Γιώργος Χατζηδάκης: «Η δημιουργία νέου κοιμητηρίου είναι μια πραγματική ανάγκη για τους δημότες»

Για τα μέτρα προστασίας που έχει λάβει ο δήμος εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, αλλά και για την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας νέου κοιμητηρίου, μιλάει μεταξύ άλλων στην «kedenews» ο δήμαρχος Ηλιούπολης, Γιώργος Χατζηδάκης.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Θανάση

Από 1ης Μαΐου ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος. Ποια μέτρα έχει λάβει η δημοτική αρχή για την προστασία του Υμηττού;

Αμέσως με τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού και την απελευθέρωση των μετακινήσεων ξεκίνησε η εποχική αποψίλωση στα πάρκα, στα άλση, στις πλατείες και γενικά στους κοινόχρηστους χώρους. Μάλιστα, απ’ ό,τι παρατηρήσαμε, η Ηλιούπολη ξεκίνησε πιο νωρίς ακόμα και από όμορους δήμους των οποίων η διοίκηση βρίσκεται σε δεύτερη συνεχόμενη θητεία.

Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και με συνεργεία δικά του, άρχισε και η αποψίλωση στις παρειές του Υμηττού, με στόχο τη μείωση του κινδύνου φωτιάς. Η διαδικασία αυτή, παρότι η πόλη μας είναι κατάφυτη, σήμερα κοντεύει να ολοκληρωθεί.

Είχαμε και την πρώτη πυρκαγιά της φετινής περιόδου, που ευτυχώς με την έγκαιρη κινητοποίηση και συνεργασία Πυροσβεστικής, δήμου, ΣΠΑΥ και εθελοντών κατασβέστηκε χωρίς δυσάρεστες συνέπειες. Τέλος, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ένα πυροσβεστικό όχημά της βρίσκεται διαρκώς σε επιφυλακή στην περιοχή Αστυνομικά της πόλης μας.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια για την ανάπτυξη του δήμου, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού;

Το κυριότερο μέλημά μας ήταν να ξεκινήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα σχολεία μας, με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων για την ασφάλεια των μαθητών μας. Την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους μοιράσαμε σε όλα τα σχολεία υφασμάτινες πλενόμενες μάσκες προστασίας, και στα γυμνάσια ένα υπέροχο διδακτικό βιβλίο.

Το επόμενο στοίχημά μας ήταν η ομαλή επανεκκίνηση της τοπικής αγοράς, και τώρα των καταστημάτων εστίασης, καφέ κ.λπ., έτσι ώστε να επανέλθει η καθημερινότητα των πολιτών, με διευκολύνσεις στην τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους και με τον σχετικό αυστηρό έλεγχο, για να μην εμποδίζονται οι είσοδοι των παράπλευρων κτιρίων και κυρίως η ελεύθερη κίνηση πεζών, ΑμεΑ κ.λπ.

Ποια είναι η θέση σας για το ενδεχόμενο χωροθέτησης διαδημοτικού κοιμητηρίου στη θέση του ΚΥΤ;

Πάγια θέση του Δήμου Ηλιούπολης είναι η δημιουργία νέου κοιμητηρίου, αφού η υπάρχουσα κατάσταση είναι και γνωστή και τραγική. Είναι ξεκάθαρο ότι το υπάρχον δεν μπορεί να επεκταθεί και πρέπει να απομακρυνθεί από τον αστικό ιστό με χωροθέτηση σε άλλο σημείο της πόλης, γιατί λειτουργεί πάνω από 50 χρόνια, και εδώ και καιρό αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες ταφής, με τραγικές αναμονές, ακόμα και δεκαπέντε ημερών.

Τα χώματα είναι κορεσμένα, με μακάβριες και επώδυνες εκταφές πτωμάτων και όχι οστών εξαιτίας της ατελούς σήψης, που οδηγεί στη βασανιστική επαναταφή. Διαχρονικά, πολλοί συνδημότες μας, μη αντέχοντας συναισθηματικά την αναμονή, πηγαίνουν σε άλλους δήμους για να τελέσουν κηδείες και κυρίως στον Βύρωνα, που κι αυτός έχει ήδη πια κορεστεί.

Από την ανάληψη καθηκόντων μου είχα σε συνέντευξή μου τονίσει ότι πρέπει να υπάρξει ένα νέο κοιμητήριο στην Ηλιούπολη. Θεωρώ πως θα μπορέσουμε μέσα σε αυτή τη θητεία να τα καταφέρουμε. Πρέπει να συνεργαστούμε και με όμορους δήμους ώστε να κάνουμε διαδημοτικά κοιμητήρια. Δεν είναι εύκολο να βρεις χώρους. Αν ενώσεις όμως δυνάμεις με κοινό αίτημα, εκτιμώ ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Ιδέες για χώρους έχουμε, επαφές έχουμε ξεκινήσει. Ευελπιστώ πως θα ευοδωθεί.

Η χωροθέτηση κοιμητηρίου στον μόνο διαθέσιμο χώρο του ΚΥΤ θα είναι μια επιτυχία για την πόλη, που ασφυκτιά στο θέμα αυτό, και η είδηση αυτή έχει γίνει με ενθουσιασμό αποδεκτή από τους πολίτες.

Έκπληκτοι δηλώνουν τώρα μόνο όσοι δεν αντιμετωπίζουν με ευθύνη τον σχεδιασμό τού αύριο, είναι μακριά από ευθύνες διοίκησης και πιστεύουν ότι θα αποκομίσουν κάτι, με λαϊκιστική αντιπολιτευτική κριτική. Μαζί και κάποιοι που διαχρονικά έχουν προσπαθήσει να χτίσουν πολιτικό προφίλ πάνω στη δογματική άρνηση των πάντων και, φυσικά, χωρίς ποτέ να προτείνουν λύσεις.

Για τη διοίκηση του δήμου τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα: Το κοιμητήριο είναι μια πραγματική ανάγκη για τους δημότες, και γι’ αυτό κάνουμε ό,τι πρέπει ώστε να το αποκτήσει η πόλη.

«Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας και αποστάσεων, με μισές θέσεις, καθώς και οι επιβεβλημένοι υγειονομικοί κανόνες στο κυλικείο από τις 17 Ιουνίου στον κινηματογράφο “Μελίνα Μερκούρη”. Σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις μετά τις 15 Ιουλίου. Σας αναφέρω, ενδεικτικά, το Φεστιβάλ τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο, έκθεση βιβλίου, καλλιτεχνικά εργαστήρια και κάποιες επιλεκτικές πεζοδρομήσεις με events σε δρόμους της πόλης» δηλώνει στην «kedenews» ο δήμαρχος Ηλιούπολης.

Να ξεκαθαρίσουμε το καθεστώς και την κατάσταση εκεί:

- Ο χώρος του ΚΥΤ αποκτήθηκε από τη ΔΕΗ με δύο απαλλοτριώσεις, το 1967 και το 1974, και σήμερα είναι συνιδιοκτησία της ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ.

- Η αρχική εγκατάσταση και λειτουργία του ΚΥΤ 150/20 KV έγινε το 1970.

- Το 2002 τέθηκε για πρώτη φορά το θέμα των δυσμενών συνεπειών του ΚΥΤ στην υγεία των πολιτών, κατά την έναρξη εργασιών του νέου ΚΥΤ των 400KV.

- Αμέσως το Δ.Σ. της Ηλιούπολης καταδίκασε ομόφωνα την επιχειρούμενη επαύξηση ισχύος και προχώρησε σε αποκλεισμό του εργοταξίου σε κοινή προσπάθεια με τη Διαδημοτική Επιτροπή Αγώνα, δηλώνοντας συμπαράσταση σε ενεργούς πολίτες και διευθυντές σχολείων που είχαν στοχοποιηθεί.

- Με τις δυναμικές κινητοποιήσεις πολιτών, συλλογικοτήτων και των δήμων Ηλιούπολης και Αργυρούπολης, συγκρούσεις με τα ΜΑΤ και δικαστικές ενέργειες, ματαιώθηκε η κατασκευή του νέου ΚΥΤ των 400KV.

- Αξιοσημείωτο είναι ότι, χάρη στη σιωπή 17 ετών, ποτέ δεν έγινε ευρέως γνωστό ότι τελικά ολοκληρώθηκε ένα ΚΥΤ με δύο υποσταθμούς 150/20 KV, που λειτούργησε το καλοκαίρι του 2004 για την υποστήριξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και φυσικά ακόμη λειτουργεί, και συγχρόνως έγιναν οι εργασίες υπόγειας διασύνδεσής του με τον υπάρχοντα υποσταθμό στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Η θέση μας είναι απλή και ξεκάθαρη: Για να γίνει ένα βήμα προς τη δημιουργία του κοιμητηρίου, εν όψει της έκδοσης του νέου Προεδρικού Διατάγματος, πρέπει να προβλεφθεί χωροθέτηση δημοτικού κοιμητηρίου μέσα στον χώρο του ΑΔΜΗΕ. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα κοιμητήριο σύγχρονο, οικολογικό και κατάφυτο, νησίδα πρασίνου στις παρυφές του αστικού βουνού, γιατί αυτό είναι στην πραγματικότητα ο Υμηττός και όχι εθνικός δρυμός. Φυσικά, θα φροντίσουμε να γίνουν οι απαραίτητες δενδροφυτεύσεις, όχι μόνο στο έως τώρα άδενδρο ΚΥΤ, αλλά και στο κοιμητήριο και στις γύρω περιοχές.

Υποστηρίζουμε με σιγουριά τις θέσεις μας, που είναι:

- ΝΑΙ στη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος στην Ηλιούπολη, ώστε να αποφασίσει απευθείας ο λαός της για το θέμα. Η δημοτική αρχή θα εισηγηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο τη λήψη της σχετικής απόφασης, σύμφωνα με τον «Κλεισθένη 1».

- ΝΑΙ στη σταδιακή απομάκρυνση του παλαιού νεκροταφείου από τον αστικό ιστό και στη σταδιακή μετατροπή του σε πρότυπο μεγάλο πάρκο.

- ΝΑΙ στις διαδημοτικές συνεργασίες, με ειλικρίνεια και συναδελφικότητα, για την αξιοποίηση του χώρου του ΚΥΤ, που βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά στα διοικητικά όρια του δήμου μας.

- ΝΑΙ στην ολοκληρωτική απομάκρυνση του υπάρχοντος ΚΥΤ 150 KV.

- ΟΧΙ στη δημιουργία νέου επαυξημένου ΚΥΤ 400 KV.

- ΟΧΙ στην εμπλοκή της Ηλιούπολης σε διαδημοτικές διενέξεις.

- ΟΧΙ στις καταστροφικές επιπτώσεις στην Ηλιούπολη, με την άκριτη υποστήριξη της επένδυσης, χωρίς υπολογίζονται οι αρνητικές συνέπειες στην προσωπική, κοινωνική και οικονομική ζωή των κατοίκων της περιοχής.

- ΝΑΙ στην άμεση έναρξη της μελέτης για την υπόγεια αστική σήραγγα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και η αλήθεια για το κοιμητήριο στο ΚΥΤ και όλοι στην πόλη πρέπει να ενημερωθούν και να εκφράσουν την άποψή τους.

Ποιες είναι οι δράσεις του δήμου όσον αφορά τον τομέα του περιβάλλοντος και της ανακύκλωσης;

Ο δήμος μας έχει πολύ χαμηλή επίδοση στην ανακύκλωση, κι αυτό μας επιφορτίζει με το καθήκον για άμεσα μέτρα προς την κατεύθυνση αυτήν. Αυξήσαμε από δύο σε τρία τα καθημερινά δρομολόγια αποκομιδής των μπλε κάδων, τους μπλε κάδους κατά 20%, τοποθετήσαμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής κίτρινους κάδους για την ανακύκλωση χαρτιού σε πολλά σχολεία της πόλης, και αυτές τις ημέρες εγκαινιάζουμε το πρώτο σημείο ανακύκλωσης «Διαλογή στην πηγή», στην οδό Κεφαλληνίας στα Αστυνομικά. Συνεχίζουμε με μέθοδο και επιμονή, σχεδιάζοντας νέα μέτρα που θα φέρουν τον δήμο μας στις πρώτες θέσεις στον τομέα της ανακύκλωσης.

*όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις