Γιάννης Δημητριάδης: «Χρειαζόμαστε σοβαρή στήριξη από την Πολιτεία»

Ο δήμαρχος Πόρου, Γιάννης Δημητριάδης, παραχώρησε συνέντευξη στην «kedenews», όπου αναφέρθηκε στα μελλοντικά σχέδια του δήμου. Παράλληλα, ο ίδιος μιλάει για τα «ατού» του νησιού και γιατί σε μια χρονική περίοδο που η πανδημία έχει δημιουργήσει νέες συνθήκες, κάποιος να επιλέξει τον Πόρο για τις φετινές του θερινές διακοπές.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Θανάση

Φέτος λόγω της πανδημίας έχουν αλλάξει οι ανάγκες των τουριστών. Γιατί να επιλέξει κάποιος τον Πόρο για διακοπές; Ποια θεωρείτε ότι είναι τα «ατού» του νησιού;

Ο Πόρος, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, είναι ένα από τα ελάχιστα νησιά στην Ελλάδα στα οποία μπορεί να μεταβεί κανείς οδικώς, φτάνοντας μόλις σε δύο ώρες από την Αθήνα στον Γαλατά και στη συνέχεια περνώντας στο νησί σε πέντε λεπτά μέσω του τοπικού πορθμείου. Έτσι, ο ταξιδιώτης όχι μόνο εξοικονομεί χρόνο και χρήμα, αλλά δεν έχει να προβληματιστεί για τους περιορισμούς και τους όποιους κινδύνους υπάρχουν στην ακτοπλοΐα λόγω του κορονοϊού.

Επίσης, σε κάθε ενδεχόμενο στο οποίο μπορεί να χρειαστεί να αναχωρήσει άμεσα από το νησί, δεν εξαρτάται από τις κρατήσεις και πληρότητες των πλοίων. Πέραν αυτών, ως δήμος έχουμε χαράξει ήδη από τον Μάρτιο στρατηγική διαχείρισης των ιδιαίτερων συνθηκών.

Έχουμε καθορίσει ειδικά πρωτόκολλα διαχείρισης ενδεχόμενων κρουσμάτων (που ευτυχώς δεν έχουν εμφανιστεί στο νησί μας), έχουμε ματαιώσει όλες τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις και διενεργούμε συνεχείς ελέγχους στα καταστήματα προκειμένου να τηρούνται τα μέτρα και να αποφεύγεται κάθε φαινόμενο συνωστισμού. Όσοι σκέφτονται λοιπόν να ταξιδέψουν στο νησί μας πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερα ασφαλείς, κι αυτό είναι το βασικό συγκριτικό μας πλεονέκτημα ειδικά για φέτος.

Ποια είναι η θέση σας απέναντι στην τοποθέτηση του δημάρχου Άργους - Μυκηνών, Δημήτρη Καμπόσου, ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη ένωσης των δήμων Σπετσών, Ύδρας, Πόρου και Τροιζηνίας με τον Νομό Αργολίδας;

Κατ’ αρχάς, ο συνάδελφος δεν είχε καμία δουλειά να εκφέρει δημοσίως μια τέτοια θέση και μάλιστα στα καλά καθούμενα. Από εκεί και πέρα, αν ποτέ η Πολιτεία έθετε τέτοιο θέμα, θα έπρεπε να διατυπώσουμε υπεύθυνα και τεκμηριωμένα τη θέση μας, αφού αξιολογούσαμε με αντικειμενικό τρόπο τα υπέρ και τα κατά των δύο σεναρίων και όχι με εκ των προτέρων δογματισμούς.

Δεν θεωρώ, πάντως, πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά οφείλονται στο ότι ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής. Από την άλλη, είναι σαφές πως αποτελεί πρόβλημα το ότι ανήκουμε στην Α’ εκλογική περιφέρεια Πειραιά, με συνέπεια να εκπροσωπούμαστε στη Βουλή από εκπροσώπους του Πειραιά, ενώ θα ήταν προφανώς καλύτερο για εμάς να υπαγόμασταν σε μια αμιγώς νησιωτική, μονοεδρική ή διεδρική εκλογική περιφέρεια.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδιά σας για την περαιτέρω ανάπλαση του νησιού; Θεωρείτε ότι η πολιτεία βοηθά επαρκώς τον Πόρο ή χρειάζεται περισσότερη στήριξη από το κράτος;

Από το 2014, που αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου, έχουμε ιεραρχήσει τους στόχους μας για την εξέλιξη του νησιού. Οι κύριες προτεραιότητες για το μέλλον είναι λίγες αλλά πολύ δύσκολες: Κυρίως, πρέπει να φτιάξουμε τις βασικές υποδομές (βιολογικός καθαρισμός, αποχέτευση, επάρκεια νερού, λιμάνι), να δώσουμε λύσεις στο κυκλοφοριακό και, παρότι ως δήμος δεν έχουμε σχετική αρμοδιότητα, να αναγκάσουμε το υπουργείο Υγείας να στελεχώσει το Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, το οποίο μέχρι σήμερα λειτουργεί μόνο στα χαρτιά. Κυνηγώντας αυτούς τους στόχους, χρειαζόμαστε σοβαρή στήριξη από την Πολιτεία, την οποία μέχρι σήμερα δεν έχουμε στον βαθμό που θα θέλαμε.

Κατά κανόνα, αναζητώντας λύσεις στα θέματα αυτά, πελαγοδρομούμε μεταξύ Υπηρεσιών που η μία μάς στέλνει στην άλλη, ενώ την ίδια στιγμή πιεζόμαστε -από τις ίδιες ή άλλες Υπηρεσίες που ελέγχουν τη λειτουργία και τις δράσεις των δήμων- να τηρούμε πιστά όλες τις γραφειοκρατικές μας υποχρεώσεις, αναλώνοντας τον χρόνο μας και τις ανθρωποώρες του προσωπικού μας σε μη παραγωγικές διαδικασίες. Από τις συζητήσεις που κάνω και με άλλους συναδέλφους βλέπω ότι το ίδιο ισχύει με όλους τους μικρούς νησιωτικούς δήμους και αποτελεί πραγματικά πρόκληση το να καταφέρει κανείς να ξεφύγει από αυτή τη δίνη.

Ποια είναι τα μέτρα προστασίας που έχει λάβει ο δήμος για την προστασία των πολιτών και των τουριστών;

Εκτός από τα υγειονομικά ζητήματα στα οποία ήδη αναφέρθηκα, ο δήμος μας φέτος έχει υλοποιήσει έναν συνδυαστικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων, ώστε να τηρούνται όλα τα ισχύοντα μέτρα περιορισμού του κορονοϊού, χωρίς να πλήττονται η τοπική οικονομία και η δυνατότητα εξυπηρέτησης των επισκεπτών. Βασικό μέτρο που εφαρμόζουμε είναι η ολική πεζοδρόμηση της κεντρικής παραλιακής οδού, πάνω στην οποία έχουν αναπτυχθεί τραπεζοκαθίσματα.

Έτσι, όχι μόνο καταφέραμε να εξασφαλίσουμε χώρους για την ανάπτυξη των 700 καρεκλών που είχαν απολέσει τα καταστήματα εστίασης λόγω των μέτρων του κορονοϊού (κάτι που νομίζω ότι δεν έχει πετύχει κανένας άλλος δήμος σε τέτοιον απόλυτο βαθμό), αλλά ταυτόχρονα μεταμορφώσαμε όλη την εικόνα της παραλίας, η οποία έχει εξελιχθεί σε αξιοθέατο για κατοίκους και επισκέπτες. Εκτός από την αισθητική αναβάθμιση, σε λειτουργικό επίπεδο όλοι στον Πόρο κινούνται φέτος πρόθυμα πεζή ή με ποδήλατα και πατίνια (κάτι για το οποίο το νησί ενδείκνυται, λόγω των μικρών εσωτερικών του αποστάσεων), ενώ ο δήμος λειτουργεί δημοτική συγκοινωνία με mini bus ειδικά για άτομα με κινητικές δυσκολίες, αλλά και συγκοινωνία με βάρκες.

Η τεράστια επιτυχία του σχεδιασμού αυτού, για τον οποίο απαιτήθηκε έμπνευση και πολλή δουλειά, και ο οποίος συνάντησε -πριν υλοποιηθεί- πολλά εμπόδια και αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο, αποτελεί κατά την άποψή μου και το μεγαλύτερο βήμα που έχουμε κάνει προς την αναβάθμιση του νησιού μας στα έξι χρόνια που είμαι δήμαρχος.

*όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις