Παναγιώτης Καρβέλας: «Μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή η Παιδεία»

Ο δήμαρχος Πύλου Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, παραχώρησε συνέντευξη στην «kedenews» και μίλησε για την τουριστική και αγροτική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ παράλληλα στάθηκε στην επιτακτική ανάγκη για τη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

στην Κατερίνα Ιορδανίδη

Μιλώντας για τον τουρισμό της Πύλου, γνωρίζουμε ότι το «Costa Navarino» αποτελεί βασικό άξονα για την περιοχή, αλλά θα θέλαμε να ρωτήσουμε κατά πόσο βοηθάει.

 Ο Δήμος Πύλου Νέστορος καλύπτει ουσιαστικά το φιλέτο του τουριστικού προϊόντος της Μεσσηνίας. Αυτό το λέω γιατί, αν ξεκινήσετε από την περιοχή της Χώρας, υπάρχει η μοναδική παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, συνεχίζουμε στη Γιάλοβα, όπου είναι μια περιοχή που δέχεται ένα τεράστιο φορτίο ανάπτυξης από τις επενδύσεις, που ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ, συν ότι γίνονται καινούργια γήπεδα γκολφ στην περιοχή του Κυνηγού, λίγο πιο βόρεια από την Πύλο. Όλα αυτά συνθέτουν ένα μοναδικό φαινόμενο.

Επίσης, ο όρμος του Navarino και η πόλη της Πύλου, όπως ξέρετε, είναι κάτι μοναδικό, κάτι ιδιαίτερο που έχει σηματοδοτηθεί από τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, το 1827.

Στην περιοχή της Μεθώνης υπάρχει το μεγαλύτερο κάστρο της Μεσογείου, ταυτόχρονα εκεί απέναντι υπάρχουν τα νησιά Σαπιέντζα, Σχίζα και Αγία Μαρίνα, όπου πραγματικά αποτελούν μοναδικά «μνημεία» της φύσης.

Στη Σαπιέντζα υπάρχει ένας από τους μεγαλύτερους φάρους της Μεσογείου και ταυτόχρονα υπάρχουν μοναδικά δάση κουμαριάς, τα οποία μπορούν να επισκεφθούν οι τουρίστες, όπως και το μοναδικό σπήλαιο Μαύρης Τρύπας στη Σχίζα.

Ταυτόχρονα φτάνουμε από τις αμμώδεις παραλίες της Μεθώνης μέχρι τη Φοινικούντα, όπου και εκεί υπάρχουν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, και από κει περνάμε στην περιοχή της Κορώνης. Είναι ένας μοναδικός οικισμός, μια παραδοσιακή περιοχή που θυμίζει το διάβα στον αιώνα. Άρα ένας επισκέπτης που θα έρθει στον Δήμο Πύλου θα συναντήσει όλο αυτό το μοναδικό παραλιακό μέτωπο, ταυτόχρονα υπάρχει και η ενδοχώρα, όπου υπάρχει πολύ έντονη η καλλιέργεια της ελιάς, καθώς επίσης των αμπελώνων, αλλά και της μαύρης σταφίδας, που ακόμη εδώ στον δήμο μας διατηρεί έναν σημαντικό «φύλακα», διότι, όπως γνωρίζετε, αυτό το προϊόν είναι μοναδικό.

Ουσιαστικά η Πύλος είναι τεράστιο τουριστικό θέρετρο, όπου από κει πηγάζει το μεγαλύτερο εισόδημά σας. Πώς θα μπορούσε να συνδυαστεί με τον τουρισμό η έντονη αγροτική παραγωγή που υπάρχει στον δήμο;

 Έχουμε το πλεονέκτημα να έχουμε όλα αυτά τα αγροτικά προϊόντα, π.χ. κρασί, σταφίδες και πάνω απ’ όλα το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο, όπως γνωρίζετε, τείνει να γίνει μονοκαλλιέργεια για τη Μεσσηνία, όμως αυτό το προϊόν τα τελευταία δύο χρόνια έχει δοκιμαστεί πολύ σκληρά, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλη μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Άρα πρέπει το προϊόν να διοχετευθεί στην τοπική αγορά και ταυτόχρονα υπάρχουν δράσεις. Έτσι, αυτοί που ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή να συμπληρώνουν το εισόδημά τους από το τουριστικό προϊόν, που είναι αναπτυσσόμενο. Εμείς δεν έχουμε εντατικές καλλιέργειες, μάλλον επειδή η παραγωγή δεν εκσυγχρονίστηκε ή, αν θέλετε, ίσως επειδή ήταν δύσκολη εργασία. Κάποιοι άλλαξαν κατευθύνσεις και πήγαν προς τον τουρισμό. Όμως η αγροτική παραγωγή είναι μεγάλη και αφορά τον δήμο, καθώς οι περισσότεροι οικισμοί είναι αμιγώς αγροτικές περιοχές και θα πρέπει να συνδυαστούν με τον τουρισμό. Πιστεύω πως αυτό το προϊόν που έχουμε, σε συνδυασμό με τις πρωτοπόρες δράσεις που αναλαμβάνει το «Costa Navarino», καθώς και με τη βοήθεια που έχουμε από την ανάπτυξη του αεροδρομίου Καλαμάτας, πρέπει να το σηκώσουμε «σημαία» μας όλοι οι δήμαρχοι, καθώς δεν υπάρχει τουρισμός χωρίς μεγάλο αεροδρόμιο.

Επίσης, πιστεύω ότι το λιμάνι της Πύλου πρέπει να γίνει πύλη εισόδου τουριστικού προϊόντος. Το λιμάνι είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι στη Μεσόγειο, δεν μπορεί να μην έχει τουριστική πρόσβαση, θα πρέπει να δέχεται μεγάλα πλοία τουριστικού ενδιαφέροντος.

Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον θα περιμένουμε κάποια σημαντικά έργα στο λιμάνι για να μπορεί να δέχεται κρουαζιερόπλοια;

Σίγουρα στο λιμάνι της Πύλου θα υπάρξουν έργα, ταυτόχρονα πιστεύω ότι θα αναπτυχθεί και η μαρίνα, τα οποία θα αποτελέσουν πόλο έλξης για την περιοχή μας.

Σε πολλές περιπτώσεις όμως βλέπουμε ότι η ανάπτυξη έρχεται σε σύγκρουση με το περιβάλλον. Πώς θα διαφυλάξει το περιβάλλον ο Δήμος Πύλου;

 Αυτό που λέτε είναι πάρα πολύ σημαντικό. Η τουριστική ανάπτυξη ήρθε νωρίτερα από μας, με αποτέλεσμα να καταστρέψουμε το φυσικό της περιβάλλον. Πρέπει εμείς να κάνουμε μια χωροταξία ως περιοχή, με σκοπό να διασφαλίζονται και οι περιοχές Natura, αλλά και οι υπόλοιπες περιοχές, και να υπάρξει το φυσικό απόθεμα που πρέπει να διατηρηθεί. Άρα θέλει έναν συνδυασμό. Θα πρέπει εμείς να διαχειριστούμε και τα στερεά και τα υγρά απόβλητα με τέτοιον τρόπο ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα και να θωρακίσουμε τις περιοχές στο σύνολό τους, γιατί δεν μπορεί να υπάρχει τουρισμός χωρίς καθαρό περιβάλλον. Θα πρέπει και το νερό να διαφυλαχθεί, δεδομένης της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, ο φορέας διαχείρισης των περιοχών Natura θα κάνει παράρτημα στη Μεθώνη, που έχει παραχωρήσει πρόσφατα με απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο, που αφορά και τη Λακωνία και τη Μεσσηνία.

Αναφορικά με την Παιδεία και την Εκπαίδευση, υπάρχουν κάποια σχέδια στο μέλλον για τις υποδομές;

Κατ’ αρχάς, στην Παιδεία θα πρέπει να υπάρχει μια σχολή θεματικού ενδιαφέροντος που να έχει κατεύθυνση σε τουριστικά επαγγέλματα, όπου τα άτομα θα έχουν τη δυνατότητα της πρακτικής στις επιχειρήσεις της περιοχής. Ο τουρισμός είναι ένας ολόκληρος πολιτισμός και είναι ένα ανταγωνιστικό προϊόν. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βρίσκουν στελέχη που να έχουν αυτές τις γνώσεις ώστε να προβάλλουν αυτό που έχουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παράλληλα αυτό ισχύει και στον αγροτικό τομέα. Δεν μπορούμε δηλαδή να βγάζουμε λάδι από φυτοφάρμακα… Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ενισχύσουμε και τις κλασσικές μας δομές, γιατί σίγουρα θα αυξηθούν οι ανάγκες. Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο νέος παιδικός σταθμός Πύλου, ενώ έχουμε προχωρήσει στη δημοπράτηση ενός μεγάλου σχολικού συγκροτήματος στην περιοχή της Κορώνης και συγχρόνως ενισχύουμε τις υφιστάμενες σχολικές υποδομές, ώστε να είναι η Παιδεία ένας μοχλός ανάπτυξης για την περιοχή.

Πέρα από την ανάπτυξη του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής, το οδικό δίκτυο παρουσιάζει κάποια σημαντικά προβλήματα.

Επιτακτική ανάγκη για μας, γιατί είναι θέμα επιβίωσης και ασφάλειας, είναι το οδικό δίκτυο από την Καλαμάτα μέχρι τη Μεθώνη, καθώς επίσης και οι δρόμοι από τον Πύργο μέχρι το Καλό Νερό, αλλά και από τον Πύργο μέχρι την Πύλο.

Η περιοχή της Κορώνης συνδέεται με έναν δρόμο με τον Ριζόμυλο, που είναι «καρμανιόλα», και πρέπει και εκεί να πιέσουμε, όπως είναι και ο δρόμος από τη χώρα που είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της περιοχής συνδέεται με έναν δρόμο, ο οποίος συνδέεται με το μουσείο αλλά και με το Ανάκτορο του Νέστορα, ο οποίος είναι σχεδόν αγροτικός. Αυτό πρέπει να αλλάξει!

Τελειώνοντας, να μιλήσουμε και για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου. Σε τι κατάσταση βρίσκονται; Θα χρειαστούν κάποιες εκ νέου;

Σε γενικές γραμμές οι αθλητικές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε καλό επίπεδο, όμως δεν πρέπει να σταματάμε εδώ. Οι νέοι μας θα πρέπει να αθλούνται, αλλά και οι μεγαλύτεροι. Εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα για τη συντήρηση όλων των χώρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα, γιατί μελλοντικά θα δημιουργηθούν ανάγκες, εφόσον η περιοχή αναπτύσσεται, που θα θέλει πάρα πολύ καλούς αθλητικούς χώρους.

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις