- «Ξεκινάμε την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της πόλης,η υλοποίηση του οποίου θα αποτελέσει τη νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης»
- «Ιστορική στιγμή για την Ευρώπη ο νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης» δηλώνει στην «kedenews» οΑπόστολοςΤζιτζικώστας
- «Η μετάβαση από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση πρέπει να είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος για τη χώρα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
στους ΓΙΩΡΓΟ ΚΩΣΤΟΥΡΟ και ΒΑΣΙΛΗ ΤΡΙΑΝΤΗ
«Χτίζουμε σήμερα την Κεντρική Μακεδονία του 2030». Με τη φράση αυτή να κυριαρχεί στα λόγια του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, άνοιξε την καρδιά του στην «kedenews». Στη συνέντευξη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα οράματα και στους στόχους του για την περιφέρεια της οποίας έχει την πρωτοκαθεδρία. Και όχι μόνο.
-Κύριε Τζιτζικώστα, η τουριστική περίοδος βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη έχει καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Πιστεύετε ότι το άνοιγμα της οικονομίας και η πανδημία έρχονται σε αναπόφευκτη σύγκρουση; Ποια πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας τώρα;
Ως χώρα, καλούμαστε να λύσουμε μια πολύ δύσκολη εξίσωση, καθώς από τη μία πλευρά έχουμε το άνοιγμα του τουρισμού και της οικονομίας, που σωστά έγινε και πρέπει να στηριχθεί, και από την άλλη πλευρά την προστασία και την ασφάλεια της υγείας των πολιτών και των επισκεπτών, που αποτελεί την κορυφαία και διαρκή προτεραιότητα. Αυτό που είδαμε κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα είναι ότι τα δύο αυτά μέρη της εξίσωσης έρχονται σε σύγκρουση. Η αύξηση των επισκεπτών έφερε και αύξηση κρουσμάτων. Και, ταυτόχρονα, η γενικότερη χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων που παρατηρούμε φέρνει αναπόφευκτα και μεγαλύτερη διασπορά μέσα στην κοινωνία. Κατανοούμε πλέον όλοι ότι όχι απλώς δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό, αλλά και ότι θα ήταν ολέθριο λάθος να τον υποτιμήσουμε και να υποεκτιμήσουμε την κατάσταση. Δυστυχώς, τίποτα δεν έχει τελειώσει. Χρειάζεται από όλους -και το τονίζω αυτό- εγρήγορση και αποφασιστικότητα. Και πρώτα απ’ όλα χρειάζεται απόλυτη και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από φορείς, πολίτες και επιχειρήσεις, για να θωρακίσουμε τη χώρα υγειονομικά, να αποφύγουμε τα επικίνδυνα πισωγυρίσματα, να κρατήσουμε αλώβητο το «ελληνικό θαύμα» που πετύχαμε συλλογικά τους προηγούμενους μήνες, για να κρατήσουμε ασφαλείς τους Έλληνες και τους επισκέπτες μας.
Παράλληλα, ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιούμε συγκεκριμένες δράσεις που ενισχύουν την πρόληψη: Ολοκληρώσαμε τα δωρεάν σεμινάρια για τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα στα οποία συμμετείχαν περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις και στελέχη του τουρισμού. Υπογράψαμε σύμφωνο συνεργασίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την ΕΥΑΘ για τη συστηματική παρακολούθηση της συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού στα αστικά υγρά απόβλητα ολόκληρης πλέον της Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικά των τουριστικών περιοχών. Εξασφαλίσαμε και αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ για σύγχρονο εξοπλισμό σε όλα τα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Τέλος, επιταχύνουμε τις διαδικασίες στις δράσεις του ΕΣΠΑ, εστιάζοντας στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία. Τηρούμε στο απόλυτο τη δέσμευσή μας ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του στην κρίση.
-Ποιες είναι οι προτεραιότητες για έργα και πώς ιεραρχείτε τους στόχους για την επόμενη περίοδο μετά την πανδημία; Ποιο είναι το όραμά σας για την Κεντρική Μακεδονία;
Χτίζουμε σήμερα την Κεντρική Μακεδονία του 2030, μια περιφέρεια ισχυρή, «πράσινη», σύγχρονη και ανθρώπινη, μια περιφέρεια πρωτεύουσα εξωστρέφειας και ατμομηχανή ανάπτυξης για όλη τη χώρα. Δουλεύουμε σκληρά και μεθοδικά πάνω σε αυτό το στρατηγικό σχέδιο υλοποιώντας έργα και δράσεις σε όλους τους τομείς, και επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε ορισμένα μόνο επιγραμματικά: Πρώτον, ξεκινάμε την υλοποίηση του έργου που θα αποτελέσει τη νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της πόλης. Επίσης, πέρα από τις αναπλάσεις σε όλα τα αστικά κέντρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προχωράμε μαζί με τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε τρία εμβληματικά έργα μέσα στον αστικό ιστό: στην ανάπλαση της Πλατείας Αριστοτέλους, της Λεωφόρου Νίκης και της Πλατείας Διοικητηρίου. Δεύτερον, εξασφαλίσαμε ευρωπαϊκούς πόρους τους οποίους αξιοποιούμε για την ανάπλαση της ΔΕΘ και τη δημιουργία του μεγαλύτερου μητροπολιτικού πάρκου στη Βόρεια Ελλάδα στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά. Τρίτον, χρηματοδοτούμε τις εργασίες προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, ώστε στις αρχές του 2022 το μνημείο να είναι επισκέψιμο για όλους τους πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τέταρτον, ξεκινάμε την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, που είναι το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στην Ελλάδα, και με την τοποθέτηση λαμπτήρων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης θα μειώσουμε κατά 70% την κατανάλωση ενέργειας, εξοικονομώντας πόρους και προστατεύοντας το περιβάλλον. Πέμπτον, χρηματοδοτούμε την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στις μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας,κάτι που θα μειώσει το κόστος θέρμανσης για τις οικογένειες και το κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις. Έκτον, αναβαθμίζουμε ενεργειακά περίπου 40 δημόσια κτίρια στην Κεντρική Μακεδονία που θα μειώσουν δραστικά την κατανάλωση ενέργειας. Έβδομον, χρηματοδοτούμε την κατασκευή 18 νέων σχολείων που ήδη έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται και ταυτόχρονα προχωράμε στην κατασκευή 35 νέων σχολείων με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, με τα οποία κάνουμε ένα καθοριστικό βήμα για την κατάργηση της διπλοβάρδιας. Όγδοον, υλοποιούμε μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που θωρακίζουν 19 πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Τέλος, αναπτύσσουμε την καινοτομία ως τρίτο πυλώνα της οικονομίας μας, μαζί με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, και φέρνουμε κοντά την έρευνα με την πραγματική οικονομία. Σας ανέφερα μερικά μόνο από τα έργα και τις δράσεις που υλοποιούμε, που θα αλλάξουν την Κεντρική Μακεδονία και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών, δημιουργώντας ταυτόχρονα νέες ευκαιρίες και προοπτικές για τις τοπικές επιχειρήσεις, την οικονομία και την κοινωνία.
-Και ως περιφερειάρχης, αλλά και ως πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, έχει αναφερθεί στη μετάβαση από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση. Ποια είναι τα βήματα και οι προϋποθέσεις για να επιτευχθεί αυτή η μετάβαση;
Η μετάβαση από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση,που πρέπει να είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος για τη χώρα, πρακτικά σημαίνει: Ξεκάθαρες κάθετες αρμοδιότητες και αντίστοιχοι πόροι στις περιφέρειες. Πλήρης θεσμική θωράκιση. Διοικητική και οικονομική ανεξαρτησία. Απ’ ευθείας έσοδα στις περιφέρειες. Μητροπολιτικές αρμοδιότητες, όπως έχουν προβλεφθεί. Σχεδιασμός πολιτικών και δράσεων από κάτω προς τα επάνω, με βάση τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Σημαίνει, επίσης, έναν και μόνο ελεγκτικό μηχανισμό, που θα ελέγχει διεξοδικά όλες τις δαπάνες για τη νομιμότητα και όχι για τη σκοπιμότητά τους. Σημαίνει κατάργηση της απλής αναλογικής, που αποδείχθηκε τραγικά αναποτελεσματική.
Κοιτάξτε, το ασφαλές συμπέρασμα που μπορούμε να εξαγάγουμε από τις δύο διαδοχικές κρίσεις που βιώσαμε -την οικονομική της τελευταίας δεκαετίας και την πρόσφατη υγειονομική- είναι ότι ο ρόλος των περιφερειών στην ανάπτυξη και στην εθνική οικονομία είναι κομβικός. Κρατήσαμε την κοινωνική συνοχή μέσα στην οικονομική κρίση. Στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις τις τοπικές κοινωνίες και το σύστημα υγείας μέσα στην υγειονομική κρίση. Εκτοξεύσαμε τους ρυθμούς απορρόφησης του ΕΣΠΑ, ενισχύοντας ουσιαστικά την προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας. Δεκάδες χιλιάδες μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα ολοκληρώθηκαν ή υλοποιούνται αυτή τη στιγμή από τις περιφέρειες της χώρας. Με απλά λόγια, οι περιφέρειες δεν είναι μόνο το ανάχωμα που προστατεύει την κοινωνία, αλλά αποτελούν την ατμομηχανή για την ανάπτυξη της χώρας, σήμερα και στο μέλλον.
-Τα κράτη-μέλη της Ευρώπης, παρά τις δυσκολίες, τις παλινωδίες και τις σκληρές διαπραγματεύσεις, κατέληξαν σε συμφωνία. Εσείς ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών πώς βλέπετε αυτή τη συμφωνία;
Ο νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης. Παρά τις αμφιλεγόμενες περικοπές και τους συμβιβασμούς της τελευταίας στιγμής, ο προϋπολογισμός και το Ταμείο μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά τις τοπικές κοινωνίες να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της πανδημίας του κορονοϊού, όπως στην προστασία και στη στήριξη των πολιτών, στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας, καθώς και στην ενίσχυση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Αυτά είναι και τα βασικά ζητήματα που από την πρώτη στιγμή έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, τα οποία συζήτησα όλο το προηγούμενο διάστημα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, επιτρόπους, ευρωβουλευτές, καθώς και την πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το σημαντικό τώρα είναι οι πόροι αυτοί να τεθούν άμεσα στην υπηρεσία των πολιτών, στις περιφέρειες και στους δήμους ολόκληρης της Ευρώπης. Είναι ζωτικής σημασίας να επενδύσουμε αυτούς τους σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ έτσι ώστε να πιάσει τόπο και να ανακάμψουν οι τοπικές κοινωνίες.