Δήμητρα Σκαλτσά: «Τα παιδιά έκαναν μάθημα σε αποθήκες!»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΖΑΧΑΡΩΣ-ΦΙΓΑΛΕΙΑΣ
στον Θάνο Χουλιάρα
Η Δήμητρα Σκαλτσά, αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ζαχάρως - Φιγαλείας, παραχώρησε συνέντευξη στην «kedenews» και μίλησε για όλα όσα έχει υλοποιήσει από τη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μέχρι σήμερα. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται η ίδρυση της νέας σχολικής μονάδας στην περιοχή της Φιγαλείας, ενώ εξήγησε τα βήματα που έχει κάνει μαζί με τη δημοτική αρχή για την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων.
-Ποια ήταν η εικόνα που αντικρίσατε με την ανάληψη των καθηκόντων σας ως αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ζαχάρως - Φιγαλείας;
Με το που ανέλαβα, το πρώτο πράγμα που επέλεξα να κάνω ήταν μια επίσκεψη σε όλα τα σχολεία του δήμου, ξεκινώντας από τα σχολείο της Φιγαλείας. Επικοινώνησα με τους δασκάλους και κατέγραψα όσα προβλήματα μου ανέφεραν. Διαπίστωσα πως τα προβλήματα ήταν πολλά. Για παράδειγμα, το δημοτικό σχολείο της Φιγαλείας είχε πρόβλημα με τη στέγη. Βέβαια, το ένα μέρος της έχει φτιαχτεί. Τα παιδιά κάνουν μάθημα σε έναν χώρο ο οποίος ήταν προορισμένος για αποθήκη. Η αλήθεια είναι πως αυτή η εικόνα με συγκλόνισε, εν έτει 2019 να αντικρίζεις τέτοια πράγματα. Το γυμνάσιο και το λύκειο της Φιγαλείας έχουν λιγότερα προβλήματα, ενώ το γυμνάσιο της Ζαχάρως… διακρίνεται και αυτό για τα σημαντικά του ζητήματα. Το ένα πρόβλημα ήταν εκείνο της στέγης και ένα ακόμη του αμφιθεάτρου. Βέβαια, το αμφιθέατρο δημοπρατήθηκε ήδη και θα ξεκινήσει η δημιουργία του, όπως επίσης έχουν οριστεί και τα χρήματα που θα δοθούν για την επισκευή της στέγης, όχι αλλαγής. Θα δοθούν περίπου 70.000 ευρώ με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πρόκειται για ένα σχολείο που στις μεγάλες νεροποντές μπαίνουν νερά. Από κει και πέρα, υπάρχουν προοπτικές! Όπως πολλά σχολεία στην Ελλάδα, έτσι και τα σχολεία του δήμου μας μπήκαν στο πρόγραμμα «Φιλόδημος». Πρώτο μέλημα να φτιαχτούν ράμπες για τα ΑμεΑ. Ύστερα η δημιουργία ενός ανελκυστήρα στο Λύκειο Ζαχάρως, το οποίο θα λύσει το κτιριακό πρόβλημα. Όλα αυτά με σκοπό τη βελτίωση της ποιοτικής και ασφαλούς ζωής των μαθητών των σχολείου του Δήμου Ζαχάρως - Φιγαλείας.
-Οι χρηματοδοτήσεις που δίνει το υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους είναι επαρκείς, πιστεύετε, για τα σχολεία;
Θεωρώ πως όχι! Αυτή την περίοδο, βέβαια, τρέχει ένα πρόγραμμα όπου θα υποβάλουμε αίτηση για κτιριακές αναβαθμίσεις μέσω της περιφέρειας και όχι του υπουργείου Εσωτερικών. Με ανακοίνωσή του ο κ. Φαρμάκης είχε πει ότι δίνει 8.000.000 ευρώ για τα σχολεία της Δυτικής Ελλάδας. Έχουν γίνει ήδη κάποιες μελέτες για τα σχολεία, οι οποίες θα προωθηθούν στην περιφέρεια. Ένα ακόμη μείζον πρόβλημα που έχουν τα σχολεία είναι πως δεν είναι όλα αδειοδοτημένα. Συνεπώς, αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην ένταξη προγραμμάτων. Για παράδειγμα, έχω στο μυαλό μου το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης στο οποίο τα σχολεία που δεν διαθέτουν άδεια δεν μπορούν να ενταχθούν. Έχουμε θέσει σε προτεραιότητα με τους μηχανικούς του δήμου να βρούμε τρόπο να λάβουν άδεια όλα τα σχολεία. Δεν ξέρω πόσο εύκολα ή γρήγορα θα γίνει, αλλά εμείς θα το προσπαθήσουμε και πιστεύω πως θα το πετύχουμε.
-Όπως αναφέρατε και στην αρχή, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας επισκεφτήκατε τα σχολεία της Φιγαλείας. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;
Είμαι απολύτως ενήμερη για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία σε όλες τις διαβαθμίσεις. Από τους παιδικούς σταθμούς μέχρι και τα λύκεια. Δεν θέλω να αναφερθώ σε λάθη του παρελθόντος. Με ενδιαφέρει το παρόν και το μέλλον. Θέλω να πιστεύω πως στο πρόγραμμα της περιφέρειας όπου θα υποβάλουμε τα χαρτιά μας θα εγκριθούν τόσο τα σχολεία της Ζαχάρως όσο και το δημοτικό της Φιγαλείας. Οι δύο άμεσες προτεραιότητές μου είναι το δημοτικό σχολείο Φιγαλείας και το γυμνάσιο-λύκειο Ζαχάρως.
-Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε έχουμε την ίδρυση νέας σχολικής μονάδας στην περιοχή Νέας Φιγαλείας. Τη δημιουργία ενός παιδικού σταθμού. Ποια είναι η εικόνα του δήμου για τη νέα σχολική μονάδα στη Φασκομηλιά, το κτίριο και τη χρηματοδότηση που χρειάζεται;
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, από το υπουργείο δίνονται συνολικά 50.000 ευρώ για την ίδρυση νέων παιδικών σταθμών. Το χρηματικό ποσό είναι ανάλογο και με τον πληθυσμό του εκάστοτε δήμου. Με δεδομένο ότι ο παιδικός σταθμός της Φιγαλείας πρέπει να κλείσει για να μη συμβεί, ο μη γένοιτο, το οτιδήποτε πήραμε την απόφαση σε συνεννόηση και με την τοπική κοινότητα της Φιγαλείας και τον κ. Κουτσόπουλο να επισκεφθούμε τον χώρο του πρώην δημοτικού σχολείου της Φασκομηλιάς. Είναι ένας χώρος που ενδείκνυται γιατί έχει μεγάλο προαύλιο. Βέβαια, όλα θα τηρηθούν με βάση τις προδιαγραφές που ορίζει το υπουργείο. Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι πως έχουμε ήδη υποβάλει τα χαρτιά στο υπουργείο, και ένα ακόμη ενθαρρυντικό είναι ότι το υπουργείο επικοινώνησε μαζί μας για να τους στείλουμε ένα χαρτί που έλειπε. Θεωρώ πως όλα θα πάνε κατ’ ευχήν. Ευχή δική μου είναι μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο να λειτουργήσει. Επειδή δεν περνούν όλα από το δικό μου χέρι αλλά υπάρχουν ένα σωρό παράμετροι, θεωρώ πως, ακόμη και αν δεν λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο, θα λειτουργήσει έναν ή δύο μήνες μετά.
Μιλάμε για έναν σύγχρονο, ευρωπαϊκού τύπου παιδικό σταθμό από τους πιο σύγχρονους στον Νομό Ηλείας, σε ένα κτίριο που ήδη υπάρχει και θα αναβαθμιστεί ενεργειακά ώστε να φιλοξενήσει τους 15-20 μαθητές της Νέας Φιγαλείας.
-Είστε υπεύθυνη και στον τομέα κοινωνικής πρόνοιας του δήμου και στα προγράμματα ΤΕΒΑ. Δώστε μας μια εικόνα του τι έχει παραλάβει ο δήμος και τι προχωράει αυτό το διάστημα.
Κατ’ αρχάς, πρέπει να αναφέρω ότι υπάρχει πολύ καλή επαφή και επικοινωνία με τις κοπέλες που δουλεύουν στο κέντρο του δήμου και δείχνουν καθημερινά μεγάλο ζήλο για αυτό που κάνουν. Μαζί με τις κοπέλες συγκεντρώσαμε και στείλαμε τρόφιμα στο «Χαμόγελο του παιδιού». Αυτό που παραλάβαμε ως δήμος είναι ένα πρόγραμμα του ΤΕΒΑ για τους δικαιούχους του ΚΕΑ το οποίο τελείωσε στις 4 Σεπτεμβρίου του 2019. Εμείς έχουμε δρομολογήσει και εντός των ημερών θα υπογραφεί μια σύμβαση για ένα νέο πρόγραμμα στο οποίο οι δικαιούχοι του ΚΕΑ έφηβοι και ενήλικες θα μπορούν να συμβουλευτούν ψυχολόγους για διάφορα θέματα που άπτονται της σύγχρονης πραγματικότητας. Η σύμβαση είναι έτοιμη. Οι συνεδριάσεις θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα, κάθε Σάββατο, για περίπου 8 μήνες.
-Στον Δήμο Ζαχάρως - Φιγαλείας υπάρχει και το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. Αυτό το σχολείο λειτουργεί με επιτυχία;
Το συγκεκριμένο σχολείο λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία από την περσινή χρονιά. Συνεχίζουμε την καλή συνεργασία με τον διευθυντή του σχολείου στον Πύργο, τον κ. Αγγελόπουλο, και τον υπεύθυνο του τμήματος στη Ζαχάρω κ. Πουλή. Αυτή τη στιγμή έχουμε προσλάβει και μια καθαρίστρια μέσω της σχολικής επιτροπής που συμβάλλει στο να παραμένει καθαρό το σχολείο της δεύτερης ευκαιρίας. Έχει συμμετοχή και πρόκειται για έναν θεσμό που πρέπει να υπάρχει σε κάθε πόλη. Πρέπει να δίνεται η ευκαιρία σε κάθε άνθρωπο που στερήθηκε τη δυνατότητα να πάρει το απολυτήριό του, να το πάρει τώρα. Συνεχίζεται λοιπόν η λειτουργία και η θέληση η δική μας είναι να εξακολουθήσει να υφίσταται.
-Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων σας, είχε ακουστεί πολύ έντονα η βελτίωση της καθημερινότητας των μαθητών στα σχολεία, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων ή ακόμα και η κατασκευή διαγραμμίσεων και διαβάσεων. Έχει άλλα σχέδια ο δήμος για τη βελτίωση της καθημερινότητας των μαθητών;
Αρχικά με το κομμάτι της καθαριότητας έχω καθημερινή επιστασία. Παρ’ όλη την έλλειψη προσωπικού που έχει ο δήμος, έχουμε πολύ καλή συνεργασία και με τους διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι με κρατούν πάντα ενήμερη και προσπαθώ να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να είναι τα σχολεία καθαρά. Πολύ βασικό αυτό. Με το δημοτικό της Ζαχάρως, όπου θα προχωρήσει και εκεί ένας σχεδιασμός για την επέκταση του πεζοδρομίου ή τη δημιουργία ενός πεζοδρομίου ώστε να μην κινδυνεύουν οι μαθητές να περπατούν μέσα στο δρόμο. Επίσης μια διαγράμμιση και μια πινακίδα για τη στάθμευση του λεωφορείου που περιμένει τα παιδιά για να τα επιστρέψει στα χωριά. Αυτά προς το παρόν. Μέρα με τη μέρα, μήνα με τον μήνα και χρόνο με τον χρόνο τα πράγματα θα καλυτερεύσουν.
-Ένας σημαντικό πρόβλημα για όλους τους δήμους είναι τα αδέσποτα. Σημαντικό πρόβλημα, συνεπώς, και για τον Δήμο Ζαχάρως - Φιγαλείας. Τι πρόγραμμα έχει ο δήμος; Υπάρχει κτηνιατρική περίθαλψη;
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τη θέση αυτή, στο κομμάτι της δικής μου ευθύνης είναι και τα αδέσποτα ζώα. Αυτό που θέλω να πω είναι πως από την αρχή δεν βρήκα κάτι και προσπάθησα να δημιουργήσω και δημιούργησα από το μηδέν πολλά πράγματα. Το πρώτο βήμα είναι πως συστήθηκε από την αρχή μια νόμιμη επιτροπή πενταμελής. Πράγμα που σημαίνει πως από του χρόνου και ο δήμος ο δικός μας με βάση τα τιμολόγια που κόβονται από τον κτηνίατρο με τον οποίο συνεργαζόμαστε για τις στειρώσεις και τα έξοδα που γίνονται, θα λαμβάνει πίσω το 70%-80% των χρημάτων αυτών πίσω. Αυτό δεν θα ήταν δυνατόν δίχως τη σύσταση της επιτροπής αυτής. Το δεύτερο βήμα είναι πως έχουν γίνει πάρα πολλές στειρώσεις αδέσποτων σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί ο πληθυσμός τους. Δεν σας κρύβω ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει, γιατί έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους. Εκεί χάνεται ο έλεγχος. Έχω επικοινωνήσει με τους προέδρους και έχω ζητήσει εγγράφως την καταγραφή των αδέσποτων ζώων, ώστε να γνωρίζουμε πληθυσμιακά πόσα αδέσποτα έχουμε. Το μεγαλύτερο και τελευταίο βήμα που έχει γίνει είναι η προσπάθεια εύρεσης καταφυγίου μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος». Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί 300.000 ευρώ για τη δημιουργία καταφυγίου. Ο δήμος ήδη έχει κάνει την τεχνική αίτηση και την έχει προωθήσει στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο χώρος που έχει επιλεγεί, γιατί υπάρχουν και συγκεκριμένες προδιαγραφές για να επιλέξεις έναν χώρο, είναι ένα κτήμα του δήμου στο Κάτω Ξεροχώρι. Θεωρώ πως θα καταφέρουμε να ενταχθούμε και σε αυτό το πρόγραμμα!