Ο Σωτήρης Τσιόδρας ομολογουμένως έχει «μπει» στα σπίτια μας μέσα από την καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Ο λοιμωξιολογός, αυτή την φορά πέρα από τις τηλεοράσεις, πρωταγωνιστεί και σε animation, το οποίο μέσα από τις εναλλαγές των εικόνων αλλά και τον... μικρό covid-19 εξηγούν στα μικρά παιδιά τι είναι ο κορονοϊός.
Η ιδέα ανήκει στην συγγραφέα παιδικών βιβλίων και αστυνομικό, Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, η οποία παραχώρησε συνέντευξη στην «kedenews» και μίλησε για το νέο της εγχείρημα, στέλνοντας παράλληλα το δικό της μήνυμα σε μικρούς και μεγάλους.
Συνέντευξη στην Κατερίνα Θανάση
Aπό που εμπνεύστηκες τον μικρό Covid-19; Και κατά πόσο η παραμονή στο σπίτι μπορεί να λειτουργήσει ως πηγή έμπνευσης στους ανθρώπους;Η έμπνευση ήταν ξεκάθαρα από την πανδημία, που τόσο πολύ άλλαξε τις ζωές όλων μας. Για μένα ξαφνικά αυτός ο ιός απέκτησε χαρακτηριστικά που άρχισα να τα περιγράφω και στη συνέχεια ωθήθηκα στο να γράψω την ιστορία της ζωής του και φυσικά το προδιαγεγραμμένο τέλος του, που ελπίζω να έρθει πιο σύντομα από όσο φανταζόμαστε. Η αλήθεια είναι ότι οι πρώτες μέρες με βρήκαν άπραγη. Τα είχα χαμένα. Όμως όταν άρχισα να βλέπω τα πράγματα πιο καθαρά, να νιώθω τυχερή που έχουμε εργαλεία, μπορεί όχι να τον αντιμετωπίσουμε άμεσα, αλλά με κάποιον τρόπο να του ξεφύγουμε, όταν δηλαδή άρχισε και πάλι η αισιοδοξία να μπαίνει στη ζωή μου η έμπνευση δεν άργησε να έρθει. Η έμπνευση, άλλωστε, δεν είναι κάτι που υπάρχει ελεύθερο στη φύση και φυλακίζεται. Η έμπνευση είναι μέσα μας. Σε όσα αισθανόμαστε και αντιλαμβανόμαστε.
Κατά τη διάρκεια του animation βλέπουμε και τον λοιμωξιολόγο, κ. Σωτήρη Τσιόδρα. Θεωρείτε πως η παρουσία του έχει βοηθήσει τους πολίτες;
Είναι βέβαιο ότι ένας άνθρωπος με τα δικά του χαρακτηριστικά, την πραότητα και την ψυχραιμία του, και τη λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα του, αποτελεί σίγουρα ένα πρώτο στήριγμα.
Η συλλογική δουλειά των συντελεστών έχει δώσει ένα άρτιο αποτέλεσμα, δίνοντας την ευκαιρία στα μικρά παιδιά, να κατανοήσουν τις νέες συνθήκες που δημιούργησε ο ιός. Ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτό το εγχείρημα και τι σας ώθησε να αφιερώσετε το έργο σας και στις γυναίκες, που είναι θύματα βίας;Η ομάδα αποτελείται από τη συνάδελφό μου και graphic designer Μαριλένα Γκιρλέμη, τον κινηματογραφιστή, animator και sound designer Γιώργος Μυλωνάς, τους ηθοποιούς Βούλα Κώστα και Πάνο Κλάδη, που έδωσαν τις φωνές τους στον κορονοϊό και τον Καθηγητή, αντίστοιχα, και την παιδαγωγό Τότα Αρβανίτη-Παπαδοπούλου, που επιμελήθηκε του κειμένου.
Όλοι μαζί, λοιπόν, σε συζήτηση μας, αποφασίσαμε να αφιερώσουμε αυτό το βίντεο στις γυναίκες και τα παιδιά θύματα βίας, ελπίζοντας ότι θα το δουν πολλοί και υπενθυμίζοντάς τους, ότι η βία προς τις γυναίκες και τα παιδιά δεν ανήκει στις παγκόσμιες ημέρες, έχει πολλές και ιδιαίτερες μορφές και είναι πάντα παρούσα. Και πάντα παρόντες πρέπει να δηλώνουμε κι εμείς, να την αντιμετωπίζουμε, αλλά και να προστατεύουμε τα θύματα.
Τέλος θα ήθελα να στείλετε το δικό σας μήνυμα σε μικρούς και μεγάλους...Όποια δυσκολία και αν βρεθεί στον δρόμο μας, είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο, να αναζητήσουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να την αντιμετωπίσουμε, να έχουμε καρτερικότητα και είναι βέβαιο ότι θα βγούμε στο ξέφωτο. Αρκεί να μην σταματήσουμε να περπατάμε.
Δείτε το animation: