Α. Κονδύλης: “Θα κάνουμε τον Άλιμο, το διαμάντι των νοτίων προαστίων”

Κονδύλης: “Θα κάνουμε τον Άλιμο, το διαμάντι των νοτίων προαστίων”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

ΔΗΜΑΡΧΟΥ 

ΑΛΙΜΟΥ

στον ΒΑΣΙΛΗ ΤΡΙΑΝΤΗ

Ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, μιλώντας στην «kedenews», κάνει έναν απολογισμό των μέχρι σήμερα πεπραγμένων του από την πρώτη και τη δεύτερη θητεία του στον δήμο, ενώ μεταξύ άλλων αποκαλύπτει το όραμά του για το παραλιακό μέτωπο της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

-Αν μπορούσατε να κάνετε έναν απολογισμό των μέχρι σήμερα πεπραγμένων σας από την πρώτη και τη δεύτερη θητεία σας στον δήμο, τι θα λέγατε;

Στην πρώτη μας θητεία εξαντλήσαμε όλο μας το πρόγραμμα και κάναμε και πολύ περισσότερα. Στη δεύτερη θητεία έχουμε ξεκινήσει πολύ δυναμικά. Όμως, αυτούς τους λίγους μήνες έχουν γίνει πολλά ουσιαστικά βήματα. Έχουμε επιλύσει πολλά σοβαρά προβλήματα, που είχαν τις ρίζες τους δεκαετίες πίσω και ήθελαν χρόνο, αφού δεν λύνονταν από τη μια μέρα στην άλλη. Αλλά και την πανδημία τη διαχειριζόμαστε με τρόπο επαρκή και αποτελεσματικό. Δηλαδή και σε επίπεδο κοινωνικής αλληλεγγύης, αρωγής, στήριξης ευπαθών ομάδων και σε επίπεδο καθαριότητας. Επίσης, πρόληψης και απολυμάνσεων, όπου γίνεται καθημερινά συστηματική δουλειά, ενώ ταυτόχρονα, παρά την κατάσταση, δεν έχουμε σταματήσει να παράγουμε ουσιαστικό έργο.

 

-Τα έργα αυτά εκτελούνται από χρήματα με τη βοήθεια του κράτους;

Αυτή η εργολαβία που κάνουμε τώρα είναι με ίδιους πόρους. Με αυτοχρηματοδότηση. Η προηγούμενη ήταν με πόρους Περιφέρειας Αττικής. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι χρησιμοποιούμε και ίδιους πόρους, αλλά κάνουμε και σαφάρι για να εξασφαλίσουμε χρήματα. Από προγράμματα κ.λπ. Και από το πράσινο ταμείο και από την περιφέρεια και από το ΕΣΠΑ. Από παντού. Διεκδικούμε χρήματα, οργανωμένα, με προτάσεις, με πλήρεις φακέλους.

Θέλω να πιστεύω ότι και το «Αντώνης Τρίτσης», τώρα που ξεκίνησε, είναι μια πολύ σοβαρή πρωτοβουλία του υπουργείου και μου άρεσε πολύ η ονομασία που δόθηκε, τιμώντας τον Αντώνη Τρίτση, που ήταν οραματιστής της Αυτοδιοίκησης και άνθρωπος με σοβαρό έργο στο περιβάλλον και σε πολλούς τομείς. Και σε αυτό το πρόγραμμα νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε πόρους και να εκτελέσουμε έργα.

-Υπάρχει έργο που είναι αξιόλογο και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη;

Έχουμε δρομολογήσει κάποια έργα. Για παράδειγμα, η ανάπλαση της μαρίνας του Αλίμου θα αλλάξει ριζικά το παραλιακό μέτωπο και συνολικά το παραλιακό μέτωπο της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Αυτό λοιπόν δεν είναι ένα δημοτικό έργο, είναι ένα έργο το οποίο στην ουσία γίνεται από δημοτικά κεφάλαια.

Από το ΤΑΙΠΕΔ. Για να ανοίξει ο δρόμος για αυτό, χρειάστηκε να δουλέψουμε τέσσερα χρόνια, με το ΤΑΙΠΕΔ και με εντάσεις πολλές φορές. Μιλάμε για έργα ύψους 50 εκατ. ευρώ και έργα όπου ενώ ξεκίνησε η προσπάθειά μας το 2014, ωρίμασε ο διαγωνισμός το 2020 και υπογράφεται αυτό το διάστημα η σύμβαση. Η μπουλντόζα δηλαδή θα μπει το 2021 ή το 2022. Άρα, είναι κάτι που θα αλλάξει το παραλιακό μέτωπο. Το δουλεύουμε χρόνια. Όπως είναι η μαρίνα του Φλοίσβου, έτσι θα γίνει και η μαρίνα του Αλίμου. Η παραλία του Αλίμου είναι σήμερα σε πολύ άθλια κατάσταση, σε πλήρη εγκατάλειψη.

Η δικιά μας μαρίνα, ενώ είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από του Φλοίσβου, η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και από τις μεγαλύτερες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, παραμένει σε πλήρη εγκατάλειψη. Πώς είναι όμως του Φλοίσβου; Με ποιότητα, με χώρους αναψυχής, θελκτική για τον επισκέπτη. Ο σχεδιασμός είναι να γίνει έτσι και η δική μας η μαρίνα. Με πράσινο και κυρίως χώρους αναψυχής και περιπάτου. Αυτό είναι ένα μεγάλο έργο.

Ένα άλλο μεγάλο έργο που προσπαθούμε να φτιάξουμε είναι ένας καινούργιος παιδικός σταθμός στο Άνω Καλαμάκι. Φτιάξαμε έναν καινούργιο παιδικό σταθμό στο Κάτω Καλαμάκι.

Το Καλαμάκι είναι τοπωνύμιο του Αλίμου. Παλιά ήταν και κοινότητα Καλαμακίου μάλιστα. Ο σημερινός Δήμος Αλίμου είναι δύο αρχαίοι δήμοι: ο αρχαίος δήμος Αλιμούντος, Άλιμος, και ο αρχαίος δήμος Ευωνύμου. Το Ευώνυμο. Αλιμούσα είναι το Κάτω Καλαμάκι και ο Κάτω Άλιμος. Το Άνω Καλαμάκι είναι το Ευώνυμο. Έχουμε λοιπόν δύο αρχαίους δήμους στον δήμο μας σήμερα και έχουμε και διάκριση Άνω και Κάτω Καλαμάκι. Αυτά είναι τα τοπωνύμια. Κάποτε ήταν κοινότητα και αναβαθμίστηκε σε δήμο. Επίσης, διεκδικούμε να φτιάξουμε κοιμητήριο. Είναι τεράστιο το πρόβλημα. Αυτό δεν έχει ωριμάσει ακόμη. Αλλά είναι κάτι που δεν σταματάμε να το παλεύουμε.

-Τι προβλέπει ο διαγωνισμός;

Η εταιρεία είναι ο Άκτορας, είναι η Ελλάκτωρ, είναι η θυγατρική του. Είναι ο όμιλος τέλος πάντων που έχει πάρει τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ και θα αναλάβει να κάνει τη διαχείριση και την ανάπλαση της μαρίνας. Έχουμε συνεργασία. Εμείς θέλουμε να βαθύνει και να προχωρήσει αυτή η συνεργασία. Θεωρούμε ότι μια τέτοια μεγάλη ανάπλαση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή του δήμου. Και εννοούμε σε ζητήματα σεβασμού στο περιβάλλον, αισθητικής, λειτουργικότητας, πρόσβασης στη μαρίνα.

Όλα αυτά είναι ζητήματα που χρειάζονται εκ των πραγμάτων την άμεση συνεργασία του δήμου. Και θέλουμε να υπάρχει και ό,τι περιλαμβάνει η σύμβαση. Η ανέγερση μέσα στη μαρίνα ενός κτιρίου για τη στέγαση της Εθνικής Πινακοθήκης. Όλα αυτά είναι ζητήματα που θέλουμε να τα αναλύσουμε και να τα προχωρήσουμε με τον Ακτορα. Βρισκόμαστε σε έναν καλό δρόμο. Είμαστε σε μια καλή συνεργασία. Εγώ περιμένω και προσδοκώ να γίνει ακόμη πιο έντονη. Θέλουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία για να είναι και πιο αποτελεσματική.

-Γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Αργυρούπολης. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Με την Αργυρούπολη πράγματι δεν είναι ιδιαίτερα καλή η σχέση. Δυστυχώς γιατί μόνο μέσα από συμπράξεις και συνεργασία βγάζεις ουσιαστικό συμπέρασμα. Η συγκεκριμένη δημοτική αρχή τα τελευταία χρόνια έχει αποφασίσει ότι δεν θέλει να έχει συνεργασία με τους άλλους δήμους για το θέμα του Ελληνικού, το πρότζεκτ της επένδυσης. Είναι ένα ζήτημα διαδημοτικό που αφορά τρεις δήμους. Αυτό είναι σεβαστό βέβαια, γιατί, ως δημοτική αρχή που έχει την ευθύνη των ζητημάτων της πόλης της, μπορεί να παίρνει όποιες αποφάσεις νομίζει πως είναι καλύτερες για εκείνη.

Εμείς, ωστόσο, θεωρούμε ότι αυτό δεν βοηθάει, δεδομένου ότι τα ζητήματα είναι διαδημοτικά. Π.χ. η διαδημοτική μονάδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι διαδημοτικό ζήτημα. Δεν μπορεί να το επιλύσει ένας δήμος μόνος του. Προσπάθησε να το λύσει η Αργυρούπολη μόνη της και απέτυχε. Και δημιούργησε επιπλοκές που είναι εις βάρος της ουσίας αυτής της υπόθεσης.

Στον σύνδεσμο που φτιάξαμε, Άλιμος και Γλυφάδα έχουμε ανοιχτά και δημόσια προσκαλέσει τη δημοτική αρχή της Αργυρούπολης να συμπράξει και να συμμετάσχει. Θέλω να ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα αναθεωρήσει τη στάση της. Γιατί έχουμε μεγάλα διακυβεύματα που κανείς δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνος του. Πρέπει να συμπράξουμε και να συνεννοηθούμε για να υπάρχει και συντονισμός. Δηλαδή ισχύς εν τη ενώσει. Αυτό εφαρμόζουμε με όλους τους γείτονες και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Ελπίζω να το καταφέρουμε κάποια στιγμή και με την Αργυρούπολη.

 

-Ποιος είναι ο μεγάλος στόχος σας;

Στόχος είναι να συμβάλουμε ώστε να πετύχουμε τον πολιτισμό στην καθημερινότητα. Δηλαδή μια ποιότητα ζωής πολύ υψηλή. Μια πανέμορφη Ριβιέρα, που θα είναι αξιοζήλευτο να ζει κανείς στον Άλιμο. Και ταυτόχρονα θα πληρώνουν οι επισκέπτες να έρθουν να δουν τη γειτονιά μας. Τον Άλιμο, την παραλία του, τα αρχαία μας και τους όμορους δήμους. Θέλουμε στον Άλιμο να είναι καθημερινότητα η ποιότητα και ο πολιτισμός. Που σημαίνει ποιότητα στον τουρισμό, στην ψυχαγωγία. Στοίχημα η ποιότητα στην καθημερινότητα. Να γίνει η Ριβιέρα βίωμα, ποιοτική καθημερινότητα για τον κάθε πολίτη.

 

-Τι μπορούμε να πούμε για την αξιοποίηση του Ελληνικού;

 Αυτό που έχει σημασία είναι ότι θα γίνει μέσα στην πόλη μας. Το ακίνητο της επένδυσης είναι μέσα σε τρεις δήμους. Δηλαδή λέμε μητροπολιτικός πόλος Αγίου Κοσμά, είναι μέσα σε τρεις δήμους. Δεν λέει Γλυφάδας, Αλίμου, Αργυρούπολης... Είναι ένα κομμάτι του Αλίμου. Το αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά είναι Δήμος Αλίμου. Και μέσα στο αεροδρόμιο κομμάτι του Αλίμου. Άρα, είναι μέσα στην πόλη μας... Είναι, λοιπόν, ένα ζωτικό κομμάτι του Αλίμου που θα αλλάξει. Αλλά, πέρα από το ζωτικό κομμάτι, όλη η επένδυση και στους τρεις δήμους θα επιφέρει τεκτονικές αλλαγές στην τοπική οικονομία.

Για να εκτοξεύσει τα πάντα προς τα πάνω, θα πρέπει και εμείς να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό. Δηλαδή ο τουρίστας που θα έρθει δεν θα περιοριστεί μόνο μέσα στον χώρο της επένδυσης, αλλά θα βγει και παραέξω. Να περπατήσει και τους άλλους δήμους, τις αγορές της Γλυφάδας, τα αρχαία του Αλίμου. Εμείς λοιπόν πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τον επισκέπτη, να περάσει καλά και σε εμάς.

Και από το τουριστικό και οικονομικό, και από την υπεραξία που θα προκύψει στην περιοχή να έχουμε μερίδα και συμμετοχή ταυτόχρονα. Να έχουμε υψηλό βιοτικό επίπεδο. Δηλαδή δεν μπορεί η περιοχή της επένδυσης να είναι περιποιημένη, ποιοτική και έξω να μην είμαστε στο ίδιο επίπεδο. Ποιοτικά πρέπει και εμείς να συμμετάσχουμε και να είναι ο πήχυς ψηλά. Γιατί αυτό ανεβάζει όλη την περιοχή.

-Τι θα δείξει ο Άλιμος; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που θα παρουσιάσει στους επισκέπτες του;

Όπως όταν ταξιδεύεις σε κάποια άλλη χώρα επισκέπτεσαι τις ομορφιές της, το ίδιο θα γίνει και εδώ. Οι τουρίστες θα επισκεφθούν πολλά σημεία του Αλίμου. Οι τουρίστες θα επισκέπτονται δηλαδή την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Θα κυκλοφορούν στον Άλιμο μεταξύ άλλων για να δουν τα αρχαία μας, να δουν τα σύγχρονα πολιτιστικά μας πράγματα. Οργανώνουμε μια δημοτική πινακοθήκη πολύ υψηλού επιπέδου. Δηλαδή με Τσαρούχη, Μυταρά, Μόραλη, Φασιανό, Βασιλείου - την αφρόκρεμα της Νεοελληνικής Τέχνης. Επισκέπτεται κανείς τον Άλιμο και για τη θάλασσά του. Τον πανέμορφο κινηματογράφο που είναι πάνω στο κύμα.

Τα καταστήματα για την οργανωμένη εστίαση, την οργανωμένη μας ακτή που είναι πάρα πολύ μεγάλη και είναι τόσο κοντά. Είναι η οργανωμένη ακτή που βρίσκεται πιο κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Όλα αυτά είναι πάρα πολύ ελκυστικά. Αυτά είναι συμπληρωματικά. Ας πούμε με το αφήγημα της επένδυσης, της υπέροχης αγοράς της Γλυφάδας. Η Γλυφάδα έχει μια αγορά που από μόνη της είναι ένα αξιοθέατο. Το ένα συμπληρώνει το άλλο. Εμείς λοιπόν τι λέμε; Ότι και για την επένδυση, αλλά και για όλα τα άλλα που θα υπάρχουν γύρω-γύρω, θα αξίζει κανείς να έρχεται εδώ. Πρέπει ποιοτικά να παρακολουθήσουμε ένα υψηλό στάνταρ, επίπεδο, ποιότητα ζωής που ήδη έχουμε στις πόλεις μας και μπορεί να ανέβει κι άλλο με την επένδυση. Κι αυτό θα μας βοηθήσει να συμμετέχουμε και στο οικονομικό γίγνεσθαι.

 -Η καθαριότητα αποτελεί προτεραιότητα για εσάς και την πόλη σας;

Παραλάβαμε μια πόλη που ήταν βρόμικη και παραμελημένη και την έχουμε μετατρέψει σε μια πόλη που είναι υποδειγματικά καθαρή. Θέλουμε να ξεκινήσουμε τώρα και τρίτο ρεύμα αποκομιδής με τον βιοαπόβλητο, τον καφέ κάδο. Μέχρι τώρα είχαμε δύο κάδους: τον κλασικό των σκουπιδιών, και της ανακύκλωσης. Μπαίνει τρίτος κάδος δίπλα (καφέ). Δηλαδή ξεχωρίζουμε το οργανικό. Εκεί ρίχνουμε όλα τα οργανικά. Ό,τι βγαίνει από την κουζίνα: τρόφιμα, υπολείμματα τροφών, κλαδέματα κήπων.

Όλα αυτά που έχουν πάρα πολύ βάρος πάνε στον καφέ κάδο, τα μαζεύουμε ξεχωριστά και τα πάμε στο εργοστάσιο που έχουν οι δήμοι, ο σύνδεσμός μας, και τα κάνουμε λίπασμα. Αυτό έχει ξεκινήσει και γίνεται σε πολύ λίγους δήμους στο λεκανοπέδιο. Γίνεται κυρίως στα Βριλήσσια και σ’ έναν βαθμό στη Βάρη - Βούλα - Βουλιαγμένη.

Ωστόσο, στην Ευρώπη είναι καθημερινότητα πια. Τι καλό έχει αυτό; Ξεφορτώνουμε τη χωματερή απ’ όλα αυτά τα οποία πάνε στο εργοστάσιο και γίνονται λίπασμα. Άρα, από εκεί που θα φορτώναμε το περιβάλλον, παράγουμε λίπασμα που χρησιμοποιείται για χώρους πρασίνου κ.λπ. Από την άλλη, απαλλάσσουμε πολύ το δημοτικό ταμείο. Γιατί όλο αυτό το βάρος πληρώνεται με τον τόνο στη χωματερή να αδειάσει. Όλο αυτό το βάρος δεν το πληρώνουμε γιατί δεν πάει στη χωματερή. Εμείς θέλουμε η πόλη να είναι καθαρή και ταυτόχρονα οικολογική.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις