Προτεραιότητες αναφορικά με τις αναπάντητες μέχρι σήμερα ανάγκες της Σαλαμίνας σε επίπεδο υποδομών και καθημερινότητας θέτει η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, προκειμένου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Κόγιας, να υλοποιούνται έργα και να προωθούνται βελτιώσεις προς όφελος πρωτίστως των δημοτών. Αναφέρθηκε στους στόχους και στις προτεραιότητές του ως αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, καθώς και στις παρεμβάσεις περιοχών που ήδη έχει ξεκινήσει με σκοπό τη βελτίωση της εικόνας του νησιού.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη Νατάσα Βουδούρη
Οριστήκατε από τον δήμαρχο κ. Παναγόπουλο ως αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών - πολύ σημαντικός τομέας για τον δήμο. Ποιοι οι στόχοι και ποιες οι προτεραιότητες που έχετε θέσει;
Πρώτος στόχος για μας είναι να ολοκληρωθεί η αποχέτευση στο ανατολικό κομμάτι της Σαλαμίνας. Έχει κατασκευαστεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του έργου, υπολείπεται ένα μικρό. Είχε διάφορες δυσκολίες, πιστεύουμε ότι μέσα στο 2020 θα τελειώσει και θα ξεκινήσουν οι συνδέσεις. Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι αυτό, διότι αφορά την υγεία, την υγιεινή, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Έχουμε ξεκινήσει και αποκόπτουμε τους αγωγούς που οδηγούν τα λύματα στη θάλασσα. Ήδη σε πέντε δρόμους στα Αλώνια έχουμε αποσυνδέσει το παλιό δίκτυο από τις οικίες, έχουμε κατασκευάσει αναμονές έξω από τις οικίες και είναι έτοιμες να συνδεθούν εκεί. Τελειώνουμε την κατασκευή ενός κομματιού στα Παλούκια, όπου πολλά χρόνια δεν μπόρεσε να λειτουργήσει, με στεγάνωση φρεατίων και αγωγών.
Ένας δεύτερος στόχος είναι η κατασκευή σχολείου στο Αιάντειο. Υπάρχει ο χώρος και από τον δήμο έχει οριοθετηθεί το κομμάτι όπου θα γίνει το σχολείο. Είμαστε σε συνεργασία αυτή τη στιγμή με την εταιρεία ΚΤΥΠ, η οποία εγκρίνει την κατασκευή και προχωράει στη χρηματοδότησή τους. Ελπίζουμε σύντομα και με τη βοήθεια της περιφέρειας ότι θα καταφέρουμε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες που απαιτούνται ως προς την κατασκευή Γυμνασίου και Λυκείου Αιαντείου.
Ένας άλλος σημαντικός στόχος αφορά τον φωτισμό του νησιού. Η Σαλαμίνα είναι ένα νησί με πολύ μεγάλη έκταση και -το κυριότερο- έχει παντού οικισμούς. Έχουμε πολλές βλάβες, πολλά δίκτυα είναι παλαιωμένα και χρειάζονται επισκευές και συντήρηση. Έχουμε καταφέρει να μειώσουμε την αναμονή του πολίτη στην αλλαγή της καμένης λάμπας. Φιλοδοξούμε μέσα στο 2020, με αρκετά μεγάλη προμήθεια λαμπτήρων που θα κάνουμε με διαγωνισμό, να ελαττώσουμε έως και να εκμηδενίσουμε τον χρόνο αναμονής. Πολλοί από τους δρόμους είναι δύσβατοι, ένας καλός φωτισμός θα διευκολύνει και τους πεζούς αλλά και τα οχήματα να περάσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια τον δρόμο.
Σε σχέση με τους δρόμους, από την πρώτη μέρα έχουμε «σκύψει» στο πρόβλημα της λακκούβας. Θεωρούμε ότι είναι μείζον θέμα ασφάλειας, αλλά και θέμα που πονάει την τσέπη του οδηγού. Έχουμε έρθει σε συνεννόηση με την περιφέρεια, έχουν ήδη προβλέψει 2 εκατομμύρια για οδοποιία στη Σαλαμίνα. Επίσης, θα προχωρήσουμε σε διευθέτηση κατασκευής κόμβων.
Στις αρμοδιότητές σας ανήκει ένας κρίσιμος τομέας για κάθε κοινωνία, ο τομέας της Παιδείας, τον οποίο γνωρίζετε μάλιστα πολύ καλά. Πού έχετε εντοπίσει τις βασικότερες αδυναμίες του μέχρι σήμερα και ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις, αντίστοιχα;
Ως εκπαιδευτικός έχω ξεχωριστή ευαισθησία για το κομμάτι αυτό, γι’ αυτό και το πρώτο που ξεκίνησα να κάνω είναι η κατασκευή πεζοδρομίων γύρω από τα σχολεία. Έλειπε η ασφάλεια των παιδιών όταν πηγαίνουν και φεύγουν από το σχολείο. Έτσι, φτιάξαμε πεζοδρόμια σε 7-8 σχολεία. Επίσης, θα προμηθευτούμε αλεξικέραυνα. Σε πάρα πολλά σχολεία λείπει, είναι και αυτό θέμα ασφάλειας. Η Τεχνική Υπηρεσία με άμεσο τρόπο υποστηρίζει κάθε πρόβλημα που προκύπτει στα σχολεία. Τρέχει ήδη ένα έργο που έχει δημοπρατηθεί από χρήματα του δήμου, όπως χρωματισμοί και αλουμίνια.
Παράλληλα, υποβάλαμε αίτηση για να εγκαταστήσουμε μέτρα και μέσα πυροπροστασίας στα σχολεία. Μας εγκρίθηκαν 170.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών για μελέτες, υλοποίηση και μέτρα πυροπροστασίας σε όλα τα σχολεία της Σαλαμίνας. Επίσης, έχουμε υποβάλει αίτημα για κατασκευή τουαλετών για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Τέλος, έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες νομιμοποίησης των αυθαιρεσιών στα σχολεία. Για παράδειγμα, το 5ο Δημοτικό δεν μπορούσε να πάρει ρεύμα και έπαιρνε από τον στύλο της ΔΕΗ.
Ήδη έχετε ξεκινήσει παρεμβάσεις σε κάποιες περιοχές της Σαλαμίνας, με πλακόστρωση, βάψιμο, κλάδεμα κ.λπ. Ποια περιοχή θεωρείτε ότι έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα και τι ενέργειες θα γίνουν για να βελτιωθεί;
Ο καλλωπισμός του χώρου σε κάθε γειτονιά, για εμένα είναι πολύ σημαντικό. Είναι χώρος αναψυχής. Ήδη έχουμε κάνει τέτοιες παρεμβάσεις και θα συνεχίσουμε σε όποια πλατεία έχει ο δήμος, με σκοπό να βελτιώσουμε την εικόνα της πόλης. Η πλατεία του Μπόσκου θέλει αναμφίβολα έναν σημαντικό καλλωπισμό. Σε όλες τις πλατείες όπου χρειάζεται παρέμβαση και εξωραϊσμό θα το κάνουμε άμεσα με τα δικά μας συνεργεία ή με εργολαβίες που θα αναθέσουμε σε ιδιώτες, όπου χρειαστεί.
Κάνοντας μια περιήγηση στους δρόμους και στις γειτονιές του δήμου, δεν υπάρχει ικανοποιητική υποδομή και πρόσβαση για τις ευπαθείς ομάδες. Υπάρχουν στα σχέδιά σας παρεμβάσεις και έργα για ενίσχυση της προσβασιμότητάς τους;
Πάντα σε κάθε πεζοδρόμιο που κατασκευάζουμε υπάρχει ράμπα όπου θα μπορεί ο άνθρωπος που κινείται με καροτσάκι να μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση και να μη δυσκολεύεται η διέλευσή του. Δυστυχώς, δεν σεβόμαστε τις ευπαθείς ομάδες. Οδηγούμε πολλές φορές αυτούς τους ανθρώπους να πάνε στον δρόμο για να περάσουν. Έχουμε καταβάλει το πεζοδρόμιο όλο, με τραπεζάκια και στύλους. Προσωπικά, έχω ήδη ξεκινήσει και ενημερώσει όσους μου έρχονται ότι δεν θα παίρνουν καμία άδεια κατάληψης χώρου από εμένα εάν δεν σέβονται το πεζοδρόμιο. Πρέπει οπωσδήποτε να αφήνουν ανοιχτό το πεζοδρόμιο και ύστερα θα παίρνουν άδεια για τα τραπεζοκαθίσματά τους.
Πολλές παιδικές χαρές έχουν κριθεί ακατάλληλες. Πότε θα γίνει η αντικατάστασή τους;
Σχεδόν όλες οι παιδικές χαρές -πλην μιας- είναι κλειδωμένες, γιατί ο νόμος είναι σαφής: Παιδική χαρά η οποία δεν έχει πιστοποίηση δεν μπορεί να λειτουργεί. Όσες λειτουργούν είναι παιδικές χαρές όπου δεν έχει την ιδιοκτησία του χώρου ο δήμος. Ίσως κάποιος σύλλογος έχει την ευθύνη. Εμείς όπου γνωρίζουμε ότι υπάρχει παιδική χαρά πάμε, ελέγχουμε, κι όταν είναι επικίνδυνες το επισημαίνουμε. Καλό είναι το παιχνίδι, αλλά το κυριότερο για εμάς είναι η ασφάλεια του παιδιού. Ήδη επιταχύναμε τις διαδικασίες με το πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών «Φιλόδημος». Είχε ξεκινήσει με την προηγούμενη δημοτική αρχή η υποβολή πρότασης για ένταξη στον «Φιλόδημο». Δεν είχε γίνει όμως το κυριότερο κομμάτι, αυτό της μελέτης, της δημοπράτησης και του αναδόχου. Είμαστε σε διαδικασία ελέγχου από την οικονομική επίτροπο. Πιστεύουμε σύντομα να τελειώσουμε και να ξεκινήσουμε τον εξοπλισμό έξι παιδικών χαρών με πιστοποιημένα όργανα και δάπεδα.
*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews