Παναγιώτης Νάνος: Τουριστικός προορισμός όλης της χρονιάς η Λίμνη

Ο δήµαρχος Λίµνης Πλαστήρα, Παναγιώτης Νάνος, παραχώρησε συνέντευξη στην «kedenews», όπου µίλησε για τα µελλοντικά σχέδια της δηµοτικής αρχής, ενώ εξήγησε πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία δάσους. Ο δήµος θα προβεί µάλιστα σε κάποιες καινοτόµες πρωτοβουλίες, έχοντας την οικονοµική ενίσχυση µέσα από το «Ταµιείον Περιβάλλοντος».

Συνέντευξη στην Κατερίνα ΘανάσηΟι λέξεις «Λίµνη Πλαστήρα» συνειρµικά παραπέµπουν σε έναν δηµοφιλή ορεινό προορισµό. Αλήθεια, πόσο σας επηρέασε η οικονοµική κρίση;

Κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητές της, εµείς εισπράξαµε µεγαλύτερο κόστος ακριβώς διότι ο τουρισµός είναι αποκλειστικά εσωτερικός. Φέτος που υπολογίζαµε να πάµε καλύτερα, ήλθε ο κορονοϊός, µε απροσδιόριστες υγειονοµικές και οικονοµικές επιπτώσεις. Ας ελπίσουµε η χώρα µας να βγει από την κρίση µε το ελάχιστο κόστος, προέχουν οι ανθρώπινες ζωές.

Ποιες µορφές εναλλακτικού τουρισµού θα προωθήσετε µέσα από τη συνεργασία σας µε τους δήµους Αγράφων και Αργιθέας;

Η διαδηµοτική είναι σηµαντική πρωτοβουλία. Συνενώνει δυνάµεις, οικονοµικούς και άλλους πόρους σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ανάπτυξης.

Με τους καλούς συναδέλφους των όµορων δήµων Αργιθέας και Αγράφων χαράξαµε σχέδιο µε προτεραιότητες, τη βελτίωση του οδικού δικτύου, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη εναλλακτικών µορφών τουρισµού. Έχουµε τρεις λίµνες (Πλαστήρα, Τατάρνας Αγράφων και Στεφανιάδας Αργιθέας), µπορούµε να τις συνδέσουµε µε κοινές δράσεις.

Ο ορειβατικός τουρισµός είναι σηµαντική προοπτική συνεργασίας και θέσαµε στόχο τη δηµιουργία µονοπατιών που θα ενώσουν τις κοινότητες των Αγράφων.

Επιδίωξή µας είναι η πιστοποίηση και ένταξη στον διεθνή χάρτη του ορειβατικού τουρισµού του πρώτου µονοπατιού που ενώνει τις µονές Πελεκητής - Σπηλιάς, µια διαδροµή 45 χιλιοµέτρων, η οποία µετά θα ενωθεί µε τη Μονή Στάνας. Βεβαίως, υπάρχουν και άλλες µορφές εναλλακτικού τουρισµού, όπως το ποδήλατο βουνού, αθλητικοί αγώνες, ο θρησκευτικός τουρισµός κ.ά.

Ποιες είναι οι ενέργειές σας για τη διατήρηση του µοναδικού φυσικού περιβάλλοντος που δεσπόζει στον δήµο;

Για εµάς περιβάλλον είναι ο συνδυασµός φύσης και ανθρώπινης δηµιουργίας, η ιστορία και ο πολιτισµός των Αγράφων. Υπάρχουν δεκάδες µνηµεία της φύσης και έργα άλλων εποχών, όπως µοναστήρια, πετρογέφυρα, νερόµυλοι και µαντάνια, µοναδικά δάση, επιβλητικά βουνά, αετοφωλιές της κλεφτουριάς. Τόποι που έφτασαν µέχρι τις µέρες µας αµόλυντοι κι ανέπαφοι. Είµαστε από τις καθαρότερες περιοχές της Ευρώπης.

Τόπος απάτητος από κατακτητές, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν αυτόνοµη περιοχή, νησίδα ελευθερίας στη σκλαβωµένη πατρίδα. ∆ιαχειριζόµαστε αυτή την ολότητα οργανώνοντας το Υπαίθριο Μουσείο Αγράφων, µια σύγχρονη µουσειακή αντίληψη για την Ιστορία και τον Πολιτισµό, µε όρους καινοτοµίας και εξωστρέφειας. ∆ηµιουργούµε πέντε µοναδικά θεµατικά πάρκα, αισθητικές αναπλάσεις, δενδροφυτεύσεις, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις που αναδεικνύουν το περιβάλλον ως κεντρικό πρωταγωνιστή.

Καλά ακούγονται όλα αυτά, αλλά υπάρχουν τα χρήµατα;

Σωστά το επισηµαίνετε, χωρίς οικονοµικούς πόρους δεν γίνονται όλα αυτά. Ωστόσο, δηµιουργήσαµε το «Ταµιείον Περιβάλλοντος», δανειζόµενοι τον αρχαιοελληνικό όρο για να δηλώσουµε την πολιτική βούληση και τη δέσµευση οικονοµικών πόρων. Είναι πολιτική επιλογή το 0,5% του φόρου από τον τουρισµό να διατίθεται αποκλειστικά για την αναβάθµιση του περιβάλλοντος. Επίσης, υπολογίζουµε την ένταξη των έργων στο «Πράσινο Ταµείο», το ΕΣΠΑ, άλλα προγράµµατα όπως ο «Φιλόδηµος».

Έχετε παρουσιάσει ορισµένες καινοτόµες πρωτοβουλίες, όπως είναι τα Σχολεία ∆άσους. Εξηγήστε µας τι είναι και σε ποιους απευθύνονται;

Είναι εκπαιδευτική πρακτική αναπτυγµένη σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης και του Καναδά. Εκεί το αποκαλούν «µάθηµα έξω από την τάξη». Στην Ελλάδα υπήρξαν αποσπασµατικές πρωτοβουλίες, κυρίως από την ιδιωτική εκπαίδευση.

Έχουµε διαµορφώσει ήδη τα πρώτα Σχολεία ∆άσους της χώρας, ενώ συντάσσεται από ειδικούς ο εκπαιδευτικός φάκελος. Απευθυνόµαστε σε όλες τις µορφές εκπαίδευσης. ∆ηµιουργούµε σηµεία βιωµατικής µάθησης και εµπειρίας, µιας άλλης περιβαλλοντικής αγωγής µε όρους σύγχρονους. Επιπλέον, στοχεύουµε στη δηµιουργία εκπαιδευτικών προγραµµάτων µε σκοπό τη µετατροπή της λίµνης Πλαστήρα σε ανοιχτό σπουδαστήριο της φύσης, για Έλληνες και ξένους µαθητές - φοιτητές.

Ποια είναι τα επόµενα σχέδιά σας για την ανάπτυξη του δήµου;

Αδήριτη ανάγκη η στελέχωση, υποφέρουµε από έλλειψη προσωπικού, εξοπλισµό, ολοκληρωµένου πληροφοριακού συστήµατος. Χωρίς αυτά οι πρωτοβουλίες µας κινδυνεύουν. Ωστόσο, η βαθύτερη ανάπτυξη του δήµου είναι η ενίσχυση όλων των µορφών οικονοµίας.

Οφείλουµε να στηρίξουµε την αγροτική παραγωγή µε υποδοµές, δρόµους, αρδευτικά δίκτυα. Να συνδέσουµε τα τοπικά προϊόντα µε τον τουρισµό, που είναι υψηλή προτεραιότητα. Αναδεικνύουµε τη λίµνη Πλαστήρα ως τουριστικό προορισµό των 4 εποχών και 365 ηµερών.

Για τον σκοπό αυτόν έχουµε επιλέξει θεµατικές µορφές, όπως είναι ο εκπαιδευτικός τουρισµός, οι εναλλακτικές µορφές άθλησης, οι δραστηριότητες, Επίσης, θέσαµε φιλόδοξο στόχο να βγάλουµε τη λίµνη στη διεθνή αγορά, επιχειρώντας την απεξάρτηση από τη µονοκαλλιέργεια του εσωτερικού τουρισµού.

Ποιο θεωρείτε σηµαντικότερο εµπόδιο στην ανάπτυξη του δήµου;

∆υσκολίες πάντα υπάρχουν, είναι λογικό, δεν µας προβληµατίζουν. ∆ύο θεωρώ ότι είναι τα εµπόδια. Το ένα είναι η Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου, που δεν µας επιτρέπει να δηµιουργήσουµε υποδοµές ούτε για την προστασία του περιβάλλοντος ούτε για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες!

Μετά από 25 χρόνια αρνητικής εµπειρίας, διεκδικούµε την ένταξη στα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, είναι ο µόνος δρόµος να αρθούν οι στρεβλώσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι παραδείγµατα παράνοιας. Το δεύτερο εµπόδιο είναι οι αντιλήψεις και οι πρακτικές ορισµένων που διαµόρφωσαν µια νοσηρή πραγµατικότητα και σταµατώ εδώ…

Ο δήµος σας αντιµετωπίζει προβλήµατα µε την άρδευση του Θεσσαλικού Κάµπου; Πόσο σας επηρεάζει η αυξοµείωση της στάθµης της λίµνης;

Είναι διπλό το πρόβληµα: Πρώτο η ανεξήγητη στρέβλωση να µην µπορούν οι κάτοικοι της λίµνης Πλαστήρα να χρησιµοποιήσουν το νερό για άρδευση, παρά µόνο για ύδρευση! Την ίδια στιγµή, εκατοµµύρια κυβικά νερού ποτίζουν τον Θεσσαλικό Κάµπο µέχρι τη Λάρισα. Η αυξοµείωση της στάθµης προκαλεί προβλήµατα στον τουρισµό και είναι αποτρεπτική στη δηµιουργία παραλίµνιων εγκαταστάσεων - φυσικά αυτό έχει και περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο οικοσύστηµα. Για τον λόγο αυτόν ζητάµε να θεσπιστεί οικολογικό όριο, που όµως να τηρείται.

Μιας και µιλάµε για περιβάλλον, προσφάτως τα Άγραφα βρέθηκαν στην επικαιρότητα µε τις αντιδράσεις για τα αιολικά πάρκα. Ποια είναι η θέση σας;

Είµαστε υπέρ των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας, ωστόσο αυτό δεν σηµαίνει ότι θα επιτρέψουµε καταστροφή του περιβάλλοντος. Κατέθεσα στην πολιτική ηγεσία (και στην ΚΕ∆Ε) προτάσεις για ένα νέο καταναλωτικό και παραγωγικό µοντέλο ενέργειας. Είναι επιτακτική ανάγκη για ένα Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας το οποίο να οδηγεί σε µείωση της κατανάλωσης.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσµα τη σωτηρία µεγάλου µέρους των ελληνικών βουνών από τα αιολικά. Επίσης, είναι αδήριτη ανάγκη ένα νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ, δεν είναι όλες οι περιοχές διαθέσιµες. Ειδικότερα, τα αιολικά στα Άγραφα πρέπει να επανεξεταστούν, διότι το περιβαλλοντικό κόστος είναι δυσανάλογα µεγάλο από το υποτιθέµενο ενεργειακό όφελος.

Οι επεµβάσεις στο τοπίο είναι τόσο µεγάλες, που ακυρώνουν την ταυτότητα των Αγράφων. Προπαντός µαταιώνουν το σχέδιο για αειφόρο ανάπτυξη, καταδικάζουν σε αφανισµό µια ιστορική περιοχή, που µόνο γι’ αυτό δεν έπρεπε να την ακουµπήσουν.

Οι µελέτες δεν έχουν λάβει υπόψη τις επιπτώσεις;

Είναι περιοχή Natura και έπρεπε οι περιβαλλοντικές µελέτες να είναι ουσιαστικές. Οι εταιρείες έφεραν φακέλους µε γενικόλογα δεδοµένα που δεν απαντούν σε σηµαντικά θέµατα, όπως λ.χ. τα υδρογεωλογικά, η βιοποικιλότητα, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην κτηνοτροφία, στην τοπική οικονοµία.

Το ίδιο πάσχει και η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση. Για να καταλάβετε το µέγεθος του προβλήµατος, προκειµένου να πάρουν άδεια εγκατάστασης εκπαραθύρωσαν τον διευθυντή της ∆ιεύθυνσης Βιοποικιλότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος! Αντί να δούνε τα προβλήµατα που δηµιουργούν τα αιολικά, αντιµετώπισαν ως πρόβληµα τον διευθυντή που είχε το θάρρος να πει την αλήθεια. Τον ξήλωσαν από τη θέση του, κάτι που είναι διοικητικά, ηθικά και πολιτικά ανεπίτρεπτο, παραπέµποντας σε ζοφερές εποχές!

Και πώς σκοπεύετε να αντιδράσετε;

Πάντα στο πλαίσιο της νοµιµότητας. Θα υπερασπιστούµε το περιβάλλον µε κάθε τρόπο, πολιτικό και νοµικό. Έπειτα, είναι και οι τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν, γι’ αυτές δεν µπορώ να µιλήσω εγώ. Το βέβαιο είναι ότι θα υπερασπιστούµε τον τόπο, την Ιστορία, το δίκαιο.

*όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις