Επιδιώκοντας όλοι οι πολίτες της Λήμνου να έχουν πρόσβαση σε ιατρό αυτές τις δύσκολες ώρες, ο Δήμος Λήμνου ενημέρωσε τους πολίτες ότι ακόμα και σε περίπτωση που κάποιος δεν διαθέτει προσωπικό ιατρό και χρειάζεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με κάποιον, τα μέλη του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου θα εξυπηρετούν στα τηλέφωνα.
της Ιωάννας Τζανή
Η kedenews.gr επικοινώνησε με τον παθολόγο και πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου, Θωμά Λούκα, ο οποίος δήλωσε αποκλειστικά: «Αυτό που κάναμε εμείς είναι το εξής: Επειδή η υπόδειξη σε όλους τους ασθενείς που έχουν συμπτώματα αναπνευστικού, όπως βήχα και πυρετό, είναι να ενημερώνουν προσωπικά τον προσωπικό τους γιατρό ή τον ΕΟΔΥ ή το νοσοκομείο, για κάποιους από τους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχει τύχει να έχουν έναν προσωπικό γιατρό και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ που αυτή τη στιγμή καταλαβαίνετε τι γίνεται με το τηλεφωνικό κέντρο, ούτε να εξυπηρετηθούν στο νοσοκομείο, πήρα την πρωτοβουλία ως Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου ο Σύλλογος να εξυπηρετεί ακόμα και όσους δε διαθέτουν προσωπικό ιατρό. Ανακοινώσαμε ότι μπορεί όποιος χρειάζεται, εννοείται χωρίς χρέωση, να παίρνει οποιονδήποτε γιατρό από το Δ.Σ. θέλει, ακόμα κι αν δεν τον ξέρει. Όλοι συμφωνήσαμε να δώσουμε τα τηλέφωνά μας, ώστε να έχει την πρώτη τηλεφωνική ενημέρωση σχετικά με τα συμπτώματα του και πώς να τα αντιμετωπίσει».
Πώς προέκυψε η απόφαση αυτή από τον Ιατρικό Σύλλογο Λήμνου
«Ουσιαστικά σήμερα βγάλαμε το δελτίο Τύπου. Το καλό στο νησί είναι ότι είμαστε 17.000 μόνιμοι κάτοικοι, οι παθολόγοι είμαστε τέσσερις. Οπότε συν πλην ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού το είχαμε ήδη καλύψει. Εμείς τώρα θα καλύψουμε και όλους τους υπόλοιπους που δεν μας γνώριζαν προσωπικά. Δεν θέλουμε να έχει άγχος ένας άνθρωπος που δεν ξέρει κανέναν στο νησί. Γιατί ξέρετε έχουμε και στρατιωτικούς εδώ, έχουμε και εκπαιδευτικούς, έχουμε φοιτητές, έχουμε γενικώς ανθρώπους που δεν είναι από εδώ. Καταλαβαίνω πώς σκέφτεται κάποιος που είναι σε έναν ξένο τόπο. Αυτό θέλουμε να το ξεπεράσουμε. Είναι κάτι που εμείς το λέγαμε ούτως ή άλλως σε όλους. Και το λέει και ο Πρόεδρος του Πανελληνίου δημοσίως, ότι όποιος έχει συμπτώματα ας πάρει έναν ιδιώτη να τον ρωτήσει. Απλώς εμείς το κάναμε πιο θεσμικά και συγκροτημένα», δήλωσε αποκλειστικά στην kedenews ο Θωμάς Λούκας.
Κανένα κρούσμα μέχρι στιγμής στη Λήμνο
Ο κ. Λούκας πρόσθεσε: «Τεστ για τον κορονοϊό αυτή τη στιγμή στο νησί υπάρχουν μόνο στο νοσοκομείο. Ήδη έχουν σταλεί δύο δείγματα που είναι αρνητικά. Έχουμε στείλει και κάποια άλλα, για τα οποία αναμένουμε τα αποτελέσματα. Είμαστε από τις λίγες Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας που ακόμα ευτυχώς δεν έχουμε κανένα κρούσμα. Αν και τώρα τελευταία περάσαμε μια ανησυχία με το καράβι που ήρθε από την Καβάλα πριν από δέκα μέρες, και το καράβι που είχε το επιβεβαιωμένο κρούσμα από την Ικαρία και πέρασε και από την Λήμνο. Αλλά μέχρι στιγμής ο κόσμος ακούει, τηρούν την καραντίνα. Εμείς σαν σύλλογος έχουμε συνεχή επικοινωνία και με κάποια τοπικά μέσα, ραδιόφωνα και σάιτ. Είτε βγαίνουμε και μιλάμε, και να πω την αλήθεια βάζω λίγο τις φωνές στον κόσμο, είτε τους δίνουμε γραπτώς κάποιες ενημερώσεις. Βγάλαμε ένα ραδιοφωνικό σποτ, μια αφίσα... Συντονίσαμε και μια επιτροπή που έχουμε όπου βάλαμε και τους φορείς μαζί, το επαρχείο της Λήμνου, εμάς, το νοσοκομείο. Τους μάζεψα εγώ σαν Πρόεδρος να κάνουμε μια κοινή προσπάθεια όλοι μαζί, μην κάνει ο καθένας τα δικά του. Μέχρι και κοινό λογαριασμό φτιάξαμε, στον οποίο θα μπουν κάποια χρήματα για να μπορέσουμε να πάρουμε κάποια πράγματα για το νοσοκομείο μας. Γιατί αυτή τη στιγμή στο καινούργιο πολυνομοσχέδιο που βγήκε προβλέπεται ακόμα και η προσφορά από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο να δώσει κάποια χρήματα, αλλά αυτά τα χρήματα πηγαίνουν στο Υπουργείο Υγείας και από εκεί γίνεται το μοίρασμα. Δηλαδή ένας εύπορος Λημνιός που θέλει να δώσει κάτι, δεν μπορεί να το δώσει αποκλειστικά για το νοσοκομείο της Λήμνου. Εμείς κοιτάμε τώρα και αυτό, γιατί ξέρετε είμαστε λίγο απομονωμένοι.
Το Νοσοκομείο Λήμνου έχει τη δυνατότητα να περιθάλψει μόνο ελαφριά περιστατικά κορονοϊού
«Στην παρούσα φάση όπως ξέρουμε μάχεται όλη η περίθαλψη, και η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια. Στην Πρωτοβάθμια αυτό που κάνουμε οι ιδιώτες γιατροί έξω είναι να σταματάμε τα περιστατικά όσο γίνεται σε εμάς. Δηλαδή πρώτον, δε λετουργούμε 100% τα ιατρεία μας γιατί όπως ξέρετε τα ιατρεία αποτελούν χώρους μεταφοράς μικροβίων. Αλλά βέβαια πηγαίνουμε και βλέπουμε τα επείγοντα και όλο τον κόσμο με τα τηλέφωνα τον κρατάμε μακριά από τα νοσοκομεία. Όσοι από εκεί και πέρα χρειάζονται περίθαλψη από το νοσοκομείο, πάνε στο νοσοκομείο του νησιού μας. Εκεί υπάρχει η πρόβλεψη ήδη, κι ας μην έχουμε επιβεβαιωμένο κρούσμα. Υπάρχει ειδικός οικίσκος που έχει τοποθετηθεί στην είσοδο του νοσοκομείου στα επείγοντα, όπου εκεί πηγαίνουν τα ύποπτα περιστατικά για να μην μπουν μέσα με τους υπόλοιπους. Εάν το περιστατικό είναι ύποπτο τότε του παίρνουμε το δείγμα και ανεβαίνει στον δεύτερο όροφο που έχει εκκενωθεί και είναι μόνο για τα ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα. Όλα τα υπόλοιπα περιστατικά έχουν κατέβει στον πρώτο όροφο. Σαφώς και τα ελαφριά περιστατικά θα τα κρατήσουμε εδώ, όταν θα έχουμε επιβεβαιωμένα κρούσματα. Αν βαρύνει η κατάστασή τους και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εδώ, θα διακομιστούν αναγκαστικά. Για την ώρα νιώθουμε θωρακισμένοι και ότι έχουμε υπολογίσει ό,τι είναι να μας έρθει. Μακάρι να μη χρειαστεί να τα εφαρμόσουμε», καταλήγει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου.
Τα τηλέφωνα των ιατρών που μπορούν να καλέσουν οι κάτοικοι Λήμνου είναι τα εξής:- Λούκας Θωμάς (Παθολόγος): 6937032012
- Κατσώνη Μάλαμα (Παιδίατρος): 6955473698
- Μαρκάκη Ειρήνη (Γενική Ιατρός):6983359723
- Φαρμάκη Ελένη (Παιδίατρος): 6937543409
- Βουτσά Αγγελική (Παθολόγος): 6945515245
- Κατής Τριαντάφυλλος (Παθολόγος): 6946068250