Αργύρης Οικονόμου: «Η Αυτοδιοίκηση το στήριγμα του πολίτη στα δύσκολα»

«Θα απευθυνθούμε σε όλα τα υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να βρεθεί λύση βιώσιμη για το ναυπηγείο»

Συνέντευξη του δημάρχου Ελευσίνας 

στη Νατάσσα Βουδούρη 

Tην ανάγκη να επιτευχθεί βιώσιμη λύση για το ναυπηγείο υπογράμμισε, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων της «kedenews», o δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου, τονίζοντας μάλιστα πως θα απευθυνθεί σε όλα τα υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο λύνει αρκετά από τα προβλήματα των δημοτών.

-Τι μέτρα έχει λάβει ο δήμος για την αντιπυρική περίοδο;

Την Τετάρτη 6 Μαΐου συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (ΣΤΟ) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ελευσίνας στο δημαρχείο, με τη δική μου παρουσία, των αρμόδιων αντιδημάρχων, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων της 112 Π.Μ., της Τροχαίας Ελευσίνας, του Κεντρικού Λιμεναρχείου και του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, ώστε από κοινού δήμος και αρμόδιοι φορείς να αναπτύξουν κοινό βηματισμό στην αντιμετώπιση του θέματος.

Την ενημέρωση έκανε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Παππάς, που διαβεβαίωσε ότι προσωπικό και μέσα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενοι καθαρισμοί από την ξερή βλάστηση κατά μήκος του οδικού δικτύου αρμοδιότητάς μας, σε πλατείες, αλσύλλια, πεζοδρόμια, στον Λόφο Προφήτη Ηλία (Μαγούλα) και γενικώς στους ακάλυπτους χώρους εντός του οικιστικού ιστού και περιαστικά.

Επιπλέον, έχει εκδοθεί ανακοίνωση για την υποχρέωση που έχουν οι ιδιοκτήτες, νομείς κ.λπ. οικοπέδων να αποψιλώνουν τα ξερά χόρτα στις ιδιοκτησίες τους, και σε περιπτώσεις που τους καθαρισμούς οικοπέδων τούς κάνει ο δήμος με δικά του μέσα και προσωπικό, θα υπάρχει ανάλογη χρέωση, καθώς και επιβολή του προβλεπόμενου προστίμου.

Ως δημοτική αρχή δίνουμε ιδιαίτερη βάση στον προγραμματισμό και στην καλή προετοιμασία, προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι και οι συνέπειες από τυχόν εκδήλωση πυρκαγιών.

Τέλος, θέλω να τονίσω πως η ετοιμότητα σε θέματα πυρόσβεσης (υδροφόρες) είναι για πρώτη φορά μετά από χρόνια η προβλεπόμενη, καθώς επίσης έχουν αναληφθεί οι ενέργειες κοπής και αποψίλωσης σε όλο το εύρος του δήμου από την 19η Μαΐου.

-Σύμφωνα με τη νέα νομοθετική ρύθμιση για το νέο αρχαιολογικό μουσείο, προβλέπεται η αλλαγή χωροθέτησής του. Πόσο σημαντική θεωρείτε αυτή την εξέλιξη για την πόλη;

Όπως γνωρίζετε, στον πρόσφατο νόμο (ν. 4685/2020 - ΦΕΚ 92/Α/7.5.2020) για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας προβλέπεται η αλλαγή χωροθέτησης του νέου αρχαιολογικού μουσείου της Ελευσίνας. Πρακτικά, μεταφέρεται ο χώρος ανέγερσής του από το «Βότρυς» (Σίντρα), στον χώρο του παλαιού Ελαιουργείου, στον οποίο διατηρούνται και χρήσεις πολιτιστικών λειτουργιών. Επιπλέον, το ακίνητο του «Βότρυς» αποκτά αποκλειστικά πολιτιστικές χρήσεις.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη θεωρείται σημαντική για την πόλη μας, διότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επιτάχυνση των απαιτούμενων διαδικασιών με σκοπό την ανέγερση του νέου μουσείου, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αναπτυξιακούς στόχους του δήμου μας, και θέλω να σημειώσω ότι προέκυψε μετά από πρόταση δική μου και του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μαυρογιάννη στο πλαίσιο της Διυπουργικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.

Όπως αντιλαμβάνεστε, έχει έρθει η ώρα η Ελευσίνα, πόλη-σύμβολο της αρχαίας Ελλάδας, να αποκτήσει ένα σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο που θα είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που από τη μία θα εξελίσσεται ακολουθώντας τις μεταβολές τις κοινωνίας και από την άλλη θα βοηθάει την κοινωνία να αναπτυχθεί λειτουργώντας ως πόλος έλξης επισκεπτών, ως πηγή της Ιστορίας και ως καθρέφτης της κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής δομής, σε έναν χώρο εμβληματικό, συνδυασμένο με τον πολιτισμό και τη διαρκή διεκδίκηση του παραλιακού μετώπου.

-Πρόσφατα συναντηθήκατε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο. Σε ποια τοπικά θέματα δώσατε προτεραιότητα;

Η συνάντηση με τον κ. Παναγιωτόπουλο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Μαΐου, σε αρκετά καλό κλίμα. Το πρώτο θέμα που έθεσα είναι η ανάγκη να επιτευχθεί βιώσιμη λύση για το Ναυπηγείο Ελευσίνας. Τόνισα ότι η υπεράσπιση των εργαζομένων και των 600 οικογενειών τους, η απόδοση των δεδουλευμένων τους και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους αποτελούν μείζον θέμα για τον Δήμο Ελευσίνας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησα από τον κ. υπουργό να διερευνηθεί η επαναδραστηριοποίηση του Ναυπηγείου Ελευσίνας ως προς την προσωρινή λειτουργία διαλυτήριου πλοίων.

Επιπλέον, έκανα γνωστό το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για την απόδοση των ανενεργών χώρων του στρατιωτικού αεροδρομίου στον Δήμο Ελευσίνας, μιας και σε αυτούς τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε η πρόβλεψη να λειτουργήσει διαδημοτικό κοιμητήριο.

Τέλος, ζήτησα από τον κ. Παναγιωτόπουλο τη διάθεση της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, που θα συνδράμει την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου στην εκπόνηση μελετών για τα έργα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας.

Θέλω να αναφερθώ ξανά στο θέμα των Ναυπηγείων Ελευσίνας και να σας πω ότι συμπαραστεκόμαστε στους 600 εργαζομένους και στις οικογένειές τους που βιώνουν αυτή την απίστευτη ταλαιπωρία και δηλώνουμε πως θα απευθυνθούμε σε όλα τα υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς ώστε να βρεθεί βιώσιμη λύση για το ναυπηγείο.

-Ο Δήμος Ελευσίνας παρέχει υπηρεσίες σε δημότες που αντιμετωπίζουν βιοποριστικά προβλήματα;

Ο δήμος μας προσπαθεί και βρίσκεται δίπλα σε όλους όσοι χρειάζονται βοήθεια, σε Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, σε μοναχικά άτομα, σε ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες, μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας.

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στην ουσία λύνει αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας. Καθημερινά μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας και σε συνεργασία με την περιφέρεια μοιράζονται μερίδες φαγητού στους ωφελουμένους του προγράμματος.

Επίσης, έχουμε ενισχύσει το Κοινωνικό Ιατρείο με επιπλέον παιδίατρο και προωθούμε την άυλη συνταγογράφηση για τους συμπολίτες μας. Το Κοινωνικό Φαρμακείο παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, όπως επίσης και η Κοινωνική Ιματιοθήκη του δήμου μας, η οποία λειτουργεί στο κτίριο «Τσάκου», στη συμβολή των οδών Αντιστάσεως και Βενιζέλου.

Θέλω να σημειώσω πως ο δήμος μας προχώρησε φέτος σε μείωση δημοτικών τελών κατά 30%, κάτι που επίσης βοηθάει όσους αντιμετωπίζουν βιοποριστικά προβλήματα.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι ο ρόλος που ανέλαβε η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης δημόσιας υγείας είναι ταυτόσημος με τον ρόλο της ίδιας της ύπαρξής της: να αποτελεί το μεγαλύτερο στήριγμα του πολίτη στις δυσκολίες. Ανεξάρτητα από τον χρόνο και τον τρόπο αντίδρασης του καθενός, η θύελλα της πανδημίας απέδειξε ότι οι δήμοι διαθέτουν άμεσα αντανακλαστικά και μπορούν να λειτουργούν με αποτελεσματικότητα. Αυτό χρειάζεται να προσμετρηθεί την επόμενη ημέρα από την πολιτεία, που οφείλει να δώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση περισσότερους πόρους και περισσότερα όπλα στη φαρέτρα της, ώστε να ενισχυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι κοινωνικές δομές των δήμων.

-Ζητήσατε η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να μην αφορά μόνο τις νέες και μελλοντικές συνδέσεις της αποχέτευσης, αλλά και όλες όσες έχουν πραγματοποιηθεί από το 2007 μέχρι σήμερα. Θα γίνει δεκτό το αίτημά σας;

Κατ’ αρχάς, να διευκρινίσω ότι στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος, και συγκεκριμένα στο άρθρο 96, υπάρχει πρόβλεψη η δαπάνη για την κατασκευή της εξωτερικής διακλάδωσης για τη σύνδεση της αποχέτευσης από το ακίνητο μέχρι τον κεντρικό αγωγό να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επειδή αυτή η ρύθμιση αφορά όσους συνδεθούν τώρα αλλά και στο μέλλον, ως δημοτική αρχή ζητήσαμε αυτή η χρηματοδότηση να μην αφορά μόνο τις νέες και μελλοντικές συνδέσεις της αποχέτευσης, αλλά και όλες όσες έχουν πραγματοποιηθεί από το 2007 μέχρι σήμερα.

Εμείς καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αυτό το αίτημα, που κρίνουμε δίκαιο, να έχει θετικό αποτέλεσμα για τους δημότες μας. Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε επαφή με τους αρμοδίους και θεωρούμε πως υπάρχει περιθώριο να γίνει δεκτό το αίτημά μας.

-Στο διάστημα της καραντίνας οι συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιασκέψεων. Υπήρξε δυσκολία στον τρόπο διεξαγωγής συζητήσεων με τους εκάστοτε αρμόδιους;

Είναι αλήθεια αυτό που λέτε. Υπήρξαν αρκετές συσκέψεις με τηλεδιάσκεψη. Δεν μείναμε ούτε μια μέρα πίσω σε δουλειά και ενημέρωση. Και οφείλω να σας πω ότι κερδίσαμε αρκετό χρόνο από αυτόν που σπαταλούσαμε για τις μετακινήσεις μας, χρόνος που σε καμία περίπτωση δεν μας περισσεύει. Όχι, δεν υπήρξε κάποια δυσκολία. Μάλιστα, θέλω να σας ενημερώσω ότι και εμείς στον δήμο, λόγω των έκτακτων μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού, λειτουργούμε τη διαδικασία των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη χωρίς να αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις