθού δηλαδή η κατανόηση του θαλάσσιου κόσμου με αποτέλεσμα βέβαια και την φροντίδα του όπως επίσης και η προσωπική ηρεμία και γαλήνη που εισπράττεις μέσα από μία κατάδυση.

Κρύβει κινδύνους η εξερεύνηση των ναυαγίων στις ελληνικές θάλασσες;

Ο μόνος κίνδυνος σε όλες τις καταδύσεις είναι να κάνουμε παραπάνω πράγματα απ' ότι έχουμε εκπαιδευτεί. Εδώ μιλάμε κυρίως για αυτόνομη κατάδυση καθώς τα ναυάγια είναι σε μεγάλα βάθη οπότε αναγκαστικά χρειάζεται εξοπλισμό αλλά το σημαντικότερο χρειάζεται και την ειδική εκπαίδευση για ναυάγια ώστε να μπορέσει να γίνει μία κατάδυση με απόλυτη ασφάλεια. Τα ναυάγια είναι πάρα πολύ όμορφα ελκυστικά διότι εξερευνείς ουσιαστικά την ιστορία γίνεσαι κ ’σύ μέρος της.

 Πόσο σημαντικές είναι για τον ελληνικό τουρισμό οι καταδύσεις; Έχει συμβάλλει το κράτος στην εξέλιξη τους;

Όπως όλοι γνωρίζουμε οι ελληνικές θάλασσες είναι πραγματικά μαγικές στην καθαρότητα τους και στην διαύγεια τους. Πραγματικά στην κατάδυση οι δύτες άλλων χωρών μαγεύονται με το πόσο μακριά και κάθαρά μπορούν να δουν στη διάρκεια μιας κατάδυσης.

Το κράτος μετά από πολλά χρόνια αντιλήφθηκε πόσο σημαντικό έσοδο είναι ο καταδυτικός τουρισμός οπότε έδωσε άδειες για να ανοίξουν καταδυτικά κέντρα και να αξιοποιηθεί αυτό το κομμάτι τουρισμού που μέχρι το 2005 δεν υπήρχε  καθόλου. Τώρα γίνονται ενέργειες σε συνεργασία πάντα κράτος με τα καταδυτικά κέντρα ώστε να αξιοποιηθούν θαλάσσια πάρκα και να δημιουργηθούν περισσότερα.

Τα μέτρα για τον κορονοϊό έχουν δυσκολέψει ,όπως είναι γνωστό και τις επιχειρήσεις κέντρα καταδύσεων. Ελλοχεύουν πραγματικοί κίνδυνοι μετάδοσης του ιού από την κατάδυση;

Σύμφωνα με τους ειδικούς γιατρούς ,όπως μας έχουν ενημερώσει, η θάλασσα και η αλατότητα που έχει δεν αφήνει το ιό να μεταδοθεί. Από κει και πέρα είναι θέμα κάθε καταδυτικού κέντρου να απολυμάνη σχολαστικά τους εξοπλισμούς κάτι που ούτως ή άλλως γίνεται και γινόταν πριν κορονοϊού καθώς η απολύμανση ήταν υποχρεωτική για κάθε κέντρο για να μη μεταδίδονται κι άλλες ασθένειες

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις