Ο αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Οικονομίας Πελοποννήσου, Βασίλης Καπέλιος, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην «kedenews». Μας μιλάει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η περιφέρεια σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες, τον τουρισμό και τη συνεργασία του με τους υπόλοιπους περιφερειάρχες. Μας αναλύει την οικονομική κατάσταση του δήμου και μας παρουσιάζει τα μελλοντικά σχέδια για βελτίωση της ζωής των δημοτών και των επισκεπτών.
Συνέντευξη
στον ΘΑΝΟ ΧΟΥΛΙΑΡΑ
Με την ανάληψη των καθηκόντων σας τι εικόνα είδατε στην περιφέρεια; Έχετε ένα πολύ δύσκολο έργο σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο: πέντε νομοί και πέντε περιφερειακές ενότητες. Πώς την παραλάβατε από τους προηγούμενους διοικητικούς;Όσον αφορά το διοικητικό κομμάτι, θα πω ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να καταφέρουμε οι υπηρεσίες να είναι ευέλικτες και πιο αποτελεσματικές. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού και χρειάστηκε μεγάλη αναδιάρθρωση του συστήματος και του διαγράμματος της εσωτερικής λειτουργίας των υπηρεσιών, διότι παρατηρούμε ότι υπάρχουν τμήματα τα οποία δεν έχουν προσωπικό. Θα πρέπει επίσης να γίνουν κάποιες συγχωνεύσεις, αλλά και κάποιες αλλαγές. Ήδη βρισκόμαστε στη διαδικασία να αλλάξουμε πολλά πράγματα. Ήδη σε λίγο καιρό θα έχουμε την πρώτη τροποποίηση του κανονισμού εσωτερικής υπηρεσίας ώστε τα πράγματα να γίνουν πιο αποτελεσματικά.
Οι περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου είναι μεγάλες και γεμάτες τουρισμό, όπως η Μεσσηνία, η Αργολίδα κ.ά., οπότε ακόμα και οι τουρίστες έχουν ανάγκη από τη διοίκηση, τους διευθυντές και τους υπαλλήλους. Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή πιστεύετε πως βοηθάει; Τι ζητάτε από την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την περιφέρεια;Αναφορικά με τον τουρισμό, η Πελοπόννησος είναι μια περιφέρεια που έχει αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, άρα οι ανάγκες είναι πάρα πολλές. Το προσωπικό που έχει η περιφέρεια στις περιφερειακές ενότητες και στην έδρα δεν είναι αρκετό ώστε να μπορούν να δουλέψουν οι Υπηρεσίες. Σίγουρα χρειαζόμαστε ενίσχυση του προσωπικού σε όλα τα τμήματα, όχι μόνο στον τουρισμό. Από κει και μετά, ελπίζουμε ότι με κάποιες προσλήψεις θα καλύψουμε τις ανάγκες μας.
Βλέπουμε ότι όχι μόνο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και σε άλλες περιφέρειες της Ελλάδος υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Η νέα κυβέρνηση θεωρεί σωστό πως πρέπει να προσληφθούν υπάλληλοι για τη λειτουργία των περιφερειών, κι αυτό θα βοηθήσει την Πελοπόννησο αλλά και τις υπόλοιπες περιφέρειες στην ανάπτυξη του δυναμικού τους.Ο πρωτεύων στόχος είναι να εξυπηρετείται ο πολίτης, καθώς και όλες οι ανάγκες που έχουν να κάνουν με την περιφέρεια. Γι’ αυτό και έχουμε σκεφτεί να ξεκινήσουμε μια εσωτερική αναδιάρθρωση και από κει και έπειτα ό,τι μας έρθει από προσλήψεις θα ενσωματωθεί.
Σε τι κατάσταση βρίσκονταν τα οικονομικά της Περιφέρειας Πελοποννήσου; Και πώς είναι τώρα;Τα οικονομικά της περιφέρειας είναι συγκεκριμένα, έχει δηλαδή έναν προϋπολογισμό ο οποίος προβλέπεται από τον γενικότερο προϋπολογισμό του κράτους και συγκεκριμένα είναι 164.242.000 ευρώ. Μέσα από αυτό το ποσό εκτελούνται όλες οι ανάγκες μας. Είναι ένα ικανοποιητικό ποσό. Η Πελοπόννησος είναι μια αρκετά εύπορη περιοχή και η αλήθεια είναι ότι έχει πάρα πολύ μεγάλες δυνατότητες, αλλά δυστυχώς σε κάποια σημεία υστερούμε και στο θέμα του τουρισμού, για να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο τα πλεονεκτήματά μας, αλλά θα πρέπει να ενισχύσουμε τα τοπικά μας προϊόντα, τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά και ποιοτικά.
Αναφορικά με το θέμα του τουρισμού, θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις και ξενοδοχειακές μονάδες ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί ο κόσμος και να απολαύσει τις ομορφιές της περιοχής μας.
Βλέπουμε ότι, πέραν των οικονομικών εσόδων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του προϋπολογισμού, ακόμα και τα προγράμματα όπως ΕΣΠΑ και «Φιλόδημος» βοηθάνε σημαντικά. Το «Φιλόδημος» έως τώρα σε ποιον βαθμό έχει βοηθήσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου;Το «Φιλόδημος» είναι ένα εργαλείο όπου πραγματικά εντάσσουμε έργα και είναι πολύ ευέλικτο. Τώρα, αναφορικά με το ΕΣΠΑ, είναι ένα πρόγραμμα από το οποίο έρχονται χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι εργαλείο το οποίο χρειάζεται μεγάλη προσοχή και θα πρέπει να γίνουν πολύ καλές μελέτες και όλη η διαδικασία. Είναι μια κουλτούρα ξένη για μας και εμείς θα πρέπει να προσαρμοστούμε. Η περιφερειακή αρχή και συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης μας, ο κ. Νίκας, κάνει πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια όσον αφορά το θέμα του ΕΣΠΑ για να έχουμε μεγάλη απορροφητικότητα και να εντάξουμε έργα. Από κει και μετά, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, απλώς χρειάζεται λίγη υπομονή. Νομίζω ότι σιγά-σιγά θα αρχίσει να φαίνεται το τι έχουμε εντάξει, το τι έχουμε προγραμματίσει και πόσα έργα θα γίνουν μέσα στην τετραετία.
Ως αντιπεριφερειάρχης αλλά και ως όνομα έχετε μια ιδιαιτερότητα. Έχετε διατελέσει αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος, οπότε έχετε πλήρη γνώση για την πολιτική προστασία και την επαφή με την Πυροσβεστική. Τι λείπει από την πρόληψη;Η Πολιτική Προστασία μέχρι σήμερα βρισκόταν σε ένα στάδιο το οποίο θα έλεγα ότι δεν ήταν ικανοποιητικό. Δεν υπήρχε οργανωμένος μηχανισμός πολιτικής προστασίας. Λίγο συγκεχυμένες αρμοδιότητες, κάλυπτε ο ένας τον άλλον και είχαμε προβλήματα. Η αλήθεια είναι πως με τον τελευταίο νόμο που πέρασε γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να βρεθεί ένας μηχανισμός πολιτικής προστασίας που προβλέπει κάποιες καινούργιες θέσεις και θεσμούς. Δίνει λύσεις σε πολλά προβλήματα, σε εθελοντές, ακόμα και σε υπηρεσίες που εποπτεύουν. Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα από δω και πέρα.
Όσον αφορά το επιχειρησιακό κομμάτι, και εκεί υπάρχει μια αλλαγή, παρεμβαίνουν κάποιοι συντονιστές μεταξύ των πολιτικών και των επιχειρησιακών δομών σε επίπεδο περιφέρειας και σε εθνικό επίπεδο, οι οποίοι θεωρούνται ότι είναι ικανοί, ότι έχουν την τεχνογνωσία και την πείρα, αλλά μένει να το δούμε, γιατί η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές όλα φαίνονται όμορφα και ωραία, ωστόσο στην πράξη καμιά φορά τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλουμε. Εγώ είμαι αισιόδοξος, θεωρώ ότι είναι μια προσπάθεια, ας εφαρμοστεί αυτός ο νόμος, να δούμε πώς θα πάει. Όσον αφορά τη συνάντηση που είχαμε με τον γενικό γραμματέα στην περιφέρειά μας, μας ενημέρωσε σχετικά με αυτόν τον νόμο, το οποίο είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα σε βάθος χρόνου, το οποίο προσπαθεί να χρησιμοποιήσει χρηματοδοτικά εργαλεία και ευρωπαϊκούς πόρους.
Ως πρώην αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος, ο περιφερειάρχης έχει αναφέρει ότι σας έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Αυτό τι σημαίνει;
Η αλήθεια είναι ότι όταν ένας άνθρωπος έχει μια εμπειρία, μια διαδρομή, σίγουρα θα πρέπει να τον εμπιστεύεσαι. Εγώ για παράδειγμα δεν μπορώ να αμφισβητήσω τον περιφερειάρχη μου, όταν ήταν 13 χρόνια δήμαρχος, κάποια χρόνια πάλι ήταν στην παλιά Νομαρχία. Αυτή την εμπειρία δεν μπορείς να την αμφισβητήσεις και είμαστε πολύ ευτυχείς που έχουμε αυτόν τον άνθρωπο μπροστά μας. Πιστεύω ότι και εγώ έχω κάνει μια διαδρομή στο πυροσβεστικό σώμα, άρα και εγώ έχω αποκτήσει μια πείρα πάνω στο αντικείμενο αυτό. Γνωρίζω κάποια πράγματα πολιτικής προστασίας και βασικά πώς να διαχειριζόμαστε τα συμβάντα. Άρα νομίζω πως μπορώ να βοηθήσω και ευχαριστώ πολύ τον περιφερειάρχη μου που με εμπιστεύεται όσον αφορά αυτό το κομμάτι.
*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews