της Ιωάννας Τζανή
Ο Δημήτρης Ιωάννου Δήμας, εκπρόσωπος και ιδιοκτήτης τριών εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης, μίλησε αποκλειστικά στο kedenews.gr για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος τομέας, γνωστός ως Airbnb.
Τεράστιο το πλήγμα στη βραχυχρόνια μίσθωση
Ήδη από τα τέλη Απριλίου οι ακυρώσεις στο Airbnb άρχισαν να «σκαρφαλώνουν» στο 40% έως 80%, ενώ πλέον τόσο ο Μάιος όσο και ο Ιούνιος θεωρούνται σχεδόν χαμένοι μήνες, καθώς οι ακυρώσεις είναι σχεδόν στο 100%.
Ο κ. Ιωάννου Δήμας είπε συγκεκριμένα: «Θα έλεγα πως το συμβάν με τον κορονοϊό "ήρθε κι έδεσε" στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων και μας έφερε σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Ήταν έτσι κι αλλιώς μια δύσκολη χρονιά λόγω της υπερπροσφοράς των καταλυμάτων και γενικά των κρεβατιών, διότι τα καινούργια ανοίγματα διαμερισμάτων Airbnb που άνοιγαν αλόγιστα, παράνομα ή νόμιμα, έριξε πάρα πολύ τις τιμές των βραχύχρονων μισθώσεων.
Η συνέχεια μετά από αυτή τη δύσκολη χρονιά ήταν η πανδημία του κορονοϊού. Εμείς έχουμε επηρεαστεί από αυτό από τις αρχές του χρόνου. Βλέπαμε από τα τέλη Δεκέμβρη αυτή την καταστροφή που ερχόταν. Έχει να κάνει με την Κίνα. Όταν αυτός ο ιός ήταν σε έξαρση στην Κίνα, είχε πέσει πάρα πολύ η δουλειά στην Αθήνα. Τα νούμερα που έχουμε, για αυτό και μπορούμε να κρίνουμε, είναι αρκετά μεγάλα. Όλο αυτό που έγινε αυτούς τους τελευταίους μήνες μάς ζημείωσε πάρα πολύ οικονομικά. Από τις αρχές του 2020 μέχρι και τώρα τα ταμεία μας δεν έχουν δει το παραμικρό έσοδο. Παλεύουμε να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις μας και το υπάρχον προσωπικό.
Ό,τι κρατήσεις είχαμε για Μάρτιο, Απρίλιο, Μάϊο, Ιούνιο, με το που ξέσπασε η πανδημία άρχισαν να ακυρώνονται η μία πίσω από την άλλη. Όπως είναι λογικό, οι άνθρωποι αυτοί ζητούσαν τα χρήματά τους πίσω. Στην αρχή ήρθαμε σε πολύ δύσκολη θέση γιατί αναγκαζόμασταν να επιστρέφουμε χρήματα. Μέχρι που, περί τα τέλη Απριλίου, ψηφίστηκε μια νομοθεσία όπου μας έδωσε το δικαίωμα να μην επιστρέφουμε χρήματα, αλλά να εκδίδουμε 18μηνα voucher τα οποία οι πελάτες μπορούν να αξιοποιήσουν τους επόμενους 18 μήνες. Αυτό μας βοήθησε να ανασάνουμε λίγο».
Ποιες είναι οι κινήσεις που ακολουθούν για να σώσουν τις επιχειρήσεις τους
«Εκ των πραγμάτων, δε βλέπουμε να έρχονται καθόλου κρατήσεις. Ακόμα και τώρα που ηρέμησε η κατάσταση κι έχουμε μια εικόνα ότι από τον Ιούλιο ή από τα μέσα Ιουνίου και μετά θα μπορείς να ταξιδέψεις, δεν υπάρχει καμία κράτηση όσον αφορά την Αθήνα. Αυτό μας έκανε όλους να προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις μας, τον αριθμό των εργαζομένων, και φυσικά να επιβιώσουμε.
Μετατρέψαμε μεγάλο μέρος των ακινήτων μας σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Θα κάνουμε είτε 8μηνα είτε ετήσια συμβόλαια, μέχρι να περάσει αυτή η κρίση που διανύουμε και να μπορέσουμε να έχουμε ξανά κρατήσεις μέσω πλατφορμών όπως Airbnb, Booking κλπ. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να σώσουμε κάτι. Αρχές Ιουνίου θα αποσύρουμε πολλά ακίνητα από αυτές τις πλατφόρμες», δήλωσε στο kedenews ο ιδιοκτήτης των εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Όσον αφορά τις τιμές των ενοικίων, ο κ. Ιωάννου Δήμας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όλη αυτή η κρίση έχει επιφέρει προβλήματα ακόμα και στις μακροχρόνιες μισθώσεις, καθώς έχουμε αναγκαστεί να μειώσουμε τα ενοίκια κατά 20% - 30%. Επομένως, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα βγούμε ζημιωμένοι από όλο αυτό».