Ειρήνη Φρυδάκη: "Έτσι αποφασίσαμε να μαζέψουμε 11.000 ευρώ για το νοσοκομείο Μυτιλήνης"

Η Ειρήνη Φρυδάκη, αρχιτέκτων μηχανικός κατάγεται από τη Λέσβο και εντάσσεται στα άτομα εκείνα που αποφάσισαν να «κυνηγήσουν» το όνειρό τους στο εξωτερικό, καθώς ζει μόνιμα στην Ολλανδία από το 2011. Μαζί με εκείνη και οι οκτώ φίλοι της –που επίσης κατάγονται από την Λέσβο- έχουν βρει επαγγελματική αποκατάσταση εκτός Ελλάδας.

Εννιά φίλοι… σκορπισμένοι σε Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Γερμανία και Ντουμπάι αποφάσισαν εν μέσω πανδημίας, να βοηθήσουν την πατρίδα τους και συγκεκριμένα το Νοσοκομείο Μυτιλήνης μέσα από τη δημιουργία μιας πλατφόρμας, στην οποία συγκεντρώθηκαν χρήματα για την κάλυψη αναγκών. Η Ειρήνη Φρυδάκη παραχώρησε συνέντευξη στο kedenews και μίλησε για το σπουδαίο εγχείρημα που βοήθησε το Νοσοκομείο του νησιού.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Θανάση

Ας ξεκινήσουμε πρώτα από τα ονόματα σας και την ιδιότητα σας. Πως πήρατε την απόφαση να φύγετε και να εργαστείτε στο εξωτερικό;

Ονομάζομαι Ειρήνη Φρυδάκη και είμαι Αρχιτέκτων μηχανικός. Αποφάσισα να φύγω στο εξωτερικό το 2011 λόγω των μεταπτυχιακών σπουδών που ακολούθησα στη Ολλανδία. Μετά τις σπουδές μου αποφάσισα να μείνω εδώ καθώς η αγορά εργασίας τη συγκεκριμένη περίοδο προσέφερε περισσότερες ευκαιρίες απ' ότι στην Ελλάδα. Τα μέλη της ομάδας είναι: Γιώργος Αντωνίου, Γρηγόρης Ιατρόπουλος, Δήμητρα Κατσάνη, Λευτέρης Κουμαράς, Βική Κυριαζή, Γιώργος Σιδέρης, Εμμανουήλ Τσατραφίλης, Ειρήνη Φρυδάκη, Γιάννης Χατζηφώτης.

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία της πλατφόρμας; Αντιμετωπίσατε προβλήματα;

Η ιδέα για την πλατφόρμα ήταν του Εμμανουήλ Τσατραφίλη ο οποίος ενεργοποίησε την ομάδα. Προσπαθούσαμε να βρούμε κάποιον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε από απόσταση τον τόπο μας και το GoFundMe.com ήταν μία αξιόπιστη πλατφόρμα που αποφασίσαμε να εμπιστευτούμε για το σκοπό αυτό. Δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα με την πλατφόρμα. Η μεταφορά των χρημάτων έγινε ομαλά και είμαστε ικανοποιημένοι από την επιλογή.

Πως σχολιάζετε τον τρόπο δράσης της κυβέρνησης αναφορικά με την λήψη των περιοριστικών μέτρων; Θεωρείτε πως έδρασε άμεσα;

Θεωρώ ότι η κυβέρνηση έδρασε όσο πιο άμεσα μπορούσε και τα περιοριστικά μέτρα έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η πρόκληση είναι να φερθούν όλοι με υπευθυνότητα ώστε να μην υπάρξει καινούργια έξαρση του ιού από η στιγμή που τα μέτρα χαλαρώνουν. Σαν κάτοικοι του εξωτερικού είμαστε περήφανοι που η ελληνική κυβέρνηση έδρασε άμεσα και διατήρησε τον έλεγχο της κατάστασης.

Δεδομένης της κατάστασης με το προσφυγικό-μετανευστικό ζήτημα. Πιστεύετε πως το νησί έχει να αντιμετωπίσει μια παραπάνω απειλή απέναντι στο ιό;

Φυσικά και ναι! Η Λέσβος έχει πληθυσμό περίπου 90.000 κατοίκων. Σε αυτούς προστίθενται 21.000 μετανάστες και πρόσφυγες οι περισσότεροι των οποίων ζουν σε αθλιότατες συνθήκες... Η περηφάνια που ανέφερα παραπάνω για την ελληνική κυβέρνηση, φυσικά δεν ισχύει για τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

Η κατασκήνωση της Μόριας προκαλεί υγειονομική βόμβα για το νησί, το οποίο υποστηρίζεται από ένα και μόνο νοσοκομείο με μόλις έξι μονάδες εντατικής θεραπείας.

Αν ο ιός μεταδιδόταν ανάμεσα στους 110.000 συνολικά κατοίκους του νησιού είναι απόλυτα κατανοητό ότι η κατάσταση θα ξέφευγε από κάθε έλεγχο. Ανεξάρτητα από την απειλή του Covid-19, η κατάσταση στη Μόρια αποτελεί ανθρωπιστικό έγκλημα και απειλή για όλους τους εμπλεκόμενους: νησιώτες και πρόσφυγες-μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι εκεί. Ελπίζω οι αρμόδιοι να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του εγκλήματος και να αρχίσουν να δρουν για να βρεθεί μια λύση. Φυσικά η λύση δεν μπορεί να είναι κλειστές δομές όπου θα φυλακίζονται άνθρωποι με δικαιώματα, αλλά η αποσυμφόρηση του νησιού.

Ποιες είναι οι βασικές ομοιότητες αλλά και διαφορές στον τρόπο δράσης της Ελλάδας με την χώρα αντίστοιχα που ζείτε;

Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές ομοιότητες στον τρόπο δράσης της Ελλάδας και της Ολλανδίας. Στη Ολλανδία προωθείται η ιδέα του "Intelligent Lockdown". Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας έχει ατομική ευθύνη για τα μέτρα που παίρνει και για τις ενέργειες του χωρίς αυτά να επιβάλλονται από την κυβέρνηση. Το ιατρικό σύστημα της Ολλανδίας είναι καλύτερα εξοπλισμένο για να ανταπεξέλθει σε μία τέτοια κρίση και αυτό δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προωθεί την ιδέα της "ανοσίας της αγέλης" και να παίρνει μέτρα πιο χαλαρά. Οι ημερήσιες μετρήσεις (όσο αξιόπιστες μπορεί να είναι) δεν δείχνουν τα αποτελέσματα που έχουμε στην Ελλάδα.

Μέχρι πότε θα λειτουργεί η πλατφόρμα; Ποιο είναι το ποσό που έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής και ποιο θα ήταν το ιδανικό, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του Νοσοκομείου;

Έχουμε σταματήσει τη δυνατότητα δωρεών καθώς έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία παροχής του εξοπλισμού στο νοσοκομείο. Ο στόχος μας ήταν τα 10.000 EUR και έχουμε συγκεντρώσει 11.200 EUR.

Αυτό είναι ένα πολύ μικρό ποσό για να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου που υποθέτω ότι είναι αρκετά μεγαλύτερες δεδομένου του πληθυσμού που καλείται να καλύψει. Ωστόσο, είναι μία μικρή κίνηση ώστε να προσφέρουμε τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό ώστε το προσωπικό να μπορέσει να λειτουργήσει με ασφάλεια κάτω από δυσμενείς συνθήκες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο εξοπλισμός που αποφασίσαμε να δωρίσουμε (χειρουργικές μάσκες και στολές, σύμφωνα με τις ανάγκες του νοσοκομείου) δεν περιορίζεται μόνο στην αντιμετώπιση του ιού αλλά θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί και για τις γενικότερες καθημερινές ανάγκες του νοσοκομείου.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι για όλες τις δωρεές που έχουν γίνει στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Ευχόμαστε να διατηρηθεί η ελεγχόμενη κατάσταση του ιού και σύντομα να επιστρέψουμε σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής.

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις