Ντόρα Μπακογιάννη στην kedenews: «Η Ελλάδα απέδειξε στον Έβρο ότι δεν εκβιάζεται»

Πώς διαβάζει η πρώην υπουργός Εξωτερικών τις κινήσεις της Άγκυρας, τι αναφέρει για τον Ταγίπ Ερντογάν και ποιο παράθυρο ευκαιρίας ανοίγεται για την ελληνική διπλωματία; Πώς αποτιμά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και τι δηλώνει για τον Αλέξη Τσίπρα; Τι λέει για τον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας και ποιο είναι μήνυμά της στους δημάρχους για το μεταναστευτικό;

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

στη ΝΕΦΕΛΗ ΒΑΡΘΑΛΙΤΗ

Φωτογραφίες: Γιάννης Βαρνάς

«Δεν επιθυμούμε ένταση με την Τουρκία» τονίζει η πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Χανίων. «Η Άγκυρα θα αναγκαστεί πολύ σύντομα να στραφεί ξανά στην Ευρώπη» διαβλέπει η Ντόρα Μπακογιάννη και επεξηγεί την πρότασή της για μια νέα ευρωτουρκική συμφωνία και τις δικλίδες ασφαλείας που μπορεί να δημιουργήσει, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην «kedenews».

Μπορεί να μην είναι στο κυβερνητικό επιτελείο αυτή τη στιγμή, ωστόσο η εμπειρία της Ντόρας Μπακογιάννη στην εξωτερική πολιτική ισοδυναμεί με πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα. Τόσο οι αναλύσεις της όσο και οι προτάσεις της λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπ’ όψιν από όλες τις κυβερνήσεις. Όπως και η ίδια υπογραμμίζει, «δεν χρειάζεται να κατέχει κανείς υπουργικό θώκο ώστε να δουλέψει αποτελεσματικά για την πατρίδα του».

«Η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί με επιτυχία δύο μεγάλες κρίσης -την πανδημία και την κρίση στον Έβρο- κι αυτό το αναγνωρίζει ο ελληνικός λαός» υπογραμμίζει η βουλευτής Χανίων, ενώ σε ερώτηση στρατηγικής για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η κ. Μπακογιάννη εκτιμά πως δεν υπάρχει ανάγκη ο πρωθυπουργός να ζητήσει νέα εντολή.

Με «αέρα» Ευρωπαίας πολιτικού μιλάει για τον Αλέξη Τσίπρα, δείχνοντας με το παράδειγμά της προς τους συναδέλφους της ότι υπάρχει και ένα άλλο είδος πολιτικού πολιτισμού: σεβασμός στον αντίπαλο και στοχευμένη κριτική, σε δύο μόνο προτάσεις.

Σε ερώτηση για τους δήμους που αντιδρούν στις δομές προσφύγων, η κ. Μπακογιάννη είναι κατηγορηματική: «Η λογική τού “μακριά από τη δική μου αυλή και όπου θέλει ας είναι” δεν είναι δίκαιη και δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι η Αυτοδιοίκηση».

«Ένα μεγάλο όνειρο» χαρακτηρίζει τον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας, και μοιράζεται τη διεθνή εμπειρία σε αντίστοιχες αστικές αναπλάσεις. Και σε εκείνες τις περιπτώσεις υπήρχαν αντιδράσεις, και μάλιστα πολύμηνες, ωστόσο σήμερα κανείς δεν θα διανοείτο να εισηγηθεί την επιστροφή των αυτοκινήτων, λέει χαρακτηριστικά.

Για την απόφασή της να πολιτευτεί στα Χανιά δηλώνει πως «είναι μεγάλη υπόθεση να μπορείς να γυρίσεις και να έχεις τη δυνατότητα να βοηθήσεις τον τόπο σου» και επισημαίνει πως θα βάλει όλες της τις δυνάμεις για να στηρίξει τον νομό και ευρύτερα την Κρήτη, ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, ενώ αναφέρεται και στην εξέλιξη των έργων του ΒΟΑΚ.

Αναφορικά με το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε., η κ. Μπακογιάννη εκτιμά πως και με τη συμβολή του «η χώρα μας θα μπορέσει να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα και στον πρωτογενή τομέα, στον οποίο ιδιαίτερα η Κρήτη έχει μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα».

Την προβληματίζει, τέλος, η κατάσταση που διαμορφώνεται στις ΗΠΑ. «Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μετά το τέλος αυτής της κρίσης δεν θα είναι πια οι ίδιες» εκτιμά, και εξηγεί τα χαρακτηριστικά της κρίσης στην οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομία.

-Ορισμένοι ζητούν η Ελλάδα να σκληρύνει τη στάση της έναντι της Τουρκίας. Ποιοι κίνδυνοι απορρέουν από την υιοθέτηση μιας πιο σκληρής στάσης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα;

Ακούστε, η Τουρκία είναι ένας δύσκολος γείτονας, με αναθεωρητικές τάσεις. Έχει σημασία να είμαστε σταθεροί στις αρχές μας και να έχουμε σταθερούς συμμάχους. Σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και δεν επιθυμούμε ένταση. Όμως δεν θα δεχθούμε πολιτικές που απειλούν την κυριαρχία μας και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν σκληρές και ήπιες πολιτικές. Υπάρχουν ρεαλιστικές πολιτικές στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

 -Σε πρόσφατη συζήτηση προτείνατε «μια συνολική συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία, παρόμοια με αυτήν που είχαμε με τη Βρετανία. Μια συμφωνία που θα αφορά θέματα οικονομίας, ασφάλειας, συνόρων και θα προβλέπει τη συμμόρφωση της Τουρκίας στο Διεθνές Δίκαιο». Πόσες πιθανότητες δίνετε σήμερα στη σύναψη νέας ευρωτουρκικής συνολικής συμφωνίας;

Έχω μιλήσει για την ανάγκη μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας με την Τουρκία. Μια ευρωτουρκική συμφωνία η οποία θα βασίζεται πάνω σε τρεις άξονες. Ο πρώτος είναι η οικονομική σχέση την οποία θα έχει η Τουρκία με την Ευρώπη, ο δεύτερος είναι το θέμα του μεταναστευτικού, που είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και θα πρέπει να λυθεί, και ο τρίτος είναι η συμμόρφωση της Τουρκίας με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Με δύο λόγια θα αφορά όλα τα θέματα οικονομίας και ασφάλειας των συνόρων στην περιοχή. Πιστεύω ότι η Τουρκία θα αναγκαστεί πολύ σύντομα να στραφεί στην Ευρώπη για τη διευθέτηση ορισμένων οικονομικών ζητημάτων της και αυτή τη συγκυρία θα πρέπει να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα.

- Όταν κλείσει ο κύκλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία, πώς βλέπετε την επόμενη μέρα στην Τουρκία;

 Νομίζω ότι απέχουμε από ένα τέτοιο ενδεχόμενο και επίσης δεν πιστεύω ότι μια αλλαγή στην εξουσία της Τουρκίας θα έλυνε τα προβλήματά μας. Άλλωστε, οι άλλες πολιτικές δυνάμεις στην Τουρκία έχουν πιο ακραία ρητορική και υιοθετούν πιο ακραίες θέσεις.

 -Την εμπειρία σας στην εξωτερική πολιτική δεν την αμφισβητούν ούτε οι αντίπαλοί σας. Θα θέλατε να προσφέρετε ακόμη στον τομέα αυτόν στη χώρα;

Νιώθω ότι προσφέρω και από τη θέση που έχω. Δεν χρειάζεται να κατέχει κανείς υπουργικό θώκο ώστε να δουλέψει αποτελεσματικά για την πατρίδα του.

 -Βρισκόμαστε στον απόηχο των εξαγγελιών της Άγκυρας για έρευνες υδρογονανθράκων ανατολικά της Κρήτης, την ώρα που η Ελλάδα στήνει φράχτη στον Έβρο, υπό την απειλή Ερντογάν για νέο μεταναστευτικό κύμα. Πώς βλέπετε ότι θα εξελιχθούν τα τρία επίπεδα αυτής της κρίσης;

Η Ελλάδα απέδειξε στον Έβρο ότι δεν εκβιάζεται, και το μήνυμα αυτό το έλαβε η τουρκική πολιτική ηγεσία. Έχουμε σταθερή στρατηγική η οποία λέει ότι επιθυμούμε τον διάλογο, επιθυμούμε την καλή γειτονία με βάση το Διεθνές Δίκαιο και δεν εκβιαζόμαστε από καμία χώρα. Επίσης, με την έλευση στον Έβρο της ηγεσίας της Ε.Ε. έγινε σαφές ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκά σύνορα και φυλάσσονται όχι μόνο από τους Έλληνες αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Από εκεί και πέρα, η κλιμάκωση της πολιτικής την οποία ακολουθεί η Τουρκία μετά το τουρκολιβυκό σύμφωνο αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά από την ελληνική διπλωματία και δεν είναι καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις των Ευρωπαίων και των Αμερικανών για το θέμα. Επίσης, θέλω εδώ να σημειώσω ότι η Ελλάδα ενισχύει τις σχέσεις με τους συμμάχους της και σε αυτή την κατεύθυνση η ελληνοϊταλική συμφωνία για την ΑΟΖ είναι ιδιαίτερα σημαντική, όπως και η προσπάθεια της κυβέρνησης να υπάρξει συμφωνία με την Αίγυπτο. Σε κάθε περίπτωση θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

 -Τι θα λέγατε στους δημάρχους που διαφωνούν με τις δομές φιλοξενίας; Τι θα χρειαζόταν να δώσει η κυβέρνηση ως «ανταλλάγματα» στην Αυτοδιοίκηση και πώς πρέπει να απαντήσει σε πιθανά «όχι»;

Θα έλεγα ότι το πρόβλημα αφορά το σύνολο της Ελλάδας, όπως και το σύνολο της Ευρώπης. Η λογική τού «μακριά από τη δική μου αυλή και όπου θέλει ας είναι» δεν είναι δίκαιη και δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι η Αυτοδιοίκηση. Συνολικά πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ώστε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις και να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μοιράζοντας τα βάρη σε όλους. Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα ώστε να μην έχουμε νέες εισόδους και έχει ξεκινήσει τους επαναπατρισμούς. Είναι όμως βέβαιο ότι θα πρέπει να αποσυμφορηθούν τα νησιά που μέχρι σήμερα φέρουν το μεγάλο βάρος, και γι’ αυτό είναι αναγκαία η κατασκευή δομών στην ενδοχώρα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με συνεργασία της Αυτοδιοίκησης με το κεντρικό κράτος.

- Στην 5ετία που πέρασε τι θεωρείτε ότι έκανε σωστά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το μεγαλύτερό της λάθος;

 Αυτό που τελικά έκανε σωστά είναι ότι άλλαξε την πολιτική της κατά 180 μοίρες και μετά το δραματικό καλοκαίρι του 2015 η Ελλάδα παρέμεινε στην Ευρώπη. Βέβαια, αυτό μας κόστισε ένα τρίτο μνημόνιο.

- Εσείς πώς βλέπετε τον Αλέξη Τσίπρα ως πολιτικό πρόσωπο;

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αναμφίβολα ένας χαρισματικός πολιτικός. Το δυσάρεστο είναι ότι αξιοποίησε το χάρισμά του με βλαπτικό τρόπο για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

 -Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του πρωθυπουργού στο BBC (11/7/19) ότι στην Ελλάδα «δεν υπάρχουν τόσες γυναίκες που θα ενδιαφέρονταν να ασχοληθούν με την πολιτική», και όταν τους προτάθηκε να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση «ήταν πολύ πιο διστακτικές απ’ ό,τι οι άντρες»;

Ακούστε, είναι βέβαιο ότι οι γυναίκες δεν μπαίνουν εύκολα στον στίβο της πολιτικής. Πιστεύω ότι θα πρέπει να ενθαρρυνθούν περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν αρκετές γυναίκες με λαμπρές σπουδές που είναι αποφασισμένες να δουλέψουν σκληρά. Και, για να κάνω και την αυτοκριτική μας, είναι μειονέκτημα για τη σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. το ότι δεν έχει αρκετές γυναίκες.

 -Θα μοιραστείτε μαζί μας τρεις συμβουλές που θα δίνατε σε γυναίκες που θα ήθελαν να μπουν στον πολιτικό στίβο;

 Θα τους έλεγα να παραμείνουν πρωτίστως γυναίκες και να μην αποκτήσουν ανδρικά χαρακτηριστικά στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν στην πολιτική. Να έχουν πίστη στον εαυτό τους, επιμονή και υπομονή διότι αναμφισβήτητα μια γυναίκα στην πολιτική είναι περισσότερο ευάλωτη στην κριτική από ένα άνδρα. Και το τρίτο που θα τους έλεγα είναι ότι είναι μια δουλειά που απαιτεί να έχεις πάθος, να τη θέλεις πολύ. Εάν το επιλέξουν για οποιοδήποτε άλλο λόγο πέραν της πραγματικής βούλησης να βοηθήσουν, να δουλέψουν για ένα κοινό στόχο, καλύτερα να μείνουν σπίτι τους.

 -Η κυβέρνηση σε λίγες μέρες κλείνει έναν χρόνο διακυβέρνησης. Εντοπίζετε ζητήματα που θα μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα ή έγιναν λάθη; Ποια είναι αυτά;

Ακούστε, η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί με επιτυχία δύο μεγάλες κρίσεις -την πανδημία και την κρίση στον Έβρο- κι αυτό το αναγνωρίζει ο ελληνικός λαός. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μια κυβέρνηση σοβαρή και αποτελεσματική. Λάθη και παραλείψεις πάντα υπάρχουν, το σημαντικό είναι να εντοπίζονται και να διορθώνονται γρήγορα.

 -Μετά από πολλά χρόνια γυρίσατε ως βουλευτής στον τόπο καταγωγής του πατέρα σας. Πώς νιώθετε για αυτό; Είστε το μοναδικό πολιτικό πρόσωπο στην ιστορία της Ελλάδος που έχει εκλεγεί σε τρεις διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες. Ποια είναι η εμπειρία σας ως βουλευτής Χανίων; Ποια είναι η διαφορά με την προηγούμενη εκλογική σας περιφέρεια στην πρωτεύουσα; Και στην Ευρυτανία και τι σας λένε οι Κρητικοί;

Κατ’ αρχάς, νιώθω μεγάλη χαρά και πολύ μεγάλη συγκίνηση. Είναι μεγάλη υπόθεση να μπορείς να γυρίσεις και να έχεις τη δυνατότητα να βοηθήσεις τον τόπο σου. Η σχέση μου με την Κρήτη είναι καθαρά συναισθηματική και με αυτό το κριτήριο πήρα την απόφαση να πολιτευτώ στα Χανιά. Θα κάνω ό,τι μπορώ, θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις για να στηρίξω τον νομό και ευρύτερα την Κρήτη, ώστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.

-Κάθε πρωθυπουργός ένα από τα πρώτα έργα που υπόσχεται είναι η κατασκευή του ΒΟΑΚ. Τελικά σε τι φάση βρίσκεται το έργο αυτό;

Η κατασκευή του ΒΟΑΚ είναι προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και έργο πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση. Έχουν προχωρήσει όλες οι μελέτες, και σε λίγους μήνες θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουν οι δημοπρατήσεις. Είναι ένα έργο πολλών εκατομμυρίων που μπορούν να αντληθούν και από το Ταμείο Ανάκαμψης και πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί γρήγορα, καθώς είναι αναπτυξιακός μοχλός για το νησί και βεβαίως βασικός παράγοντας για την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών.

-Πώς προτείνετε να αξιοποιηθούν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης που αναλογούν στην Ελλάδα;

Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να μεταμορφώσουμε την πατρίδα μας, να μετασχηματίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο, να δημιουργήσουμε νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και να φέρουμε πίσω τη γενιά που έφυγε τα χρόνια της κρίσης. Για την ελληνική κοινωνία που πλήρωσε τα μνημόνια πολύ ακριβά, για τους νέους και όλους εκείνους που έζησαν μαύρες μέρες, αυτό το πακέτο είναι μια μεγάλη ευκαιρία για ένα καλύτερο και αισιόδοξο μέλλον. Το περιβάλλον, οι νέες τεχνολογίες, η καινοτομία και η πρωτογενής παραγωγή είναι τομείς στους οποίους θα επενδύσουμε. Έχουμε την ευθύνη όλο το πολιτικό σύστημα να αξιοποιήσουμε τα κονδύλια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

-Σε τι επιπλέον κρατική στήριξη μπορούν να αποβλέπουν οι Κρητικοί επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, του λιανικού εμπορίου, καθώς και οι παραγωγοί;

Η κυβέρνηση έδωσε το μεγαλύτερο πακέτο που έχει δοθεί ποτέ, 24 δισ. ευρώ για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και την εργασία. Είναι η πρώτη φορά που το κράτος επιδοτεί την εργασία για να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας, να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους. Αυτό το πακέτο δόθηκε ακριβώς για να τονώσει τους τομείς οι οποίοι επλήγησαν περισσότερο, όπως ο τουρισμός και η εστίαση. Η κυβέρνηση έχει ένα δυναμικό σχέδιο το οποίο προσαρμόζει ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν και θα εφαρμόζεται έως το τέλος της πανδημίας. Επίσης, με το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. η χώρα μας θα μπορέσει να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο δίνοντας μεγάλη βαρύτητα και στον πρωτογενή τομέα, στον οποίο ιδιαίτερα η Κρήτη έχει μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα.

 -Ως πρώην δήμαρχος Αθηναίων και με την εμπειρία σας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πώς βλέπετε την αναγγελία του Περιπάτου της Αθήνας; Τι απαντάτε σε όσους θέτουν ερωτήματα για προβλήματα που θα ανακύψουν όπως το κυκλοφοριακό;

Ο Μεγάλος Περίπατος ήταν ένα μεγάλο όνειρο. Στην ουσία πρόκειται για την ολοκλήρωση της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, ένα έργο που συζητάμε από τη δεκαετία του ’80. Είναι μια παρέμβαση που θα αλλάξει την εικόνα της Αθήνας και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η περιβαλλοντική αναβάθμιση του κέντρου της πόλης, τα 50 στρέμματα δημόσιου χώρου τα οποία δίνονται στον περιπατητή, στον ποδηλάτη, στον άνθρωπο ο οποίος θέλει να ζήσει μια διαφορετική Αθήνα και η οικονομική αναβάθμιση η οποία θα προκύψει από αυτή την παρέμβαση είναι τεράστιας σημασίας. Έχω δει αντιδράσεις και σε άλλες χώρες που αποφάσισαν να δημιουργήσουν μεγάλους περιπάτους. Για παράδειγμα το Μόναχο, όπου οι αντιδράσεις κράτησαν πολλούς μήνες, αλλά σήμερα δεν θα διανοείτο κανείς να εισηγηθεί την επιστροφή των αυτοκινήτων στο κέντρο του Μονάχου.

 -Θεωρείτε ότι πρέπει να ξαναζητήσει την ψήφο των πολιτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με δεδομένο ότι ο λαός έχει εγκρίνει ένα άλλο κυβερνητικό πρόγραμμα από εκείνο που τώρα είναι αναγκασμένος να εφαρμόσει λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού στην οικονομία;

Πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες έχουν διαπιστώσει τόσο από τη διαχείριση της κρίσης στον Έβρο όσο και από τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας υπεύθυνος πολιτικός που βάζει πάνω από όλα το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο στοίχημά του είναι να στηριχθεί η κοινωνία, και η πραγματική οικονομία να έχει τη μικρότερη δυνατή ζημιά. Επίσης θέλω να τονίσω ότι οι πολίτες εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτό το δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, άρα κατά την άποψή μου δεν υπάρχει ανάγκη για νέα εντολή.

 -Σας ανησυχούν όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ με αφορμή τη δολοφονία Floyd;

Με ανησυχούν και με προβληματίζουν πολύ. Η ανισότητες και οι κοινωνικές διαιρέσεις βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια και εντείνονται λόγω της αύξησης της ανεργίας και της φτώχειας. Αυτό σε συνδυασμό με την αυξημένη αστυνομική βία κάνουν το κλίμα εκρηκτικό. Όταν οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν αυτού του είδους τα τεράστια προβλήματα, δεν μπορεί να αφήσουν κανέναν αδιάφορο σε ολόκληρο τον κόσμο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μετά το τέλος αυτής της κρίσης δεν θα είναι πια οι ίδιες.

*όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις