ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
στον ΔΙΟΝΥΣΗ ΓΚΟΥΤΖΟΥΡΗ
Nίκος Κοροβέσης: «Τουρισμός και πολιτισμός το Α και το Ω μιας χώρας»
Για τον εναλλακτικό, τον θρησκευτικό αλλά και τον φυσιολατρικό τουρισμό μίλησε στην «kedenews» ο νέος αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Δυτικής Ελλάδας, κ. Νίκος Κοροβέσης, όπως επίσης για την επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ, όπου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος συμμετείχε, για πρώτη φορά, σε έκθεση γαστρονομικού τουρισμού. Μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης έθιξε το θέμα του Προεδρικού Διατάγματος Κυπαρισσιακού Κόλπου, τονίζοντας ότι είναι οπισθοδρομικό και αντιαναπτυξιακό.
-Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Δυτικής Ελλάδος. Πολιτισμός, Δυτική Ελλάδα και «1821». Μιλήστε μας για την εικόνα της περιφέρειας και τις εκδηλώσεις που θα έρθουν σε έναν χρόνο από τώρα.
Ελπίζω να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών του κόσμου. Ο τουρισμός και ο πολιτισμός είναι το Α και το Ω μιας περιφέρειας, μιας χώρας. Φυσικά, το «1821» αποτελεί το έναυσμα για να γίνουν πράγματα στη Δυτική Ελλάδα - υποδομές κυρίως. Να το εκμεταλλευτούμε αυτό και να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα. Προσδοκούμε πολλά, επιδιώκουμε πολλά, ελπίζω στο τέλος να τα καταφέρουμε.
-Ποια είναι αυτή τη στιγμή η εικόνα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όσον αφορά τους φορείς, τους δήμους και τους συλλόγους; Υπάρχει κινητικότητα;
Γίνεται προσπάθεια, έχουμε δώσει περισσότερη βαρύτητα ως περιφέρεια στο «1821». Γι’ αυτόν τον λόγο ειδικός σύμβουλος έχει αναλάβει να συντονίσει το έργο, τους φορείς, τους συλλόγους που θα αναμειχθούν και θέλουν να μας φέρουν προτάσεις. Γίνεται μεγάλος αγώνας, υπάρχει ενδιαφέρον και κινητικότητα.
-Ως νέος αντιπεριφερειάρχης που αναλάβατε πριν από λίγους μήνες, τι εικόνα παραλάβατε όσον αφορά στο κομμάτι του πολιτισμού;
Για του λόγου το αληθές, δεν παραλάβαμε, είχαμε ως περιφέρεια την ιδιαιτερότητα να μην παραλάβουμε από τους προηγούμενους - αυτό είναι ενδεικτικό του κλίματος. Φυσικά, τα πράγματα δεν βρίσκονταν στο καλύτερο δυνατό σημείο. Δεν είμαι από αυτούς που θα μηδενίσουν τα καλά των προηγουμένων, θα προσπαθήσω τα καλά να τα αναβαθμίσω και να το πάμε ένα βήμα παραπέρα. Να κάνουμε βήματα εμπρός πραγματικά και να αναδείξουμε το κομμάτι που λέγεται «πολιτισμός στη Δυτική Ελλάδα», που ξεκινάει και τελειώνει στην Αρχαία Ολυμπία, αλλά δεν είναι μόνο η Αρχαία Ολυμπία.
-Ο Νομός Ηλείας -από τον οποίο μάλιστα κατάγεστε-, αν και ιστορικός νομός, έχει μείνει πάρα πολύ πίσω. Μάλιστα, βρισκόμαστε σε έναν δήμο του Νομού Ηλείας, στον Δήμο Ζαχάρως, που έχει πάρα πολλά πολιτιστικά μονοπάτια. Τι σχέδια έχει η περιφέρεια για αυτό το κομμάτι;
Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε καταφέραμε και πετύχαμε να διασφαλίσουμε μέσω ΕΣΠΑ το μεγαλύτερο πρόγραμμα τουριστικής προβολής που έχει υπάρξει ποτέ στη Δυτική Ελλάδα. Ένα πρόγραμμα τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ για τρία χρόνια, το οποίο θα είναι υλοποιήσιμο από το 2021 μέχρι και το 2023 με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία, κάτι που μέχρι σήμερα δεν το είχαμε, καθώς η τουριστική προβολή ήταν προς τη λάθος κατεύθυνση. Σήμερα το αλλάζουμε αυτό και πιστεύουμε ότι μέσα σε αυτή την τριετία θα έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα τόσο για τον τουρισμό όσο και για τον πολιτισμό, και γι’ αυτό ο περιφερειάρχης μας δημιούργησε αντιπεριφέρεια αμιγώς για τον τουρισμό και τον πολιτισμό.
-Σε έναν μήνα από τώρα έχουμε το άναμμα της ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Η περιφέρεια είναι έτοιμη; Προετοιμάζεται;
Η περιφέρεια είναι έτοιμη και ήδη υπέγραψε προγραμματική συμφωνία με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Θα διαθέσουμε ένα αρκετά μεγάλο ποσό, θα συμμετέχει η περιφέρεια ενεργά στις εκδηλώσεις και έμπρακτα δίνουμε τη βοήθεια που χρειάζεται για να μπορέσει να υλοποιήσει κάτι τόσο μεγάλο.
-Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας δεν έχει την αίγλη που αρμόζει στο όνομα αυτού του δήμου και στο όνομα της Ολυμπίας -ένα παγκόσμιο brand name- αυτή τη στιγμή που καλείστε να διαχειριστείτε. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και εσείς έχετε σχέδιο ώστε να μεγαλώσει αυτό το όνομα σε παγκόσμιο επίπεδο;
Φυσικά. Η ολυμπιακή περιφέρεια, όπως συνηθίζω να λέω, η γη της φλόγας, δείχνει και τον προσανατολισμό. Ήταν λάθος η κατεύθυνση του brand name, το «west Greece» δηλαδή, ήταν χωρίς προσανατολισμό, χωρίς να δίνει «κάτι» στην περιφέρεια. Η περιφέρεια πρέπει να έχει επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία.
-Η «ολυμπιακή γη» έχει τόσα σπουδαία μνημεία. Ποιο σχέδιο θα υλοποιηθεί στο άμεσο μέλλον από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για την ανάπτυξη του τουρισμού;
Η Ολυμπία ενώνει, και από την Αρχαία Ολυμπία έχουμε να κερδίσουμε και οι τρεις νομοί: Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία. Φυσικά, δεν φτάνει μόνο αυτό. Το καινούργιο πρόγραμμα τουριστικής προβολής στηρίζεται ως επί το πλείστον στον εναλλακτικό τουρισμό. Εκεί δηλαδή όπου πρέπει να δώσουμε βαρύτητα. Να δούμε τι ταιριάζει στην κάθε περιοχή και τι μπορούμε να κερδίσουμε.
-Υπάρχει και ο θρησκευτικός τουρισμός, σε αυτό το κομμάτι ποιο είναι το σχέδιο;
Ήδη έχουμε ξεκινήσει μια συνεργασία με τη Μητρόπολη Αχαΐας, κάνουμε VR 360 μοιρών σε διάφορες εκκλησίες στη μητρόπολη σε συνεργασία με τον μητροπολίτη. Θεωρώντας ότι πολλές εκκλησίες είναι και ιστορικά μνημεία, θα δίνουμε τη δυνατότητα στον τουρίστα να μπορεί να βλέπει τις εκκλησίες τρισδιάστατα. Αυτό θα εφαρμοστεί πιλοτικά. Θρησκευτικός τουρισμός, εναλλακτικός τουρισμός, περιπατητικός - ποδηλατικός τουρισμός και γαστρονομικός βρίσκονται στα άμεσα σχέδιά μας που σύντομα θα υλοποιήσουμε.
-Ποιο είναι το σχέδιο της περιφέρειας ώστε οι μονές να προσελκύσουν κόσμο;
Αφού διασφαλίσουμε την προσβασιμότητα θα εντάξουμε τις μονές και στην τουριστική προβολή. Για παράδειγμα μέσω Διαδικτύου ή με τις σύγχρονες μεθόδους διαφήμισης ο κόσμος θα μπορεί να τις βλέπει, να τις προσεγγίζει και θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτές.
-Φυσιολατρικός τουρισμός, καταρράκτες Νέδας, καταρράκτες Νεμούτας, λιμνοθάλασσα Κοτυχίου κ.ά.
Έχουμε τα εχέγγυα, θα τα αναδείξουμε και πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε.
-Ο Νομός Ηλείας έχει μια ιδιαιτερότητα. Μιλάμε για τον συνδυασμό του θρησκευτικού, του αρχαιολογικού και του φυσιολατρικού τουρισμού. Όμως, η επαρχία Ολυμπίας έχει αφεθεί χρόνια πίσω και εσείς και ο περιφερειάρχης δείξατε έντονο ενδιαφέρον.
Πιστεύω ότι αυτό το τρίπτυχο μπορεί να βοηθήσει την περιοχή, με αποτέλεσμα να βοηθηθούν και οι κάτοικοι. Η Νότια Ηλεία έχει ένα μειονέκτημα που λέγεται Προεδρικό Διάταγμα Κυπαρισσιακού Κόλπου, που πρέπει να το δούμε από το μηδέν. Έχει πάρα πολλούς περιορισμούς στη δόμηση, με συνέπεια να μην μπορεί ένας υγιής επιχειρηματίας να έρθει και να επενδύσει στην περιοχή. Ευελπιστώ το ΥΠ.ΟΙΚ. και το υπουργείο Περιβάλλοντος να εγκύψουν πάνω από το θέμα, διότι θεωρώ αυτό το διάταγμα οπισθοδρομικό και αντιαναπτυξιακό.
-Προσφάτως ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας δήλωσε ότι επιθυμεί την κατασκευή οδικού άξονα από την Καλαμάτα στη Μεγαλόπολη και από την Ανδρίτσαινα στην Αρχαία Ολυμπία.
Καλοδεχούμενη η όποια πρόθεση του περιφερειάρχη, βοηθάει την περιοχή οποιοσδήποτε αναπτυξιακός δρόμος. Για εμάς προέχει το Πάτρα - Πύργος, είναι δεδομένη η βούληση της κυβέρνησης και η δική μας, και νομίζω ότι μετά τις εξαγγελίες του κυρίου Καραμανλή το έργο πήρε τον δρόμο του.
-Πριν από λίγες μέρες επιστρέψατε από το Τελ Αβίβ, όπου για πρώτη φορά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος παρουσιάστηκε σε έκθεση γαστρονομικού τουρισμού. Ποια τα οφέλη για την περιφέρεια;
Συμμετείχαμε για πρώτη φορά, όπως για πρώτη φορά θα πάμε στην Κεντρική Ευρώπη και σε άλλες περιοχές, που νομίζουμε ότι θα μπορούμε να κερδίσουμε επισκέπτες στο Ισραήλ. Είχαμε μαζί μας και επιχειρηματίες τουρισμού Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας. Αυτό είναι το σημαντικό, ότι είχαμε μαζί μας ανθρώπους που μπορούν να κάνουν συμφωνίες. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και νομίζω πως από του χρόνου θα έχουμε και αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων. Όσον αφορά το κομμάτι του γαστρονομικού τουρισμού, στις 10 Μάρτη κάνουμε μια ολόκληρη παρουσίαση από τη μέρα που αναλάβαμε. Δώσαμε βαρύτητα στον γαστρονομικό τουρισμό, έχουμε κάνει μια ολόκληρη μελέτη σε συνεργασία με τον ΣΚΙΑΝΑ, τον σύνδεσμο εστιατόρων του Νομού Αχαΐας, που αριθμεί 1.300 μέλη, θα παρουσιάσουμε αυτή τη μελέτη που κάναμε και νομίζω ότι πρώτη φορά θα μπορούμε να πούμε πως η Δυτική Ελλάδα δειλά-δειλά θα έχει και γαστρονομικό τουρισμό. Το είπαμε και το κάναμε πράξη. Από δω και πέρα και ο κόσμος και οι επιχειρηματίες θα δουν πως ό,τι λέμε το υλοποιούμε. Πρέπει να χτίσουμε σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μας.
-Ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, λόγω οδικού δικτύου, μη υδροδότησης και μη ηλεκτροφωτισμού, έχει αφεθεί στην τύχη του. Ο περιφερειάρχης κ. Φαρμάκης είπε ότι σύντομα θα προχωρήσουν οι εργασίες για την αναβάθμιση του οδικού άξονα, όπως και η ηλεκτροδότηση. Ποια είναι τα σχέδιά σας για την περιοχή; Θα δώσετε βάση σε αυτό;
Ο περιφερειάρχης ήδη υπέγραψε έργα τα οποία βοηθούν στην προσβασιμότητα. Και εμείς θα το εντάξουμε, θα το αναβαθμίσουμε και θα το αναδείξουμε, γιατί ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα πρέπει να έχει τη θέση που του αναλογεί στον τουριστικό χάρτη.
*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews