Τις κινήσεις της Περιφέρειας Κρήτης για την αυριανή ημέρα αποκαλύπτει στη συνέντευξή του στην «kedenews» ο Σταύρος Αρναουτάκης. Ένα από τα πλέον πετυχημένα και έμπειρα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο περιφερειάρχης Κρήτης, αναφέρεται στη φετινή τουριστική σεζόν, μιλάει για τις συνέπειες του κορονοϊού, ενώ αποκαλύπτει τις προθέσεις του για το φλέγον ζήτημα των αυτοκινητοδρόμων του νησιού, το αεροδρόμιο Καστελλίου και άλλα σημαντικά έργα που θα δώσουν πνοή στον τόπο του.
Ο οικονομολόγος Σταύρος Αρναουτάκης ασχολήθηκε από νωρίς με τα κοινά και μόλις σε ηλικία 34 χρόνων εξελέγη δήμαρχος Αρχανών. Εξάντλησε τις θητείες του στο ίδιο αξίωμα και τα επόμενα χρόνια, ανέλαβε πολλά πόστα, μεταξύ των οποίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το 2009, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Ο δρόμος στην Περιφέρεια της Κρήτης σίγουρα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, όμως ο κ. Αρναουτάκης δηλώνει «παρών» στα δύσκολα και ήδη φαίνονται τα αποτελέσματα του έργου του.
Συνέντευξη στον Γιώργο Σόμπολο
Κύριε περιφερειάρχη, η φετινή τουριστική σεζόν είναι πολύ μικρή σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Ποια η εικόνα για τον Αύγουστο; Η τουριστική κίνηση τον Ιούλιο ήταν, τελικά, μειωμένη;Τους προηγούμενους μήνες δώσαμε τη μάχη με επιτυχία επειδή συνεργαστήκαμε, ο καθένας από το δικό του πεδίο. Η Πολιτεία, η Αυτοδιοίκηση, οι κοινωνικοί εταίροι, η επιστημονική κοινότητα, το ανθρώπινο δυναμικό, οι πολίτες, συναντήθηκαν σε κοινούς δρόμους για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αλλά και για τον περιορισμό των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας.
Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά μιας ιδιαίτερης και δύσκολης τουριστικής χρονιάς και η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει τις προσπάθειες για τη στήριξη του δυναμικού κλάδου της τοπικής οικονομίας, του τουρισμού. Αποδεικνύουμε, έτσι, στην πράξη πως όταν συνενώνουμε δυνάμεις, όταν αναπτύσσουμε συνεργασίες, τα αποτελέσματα είναι πέρα για πέρα ενθαρρυντικά.
Όντως, λόγω της πανδημίας η τουριστική κίνηση στην Κρήτη τον Ιούλιο ήταν αρκετά μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Βρισκόμαστε όμως σε συνεχή συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού προκειμένου οι επόμενοι μήνες να κυλήσουν ομαλά. Ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβρης, με βάση τα σημερινά δεδομένα, αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Στο κλείσιμο αυτής της κρίσιμης τουριστικής χρονιάς ευελπιστούμε ότι οι τελικοί δείκτες θα είναι βελτιωμένοι σχετικά με τις αρχικές προβλέψεις.
Η Κρήτη, ένας εκ των σημαντικότερων τουριστικών προορισμών, είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα κρούσματα κορονοϊού; Μέχρι και τον Ιούλιο τα κρούσματα ήταν ελεγχόμενα;
Η Περιφέρεια Κρήτης μετά το άνοιγμα των εποχικών ξενοδοχείων και των αεροδρομίων της Κρήτης σε πτήσεις από το εξωτερικό δίνει έμφαση στο τρίπτυχο «ασφάλεια - συνεχής προετοιμασία - προβολή της Κρήτης». Όπως ήδη γνωρίζετε, η Κρήτη, αναλογικά με τον πληθυσμό της, βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών περιφερειών ως προς τα καταγεγραμμένα κρούσματα.
Αυτή τη θετική συγκυρία οφείλουμε να την κεφαλαιοποιήσουμε, καθώς η πανδημία του κορονοϊού δεν έπληξε το νησί μας. Με αυτό το κεκτημένο και σε συνδυασμό με τη λειτουργία στην Κρήτη οργανωμένων νοσοκομειακών μονάδων, αλλά και την παρουσία υπεύθυνων επιχειρηματιών και εργαζομένων στον τουριστικό τομέα, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα θετικό περιβάλλον για τη φετινή δύσκολη τουριστική χρονιά, δεδομένων των συνθηκών και των δυσκολιών που υφίστανται.
Τους τελευταίους μήνες τα μεγάλα νοσοκομεία της Κρήτης, όπως και τα Κέντρα Υγείας του νησιού, επέδειξαν μεγάλο βαθμό ετοιμότητας. Μάλιστα, με τη λειτουργία ενός εξειδικευμένου εργαστηρίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, καθημερινά εξετάζονται δεκάδες ύποπτα περιστατικά. Σύμφωνα και με ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργείων, η Κρήτη συγκαταλέγεται στις περιφέρειες εκείνες που μπορούν να διαχειριστούν αυτόνομα την κατάσταση, αξιοποιώντας τις υγειονομικές υποδομές που ήδη λειτουργούν στο νησί. Τα κρούσματα μέχρι τώρα είναι πολύ λίγα σε σχέση με άλλες περιοχές, και η Κρήτη, η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, αποτελεί ασφαλή προορισμό.
Τα τροχαία ατυχήματα-δυστυχήματα στον ΒΟΑΚ αποτελούν γάγγραινα για το νησί. Πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν τα οδικά έργα; Υπάρχει σκέψη για επιπλέον παρεμβάσεις;Το οδικό δίκτυο, η δημόσια ασφάλεια οδηγών και πεζών αποτελούν προτεραιότητα για εμάς στην περιφέρεια και με επιτυχία παρεμβαίνουμε συνεργαζόμενοι με τους δήμους και φορείς. Για το πρωταρχικό ζήτημα του οδικού δικτύου της Κρήτης, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση 35 εκατομμυρίων για την οδική ασφάλεια, ενώ μόνο για το 2018 χρηματοδοτήθηκαν έργα οδοποιίας 50 εκατομμυρίων.
Δεν θα σταματήσουμε όμως ούτε μέρα την προσπάθεια και την πίεση μέχρι να κατασκευαστεί ένας σύγχρονος οδικός άξονας από τη Σητεία μέχρι τη Χανιά. Μέχρι να δούμε να ολοκληρώνονται οι κάθετοι άξονες της να Κρήτης, μέχρι ολοκληρωθεί το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι.
Έχουμε υπογράψει με τον ανάδοχο για το έργο της οδικής ασφάλειας που έχει προϋπολογισμό περίπου 35 εκατομμυρίων, ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε ένα βελτιωμένο επαρχιακό δίκτυο, ενώ παράλληλα με αυτή τη χρηματοδότηση προετοιμάζουμε και μια νέα γενιά έργων για την οδική ασφάλεια σε όλο το επαρχιακό δίκτυο της Κρήτης. Αν υπολογίσουμε και τα έργα που προετοιμάζονται για τον ΒΟΑΚ, που και αυτά δημοπρατούνται και υλοποιούνται από πλευράς του υπουργείου Υποδομών, θεωρώ ότι μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια θα έχουμε ένα πολύ βελτιωμένο οδικό δίκτυο σε όλη την Κρήτη.
Η περιφέρεια, έως σήμερα, έχει φέρει εις πέρας σημαντικό αριθμό παρεμβάσεων και έργων στο νησί. Ποια είναι τα επόμενα βήματα στον σχεδιασμό σας; Πού θα επικεντρωθεί;
Στην Περιφέρεια Κρήτης, αναδεικνύοντας την προσέλκυση επενδύσεων -δημόσιων και ιδιωτικών- σε ζήτημα ζωτικής σημασίας, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για μια πραγματική επανεκκίνηση της παραγωγικής, οικονομικής και αναπτυξιακής δραστηριότητας. Προτάσσοντας επίσης τα έργα υποδομής, μεγάλα και μικρά, αντιμετωπίζουμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος. Επιλέγοντας τη βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη, προωθούμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Έτσι, εξασφαλίζουμε την ενεργειακή επάρκεια του νησιού μας. Παράλληλα, προστατεύουμε το περιβάλλον και αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών. Στηριζόμαστε στον πολιτισμό, διευρύνουμε τις πολιτικές στήριξης του αθλητισμού, συνεργαζόμαστε με τους φορείς της εκπαίδευσης, για να προχωρήσουμε.
Στη νέα περίοδο που έχουμε μπροστά μας θέτουμε πέντε βασικές προτεραιότητες: καίρια και ζωτική η κοινωνική και πολιτική συνεργασία. Με αυτήν ενώνουμε δυνάμεις. Αποκτούμε μεγαλύτερη εμβέλεια. Εξίσου σημαντική προτεραιότητα είναι η δημιουργία συνθηκών για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου, στηριζόμενοι στους μεγάλους αναπτυξιακούς πυλώνες του νησιού: στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, στον πολιτισμό και στο περιβάλλον. Μια άλλη προτεραιότητά μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας της Κρήτης. Στις προτεραιότητές μας είναι, επίσης, η αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής. Και πρωτίστως η κλιματική αλλαγή.
Τα προβλήματα που προκαλούνται τα γνωρίζουμε όλοι. Οφείλουμε να τα αντιμετωπίσουμε με συγκεκριμένο σχέδιο και σωστή μέθοδο. Στη δέσμη προτεραιοτήτων ξεχωριστή θέση έχει η κατάρτιση ενός περιφερειακού σχεδίου παραγωγικής, οικονομικής και αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της Κρήτης.
Φέρνοντας το μέλλον στο παρόν, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που έχουμε. Η μεγάλη πρόκληση για όλους εμάς είναι να ανταποκριθούμε εγκαίρως στις ανάγκες της Κρήτης. Η Κρήτη του 2030 είναι μπροστά μας. Αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, τον δυναμισμό, την εργατικότητα, την ευρηματικότητα, την αποτελεσματικότητα και την τόλμη των ανθρώπων μας, έχουμε ήδη πετύχει κάτι πολύ σημαντικό: την Κρήτη μας ναυαρχίδα ανάπτυξης, το νησί μας φάρο βιωσιμότητας και αειφορίας, την περιφέρεια πόλο έλξης και κοινωνικής ευημερίας.
Το τρίπτυχο αυτό θεμελιώνει το όραμά μας για το σήμερα και το αύριο. Με πυξίδα μια σύγχρονη στρατηγική, όπως αυτή που υλοποιούμε, δεν κόβουμε μόνο δρόμο για το ραντεβού με την κανονικότητα, αλλά -το σημαντικότερο- κάνουμε την Κρήτη αναπτυξιακό φάρο.
*όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews