Κι ενώ η Ελλάδα αρχίζει να παρατηρεί μια μείωση στην καμπύλη των κρουσμάτων του κορονοϊού, για κάποιες χώρες ο εφιάλτης δεν έχει τέλος…. Τα θύματα του φονικού ιού στη χώρα μας έχουν ξεπεράσει τα 100, με τα κρούσματα να φτάνουν μέχρι στιγμής τα 2.170.
Διανύοντας τα μέσα Απρίλη, πλέον η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει και τον ιό του Δυτικού Νείλου. Στην Κεντρική Μακεδονία ήδη από τις 6 Απριλίου έχουν ξεκινήσει να ψεκάζουν στα υγροτοπικά συστήματα για να αντιμετωπίσουν τα κουνούπια, τα οποία είναι υπαίτια για την μετάδοση του ιού.
Η Αναστασία Αγγέλου, όντας υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακή διπλωματική στην «Ανάπτυξη Χωρικού Προγνωστικού Μοντέλου για τον κίνδυνο μετάδοσης του κλιματικώς εξαρτημένου ιού του Δυτικού Νείλου» παραχώρησε συνέντευξη στο kedenews.gr, δίνοντας απαντήσεις για τον τρόπο μετάδοσης του ιού αλλά και τις θερμοκρασίες που ευδοκιμεί. Μάλιστα δίνει και τη δική της εκδοχή στο κατά πόσο ο ιός μπορεί να σχετιστεί με τον κορονοϊό.
Συνέντευξη στην Κατερίνα Θανάση
Ας ξεκινήσουμε μιλώντας γι’ αυτό το νόσημα, τα χαρακτηριστικά του και τον τρόπο μετάδοσης.Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών ιδιαίτερα είδους Culex των οποίων το σύμπλεγμα Culex pipiens θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά στην Ευρώπη.
Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του ιού στη φύση. Τα μολυσμένα κουνούπια μεταδίδουν στη συνέχεια τον ιό σε ανθρώπους και σε άλλα ζώα με το τσίμπημά τους. Οι άνθρωποι -όπως και άλλα θηλαστικά (π.χ. άλογα)- που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.
Πώς το κλίμα βοηθά στην επέκταση του ιού;Το κουνούπι Culex τυπικά αναπαράγεται υπόγεια στο νερό που βρίσκεται στις αποχετεύσεις και στις λεκάνες απορροής. Κατά τη διάρκεια μιας ξηρασίας, αυτές οι λίμνες γίνονται ακόμα πιο πλούσιες στο οργανικό υλικό που χρειάζεται να αναπτυχθούν τα κουνούπια.
Περισσότερες βροχοπτώσεις θα ξεπλύνουν τις αποχετεύσεις και θα αραιώσουν αυτές τις πισίνες.
Η ξηρασία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των θηρευτών κουνουπιών, όπως βατράχια και λιβελούλες και μπορεί να ενθαρρύνει τα πουλιά να συγκεντρώνονται γύρω από περιοχές με συρρίκνωση νερού, όπου εκεί ο ιός μπορεί να διαδίδεται ευκολότερα.
Από την άλλη πλευρά, οι υψηλές θερμοκρασίες επιταχύνουν την ανάπτυξη του ιού εντός των φορέων κουνουπιών, που ζουν μόνο 2 εβδομάδες (αν και πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι θανατηφόρες για τα κουνούπια).
Όσο ταχύτερα αναπτύσσεται ένας ιός, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να φτάσει σε ένα επικίνδυνο ώριμο στάδιο, καθώς το κουνούπι είναι ζωντανό και ικανό να τσιμπήσει. Όλοι αυτοί οι παράγοντες ενισχύουν την πιθανότητα δημιουργίας μολυσματικών επιπέδων ιού σε πτηνά και κουνούπια που ζουν κοντά σε ανθρώπους.
Να σημειωθεί πως το κουνούπι για να αναπτυχθεί θέλει για τουλάχιστον 8 μέρες στάσιμα νερά και θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 18.
Ποια είναι τα ποσοστά θνησιμότητας;Σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., το 2018 καταγράφηκε στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές και γειτονικές χώρες αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και πρώιμη έναρξη κυκλοφορίας του ιού, με τον αριθμό των θανάτων να ανέρχεται σε 50.
Πόσο σχετίζεται ο ιός του δυτικού Νείλου με τον κορονοϊό;Δεν μπορούν να συσχετιστούν οι δύο ιοί από άποψη μετεωρολογικών συνθηκών που να ευνοούν την ανάπτυξη τους, παρά μονό στο ότι αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και στις δύο περιπτώσεις έχουν οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας. Επιπρόσθετα σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μελέτες ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού.
Να σημειωθεί πως επιστημονικές μελέτες μέχρι στιγμής αναφέρουν πως η υψηλή θερμοκρασία και η σχετική υγρασία μειώνουν τη μετάδοση του COVID-19.
Το εύρημα αυτό είναι σύμφωνο με την απόδειξη ότι η υψηλή θερμοκρασία και η υψηλή υγρασία μειώνουν τη μετάδοση της γρίπης, γεγονός που μπορεί να εξηγηθεί από δύο πιθανές αιτίες:
Πρώτον, ο ιός της γρίπης είναι πιο σταθερός σε ψυχρή θερμοκρασία και δεύτερον, το κρύο και ο ξηρός αέρας μπορεί να αποδυναμώσει την ανοσία των ξενιστών και να τους καταστήσει πιο επιρρεπείς στον ιό. Αυτοί οι μηχανισμοί είναι επίσης πιθανό να ισχύουν και για την εξάπλωση του COVID-19.