Δημήτρης Καμπόσος: «Ετοιμάζω την Disneyland της Αρχαίας Ελλάδας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΑΡΓΟΥΣ - ΜΥΚΗΝΩΝ
στον ΒΑΣΙΛΗ ΤΡΙΑΝΤΗ
Την καρδιά του στην «kedenews» άνοιξε ο μακροβιότερος δήμαρχος Άργους - Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, η οποία βρέθηκε στο Άργος και κατέγραψε από κοντά τους στόχους και τα οράματα του πρώτου πολίτη της Αργολίδας!
-Έχετε μια δυναμική θητεία από το 2011, μέχρι και σήμερα, ανελλιπώς. Ποιο είναι το μυστικό που σας κρατάει ψηλά στην πεποίθηση του κόσμου και σας ψηφίζει συνεχώς δήμαρχο στο Άργος;
Το πρώτο πράγμα είναι η εργατικότητα. Δεν μπορεί ένας δήμαρχος που δεν ενδιαφέρεται για τον τόπο του να αμείβεται από την εμπιστοσύνη του κόσμου του τόπου του. Εάν λοιπόν δουλεύει σκληρά και παράγει έργο, τότε οι άνθρωποι τον εμπιστεύονται. Την πρώτη φορά μπορεί κάποιοι να ξεγελάσουν τον κόσμο. Στα 4 χρόνια μέσα δεν μπορείς, όμως, να κάνεις κάτι τέτοιο. Έχουν καταλάβει τι γίνεται. Μεσολάβησε η μεγάλη θητεία των 5 ετών. Πάλι δώσαμε τα διαπιστευτήριά μας στην κοινωνία και τους ζήτησα και την τελευταία φορά να με στηρίξουν. Και, παρότι το σύστημα ήταν δύσκολο, γιατί είχε βγάλει τα χωριά από το κεντρικό ψηφοδέλτιο, πήραμε την εκλογή. Αυτό λοιπόν, ότι εμείς κατακτήσαμε την εκλογή από την πρώτη Κυριακή, μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε στη διοίκηση του δήμου με ένα άρτιο Δημοτικό Συμβούλιο.
-Στη νέα σας θητεία τι έργα ετοιμάζετε στο Άργος για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών σας;
Το Άργος και ο Δήμος Άργους - Μυκηνών ήταν ένας δήμος ο οποίος έπασχε. Κι αυτό γιατί όταν είσαι δίπλα σε έναν δήμο όπως είναι το Ναύπλιο, στο οποίο ο τουρισμός του χτυπάει κόκκινο και που και οι δικοί σου άνθρωποι πηγαίνουν εκεί για να πιουν έναν καφέ ή για να φάνε ένα φαγητό, αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για να γυρίσεις το ποτάμι και να τους φέρεις μέσα όλους αυτούς τους ανθρώπους. Αν οι άνθρωποι μείνουν στον τόπο σου, θα μπορέσουν να τονώσουν την οικονομία και τη μικροοικονομία των καταστημάτων. Για αυτό το πράγμα, λοιπόν, κάναμε όλη αυτή την ανάπλαση που είδατε. Αυτά τα σχεδόν 50 στρέμματα που αναπλάσαμε, μ’ αυτή τη λίμνη μέσα στην πόλη και γύρω-γύρω όλα τα μαγαζιά. Αν ερχόσασταν πριν από δύο ή τρία χρόνια, δεν θα βλέπατε μαγαζιά. Και τώρα ξαφνικά έχουν μαγαζιά εστίασης και αναψυχής τα οποία έχουν κυκλώσει γύρω-γύρω όλη την κεντρική πλατεία. Και κάθε μέρα ανοίγουν και καινούργια.
-Ποια είναι τα έργα που δουλεύετε τώρα;
Είναι οι δρόμοι οι οποίοι έρχονται και καταλήγουν στο κέντρο της πόλης. Και σας λέω το σκεπτικό μου. Σκεφτόμαστε και δουλεύουμε αυτή τη στιγμή ν’ αναπλάσουμε δύο κεντρικούς δρόμους που καταλήγουν στην πλατεία. Ο ένας εφάπτεται. Είναι η Βασιλέως Κωνσταντίνου και ένα τμήμα της Βασιλίσσης Σοφίας. Και η οδός Κορίνθου, η οποία κατεβαίνει και μπαίνει στο κέντρο. Και θέλουμε να τα αναπλάσουμε με μεγάλα πεζοδρόμια, με παγκάκια. Να κάνουμε δηλαδή ένα ανοικτό πολυκατάστημα στην πόλη. Άλλωστε, το Άργος είναι μια μεγάλη εμπορική πόλη. Αυτή τη στιγμή το εμπόριο περνάει σε ένα άλλο σύστημα. Της νέας τεχνολογίας. Εγώ κάλεσα τον Εμπορικό Σύλλογο και τους είπα ότι πρέπει να προσαρμοστούν με τα νέα δεδομένα του ηλεκτρονικού εμπορίου και να αναπροσαρμόσουν τα κόστη τους.
-Ποιος είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος του δημάρχου του Άργους;
Εμείς κάνουμε αυτή τη στιγμή κάποιες μελέτες. Έχουμε ετοιμάσει το κολυμβητήριο. Θέλει κάποια πράγματα ακόμη. Τελειώνει. Πρόκειται για κλειστό κολυμβητήριο και για αυτοχρηματοδότηση. Επίσης, τώρα ετοιμαζόμαστε να κάνουμε ένα κλειστό γυμναστήριο. Γιατί έχουμε μια ομάδα η οποία είναι από τις πρωταγωνίστριες στην Ελλάδα, στο χάντμπολ. Είναι στην πρώτη κατηγορία, παλαιότερα ήταν πρωταθλήτρια, έχει κερδίσει ευρωπαϊκούς τίτλους και είναι αυτή τη στιγμή τρίτη στην Ελλάδα. Στην Α’ Εθνική. Κάποτε ήταν και το ποδόσφαιρο στο Άργος. Ασχολήθηκα τότε, όπως και ο καθένας μας. Το ποδόσφαιρο βρομάει απ’ όπου κι αν το πλησιάσεις. Ως δήμαρχος δεν θα ήθελα να επεκταθώ στον χώρο αυτόν. Υπάρχει ένα άριστο στάδιο στο Άργος, με ταρτάν, με χορτάρι. Οκτώ γήπεδα με χορτάρι και δύο με συνθετικό. Έχω κάνει τις υποδομές για τις ομάδες και, βεβαίως, τα παιδιά να αθλούνται και όπως πρέπει.
Πάμε τώρα στο κλειστό γυμναστήριο που οραματιζόμαστε να κάνουμε. Θα γίνει στο βόρειο τμήμα της πόλης, γιατί στο νότιο έχουμε το άλλο κλειστό. Στη Νέα Κίο έχουμε το άλλο κλειστό, και στο βόρειο τμήμα της πόλης εκεί σκεφτόμαστε να κάνουμε αυτό το γήπεδο. Στόχος είναι να μπορεί να παίξει τα διεθνή του παιχνίδια ο Διομήδης, γιατί ο Διομήδης στο χάντμπολ θα βγει φέτος στην Ευρώπη. Έχουμε επίσης πολύ καλές ομάδες στο βόλεϊ και στο μπάσκετ. Η πόλη ήταν πολύ πίσω όταν την παρέλαβα. Αυτό δεν το λέω εγώ, αλλά οι πολίτες.
-Θέλετε να γίνετε βουλευτής;
Όχι, δεν με ενδιαφέρει να γίνω βουλευτής. Θέλω να συνδέσω το όνομά μου με την πόλη μου, με την ιστορία του τόπου μου. Στον μικρόκοσμο ο δήμαρχος προσφέρει. Όταν θα επιθυμήσω να πάω στον μακρόκοσμο, εκεί σταματάω στα «πρέπει» των αρχηγών των κομμάτων. Και επειδή δεν έχω μάθει να πειθαρχώ σε πράγματα που δεν πιστεύω, γι’ αυτό δεν έχω καμία διάθεση να μαλώσω με κανέναν. Λοιπόν, έχω τις δικές μου ιδέες και καλά κάνω και τις έχω. Αν σταματήσετε και ρωτήσετε κάποιον άνθρωπο στον δρόμο, θα σας πει «ο καλύτερος δήμαρχος είναι». Δεν θα σου πει ότι είναι δεξιός κ.λπ. Η πόρτα μου είναι ανοικτή σε όλο τον κόσμο. Σιτίζουμε 300 οικογένειες ημερησίως είτε από το κοινωνικό παντοπωλείο είτε από το κοινωνικό μαγειρείο. Το «Βοήθεια στο Σπίτι» δουλεύει κανονικά και ποτέ δεν έχω εξαιρέσει κανέναν.
-Γιατί πήγατε στον Έβρο;
Όταν πήγα στον Έβρο, είδα ανθρώπους να πετάνε πέτρες, αναμμένα δαυλιά και να θέλουν να μπουν στο σπίτι μου. Στη χώρα μου. Δηλαδή όταν εσύ θέλεις να μπεις στο σπίτι μου και δεν χτυπάς την πόρτα ευγενικά αλλά θέλεις να μπεις με τσαμπουκά, εγώ θα σου ανοίξω την πόρτα; Ποιοι είναι αυτοί που τους περιμένουν; Οι ΜΚΟ για να βγάλουν χρήματα; Να τους πάρουν στα σπίτια τους και ν’ αφήσουν λοιπόν τις φιλοσοφίες. Πάσχουν αυτές οι απόψεις, δεν πιάνουν και πλέον δεν αγγίζουν κανέναν.
Τώρα, όσον αφορά το γιατί το έκανα εγώ, το έκανα γιατί είμαι Έλληνας. Γιατί υπηρέτησα στις Ειδικές Δυνάμεις ως έφεδρος ανθυπολοχαγός, ήμουν αλεξιπτωτιστής και γιατί ξέρω πολύ καλά τι τραβάνε αυτοί που χτυπάνε οκτάωρα σκοπιά. Εκείνο που δεν έχει ο φαντάρος και δεν έχει η μάνα του να του στείλει είναι ένα καφεδάκι, ένα κρουασάν. Μια σοκολάτα, λίγους ξηρούς καρπούς. Όταν πρέπει να είναι τεντωμένα τα νεύρα του για να βλέπει αυτούς απέναντι που του πετάνε πέτρες και αναμμένα δαυλιά. Και μόλις είδα, ας πούμε, τον ομόλογό μου στην Ορεστιάδα, τον δήμαρχο, που μόλις έφτασαν οι δύο μεγάλες νταλίκες με τα πράγματα με πήρε αγκαλιά και μου λέει «ρε Δημήτρη, σ’ ευχαριστώ πολύ!». Και μιλάω για τον Βασίλη Μαυρίδη, δήμαρχο Ορεστιάδας και μέλος της ΚΕΔΕ. Και του λέω «Βασίλη, από την καρδιά μας βγήκε. Δεν είναι δικά μου αυτά. Ο λαός τα έφερε. Το ότι ήρθε ο λαός σε μιάμιση μέρα και γέμισε δυο νταλίκες αυτό τι λέει;». Πήγαμε 45.000 τεμάχια καφέδες, 40.000 τεμάχια κρουασάν, 6 τόνους χυμούς, 20 τόνους πορτοκάλια και τα υπόλοιπα ήταν σοκολατοειδή κ.λπ.
-Ο δήμος έχει οικονομική ευμάρεια;
Έχουμε καλή διαχείριση. Δεν χρωστάμε ούτε ένα ευρώ. Ό,τι χρωστάμε είναι ρυθμισμένα. Πληρώνονται κανονικά και προχωράμε. Σκεφτείτε, μόνο, ότι ο δήμος, που είναι σήμερα Δήμος Άργους - Μυκηνών, ήταν έξι δήμοι και δύο κοινότητες. Αυτοί εισέπρατταν 7.200.000 ευρώ τον χρόνο. Και σήμερα για το ίδιο πράγμα εγώ εισπράττω 640.000 ευρώ. Με 2.500.000 ευρώ εγώ χτυπάω να πληρώνω τα χρέη που μου άφησαν εκείνοι και να κάνω και πέντε πράγματα.
-Τι γίνεται με τα σκουπίδια;
Ξεκίνησα εγώ, λοιπόν, να κάνω το εργοστάσιο. Το Ναύπλιο υπαναχώρησε γιατί δεν ήθελα να το κάνει. Και ξαφνικά μένω μόνος μου. Με ένα έργο που ήταν 1.180.000 ευρώ η αρχική τιμή του, η δημοπράτησή του. Μόλις υπαναχωρεί το Ναύπλιο, παίρνω τα λεφτά του κολυμβητηρίου και τα βάζω εκεί για να γίνει ο διαγωνισμός. Και έρχεται μια εταιρεία και μου δίνει 54% έκπτωση. Παίρνω τα λεφτά του κολυμβητηρίου, τα βάζω στη θέση τους και συνεχίζω. Τελειώνει το έργο. Αυτό λοιπόν το έργο μπορεί να κάνει δουλειά για 34.000 τόνους. Εμείς εδώ στο Άργος έχουμε-δεν έχουμε 20.000 τόνους. Μας μένουν άλλοι 14.000 τόνοι, που είναι εκείνοι που θα έπαιρνε το Ναύπλιο. Τώρα για να φτάσω στους 34.000 τόνους και να μειώσω κι άλλο την τιμή. Το εργοστάσιο τελειώνει. Περιμένουμε δύο μηχανήματα να πάρουμε και να το βάλουμε να λειτουργήσει. Οι άλλοι θα πληρώνουν στην είσοδο. Αν λέει 29,45, τουλάχιστον 6 ευρώ θα έρχονται στον δήμο. Η Νεμέα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να φέρνει, όπως και η Ερμιονίδα.
-Τι ισχύει με την προεδρία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων;
Εκλέγομαι για δεύτερη φορά στην προεδρία. Συνεργάζομαι με όλους τους συναδέλφους μου δημάρχους. Είναι 26 δήμοι, όλοι της Κορινθίας, της Αργολίδας, της Αρκαδίας, της Μεσσηνίας και της Λακωνίας. Έχουμε και την Ελαφόνησο ως δήμο. Είμαι πρόεδρος και έχω ένα Διοικητικό Συμβούλιο από 21 μέλη. Οι αποφάσεις μας είναι ομόφωνες, εκτός από ψηφίσματα που μπορεί να έχουν πολιτική χροιά. Ακολουθούμε μια πολιτική: την πολιτική των δήμων μας. Όμως, αυτό που θέλω να κάνω, και το προσπαθώ, είναι να κάνουμε μια τράπεζα από μελέτες για να βοηθάμε και τους δήμους που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα.
Το μεγάλο θεματικό πάρκο, αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων«Μεγάλος μου στόχος είναι να γίνει πράξη η κατασκευή ενός μεγάλου θεματικού πάρκου. Μιλάμε με Αμερικάνους οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον» δηλώνει ο δήμαρχος. «Είναι ιδιωτική πρωτοβουλία και όμιλος επιχειρηματιών που θέλουν να επενδύσουν. Τα διάφορα εξωγενή προβλήματα, όπως τα γεγονότα στον Έβρο, ο κορονοϊός κ.λπ., έχουν μπλοκάρει τη συμφωνία. Σύντομα όμως θα μιλήσουμε πάλι με τους επενδυτές, οι οποίο θέλουν να κατασκευάσουν έναν πολυχώρο, δίκην Disneyland αλλά με χαρακτήρες από την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας και ειδικά της Αργολίδας. Η ευρύτερη περιφέρεια του Άργους, οι Μυκήνες κ.λπ. έχουν μεγάλη εμπορικότητα. Διατηρούμε τις επαφές κι έχουμε δώσει προθεσμία μέχρι τον Μάιο για να μας απαντήσουν.
Οι Αμερικανοί επενδυτές και συγκεκριμένα ο όμιλος Θόρτον, δεσμεύτηκαν ότι θα αναλάβουν το έργο, αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων κι εμείς τους παραχωρούμε το δικαίωμα να το αναλάβουν. Το παίρνουν δικό τους. Η εταιρεία θα φέρει το ταμείο κι εμείς τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές. Όλα αυτά θα αναβαθμίσουν την Αργολίδα. Γιατί εκτός των άλλων οι επενδυτές θα συμμετέχουν στα έξοδα. Θα πληρώνουν χρήματα για τα απορρίμματα, την ύδρευση κλπ. Την ίδια ώρα αναμένεται ν' απασχοληθούν και 5.000 εργαζόμενοι που θα μένουν στην περιοχή. Περιμένουμε τις εξελίξεις.