Κώστας Ζαχαριάδης: «Η οικονομία ασφυκτιά λόγω της κυβερνητικής κακοδιαχείρισης»

«Η Ν.Δ. δεν είχε και δεν έχει καταλάβει τίποτα από αυτό το πραγματικά σύνθετο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα, ψάχνοντας δικαιολογίες και επικοινωνιακά τεχνάσματα», δηλώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας για το προσφυγικό ζήτημα, σε αποκλειστική του συνέντευξη στην «kedenews». Ο βουλευτής σχολιάζει την απόφαση για τις επιτάξεις, την οικονομική διαχείριση της Ν.Δ., καθώς και τη διεύρυνση-μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνέντευξη στη Μαύρα Σαραντοπούλου

Κύριε Ζαχαριάδη, με αφορμή τις αντιδράσεις των κατοίκων στην απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει χώρους για την κατασκευή νέων δομών φιλοξενίας προσφύγων, πώς αξιολογείτε εσείς αυτή την απόφαση; Εκτιμάτε ως λύση αποτελεσματική τις κλειστές δομές; Ποια είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα που το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί, δεδομένου ότι μόνο στη Λέσβο αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται πάνω από 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες;

Συμβαίνει κάτι ανεξήγητο ενώ ο «κακός» ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε και στις δημοτικές και στις περιφερειακές και στις εθνικές εκλογές, γεγονός που αλλάζει συνολικά το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας, το προσφυγικό - μεταναστευτικό τους τελευταίους μήνες, από ένα δύσκολο αλλά διαχειρίσιμο θέμα, έγινε δραματικά χειρότερο και έχει γίνει ανεξέλεγκτο.

Μπορείς να είσαι πολίτης, δεν χρειάζεται να είσαι ψηφοφόρος ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της Ν.Δ., για να συγκρίνεις την κατάσταση που επικρατούσε στη «Μόρια» τις ημέρες των εκλογών, όπου σε πολύ δύσκολες συνθήκες ζούσαν 5.000 άνθρωποι, και σήμερα στον ίδιο χώρο στοιβάζονται πάνω από 25.000 ψυχές. Δεν χρειάζεται να είσαι ούτε ΣΥΡΙΖΑ ούτε Ν.Δ. για να διαπιστώσεις ότι υπερτριπλασιάστηκε ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε συνοριακά hotspots.

Γιατί συνέβη αυτό; Συνέβη γιατί η Ν.Δ. δυστυχώς δεν είχε και δεν έχει καταλάβει τίποτα από αυτό το πραγματικά σύνθετο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα. Ανέλαβε την εξουσία και το παρακολουθεί να εξελίσσεται μπροστά της, ψάχνοντας δικαιολογίες και τεχνάσματα για να αλλοιώσει επικοινωνιακά την ουσία του προβλήματος και να φορτώσει τις ευθύνες που προκύπτουν από τον τρόπο διακυβέρνησής της, στις πλάτες άλλων.

Θα μπορούσε π.χ. όλα αυτά τα χρόνια, αντί να παρακολουθεί μόνο τα ελληνικά media και να κάνει κριτική μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, να διαβουλευτεί με τα άλλα κόμματα της πολιτικής της οικογένειας στην Ευρώπη που διαχειρίστηκαν τέτοιου είδους θέματα και να προετοιμάζεται και να εκπαιδεύει τους ανθρώπους της, τουλάχιστον θεωρητικά.

Αντί αυτού, όλη η χώρα πληρώνει την ιδεοληψία της και την οργανωτική της ανεπάρκεια. Φανάτισαν την κοινή γνώμη, ανέχτηκαν ή διέδιδαν ψεύδη, δημιούργησαν αρνητικές εντυπώσεις, υποσχέθηκαν μέσω media και σε απευθείας μετάδοση ότι θα λύσουν το πρόβλημα πριν κλείσουν 100 μέρες στη διακυβέρνηση, και βεβαίως τα έκαναν πολύ χειρότερα.

Έστω και τώρα ας παραδεχθούν και ας εντάξουν, επιτέλους, στις πολιτικές τους ότι το προσφυγικό είναι θέμα γεωπολιτικών ανακατατάξεων, ότι η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν πάρει τις ευθύνες που τους αναλογούν και ανέχονται τις πρακτικές δεξιών και ακροδεξιών κυβερνήσεων, ότι είναι άλλο θέμα η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας από κάποιον που θέλει να αμφισβητήσει κυριαρχία μας και άλλο ο χειρισμός της βίαιης επαναπροώθησης στη θάλασσα (εδώ θα πρέπει να αποδοκιμάσει και να συγκρουστεί με την ακροδεξιά της πτέρυγα, η οποία θεωρεί «εισβολείς» τους πρόσφυγες και μετανάστες).

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε.

Οι αξίες μας, οι αρχές μας, η ανθρωπιά μας, η υπευθυνότητα ενός κόμματος σε κυβερνητική τροχιά, μας επιβάλλουν να είμαστε στον αντίποδα του τρόπου με τον οποίο μας αντιπολιτευόταν η Ν.Δ. Οι καιροί επιβάλλουν υπευθυνότητα, σοβαρότητα και σχέδιο.

Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε ρατσιστές λόγω συνθηκών, δεν θα κάνουμε φτηνή αντιπολίτευση πάνω στα πτώματα, στην ανθρώπινη απελπισία των προσφύγων και των μεταναστών ή στην ανασφάλεια των ντόπιων συμπολιτών μας. Δεν θα εκμεταλλευτούμε ούτε θα προσπαθήσουμε να χτίσουμε τείχη εκεί που χρειάζονται γέφυρες, γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι και ήρθε η ώρα να το δείξουμε στην πράξη.

Αυτό που εμείς προτείνουμε είναι να καταστούν τα κέντρα υποδοχής βιώσιμα, να αποσυμφορηθούν τα νησιά με μετακίνηση των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων στην ενδοχώρα, να προχωρήσει η συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ε.Ε., να προετοιμαστούν πολιτικές ενσωμάτωσης και, βέβαια, να επιταχυνθεί η διαδικασία των αιτήσεων ασύλου με πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες ασύλου στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε ένα «μαξιλάρι» στη σημερινή κυβέρνηση ύψους 37 δισ. Την ίδια ώρα, είδαμε με την έλευση του νέου έτους το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα να δίνεται σε πολύ λίγους σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. «Χρηστή οικονομική διαχείριση» θα πουν κάποιοι, «περιορισμός των κρατικών παροχών» θα πουν κάποιοι άλλοι. Ποια είναι η δική σας θέση;

Δεν υπάρχει καμία χρηστή οικονομική διαχείριση. Το αντίθετο, υπάρχει ένα βαθιά προβληματικό πλάνο και κάκιστη προετοιμασία από την κυβέρνηση. Πολλοί δείκτες της οικονομίας επιβαρύνονται, η στήριξη αδύναμων στρωμάτων δεν προχωράει, η μεσαία τάξη δεν βλέπει όφελος στον βαθμό που της το είχαν υποσχεθεί, η αποκλιμάκωση της ανεργίας φρενάρει και, αντί για τις «πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές», έχουμε αφωνία για την αύξηση του κατώτατου μισθού που μας υποσχόταν προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης στο 8% με ρυθμό ανάπτυξης 4%.

Μπουλντόζες στο Ελληνικό δεν βλέπουμε μετά από επτά μήνες διακυβέρνησης. Είδατε την υστέρηση στο πρωτογενές πλεόνασμα έναντι του στόχου; Είδατε τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόβλεψη της ανάπτυξης το 2020 και το 2021;

Να σας τα θυμίσω: Για την περίοδο του Ιανουαρίου 2020 παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 766 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πλεόνασμα 209 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, και ελλείμματος 442 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 498 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.269 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 729 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019. Για την ανάπτυξη συνολικά η κυβέρνηση στον Προϋπολογισμό του 2020 ψήφισε για 2,8%, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει 2,4% για το 2020 και 2% για το 2021.

Η Ν.Δ. παρέλαβε μια οικονομία σταθερή σε ανοδική τροχιά και τείνει να διαμορφώσει και πάλι συνθήκες ασφυξίας με την κακοδιαχείρισή της. Πρέπει να αλλάξουν πολλά για να πάρει και πάλι μπρος η οικονομία και να έχει αποτέλεσμα για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, κάτι που με αυτή την κυβέρνηση είναι απίθανο να συμβεί. Μόνο αρνητικές εξελίξεις μπορούμε να περιμένουμε. Μην ξεχνιόμαστε, η παράταξη που κυβερνά τη χώρα και πολλά από τα πρόσωπα που στελεχώνουν αυτή την κυβέρνηση είναι οι ίδιοι που έχουν την κύρια ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας, δέκα χρόνια πριν.

Φαινόμενα βίας και ανομίας και καταγγελίες για υπέρμετρη αστυνομική βία. Θεωρείτε πως η κυβέρνηση προχωράει με σωστό βηματισμό σε αυτό το ζήτημα;

Θεωρώ ότι έχουν μια έξυπνη επικοινωνιακή στρατηγική στα ζητήματα ασφάλειας -πονηρή, θα έλεγα πιο σωστά- για τα ακροατήρια που θέλουν να επηρεάζουν με αυτή την ατζέντα. Στην ουσία βλέπω τα πράγματα να παραμένουν στάσιμα ή να χειροτερεύουν. Μόνο με την επικοινωνία δεν μπορείς να προχωρήσεις για πολύ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υιοθετεί έναν ορμπανικού τύπου αστυνομικό λαϊκισμό στη ρητορική της και στην πράξη προκαλεί ανασφάλεια και όχι ασφάλεια στους πολίτες. Είδατε το μακελειό που έγινε στο κέντρο της Αθήνας πριν από λίγες μέρες. Αν κάτι τέτοιο είχε γίνει επί των ημερών μας, κάποια media θα μας κατηγορούσαν ότι χαιρόμαστε ή ότι το προκαλέσαμε. Δεν είδατε τη γελοιοποίηση των δημοσιολογούντων παντογνωστών στην υπόθεση Ινδαρέ;

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με την εισήγηση αλλά και τη δευτερολογία του στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής 15 και 16 Φεβρουαρίου, έβαλε τέλος στις αντιδράσεις απέναντι στο άνοιγμα, στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς εκτιμάτε τόσο τη διαδικασία της διεύρυνσης όσο και την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ;

Το μεγάλο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας είναι η προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία σε ένα κόμμα που σε εκλογική ήττα παίρνει 31,5% και φιλοδοξεί στις επόμενες εκλογές να πάρει 40% και με συμμαχίες και απλή αναλογική να συγκροτήσει προοδευτική κυβέρνηση.

Η λέξη-κλειδί δεν είναι κατά τη γνώμη μου μόνο το «άνοιγμα» και η «διεύρυνση», αλλά ο «μετασχηματισμός» και η διαρκής πολιτική και προγραμματική «ωρίμανση» του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μας αρκεί ένας πιο μεγάλος ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ και διαφορετικό.

Συμφωνώ με τα όσα είπε και με όσα απορρέουν ως οργανωτικά και πολιτικά καθήκοντα απ’ αυτά που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή. Το άνοιγμα που κάνουμε στην κοινωνία και σε κοινωνικές δυνάμεις, ο πολιτικός μετασχηματισμός, η οργανωτική διεύρυνση και προγραμματική εμβάθυνση έρχονται να προστεθούν στον ειλικρινή απολογισμό μας και στην αυτοκριτική για τα λάθη, τις παραλείψεις και τις αδυναμίες μας κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας.

Ο απολογισμός που κάνουμε είναι αποτέλεσμα της εσωκομματικής μας δημοκρατίας και του πλούτου των συλλογικών διαδικασιών μας. Αντλούμε διδάγματα και δύναμη από αυτή την απαιτητική διαδικασία με ορίζοντα το συνέδριο. Δεν θέλουμε και δεν επιδιώκουμε την εσωστρέφεια.

Το αντίθετο, προβληματιζόμαστε δημιουργικά για το μέλλον. Είμαστε το μόνο κόμμα στα χρονικά της Μεταπολίτευσης που σε χρόνο ενεστώτα μιλούμε για τις αδυναμίες μας και προσπαθούμε να τις διορθώσουμε. Δεν είμαστε ίδιοι ούτε στη φιλοσοφία ούτε στη λειτουργία με το παλιό πολιτικό προσωπικό, κι αυτό το αποδεικνύουμε με πράξεις.Επόμενες εκλογές: Σύντομα ή στο τέλος της τετραετίας;

Είναι σαφές πως ο πληθωρισμός της συζήτησης για εκλογές, μόλις οκτώ μήνες μετά την προηγούμενη εκλογική μάχη, δείχνει ότι είτε η κυβέρνηση ομολογεί την αποτυχία της αναφορικά με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις είτε σημαντικό τμήμα της εκλογικής βάσης της Ν.Δ. που της έδωσε καθαρή εκλογική νίκη αρχίζει να κλυδωνίζεται τώρα που σε μια σειρά τομείς αποκαλύπτονται το πραγματικό πολιτικό σχέδιο και το πραγματικό πρόσωπο της Ν.Δ.

Όποτε και εάν γίνουν εκλογές, εμείς θα είμαστε έτοιμοι. Δουλεύουμε για να είμαστε μια παραγωγική αξιωματική αντιπολίτευση, ασκούμε πίεση στην κυβέρνηση και ετοιμαζόμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες διακυβέρνησης με συγκεκριμένο πλάνο, μετρήσιμους στόχους, προοδευτικές πολιτικές και μεγαλύτερη πείρα και ωριμότητα.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η κυβέρνηση αλλά και ο πρωθυπουργός προσωπικά έχουν πολύ μεγαλύτερη φθορά σε σχέση με το αναμενόμενο. Προφανώς δεν αντιμετωπίζουμε τη Ν.Δ. με τη λογική του «ώριμου φρούτου», είναι μια κυβέρνηση που πάει τη χώρα με ταχύτητα προς τα πίσω…

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «kedenews»

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις