Τη στασιμότητα του δήμου σε υποδομές και σε επίπεδο υπηρεσιών προς τον πολίτη τόνισε, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων, ο δήμαρχος Παιανίας, Ισίδωρος Μάδης. Παράλληλα, ο κ. Μάδης αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνεργασία του με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, καθώς και στις προσπάθειες που έχουν γίνει για την κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων.
Συνέντευξη στην Κατερίνα Ιορδανίδη
Πώς πάρθηκε η απόφαση να λυθεί η χωροταξική εκκρεμότητα οκτώ ετών που κράτησε «ομήρους» 2.500 ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν μπορούσαν να διαχειριστούν τις περιουσίες τους;Το ζήτημα της Βόρειας Γειτονιάς στη Δημοτική Κοινότητα Γλυκών Νερών ξεκίνησε το 1995 και έπρεπε οπωσδήποτε να βρεθεί λύση. Με την ανάληψη των καθηκόντων, τέθηκε σε αυξημένη προτεραιότητα το συγκεκριμένο ζήτημα. Η τελική υπογραφή κύρωσης της πράξης εφαρμογής του σχεδίου πόλης στη Δημοτική Κοινότητα Γλυκών Νερών «Βόρεια Γειτονιά» του Δήμου Παιανίας πραγματοποιήθηκε με την άριστη συνεργασία του Δήμου Παιανίας και της Περιφέρειας Αττικής.
Ειδικότερα, η συνεχής παρουσία μου στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής για το συγκεκριμένο θέμα, η απόφαση του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη να επισπευστούν οι σχετικές διαδικασίες και ο συντονισμός με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής από τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο χωρικού σχεδιασμού και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας Αθανάσιο Κατσιγιάννη, συνέδραμαν στο να δοθεί λύση σε μια χωροταξική εκκρεμότητα πολλών ετών που κρατούσε «ομήρους» 2.500 ιδιοκτήτες σε περιοχή του Δήμου Παιανίας οι οποίοι δεν μπορούσαν να διαχειριστούν και να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, στερώντας από την περιοχή τα απαραίτητα αναπτυξιακά έργα που θα αναβάθμιζαν τη ζωή των κατοίκων.
Πόσο θετικοί είναι οι δημότες σας στην εποικοδομητική αλληλεπίδραση με τον δήμο για την επίτευξη του κοινού καλού;Ο Δήμος Παιανίας για πολλά έτη έχει παραμείνει στάσιμος και σε υποδομές και σε επίπεδο υπηρεσιών προς τον πολίτη. Στόχος μας ως διοίκηση είναι να προσπαθήσουμε να το αντιστρέψουμε αυτό και να καταστήσουμε τον Δήμο Παιανίας έναν δήμο-πρότυπο για την Ανατολική Αττική. Οι πολίτες στο σύνολό τους είναι θετικοί σε αυτή την προσπάθεια, μιας και ο στόχος για την καλυτέρευση της ζωής όλων μας είναι κοινός και για να επιτευχθεί χρειάζεται αμφίδρομη προσπάθεια μεταξύ δήμου και πολιτών.
Με αφορμή την πρόσφατη συνεργασία του δήμου με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, θα υπάρξει στα άμεσα σχέδιά σας η βελτίωση υποδομών για τις ευπαθείς ομάδες;Κάνοντας μια περιήγηση στους δρόμους και στις γειτονιές του δήμου μας, είναι εύκολο να παρατηρήσετε ότι ειδικά για όσους έχουν κινητικά προβλήματα, αλλά και όσους έχουν προβλήματα όρασης, είμαστε πολλά επίπεδα κάτω. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να προχωρήσουμε σε αλλαγές, και προς αυτή την κατεύθυνση είναι η συνεργασία που αναφέρατε στο ερώτημά σας.
Το δυστυχές για εμάς, που είναι η μεγάλη έλλειψη σε υποδομές, μπορεί να γίνει και ευτυχές, μιας και έχουμε τη δυνατότητα στη βελτίωση των υποδομών να λάβουμε υπόψη μας από την αρχή και τους συμπολίτες μας με αναπηρία, ώστε να κάνουμε, με βάση ένα οργανωμένο πλάνο, το καλύτερο δυνατό για τη βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητάς τους.
Πώς αντιμετωπίζει ο δήμος το θέμα των αδέσποτων ζώων; Υπάρχει κάποιο καταφύγιο;Ο Δήμος Παιανίας, σε εφαρμογή των ν. 4039/2012 & 4235/2014, εφαρμόζει πρόγραμμα διαχείρισης & προστασίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Το πρόγραμμα είναι σε ισχύ από 27/9/2019, όταν υπεγράφη σύμβαση με την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία, που εδρεύει στο Κορωπί. Με αυτόν τον τρόπο προσφέρουμε φροντίδα στα ζώα και ασφάλεια στους δρόμους για τους κατοίκους των γειτονιών μας.
Σημαντική είναι η συνεισφορά των εθελοντών οι οποίοι έχουν την κύρια φροντίδα των αδέσποτων ζωών του δήμου μας που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Παιανίας.
Από την αρχή της θητείας μας προχωρήσαμε στη συγκρότηση της εκ του νόμου προβλεπόμενης πενταμελούς επιτροπής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που όμως δεν είχε συγκροτηθεί ποτέ ως τώρα. Σε συνεργασία με την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία προχωρήσαμε και σε πρόγραμμα υιοθεσιών αδέσποτων ζώων που εγκαταλείφθηκαν, κακοποιήθηκαν, αρρώστησαν και περιπλανήθηκαν στην πόλη μας.
Σχετικά με το σκέλος της ερώτησής σας για την ύπαρξη καταφύγιου, η απάντηση είναι αρνητική. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος προχώρησε σε ενδελεχή έρευνα όχι μόνο σχετικά με τις προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση κατασκευής σχετικού καταφυγίου, αλλά και τις συνθήκες λειτουργίας και συντήρησης μιας τέτοιας υποδομής.
Ως διοίκηση του Δήμου Παιανίας, κάνοντας τη σχετική μελέτη του project «Κατασκευή και λειτουργία δημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς», είδαμε ότι θα ήταν προτιμότερο να ενταχθούμε σε μια διαδημοτική σχετική προσπάθεια. Συνεπώς, μελετάμε να συμμετέχουμε σε κατασκευή και λειτουργία διαδημοτικού καταφυγίου πιθανότατα με όμορους σε εμάς δήμους.
Οι κάτοικοι μισθώνουν σε πλατφόρμες τύπου Airbnb; Πόσο ευνοεί αυτό τον δήμο;Σε γενικές γραμμές έχουμε έλλειψη σε ενοικιαζόμενες οικίες/διαμερίσματα στα όρια του δήμου μας. Η ζήτηση σε ενοικίαση μόνιμου διαμερίσματος και όχι τύπου Airbnb είναι αρκετά μεγαλύτερη της προσφοράς. Σε ό,τι αφορά τον δήμο, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να τηρείται η νομοθεσία για τις μισθώσεις τέτοιου τύπου. Εφόσον τηρείται η νομοθεσία, τέτοιες μισθώσεις τύπου Airbnb συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, με την έννοια της αύξησης της κατανάλωσης σε τοπικές επιχειρήσεις.
*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «kedenews»