Κωνσταντίνος Μίχαλος: «Οι δήμοι να μη βαραίνουν υπέρμετρα τις επιχειρήσεις»

Τις απόψεις του σχετικά με αρκετά ζητήματα καταθέτει, με συνέντευξή του στην «kedenews», ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος. Ειδικότερα, προτείνει τρόπους ώστε οι δήμοι να σταθούν στο πλευρό των επιχειρήσεων, καθώς και τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Συνέντευξη στον Διονύση Γκουτζουρή 

Γνωρίζουμε πως πάγια θέση σας είναι οι δήμοι να μη βαραίνουν υπέρμετρα τις επιχειρήσεις, προκειμένου με τον τρόπο τους να υποβοηθούν την προσπάθεια! Μετά από μια δεκαετία κρίσης, και αφού εισερχόμαστε σε μια περίοδο ανάπτυξης, πόσο σημαντικό είναι για έναν νέο επιχειρηματία να σταθεί στο πλευρό του ο δήμος;

Το ύψος των δημοτικών τελών θα πρέπει να είναι ευθέως ανάλογο της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις και να λαμβάνει υπόψη τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι δήμοι αναζητούν απεγνωσμένα πηγές εσόδων, όμως και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, της υψηλής φορολόγησης, της αδυναμίας πρόσβασης σε δανεισμό.

Επιπλέον, ένας τομέας που αποτελεί για εμάς σημείο αναφοράς είναι η στήριξη της νεοφυούς και νεανικής επιχειρηματικότητας. Όπως ίσως γνωρίζετε, ως ΕΒΕΑ έχουμε αναλάβει τα τελευταία χρόνια σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, με την ανάπτυξη αξιόπιστων δομών και δικτύων, όπως η Θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων, το Κέντρο Στήριξης της Επιχειρηματικότητας και το Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων, που υλοποιούνται με την οικοδόμηση γόνιμων συνεργασιών με πανεπιστήμια, φορείς στήριξης της καινοτομίας και, βεβαίως, με φορείς της Αυτοδιοίκησης, όπως η περιφέρεια και οι δήμοι της Αττικής.

Υποστηρίξατε πρόσφατα πως η Ελλάδα υστερεί στην ενεργοποίηση και προσέλκυση ταλέντων. Πώς μπορεί αυτό να ανατραπεί και τι ακριβώς εννοούμε «ταλέντα»;

Η διεκδίκηση του ταλέντου είναι μια πρόκληση που αφορά άμεσα και τη χώρα μας, σε μια περίοδο που επιχειρεί την ανάκαμψη από την κρίση, αλλά κυρίως τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας της με αιχμή την παραγωγή υψηλότερης προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών.

Πόσο ανταγωνιστική είναι, όμως, η Ελλάδα στην προσέλκυση υψηλής ποιότητας ανθρώπινου δυναμικού; Η βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα πρέπει να αναδειχθεί σε προτεραιότητα, προκειμένου να αντιστραφεί το φαινόμενο του brain drain, που εντάθηκε στη διάρκεια της κρίσης, και να ενισχυθεί το ανθρώπινο κεφάλαιο στο οποίο θα στηριχθεί η προσπάθεια ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, απαιτούνται η συνέχιση και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών που σχετίζονται με την αγορά εργασίας και την Εκπαίδευση, με ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση του συστήματος διά βίου μάθησης, στην αποτελεσματικότερη σύνδεση της έρευνας με τον κόσμο των επιχειρήσεων, στην ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας, στην προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα και στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας.

Οι επιχειρήσεις, από την πλευρά τους, μπορούν να οικοδομήσουν ελκυστικότερα employer brand, επενδύοντας σε σύγχρονα πακέτα αμοιβών και παροχών, υιοθετώντας περισσότερο ευέλικτες δομές, σχεδιάζοντας στρατηγικές ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού τους και εφαρμόζοντας πολιτικές ανάπτυξης ταλέντου, που επιτρέπουν στα ικανά στελέχη να αξιοποιήσουν τα προσόντα και τις δυνατότητές τους.

Ανταγωνιστικότητα! Το μεγάλο ζητούμενο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Πώς μπορεί να δημιουργηθεί υγιής ανταγωνισμός σε ένα περιβάλλον που δεν ευνοεί κάτι τέτοιο, καθώς τα προηγούμενα χρόνια πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν και οι νέοι επιχειρηματίες λογικό είναι να μην έχουν ιδιαίτερη διάθεση για επενδυτικά ανοίγματα;

Το 2020 είναι η χρονιά που πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει και να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για τη ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την αγορά εξακολουθούν να αποτελούν η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και η αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτέλεσε ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα για την αναζωογόνηση της αγοράς, ενώ ευνοϊκό αντίκτυπο στην επιχειρηματικότητα θα έχει και ο αναπτυξιακός νόμος, που βελτιώνει αισθητά το επενδυτικό περιβάλλον.

Αν θέλουμε η έξοδος από την κρίση να είναι διατηρήσιμη και να αποτρέψουμε παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το μείζον διαρθρωτικό πρόβλημα της οικονομίας: το ότι δεν παράγουμε αρκετά, διεθνώς εμπορεύσιμα και κυρίως ανταγωνιστικά αγαθά.

Είναι ανάγκη να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, με μέτρα όπως:

  •  1) Κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων μεταποιητικών μονάδων, αλλά και την προσέλκυση νέων επενδύσεων κυρίως από το εξωτερικό.
  • 2) Εφαρμογή μιας νέας στρατηγικής για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.
  • 3) Άρση μιας σειράς αντικινήτρων και εμποδίων σε όλο το φάσμα της επενδυτικής διαδικασίας.
  • 4) Ευνοϊκότερη φορολογική αντιμετώπιση των αποσβέσεων επενδύσεων παγίου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Ως γνωστόν, η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, και οι νέες τεχνολογίες υποχρεώνουν εργάτες που στο παρελθόν δεν χρειάζονταν κάποια εξεζητημένη ειδίκευση, να μαθαίνουν όλο και καινούργια πράγματα. Αλιεία, γεωργία, τουρισμός, εμπόριο, νέες μορφές «πράσινης» και «γαλάζιας» ανάπτυξης. Πώς μπορεί να εξασφαλιστεί κατά τη γνώμη σας η επανεκπαίδευση;

Σήμερα, η Ελλάδα υστερεί σημαντικά σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το επίπεδο των ψηφιακών δεξιοτήτων που διαθέτουν οι εργαζόμενοί της. Ταυτόχρονα, η έλλειψη κατάλληλα καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού αναδεικνύεται από έρευνες ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Αυτό δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ του συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης και των αναγκών της αγοράς εργασίας.

Ένα χάσμα που οφείλουμε να καλύψουμε με συντονισμένες και αποφασιστικές δράσεις, όπως:

  • Με την ενίσχυση των αντίστοιχων προγραμμάτων σπουδών και την ανάπτυξη νέων ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων που καλύπτουν όλο το φάσμα της αλυσίδας αξίας.
  • Με τη δημιουργία προγραμμάτων επανακατάρτισης και επανειδίκευσης εργαζομένων σε όλες τις ηλικίες.
  • Με κινητοποίηση των ίδιων των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν κάθε λόγο να επενδύσουν στην ανάπτυξη των εργαζομένων τους, υιοθετώντας εσωτερικά συστήματα διά βίου εκπαίδευσης.

Είναι γεγονός ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί και οφείλει να συμβάλει στην οικοδόμηση νέων δυνατοτήτων, υποστηρίζοντας προγράμματα διά βίου μάθησης, κατάρτισης και επανακατάρτισης, προγράμματα εκπαίδευσης τοπικών επιχειρήσεων, προμηθευτών και παραγωγών πρώτων υλών, προγράμματα ενθάρρυνσης της κοινωνικής, της γυναικείας και της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Ήδη βλέπουμε να ανθούν αξιόλογες πρωτοβουλίες και γόνιμες συνεργασίες σε αυτόν τον τομέα, τόσο από επιχειρηματικούς φορείς όσο και από εταιρείες που εφαρμόζουν στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης. Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα.

Σε κάθε περίπτωση, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που αναδεικνύονται στο πλαίσιο της Βιομηχανίας 4.0 αποτελεί ζωτική αναγκαιότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις και για την ελληνική οικονομία.

Είναι το στοιχείο που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αν θα καταφέρουμε να συμβαδίσουμε με τις εξελίξεις ή αν θα παραμείνουμε ουραγοί. Και, βέβαια, η προσαρμογή του ανθρώπινου δυναμικού στα δεδομένα και στις απαιτήσεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης προϋποθέτει ενεργό συμμετοχή και συντονισμό: μεταξύ των επιχειρήσεων και των κοινωνικών εταίρων, των παρόχων κατάρτισης, της Πολιτείας, αλλά και των ίδιων των εργαζομένων.

Σύμφωνα με πρόσφατη τοποθέτησή σας, το Επιμελητήριο έχει αναδείξει την ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Βρήκατε θετικά στοιχεία στο νέο σχέδιο νόμου;

Πράγματι, ως Επιμελητήριο έχουμε αναδείξει εδώ και πολλά χρόνια την ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Μιας μεταρρύθμισης που θα μπορέσει να το καταστήσει βιώσιμο, λειτουργικό, περισσότερο δίκαιο και ταυτόχρονα φιλικό προς την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει αρκετά θετικά βήματα. Θα αναφέρω ενδεικτικά:

  • Την αλλαγή της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες με την αποσύνδεσή τους από τις αποδοχές τους και τη δημιουργία έξι κλάσεων.
  • Στο νέο νομοσχέδιο υπάρχει διάταξη με την οποία λύνει ένα σημαντικό πρόβλημα, κυρίως γραφειοκρατικό, που αφορούσε στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και την καταβολή από μέρους τους ασφαλιστικών εισφορών.
  • Επίσης, αποκαθίσταται η αδικία για τους ασφαλισμένους πάνω από 30 χρόνια, με την καθιέρωση νέων ποσοστών αναπλήρωσης, που θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των συντάξεων.
  • Και, βεβαίως, τον μηχανισμό στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, καθώς και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΦΚΑ και την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων.

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις