Γιώργος Θωμάκος: «Δήμος Κηφισιάς - Δήμος Ομορφιάς»

Η Κηφισιά είναι ένας δήμος που συνεχώς πρωτοπορεί, καινοτομεί και εξελίσσεται. Η αριστοκρατική και καταπράσινη περιοχή των Βορείων Προαστίων αποτελεί από τα παλιά χρόνια πόλο έλξης για όλους τους Αθηναίους, αλλά και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας. Έχει αγαπηθεί για τη φύση, την ιστορία της, τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της, τη σύγχρονη εμπορική αγορά της, µε βιτρίνες που θα ζήλευε κάθε ευρωπαϊκή μητρόπολη, ενώ πολλοί την επιλέγουν για τα σικάτα εστιατόρια αλλά και τα all-day στέκια.

Ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος έχει καταφέρει να εδραιώσει τη σχέση εμπιστοσύνης με τους δημότες του, αφού επανεξελέγη στις δημοτικές εκλογές του 2019. Μιλώντας στην kedenews, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο δήμος και αποκάλυψε τα σχέδια του για το υπόλοιπο διάστημα της θητείας του.

Κείμενο: Ιωάννα Τζανή

Φωτογραφίες: Κατερίνα Θανάση

Ο δήμος σας συνέχισε τα δημόσια έργα που είχαν ήδη ξεκινήσει, παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα που προέκυψαν σε όλες τις εργασίες της χώρας λόγω της πανδημίας. Πείτε μας ποια είναι τα έργα που έγιναν, ή ακόμα κι εκείνα που είναι σε εξέλιξη, στον δήμο Κηφισιάς;

Έχει κάνει εντύπωση σε πολλούς αυτό που τονίσατε, γιατί η εικόνα ήταν μιας παύσης έργων σχεδόν παντού, ωστόσο με πίεση, επιμονή και διαρκώς ενεργή την τεχνική υπηρεσία του δήμου μας και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, καταφέραμε και το τεχνικό έργο, με ελάχιστες καθυστερήσεις, έτρεξε και τους μήνες της καραντίνας. Χαρακτηριστικά, ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για την εικόνα και την αισθητική, αλλά και την κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης, που είναι η έγχρωμη άσφαλτος, τύπου καλντερίμι, η οποία έδωσε κεντροευρωπαϊκό χρώμα στο κέντρο του δήμου μας.

Είναι πολλά τα έργα που προχώρησαν, όπως η αναβάθμιση φρεατίων, που είναι ένα έργο που σπανίζει στους δήμους, κατασκευή πεζοδρομίων, συνδέσεις εκατοντάδων νοικοκυριών με αγωγούς αποχέτευσης, διανοίξεις οδών, ασφαλτοστρώσεις, ηλεκτροφωτισμός. Γενικότερα στον τομέα του ηλεκτροφωτισμού, των πεζοδρομίων και των ασφαλτοστρώσεων, άρα και των διανοίξεων, οι εργολαβίες μας διαδέχονται η μια την άλλη.

Τώρα ξεκινά η μεγάλη εργολαβία κατόπιν διαγωνισμού στον τομέα των σχολείων, ένα μεγάλο έργο που περιλαμβάνει όλα σχεδόν τα σχολεία. Επίσης, περίπου 25 παιδικές χαρές επισκευάζονται ή ανανεώνονται με καινούργια όργανα.

Πρόσφατα πετύχαμε μια σημαντική προγραμματική σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ, η οποία θα ολοκληρώσει αγωγούς αποχέτευσης συνολικού μήκους περίπου 3,5 χιλιομέτρων. Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και σπάνιο να επιτευχθεί.

Κάτι ακόμα που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι μια μελέτη ύψους περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ για ηλεκτροφωτισμό, η οποία θα δημοπρατηθεί αργότερα. Και ετοιμάζονται αρκετές νέες δημοπρατήσεις.

Ένα πρωτότυπο έργο που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες είναι μια μεταλλική γέφυρα πάνω από το ρέμα της Σαπφούς, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα να ολοκληρωθεί το αποχετευτικό σύστημα στην Άνω Κηφισιά, με την κρέμαση αγωγού αποχέτευσης στην κοιλιά της γέφυρας. Η γέφυρα θα είναι μεταλλική, θα εξυπηρετεί φυσικά τους πεζούς που περνούν απέναντι από το ρέμα, στα όρια Άνω Κηφισιάς και Αμαρουσίου, ωστόσο επειδή για λόγους περιβαλλοντικούς δεν επιτρεπόταν να περάσει ο αγωγός, όπως είναι φυσικό, μέσα από ρέμα, θα κρεμαστεί κάτω από τη γέφυρα. Κάτι το οποίο είναι πραγματικά καινοτόμο.

Τέλος, προετοιμάζουμε εντατικά και τη λειτουργία ενός νέου παιδικού σταθμού που ελπίζουμε να είναι έτοιμος το φθινόπωρο.

Ο δήμος Κηφισιάς είναι γνωστός και για την εμπορική του αγορά. Οι επισκέπτες προχωρούν σε αγορές μετά την καραντίνα, ή είναι φειδωλοί σε σχέση με την προ κορονοϊού εποχή;

Όπως λέω συνήθως ως σύνθημα, «Δήμος Κηφισιάς - Δήμος Ομορφιάς». Η έλξη που ασκεί ο δήμος όχι μόνο στους κατοίκους αλλά σε όλους τους Αθηναίους και τους κατοίκους τουλάχιστον της Αττικής, οδηγεί και σε επιλογές κατανάλωσης στο δήμο μας.

Μετά την καραντίνα υπήρξε μια ζωηρή κίνηση στα εμπορικά καταστήματα. Είδαμε ακόμα και ουρές σε κάποια καταστήματα, ενώ σε άλλα είδαμε και πολύ μικρή κίνηση. Τελικά οι εντυπώσεις είναι μάλλον κάπου στη μέση. Υπήρξε υψηλή επισκεψιμότητα αλλά μάλλον μέτρια κατανάλωση.

Πάντως η Κηφισιά είναι γεγονός ότι προσφέρεται σαν ένας ειδυλλιακός προορισμός αλλά και σαν ένας τόπος ευκαιριών, ποιοτικών και οικονομικών αγορών.

Η 66η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς πραγματοποιήθηκε κι αυτή κάτω από δύσκολες συνθήκες, και λόγω COVID-19 αλλά και λόγω της κακοκαιρίας που υπήρχε στη χώρα μας τις ημέρες εκείνες. Τελικά μείνατε ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση και την επισκεψιμότητα του κόσμου;

Είμαστε πανευτυχείς που έγινε γιατί ήταν μια Ανθοκομική Έκθεση «ξεγραμμένη». Οι περισσότεροι δεν πίστευαν ότι θα πραγματοποιηθεί. Για εμάς δεν είναι απλά ένα γεγονός εμπορικό, μια απλή έκθεση παραγωγών. Είναι η ψυχή και η ζωντανή ιστορία της πόλης. Μια ιστορία που ξεκινάει μαζί με τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 1896.

Σε ό,τι αφορά την προσέλευση του κόσμου, τα Σαββατοκύριακα ήταν αρκετά ικανοποιητική. Οι επισκέπτες άγγιζαν τις 10.000 κάθε φορά. Τις υπόλοιπες ημέρες δεν μπορεί να γίνει ακριβής μέτρηση γιατί τα πρωινά μέχρι το μεσημέρι η είσοδος ήταν ελεύθερη.

Μη ξεχνάμε ότι είχαμε περιορισμούς στην είσοδο και αποστάσεις. Όλα αυτά πιθανώς μείωσαν τη ροή των επισκεπτών. Όμως δεν επιδιώξαμε αυτή τη φορά να προσέλθουν δεκάδες χιλιάδες πολιτών. Θα ήταν πολύ δύσκολο αλλά και επικίνδυνο υγειονομικά. Για αυτό και η διαφήμισή μας ήταν περιορισμένη και συγκρατημένη.

Πρόσφατα επισκεφθήκατε μαζί με τον δήμαρχο Διονύσου, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, αλλά και τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, προκειμένου να εκφράσετε τις αντιδράσεις σας για το ενδεχόμενο λειτουργίας σταθμών διοδίων στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγίου Στέφανου. Είχατε κάποια σαφή απάντηση για το θέμα των διοδίων; Πιστεύετε πως εισακούστηκαν οι αντιρρήσεις σας στους αρμόδιους υπουργούς;

Το σενάριο εφαρμογής παράπλευρων και -εγώ προσθέτω- παράλογων διοδίων στην περιοχή μας, είναι ένας εφιάλτης ο οποίος δυστυχώς επανέρχεται κάθε περίπου τρία με τέσσερα χρόνια. Βρίσκει πάντοτε σθεναρή και αδιαπραγμάτευτη αντίσταση στους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες. Για αυτό και τα σχέδια διαρκώς αναβάλλονται. Αυτή τη φορά μου δίνετε την ευκαιρία να τονίσω ότι δεν ξαναήρθε μόνο η λειτουργία των διοδίων στο προσκήνιο, με την τελευταία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά και κάποια έργα τα οποία δεν προβλέπονταν παλαιότερα. Έργα φαραωνικά, εντελώς περιττά, τα οποία είτε γίνονται όπως πιστεύουμε εμείς για να εξυπηρετηθούν τα διόδια, είτε για άλλους σκοπούς, θα προκαλέσουν καταστροφή στη δυτική συνοικία της Κηφισιάς, που είναι οι Αδάμες και ο Γράμμος - Φοίνικας.

Και οι δύο υπουργοί, προς ικανοποίησή μας, έδειξαν να συμμερίζονται την αντίδραση και τις ανησυχίες μας και να συμφωνούν ότι τα διόδια και τα καινούργια αυτά έργα που προβλέπουν ακόμα και κατεδάφιση και αντικατάσταση της γέφυρας Βαρυμπόμπης με νέα, πιο πλατιά, θα υποβαθμίσουν περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά την περιοχή και θα αυξήσουν τους φόρτους κυκλοφορίας στο εσωτερικό δίκτυο. Καταλάβαμε ότι ενώ δυσκολεύονται να τοποθετηθούν δημόσια για το θέμα, λόγω συγκεκριμένων δεσμεύσεων του ελληνικού δημοσίου με την παραχωρησιούχο εταιρεία, είναι ουσιαστικά στο πλευρό μας, και όσο περνάει από το χέρι τους θα πασχίσουν κι εκείνοι για τη μη τοποθέτηση διοδίων. Σίγουρα μας έχει καθησυχάσει το γεγονός ότι δεν προβλέπεται να τοποθετηθούν στην παρούσα φάση διόδια, και ελπίζουμε ότι σε διαπραγμάτευση που θα κάνουν οι αρμόδιοι υπουργοί, και ειδικά ο υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, κ. Καραμανλής, με την παραχωρησιούχο εταιρεία, θα βρεθεί κάποια άλλη λύση.

Κηφισιάς

Ο δήμος σας υλοποιεί ένα σπουδαίο έργο, και μιλώ για το Πρόγραμμα Στήριξης Επιχειρηματικότητας. Υπάρχουν ομάδες που με τα εφόδια που αποκόμισαν από τα επιχειρηματικά εργαστήρια του δήμου, έκαναν την ιδέα τους πράξη;

Ο δήμος Κηφισιάς πρωτοπόρησε πανελληνίως σε προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας και με μεγάλη μας χαρά είδαμε να τον ακολουθούν και άλλοι δήμοι. Τα προγράμματα αυτά ήταν παντελώς άγνωστα μέχρι πριν τέσσερα χρόνια που τα ξεκινήσαμε στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Λειτουργούσαν μόνο από συστημικές τράπεζες, ή πολύ μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Και θα μπορούσα να πω ότι πλέον ο δήμος δε ζηλεύει αυτούς τους φορείς.

Βρισκόμαστε στην τέταρτη χρονιά εφαρμογής των προγραμμάτων, τα οποία ολοκληρώνονται το φθινόπωρο κάθε χρόνο με τη διάκριση που συνοδεύεται από χρηματικό βραβείο για τις τρεις καλύτερες ιδέες, αλλά στην πραγματικότητα έχουν δοθεί τα βασικά εφόδια σε νέους που θέλουν να επιχειρήσουν, να στήσουν με δικές τους δυνάμεις την ιδέα τους, να μπορέσουν να την επικοινωνήσουν και την κάνουν πράξη. Να κερδίσουν χρήματα από μια ιδέα που παλαιότερα θα τους φαινόταν εντελώς ανέφικτη.

Αρκετές ιδέες από αυτές αγκαλιάστηκαν από το Επαγγελματικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.), το οποίο συνέχισε να προωθεί αυτές τις ιδέες και να τις φέρει σε επαφή με το πλατύ κοινό. Ενδεικτικά μπορώ να πω ότι μια καταπληκτική φόρμουλα υποβοήθησης ατόμων με μειωμένη όραση να διαβάζουν μουσικά κείμενα, η οποία διακρίθηκε μέσω του δήμου Κηφισιάς, ήδη χρησιμοποιείται σε κάποιο περιορισμένο δείγμα χρηστών μέσω του Ε.Β.Ε.Α..

Μια άλλη ιδέα βελτιωμένης μεθόδου αγροτικής παραγωγής που επιχείρησε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ αγρότη και γεωπόνου, ήδη εφαρμόζεται στον Εθνικό Κήπο.

Επίσης εφαρμόζεται μια περσινή ιδέα, η οποία έχει να κάνει με ηλεκτρονικά παιχνίδια, ζωντανά παιχνίδια απόδρασης, που μας μεταφέρουν σε ιστορικά πλαίσια άλλων εποχών. Στον τομέα των ψυχικών ασθενειών, επίσης έχουμε την πληροφορία ότι η ιδέα η οποία ρίζωσε στο δήμο Κηφισιάς, έχει ήδη καρποφορήσει και εκπαιδεύει ασθενείς, ώστε να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα ερεθίσματα.

Κηφισιάς

Πριν μερικούς μήνες ανακατασκευάστηκε ο ελαστικός τάπητας του Ζηρίνειου Δημοτικού Σταδίου, αναδεικνύοντας το και πάλι σε σημείο αναφοράς για τον Κλασικό Αθλητισμό. Ποιες είναι οι αθλητικές δραστηριότητες, δωρεάν και μη, που υπάρχουν στο ανανεωμένο πια στάδιο; Φιλοξενεί πλέον και μεγάλες διοργανώσεις;

Το έργο αυτό καταφέραμε να το εντάξουμε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να επιχορηγηθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Επιτέλους ο αθλητισμός της Κηφισιάς επέστρεψε. Στην πραγματικότητα είναι πρωταθλητισμός, γιατί στον στίβο, στον κλασικό αθλητισμό, η ομάδα του Γυμναστικού Συλλόγου Κηφισιάς κυμαίνεται μεταξύ πρώτης και δεύτερης θέσης, και συνήθως την πρώτη θέση στην πανελλήνια κατάταξη. Αθλητές της ομάδας αυτής συγκροτούν και στελεχώνουν την εθνική ομάδα, η οποία έχει παγκόσμιες διακρίσεις.Όμως και άλλοι σύλλογοι, όπως η Ολυμπιάδα Κηφισιάς, διακρίνονται. Επέστρεψαν λοιπόν ξανά πίσω στο «σπίτι» τους αθλητές διακεκριμένοι, που γνωρίζει όλη η Ευρώπη.

Σε επίπεδο διασυλλογικών ή μεγάλων θεσμών, στις 25 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε ένα γνωστό τουρνουά βετεράνων πρωταθλητών του στίβου, τα Ευσταθιάδεια. Και είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι την επόμενη χρονιά θα επανέλθουν επιτέλους και τα Ζηρίνεια, μια διοργάνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων (Σ.Ε.Γ.Α.Σ.), η οποία φέτος δε θα μπορούσε να γίνει και λόγω της πανδημίας.

Ο δήμος σας πραγματοποιεί μια ακόμη πολύ μεγάλη δράση, και αναφέρομαι στα κοινωνικά παντοπωλεία, τα οποία διανέμουν τρόφιμα σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Πόσες οικογένειες είναι εγγεγραμμένες, και ποια είναι τα μέτρα που τηρούνται κατά τη διανομή;

Ενισχύσαμε τις κοινωνικές μας υποδομές στο επίπεδο αυτό, της αλληλεγγύης και της επισιτιστικής βοήθειας, και τις ενισχύσαμε με ένα νέο κοινωνικό παντοπωλείο πριν περίπου ένα χρόνο στη Νέα Ερυθραία, που πραγματικά το είχε ανάγκη. Έτσι λοιπόν νέοι δικαιούχοι προστέθηκαν, δικαιούχοι που δεν ήθελαν να έρχονται στην Κηφισιά, που δίσταζαν να φανερωθούν. Στο ζήτημα του επισιτισμού, του κοινωνικού παντοπωλείου, των καθημερινών συσσιτίων, οι πολίτες έχουν μια -καλώς εννοούμενη και πλήρως αναμενόμενη- συστολή.

Αυτή τη στιγμή οι μερίδες φαγητού που δίνουμε καθημερινά κυμαίνονται γύρω από τον αριθμό 230. Πρόκειται για φρεσκομαγειρεμένες και ποιοτικές μερίδες. Το κοινωνικό παντοπωλείο διανέμει και σακούλα με βασικά αγαθά κάθε μήνα σε περίπου 750 δικαιούχους. Ανάλογα βέβαια ωφελούνται και τα μέλη των οικογενειών, που είναι συνήθως τετραμελείς οικογένειες.

Τα μέτρα προστασίας τηρούνται σε όλες τις δραστηριότητες του δήμου. Στην περίπτωση του κοινωνικού παντοπωλείου, οι δικαιούχοι δεν μπαίνουν μέσα στο κοινωνικό παντοπωλείο. Παραλαμβάνουν από την πόρτα τη σακούλα, και υπάρχει χρονικός προγραμματισμός της προσέλευσής τους. Έχουν ειδοποιηθεί δηλαδή να έρχονται συγκεκριμένες ώρες και με διαφορές προσέλευσης.

Κηφισιάς

Τέλος, ο κ. Θωμάκος έδωσε ένα μήνυμα προς όλους όσους θέλουν να επισκεφθούν την όμορφη περιοχή της Κηφισιάς:

«Η Κηφισιά, η Νέα Ερυθραία και η Εκάλη, ένας μεγάλος καταπράσινος δήμος, μια κηπούπολη της Αττικής, πάντοτε ήταν και παραμένει μια όμορφη απόδραση για τους Αθηναίους. Τα απογεύματα και τα βράδια στο δήμο μας είναι δροσερά, ειδυλλιακά, σε συνδυασμό με τις πολιτιστικές μας εκδηλώσεις που έχουν ξεκινήσει και θα διαρκέσουν έως τέλος Σεπτεμβρίου. Μία επιλογή ποιοτική, που θα αφήσει πολύ όμορφες και ανεξίτηλες εντυπώσεις σε κάθε επισκέπτη της πόλης μας. Παράλληλα πρέπει να τονίσουμε ότι και η εμπορική αγορά Κηφισιάς και Νέας Ερυθραίας δίνει πάντοτε ευκαιρίες ποιότητας και οικονομίας στους επισκέπτες των πόλεων μας».

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις