Έλληνας καρδιολόγος μας μιλά από την καρδιά του Λονδίνου

Αυτή την στιγμή η επιδημία του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην κορύφωσή της χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία πρόβλεψη για να υπάρξει χαλάρωση στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί μία από τις πιο πληγείσες περιοχές στην Ευρώπη. Σ΄αυτή την δύσκολη μάχη για την ανάσχεση του κορονοϊού, ανάμεσα στο προσωπικό των νοσοκομείων που αγωνίζεται καθημερινά "συναντήσαμε" και έναν δικό μας Έλληνα γιατρό που μας μεταφέρει την εμπειρία του.

Πού εργάζεστε και τι ειδικότητα έχετε;

Εργάζομαι στο Royal Brompton Hospital στο Λονδίνο, το οποίο αποτελεί κέντρο αναφοράς για τον κορονοϊό, και είμαι καρδιολόγος.

Ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο; Υπάρχουν ιδιαίτερες ελλείψεις;

Το νοσοκομείο είναι πλήρως εξοπλισμένο, δεν υπάρχουν ελλείψεις σε μάσκες και ιατρο-φαρμακευτικό υλικό. Το σύστημα υγείας ανταπεξέρχεται στις συνεχείς απαιτήσεις της πανδημίας ιδιαίτερα τώρα που θεωρητικά βρισκόμαστε στην κορύφωση της επιδημικής καμπύλης. Το Royal Brompton είναι από τα κέντρα αναφοράς παρέχοντας περί τις 80 κλίνες ΜΕΘ και ειδικά μηχανήματα για την εξωσωματική υποστήριξη της κυκλοφορίας και την οξυγόνωση τους αίματος.

Τι ισχύει αυτή τη στιγμή στα μέτρα που έχουν παρθεί;

Στην Αγγλία από τα μέσα Μάρτη κλιμακώθηκαν τα μέτρα για την κοινωνική αποστασιοποίηση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς δημόσιους χώρους, όπως τα πάρκα ή και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ακολούθησε το κλείσιμο των σχολείων, σταθμών του μετρό, των παμπ και των εστιατορίων. Μέχρι τις αρχές Απριλίου τα πάντα είχαν κλείσει ενώ ο κόσμος μετακινείται μόνο αν κρίνεται αναγκαίο.

Αν κάποιος παρουσιάσει συμπτώματα τι βήματα ακολουθεί;

Στην εμφάνιση κάποιου συμπτώματος έχει δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με ερωτήσεις που σε καθοδηγεί στα επόμενα βήματα καθώς και μια τηλεφωνική γραμμή όπου εξειδικευμένο προσωπικό παρέχει συμβουλές για τα επόμενα βήματα. Για πολίτη με συμπτώματα που έχει ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα στο οικογενειακό του περιβάλλον θα πρέπει να απομονωθεί για 14 μέρες.

Οι ανάγκες για διαγνωστικά τεστ είναι φυσικά τεράστιες και γίνεται αγώνας από την κυβέρνηση ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Ακαδημαϊκά ιδρύματα έχουν δανείσει προσωρινά τον εργαστηριακό εξοπλισμό τους ενώ έχουν γίνει επίσης δωρεές από φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για τη διάγνωση και απομόνωση των κρουσμάτων.

Πιστεύετε ότι η επιστημονική κοινότητα είναι κοντά στην παραγωγή εμβολίου κατά του κορονοϊού;

Όσο και αν όλοι προσμένουμε, η παραγωγή ενός εμβολίου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πρέπει να γίνουν αρχικά οι απαραίτητες κλινικές δοκιμές, να παρακολουθηθούν οι συμμετέχοντες ώστε να αποκλεισθούν πιθανές παρενέργειες και να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου. Έτσι είναι δύσκολο να έχουμε έτοιμο ένα εμβόλιο για μαζική παραγωγή νωρίτερα από τους 12 με 18 μήνες.

Πότε ακριβώς αναμένετε να χαλαρώσουν τα μέτρα;

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς. Ακόμα δεν υπάρχει σαφής πρόβλεψη για το χρονικό σημείο όπου θα γίνει άρση των μέτρων. Κάθε τρεις εβδομάδες επαναξιολογείται επίσημα η κατάσταση. Κι εδώ νομίζω πρέπει να δοθεί η μεγαλύτερη προσοχή, η χαλάρωση των μέτρων θα πρέπει να γίνει σταδιακά ώστε να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως π.χ. ένα δεύτερο επιδημικό κύμα. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα.

Αυτό που προέχει την παρούσα στιγμή είναι να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά την πανδημία και τους ασθενείς που έχουν ανάγκη από μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους. Ακολούθως όταν περάσουμε στη φάση της χαλάρωσης των μέτρων κοινωνικού αποκλεισμού είναι σημαντικό αυτό να γίνει παράλληλα με τη μαζική διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ που θα βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση νέων κρουσμάτων ώστε να είναι όσο πιο αποτελεσματικός γίνεται ο έλεγχος της περαιτέρω διασποράς του ιού στον πληθυσμό.

 

*Ο γιατρός επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του για επαγγελματικούς λόγους.

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις