Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην «kedenews» παραχώρησε ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, απατώντας σε μια σειρά ερωτημάτων, αναφερόμενος κυρίως στα βήματα που έγιναν για την ανάδειξη της κληρονομιάς του δήμου.
Μεταξύ άλλων, μίλησε για τη συνεργασία του με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και την άμεση προτεραιότητά τους για τη θωράκιση της περιοχής από τις φυσικές καταστροφές. Δεν παρέλειψε να αναφέρει τις υπηρεσίες που προσφέρει σε δημότες που αντιμετωπίζουν βιοποριστικά προβλήματα, καθώς και τις ενέργειες του δήμου για την αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων.
Συνέντευξη
στην ΕΥΑ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗ
Στο κομμάτι του πολιτισμού, ο δήμος προσπαθεί να αναδείξει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του. Ποια είναι τα βήματα που ακολουθείτε για την επίτευξη αυτού του σκοπού;Στα Μέγαρα υπάρχει πλήθος αρχαιολογικών μνημείων, τα πιο σημαντικά των οποίων είναι η Κρήνη του Θεαγένους, που υδροδοτούσε τα αρχαία Μέγαρα, η μεγαλύτερη σωζόμενη στην Ελλάδα, το όρυγμα των Αμπατζάδων, έργο με το οποίο μεταφερόταν νερό στη Κρήνη του Θεαγένους και το οποίο θεωρείται πρωτόλειο έργο του μεγάλου Μεγαρίτη μηχανικού Ευπαλίνου, που κατασκεύασε το Ευπαλίνειο όρυγμα στη Σάμο, το υδρομαστευτικό όρυγμα, που υδροδοτούσε το νότιο τμήμα της πόλης, ο Τάφος του Καρός κ.λπ.
Γίνονται προσπάθειες σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το υπουργείο Πολιτισμού ώστε τα μνημεία αυτά να μετατραπούν σε αρχαιολογικούς χώρους, με απαλλοτριώσεις κτιρίων και οικοπέδων, που σε συνδυασμό με το υπάρχον Αρχαιολογικό Μουσείο να καταστούν πόλος έλξης τουριστών.
Ένα σημαντικό βήμα για την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς ήταν η ένταξη των δύο σημαντικών εθίμων μας: ο «Χορός της Τράτας» και το «Έθιμο του Μάη». Χάρη στο Πρόγραμμα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, τα δύο έθιμά μας βγήκαν από τα στενά όρια του δήμου μας και έγιναν ευρέως γνωστά.
Ένα δεύτερο βήμα ήταν η μετάφραση και έκδοση του εξαιρετικού έργου για την πόλη των Μεγάρων με τίτλο «Μέγαρα, η πολιτική ιστορία μιας ελληνικής πόλης-κράτους έως το 336 π.Χ.», του Ronald P. Legon. Πρόκειται για ένα σημαντικότατο έργο, το οποίο κοσμεί όλες τις δημόσιες βιβλιοθήκες της χώρας.
Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα λεύκωμα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, το οποίο παρουσιάζει τον πολιτισμό του δήμου μας από την αρχαιότητα έως σήμερα με τον τίτλο «Μέγαρα, κοιτίδα ελληνισμού», για να έρθει σε επαφή με τον πλούσιο πολιτισμό μας από την αρχαιότητα έως σήμερα, ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας και όχι μόνο.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του δήμου, γίνεται συνεργασία με πρώην αποικίες των Μεγάρων, μιας και είναι γνωστό πως τα Μέγαρα την περίοδο της μεγάλης των ακμής ίδρυσαν δεκάδες αποικίες, με πιο σημαντική το Βυζάντιο, τη σημερινή Κωνσταντινούπολη, καθώς και με αδελφοποιημένες με τα Μέγαρα πόλεις σε πολλαπλό επίπεδο, τόσο πολιτιστικό όσο και εκπαιδευτικό.
Παράλληλα, προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε ζωντανά όλα τα έθιμα του τόπου μας και συγχρόνως να τα αναβαθμίσουμε. Για να το πετύχουμε αυτό, συνεργαζόμαστε αρμονικά με όλους τους πολιτιστικούς και λαογραφικούς συλλόγους των πόλεών μας, οι οποίοι συμβάλλουν σημαντικά στην ενδυνάμωση της πολιτιστικής δραστηριότητας του δήμου μας.
Ο Δήμος Μεγαρέων παρέχει υπηρεσίες σε δημότες που αντιμετωπίζουν βιοποριστικά προβλήματα;Δεδομένης της βαθιάς οικονομικής κρίσης που διανύσαμε και εξακολουθούμε να διανύουμε, ως διοίκηση, τα τελευταία τρία χρόνια υλοποιήσαμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης της φτώχειας, αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο. Αυτό μας οδήγησε στη δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου, Συσσιτίου, Κοινωνικού Φαρμακείου, Κέντρου Κοινότητας, Κοινωνικής Ιματιοθήκης, Κοινωνικού Φροντιστηρίου.
Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού έχουν μεταφερθεί αρμοδιότητες που αφορούν στις πολιτικές καταπολέμησης της φτώχειας και του αποκλεισμού, που έγκειται στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή προγραμμάτων στήριξης ευάλωτων οικονομικά ή/και κοινωνικά ατόμων. Πολιτικές όμως που δεν είναι υποχρεωτικές για όλους τους δήμους, αλλά η εφαρμογή τους εναπόκειται στην καλή θέληση της εκάστοτε διοίκησης.
Σκοπός μας, τώρα, είναι να πάμε ένα βήμα παρακάτω, κάτι που μπορούμε να καταφέρουμε μόνο με τη συνεργασία εξειδικευμένων επιστημόνων και επιστημονικών ιδρυμάτων, όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με απώτερο στόχο την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της καταπολέμησης της φτώχειας αλλά και κάθε διάκρισης.
Πρόσφατα εξασφαλίσατε φύλαξη στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων. Προσφέρατε, έτσι, επιπλέον κάλυψη στους εργαζόμενους. Είχατε άμεση ανταπόκριση στο αίτημά σας;
Είναι γεγονός πως το ζήτημα της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας σε 24ωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα, ήταν ζωτικής και μεγίστης σημασίας για τους δημότες μας. Ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην υπολειτουργία του στο παρελθόν ήταν και αυτό της φυσικής ασφάλειας των εργαζομένων, οι οποίοι κατά διαστήματα έπεφταν θύματα βίαιων συμπεριφορών από πολίτες που στη μεγάλη τους πλειοψηφία ανήκαν σε συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. Είναι γνωστό πως δεν είναι στην αρμοδιότητα του δήμου ένα τέτοιο ζήτημα. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα μπορούσαμε να μένουμε αμέτοχοι, αφού ήταν κάτι που απασχολούσε την τοπική κοινωνία και μάλιστα αφορούσε το σημαντικότερο αγαθό, την υγεία.
Καταφέραμε λοιπόν και εξασφαλίσαμε μέσω ιδιωτικής εταιρείας με την οποία συνεργαζόμαστε ένα πλήρες σύστημα συναγερμού και ασφαλείας έτσι ώστε να προσφερθεί στους υπαλλήλους του Κέντρου Υγείας ένα ασφαλές περιβάλλον το οποίο θα τους επιτρέπει να επιτελούν απερίσπαστοι το σπουδαίο λειτούργημά τους, προς όφελος των κατοίκων της περιοχής μας.
Αυτό που θέλω να τονίσω με ιδιαίτερη έμφαση είναι πως, ανεξαρτήτως ευθύνης ή αρμοδιότητας, πρέπει σε σοβαρά ζητήματα, που απασχολούν και προβληματίζουν τις τοπικές κοινωνίες ο δήμος, να δίνει λύσεις και προοπτική.
Η Ζωοφιλική Ένωση Μεγάρων, όπως αναφέρει, αδυνατεί να φιλοξενήσει άλλα ζώα λόγω του μεγάλου αριθμού αδέσποτων του δήμου. Θα δοθεί κάποια λύση από πλευρά σας;
Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να τονιστεί πως με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είναι αδύνατον να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα των αδέσποτων (στον δήμο μας υπολογίζεται πως κυκλοφορούν 3.000-4.000 αδέσποτα), το οποίο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους πολίτες όταν κυκλοφορούν πεζή ή με δίτροχα, και πολύ περισσότερο στους μαθητές, που πηγαινοέρχονται στα σχολεία και στα φροντιστήρια. Είναι λοιπόν μεγάλη η ευθύνη της Πολιτείας στο θέμα αυτό, καθώς και στο ότι δεν ελέγχει τα δεσποζόμενα, που έχει την αρμοδιότητα και που είναι η μεγάλη πηγή τροφοδοσίας των αδέσποτων.
Ο δήμος, προκειμένου να μετριάσει τις επιπτώσεις από το μεγάλο αυτό πρόβλημα, πραγματοποιεί διάφορες ενέργειες, όπως:
- Προβαίνει κάθε χρόνο σε στειρώσεις μεγάλου αριθμού αδέσποτων, με δαπάνες του δήμου.
- Συνεργάζεται με ΜΚΟ για καταγραφή των αδέσποτων, για εφαρμογή προγράμματος υιοθεσίας αδέσποτων, ενημέρωση μαθητών στα σχολεία και διανομή σχετικού έντυπου υλικού με δαπάνες του δήμου.
Επίσης, είμαστε στη διαδικασία να συνεργαστούμε με ιδιωτικό καταφύγιο ζώων, όπου θα μεταφέρονται τα αδέσποτα που έχουν πρόβλημα και θα παραμένουν εκεί μέχρι την αποκατάστασή τους, για να μεταφερθούν στη συνέχεια στον χώρο τους, όπως προβλέπεται.
Με τον περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιώργο Πατούλη, έχοντας από το παρελθόν ως αυτοδιοικητικοί, αλλά και από τη θέση του προέδρου της ΚΕΔΕ αυτού, εξαιρετική συνεργασία, από την πρώτη στιγμή της νέας δημοτικής θητείας είμαστε συχνά σε αγαστή συνεργασία. Τα κυριότερα θέματα που του έθεσα είναι η θωράκιση της περιοχής μας από τις φυσικές καταστροφές, το οποίο είναι μια άμεση προτεραιότητα που πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο Πολιτείας αλλά και δεύτερου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έργα υποδομής, κυρίως αντιπλημμυρικού χαρακτήρα, επιβάλλεται να προχωρήσουμε στην περιοχή μας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί βάναυσα τέσσερις φορές από ακραία φυσικά φαινόμενα, με τελευταίο την καταιγίδα «Γηρυόνης», που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στην περιοχή της Κινέτας, στις 25 Νοεμβρίου 2019. Επίσης, πολύ ψηλά στην ατζέντα μας ήταν θέματα αναπτυξιακού χαρακτήρα τα οποία έχουμε προγραμματίσει, σε άλλα είμαστε σε φάση μελετών και είμαστε αισιόδοξοι ότι με τη στήριξή του θα καταφέρουμε να τα υλοποιήσουμε. Για παράδειγμα, το κολυμβητήριο. Είναι έργα τα οποία θα προχωρήσουν με τη συνεργασία και τη στήριξη -την οποία θεωρούμε δεδομένη- του περιφερειάρχη.
Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «kedenews»