Αποκλειστικά στην «kedenews» μιλάει ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος έγινε γνωστός όχι μόνο από την πρόσφατη αντιπαράθεσή του με τον πρωθυπουργό, αλλά και για τα σημαντικότατα έργα που έχει πετύχει έως τώρα στα νησιά της περιφέρειάς του. Φοβόμαστε τυχόν εξάπλωση του κορονοϊού, αποκαλύπτει ο ίδιος, επισημαίνει ότι οι νησιώτες έχουν δείξει απίστευτη πειθαρχία, ενώ δεν κρύβει και τους φόβους του για τα ελληνοτουρκικά, το μεταναστευτικό και τον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι.
Του Γιώργου Σόμπολου
Πώς είναι σήμερα οι συνθήκες διαβίωσης στα νησιά και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών;Οι συνθήκες διαβιώσεως εντός και πέριξ των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο είναι απερίγραπτα κακές. Ο αριθμός διαβιούντων είναι τεράστιος. Χαρακτηριστικώς, αναφέρεται ότι στο ΚΥΤ Μόριας Λέσβου διαβιούν σήμερα 18.500 μετανάστες, ενώ προ ολίγου χρόνου ήταν 22.000, σε ένα κέντρο με ονομαστική δυναμικότητα 2.700! Παρόμοιες αναλογίες υπάρχουν τόσο στη ΒΙΑΛ Χίου όσο και στο Βαθύ Σάμου. Ο μεγάλος αυτός αριθμός των μεταναστών διαβιοί σε ολίγες δεκάδες στρέμματα, ενώ μια πόλη πληθυσμού 18.500 θα απαιτούσε μερικές χιλιάδες στρέμματα!
Πέραν αυτών, στις «πόλεις» αυτές δεν υπάρχουν τα απαραίτητα δίκτυα ηλεκτρισμού, νερού, υγρών και στέρεων αποβλήτων, αστυνομεύσεως, κυκλοφορίας κ.ά. Οι συνθήκες υγιεινής και περιβάλλοντος είναι ανύπαρκτες. Ακόμη, οι πολιτισμικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής των διαβιούντων είναι τελείως διαφορετικοί. Αποτέλεσμα αυτών είναι να έχει κορυφωθεί ο φόβος όλων των τοπικών κοινωνιών για το ενδεχόμενο εκδηλώσεως πανδημίας λόγω κορονοϊού. Οι συνθήκες στο ΚΥΤ είναι «ιδανικές» για εξάπλωση.
Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει εκδήλωση και αποτελεί ένα προς επιστημονική διερεύνηση θέμα. Είναι το DNA του πληθυσμού στα ΚΥΤ; Είναι η νεανικότητα του πληθυσμού αυτού; Κάτι αποκρύπτεται; Όσον άφορα τον γηγενή πληθυσμό, τους ντόπιους, έχουμε έως σήμερα 7 κρούσματα και έναν θάνατο στη Λέσβο, και κανένα στις λοιπές νήσους. Θα αποτελούσε τεράστιο πρόβλημα εάν είχε υπάρξει έξαρση. Είναι εντυπωσιακή η τήρηση από τους κατοίκους μας των επιβληθέντων από την πολιτεία μέτρων. Αποδείχθηκαν ευπειθείς, πειθαρχικοί. Ας συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο.
Πώς αντιμετωπίζει το Βόρειο Αιγαίο τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου;
Οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου και προ και μετά τα γεγονότα του Έβρου αποτελούν διαρκή και μόνιμο στόχο της Τουρκίας. «Κάρφος το εν τω οφθαλμώ» της. Εδάφη προς διεκδίκηση. Μετέρχεται όλων των μεθόδων, διαχρονικώς, με υπερπτήσεις, με διάπλους σκαφών, με εκφοβισμό αλιέων, με δηλώσεις επισήμων και ρηματικές διακοινώσεις. Στον παρόντα χρόνο η «εργαλειοποίηση» (τι όρος κι αυτός, νεολογικός, vulgaire!) των οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι εισέρχονται παρανόμως στις νήσους εδώ και πέντε χρόνια, αποτελούν ένα πρώτης τάξεως όπλο για τη γείτονα. Ένα μέσο πιέσεως προς τη χώρα μας. Είμαστε βέβαιοι ότι η Τουρκία θα πιέσει περαιτέρω με τους μετανάστες.
Όμως, η πολιτεία μας τώρα, από τον Μάρτιο 2020 και μετά, αντιδρά με αποτελεσματικότητα. Προ του Μαρτίου οι κυβερνήσεις μας έδειξαν συμπάθεια έως αδράνεια στην είσοδο των μεταναστών: έως τον Ιούλιο 2019 υπήρχε συμπάθεια, από τον Ιούλιο 2019 έως τον Φεβρουάριο 2020 υπήρξε αδράνεια. Σήμερα τα αρμόδια όργανα έχουν σαφείς οδηγίες και εντολές για αποτροπή εισόδων. Κύριο ρόλο έχει το Λιμενικό Σώμα, το οποίο ευχαριστούμε.
Τι πιστεύετε ότι μας περιμένει τη φετινή τουριστική σεζόν;Κατά πραγματικότητα ή καθ’ υπερβολήν, επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα, τα οποία τείνουν να μεταβάλουν τρόπο σκέψεως και ζωής των πολιτών. Σχεδόν οι πάντες τείνουν να αλλάξουν. Όσο περισσότερο παραμένουν τα μέτρα, τόσο οι αλλαγές θα καταστούν μη αναστρέψιμες.
Το γεγονός είναι ότι με τα μέτρα η χώρα μας φαίνεται να αποφεύγει τα χειρότερα, που συνέβησαν σε γειτονικές χώρες. Οι θερινές διακοπές -τρόπος ζωής ιδιαίτερα στη Μεσόγειο- μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, λόγω αφενός των περιορισμών και αφετέρου της συρρικνώσεως των οικονομικών δυνατοτήτων των πολιτών.
Όλες οι ενδείξεις είναι πως φέτος θα είναι μια κάκιστη χρονιά από την άποψη του αριθμού και των εσόδων από τον τουρισμό σε όλες τις χώρες. Στην Ελλάδα, η οποία εξερχόταν από μια παρατεταμένη κρίση οικονομική, θεσμών, ηθικού, οι δονήσεις θα είναι ιδιαίτερα αισθητές.
Έτσι και αλλιώς, οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου, πλην της Σάμου, και λιγότερο της Λέσβου, δεν είχαν ποτέ ιδιαίτερες επιδόσεις στην προσέλκυση τουριστών για λόγους διαφορετικούς σε κάθε νήσο. Η όποια τουριστική τους επίδοση θα πληγεί περαιτέρω. Ακόμη και οι επισκέπτες τους από την Τουρκία, μικροί αριθμοί αλλά σημαντικοί για τις νήσους, αναμένεται να μειωθούν λόγω του κορονοϊού αλλά και της οικονομικής κρίσεως στη γείτονα. Το γεγονός ότι η χώρα μας έχει καταστεί θετικώς δακτυλοδεικτούμενη για τις επιδόσεις της στην αντιμετώπιση της πανδημίας δίνει κάποιες ελπίδες προσελκύσεως τουριστών παρά τα εκτεθέντα παραπάνω.
*όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews