Ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης μίλησε στην εφημερίδα «kedenews» για το σχέδιο που θα ακολουθήσει με στόχο την ανάπτυξη του δήμου, ενώ σχολιάζει τα κακώς κείμενα και καταδικάζει συγκεκριμένα περιστατικά βίας. Μας ενημερώνει για τις νέες ενέργειες που θα αφορούν το περιβάλλον αλλά και για το καθιερωμένο φεστιβάλ του Βύρωνα «Στη σκιά των βράχων».
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην Εύα Μπαϊρακτάρη
Σάλος ξέσπασε πρόσφατα με το περιστατικό άγριου ξυλοδαρμού που δέχτηκε ένας ανήλικος μαθητής σε σχολείο του Βύρωνα από 17 συμμαθητές του. Μάλιστα το σχολείο επισκέφθηκε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ανέφερε πως θα δημιουργηθεί ο θεσμός του «δασκάλου εμπιστοσύνης». Πώς σχολιάζετε αυτό το περιστατικό βίας και τι πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει ώστε να μην ξαναδούμε τέτοιες περιπτώσεις;Ως εκπαιδευτικός αλλά και ως δήμαρχος του Βύρωνα καταδικάζω απερίφραστα κάθε περιστατικό σχολικού εκφοβισμού και ενώνω τη φωνή μου με όσους ζητούν την εντατικοποίηση των προσπαθειών ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας και της Πολιτείας, με στόχο την πρόληψη και την πλήρη εξάλειψη του bullying.
Σε αυτή την κατεύθυνση, ζητάμε από το υπουργείο Παιδείας να διορίσει ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία, οι οποίοι θα παρακολουθούν συστηματικά την εκπαιδευτική διαδικασία και θα παρεμβαίνουν έγκαιρα σε περιπτώσεις παιδιών και οικογενειών που χρειάζονται βοήθεια, ώστε να μη φτάνουμε στην εκδήλωση ακραίων συμπεριφορών.
Είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε με όλα τα μέσα σε μια τέτοια προσπάθεια. Ανεξάρτητα από αυτό, όμως, ο Δήμος Βύρωνα δεν στέκεται σε καταδίκες και ευχολόγια.
Από την αρχή της θητείας μας αποτέλεσε προτεραιότητα το θέμα του bullying. Από το 2014 ενισχύσαμε τις δυνατότητες του δήμου στον τομέα της ψυχολογικής και της συμβουλευτικής στήριξης. Προχωρήσαμε στην ενίσχυση της Κοινωνικής Υπηρεσίας με ψυχολόγους, στη διεξαγωγή ενημερωτικών ομιλιών και σεμιναρίων για τον σχολικό εκφοβισμό και σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού οργανώνουμε κάθε χρόνο το πρόγραμμα Σχολών Γονέων, ενώ γίνονται και ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής και θεραπευτικής αντιμετώπισης σε παιδιά, σε εφήβους και στις οικογένειές τους. Η βία δεν έχει καμία απολύτως θέση στα σχολεία, ούτε και στην κοινωνία μας, και πρέπει να την εξαλείψουμε.
Πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού παρουσίασαν ένα σχέδιο προστασίας και ανάπτυξης του Υμηττού. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό.
Το σκεπτικό του σχεδίου μάς βρίσκει θετικούς. Συμφωνούμε δηλαδή να δημιουργηθούν πύλες εισόδου στον Υμηττό σε κάθε δήμο και «οικογενειακά πάρκα» αναψυχής των πολιτών. Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι οι παρεμβάσεις θα έχουν την έγκριση των αρμόδιων αρχών (ειδικά της Δασικής Υπηρεσίας) και θα σεβαστούν το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο για την προστασία του Υμηττού. Σε αυτή την κατεύθυνση, εμείς εισηγούμαστε να υπάρξει έγκριση κανονισμού λειτουργίας του χώρου δασικής αναψυχής όταν ολοκληρωθεί, ώστε να θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο τον Υμηττό.
Ο Βύρωνας διαθέτει διαμορφωμένο τέτοιον χώρο στο δάσος εδώ και δεκαετίες, που δυστυχώς και λόγω της κρίσης έμεινε ασυντήρητος, και με την παρέμβαση αυτή δίνεται η ευκαιρία να συντηρηθεί και να βελτιωθεί. Συγκεκριμένα, ζητάμε: να συμπεριληφθεί ο χώρος του Κουταλά στον σχετικό προγραμματισμό του ΣΠΑΥ, να αναδειχθεί το μονοπάτι που οδηγεί από τους Κουταλάδες στο μοναστήρι της Καισαριανής και να διαμορφωθεί το μονοπάτι περιπάτου παραπλεύρως της Κατεχάκη, που να συνδέει την αερογέφυρα του Καρέα με τη Λ. Καρέα στον Βύρωνα.
Η προστασία του Υμηττού για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη. Αλλά και η ανάγκη όλων μας για μια βιωματική σχέση με το βουνό είναι επίσης αναντίρρητη. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να συνυπάρξουν αρμονικά οι ανθρώπινες χρήσεις με τις οικολογικές λειτουργίες του δάσους και την πολιτιστική κληρονομιά του Υμηττού.
Εδώ και έξι χρόνια οι δημότες σάς δείχνουν την εμπιστοσύνη τους. Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το σημαντικότερο έργο που κάνατε στη διάρκεια της πρώτης σας θητείας;
Το πρώτο και σημαντικότερο «στοίχημα» που έπρεπε να κερδίσουμε ως νέα δημοτική αρχή το 2014, ήταν να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του δήμου. Στον τομέα αυτόν καταφέραμε ένα μικρό θαύμα. Πετύχαμε την οικονομική εξυγίανση του Δήμου Βύρωνα, βελτιώσαμε όλους τους τομείς της διοίκησής του, κι αυτό αναγνωρίστηκε από τους δημότες στις πρόσφατες εκλογές. Οι δημότες, βέβαια, πρέπει να γνωρίζουν ότι για τα δάνεια που έχουν συναφθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις, κάθε χρόνο πληρώνουμε 1.500.000€ σε τοκοχρεολύσια. Αν τα χρήματα αυτά ήταν διαθέσιμα για έργα, θα είχαμε, όπως καταλαβαίνετε, σαφώς μεγαλύτερα οικονομικά περιθώρια για έργα που θα άλλαζαν την όψη του δήμου και την καθημερινότητα των πολιτών.
Αυτή ακριβώς είναι η επόμενη ερώτησή μου. Κατά την πρώτη σας θητεία ποια έργα βελτίωσαν την καθημερινότητα των πολιτών;Το πρώτο μας μέλημα το 2014 ήταν η κοινωνική πολιτική του δήμου, με δεδομένο ότι η οικονομική κρίση βρισκόταν στο αποκορύφωμά της. Αξιοποιήσαμε λοιπόν κονδύλια του ΕΣΠΑ για τη δημιουργία νέων δομών κοινωνικού χαρακτήρα, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Συσσίτιο και το Κοινωνικό Φαρμακείο. Επίσης, οργανώσαμε με την ευγενική συμμετοχή εθελοντών εκπαιδευτικών το Κοινωνικό Φροντιστήριο για παιδιά γυμνασίου - λυκείου και την ενισχυτική διδασκαλία για παιδιά δημοτικού. Όλες αυτές οι δράσεις βοήθησαν πολύ την κοινωνική συνοχή και έγιναν το αποκούμπι για πολλούς συνδημότες μας σε πολύ δύσκολες εποχές. Αναλάβαμε επίσης κοινωνικές πρωτοβουλίες που αφορούν προγράμματα ΤΕΒΑ, στέγασης, επανένταξης κ.λπ.
Πέρα από αυτά, με πόρους του Δήμου Βύρωνα και κονδύλια που εξασφαλίσαμε από την Περιφέρεια Αττικής και τη Γ.Γ. Αθλητισμού χρηματοδοτήσαμε έργα όπως:- Τοποθέτηση 1.100 νέων κάδων απορριμμάτων
- Αγορά μηχανικού σαρώθρου και πλυστικού μηχανήματος για δρόμους και πλατείες
- Τοποθέτηση υπόγειου συστήματος 4 κάδων, πιλοτικά
- Απόσυρση 300 και πλέον εγκαταλελειμμένων οχημάτων
- Ανακατασκευή 12 παιδικών χαρών
- Ανάπλαση των Προσφυγικών του Καρέα
- Ανακατασκευή του γηπέδου «Δημήτρης Νικολαΐδης»
- Ανακατασκευή του 2ου Αθλητικού Κέντρου Βύρωνα
- Ανακατασκευή του Παλαιού Δημαρχείου
- Ασφαλτοστρώσεις - μπετοστρώσεις 200.000 τ.μ.
- Ανάπλαση της αγοράς στην οδό Ιθώμης
- Ανάπλαση γηπέδων 5x5
- Αναπλάσεις σχολικών αυλών σε 9 σχολεία.
Υλοποιήσαμε, έτσι, 30 έργα που βελτίωσαν την καθημερινότητα των πολιτών και ιδιαίτερα της νεολαίας, με συνολική χρηματοδότηση 14.500.000 €.
Πρόσφατα ο Δήμος Βύρωνα άρχισε μια καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για την καθαριότητα, την ανακύκλωση και την προστασία του Υμηττού. Τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η καμπάνια;Πράγματι, αρχίσαμε μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο τη συμβολή όλων των πολιτών στην καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων. Η καμπάνια αυτή είναι η αφετηρία μιας δημόσιας διαβούλευσης που θα ακολουθήσει και στην οποία οι παρατάξεις, οι φορείς και φυσικά οι δημότες θα καταθέσουν τις προτάσεις τους. Η εκστρατεία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αναρτήσεις και βίντεο σε ιστοσελίδες του δήμου και στα social media.
Με αυτόν τον τρόπο κοινοποιούμε χρήσιμες πληροφορίες για τη διαχείριση ογκωδών αντικειμένων, αδρανών υλικών (μπάζων), κλαδεμάτων και την ανακύκλωση στον Δήμο Βύρωνα. Σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση, θα πρέπει να πω πως ο Δήμος Βύρωνα πρωτοπορεί από το 2008 εφαρμόζοντας σύστημα διαλογής στην πηγή και διαθέτοντας 130 σημεία ανακύκλωσης, στα οποία συγκεντρώνονται ξεχωριστά χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να προσθέσουμε νέα ρεύματα ανακύκλωσης περισσότερων υλικών.
Σε ό,τι αφορά την προστασία του Υμηττού, αξίζει να αναφέρω ότι πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο του Βύρωνα επικύρωσε σύμβαση για τη μεταφορά και ανακύκλωση περίπου 1.000 τόνων αδρανών υλικών που είχαν συγκεντρωθεί στον Σταθμό Μεταφόρτωσης στον Υμηττό, δίνοντας λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα. Όπως βλέπετε, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην καθαριότητα και στο πλαίσιο αυτό η Υπηρεσία Καθαριότητας ενισχύθηκε πρόσφατα με 21 μόνιμους εργαζόμενους, ενώ ολοκληρώσαμε την αντικατάσταση 1.100 από τους 1.360 μικρούς και μεγάλους κάδους απορριμμάτων από ίδιους πόρους του δήμου.
Ο Δήμος Βύρωνα, λόγω και του Φεστιβάλ «Στη σκιά των βράχων», έχει μεγάλη παράδοση στις πολιτιστικές δράσεις. Μιλήστε μας λίγο για τα έργα σας στον πολιτισμό.
Είναι αλήθεια ότι ο Δήμος Βύρωνα έχει μεγάλη παράδοση σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ίσως επειδή το όνομά του προέρχεται από έναν σπουδαίο φιλέλληνα ποιητή και λογοτέχνη, τον Λόρδο Μπάιρον. Εκτός λοιπόν από το Φεστιβάλ των Βράχων που είπατε, αναπτύξαμε και άλλες σημαντικές πολιτιστικές δραστηριότητες. Όπως ο Πανελλαδικός Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Εφήβων και Νέων, τον οποίο φέτος διοργανώσαμε για πέμπτη συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Στο βλέμμα του Μπάιρον». Η δράση αυτή έχει αποδώσει, έως τώρα, πέντε συλλεκτικά βιβλία, με τα κείμενα παιδιών και νέων που έχουν συμμετάσχει και υπάρχουν στις δημοτικές βιβλιοθήκες όλης της χώρας. Το 2019 ο διαγωνισμός έγινε υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπιου Παυλόπουλου. Ο νέος λογοτεχνικός διαγωνισμός του 2020 έχει τίτλο «Γη SOS σπεύσατε» και αφορά την κλιματική αλλαγή και το μέλλον του πλανήτη, που απειλείται όσο ποτέ άλλοτε. Ο Δήμος Βύρωνα διοργανώνει επίσης:
- Κινηματογραφικές βραδιές, με προβολές επιλεγμένων θεματικών ταινιών κάθε δεύτερη Παρασκευή στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία».
- Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, που γίνεται μάλιστα αυτές τις μέρες για δεύτερη χρονιά. Σ’ αυτό συμμετέχουν ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες δήμων ή φορέων, που δίνουν δωρεάν παραστάσεις, επίσης, στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία».
- Ιδιαίτερο βάρος δίνουμε στην ψυχαγωγία των παιδιών. Είναι γνωστό το Παιδικό Φεστιβάλ του Δήμου Βύρωνα, που γίνεται κάθε άνοιξη εδώ και 35 χρόνια με εκδηλώσεις από παιδιά σχολείων του Βύρωνα, τα οποία με αυτόν τον τρόπο έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν βιωματικά το θέατρο, τον χορό, τη μουσική και το τραγούδι. Να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν. Έχουμε επίσης τη «Μικρή Σκηνή», που περιλαμβάνει ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και θέατρο σκιών για τους μικρούς μας φίλους. Στον Δήμο Βύρωνα, τέλος, λειτουργούν επίσης καλλιτεχνικά εργαστήρια ζωγραφικής, θεάτρου και μουσικής για παιδιά αλλά και για ενηλίκους, που στο τέλος κάθε σεζόν παρουσιάζουν τα έργα τους στο κοινό. Όπως βλέπετε, λοιπόν, στον Δήμο Βύρωνα δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον πολιτισμό, ενώ παράλληλα ρίχνουμε όλο το βάρος στα θέματα καθημερινότητας και ποιότητας ζωής του πολίτη, που αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα στη νέα μας θητεία.