Δήμος Γλυφάδας: Σε τροχιά υλοποίησης η εμβληματική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου

Στην ελίτ πλευρά της Αττικής, απαιτούνται μεγάλα οράματα και στόχοι για το κοινό καλό που ξεπερνά τα στενά όρια του Δήμου. Ένα από τα πιο εμβληματικά έργα που έχουν γίνει ποτέ στην Αττική βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης.

Της Αλεξάνδρας Ντούσκα

Πρόκειται για το έργο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Γλυφάδας. Έπειτα από χρόνια μελετών, συζητήσεων, διαβουλεύσεων, εγκρίσεων και αποφάσεων, η υλοποίηση του μεγαλόπνοου έργου βρίσκεται στην τελική ευθεία. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, χώρους άθλησης, χώρους για τα παιδιά, χώρους αναψυχής και πολύ πράσινο.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Πολεοδομίας του Δήμου Γλυφάδας Γιώργος Αγγελόπουλος, μιλάει στο kedenews περιγράφοντας βήμα βήμα πως τα προβλεπόμενα έργα μπορούν να κάνουν τη Γλυφάδα πρωτεύουσα της Αττικής Ριβιέρας.

Ποια έργα συμπεριλαμβάνει ο σχεδιασμός της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Γλυφάδας;

Τα έργα, συνοψίζοντας είναι τα εξής : Δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου πεζόδρομου και ποδηλατοδρόμου, πλάτους 2,5μ. και μήκους περίπου 4.700 μ. & 3.500μ. αντίστοιχα, που επιτρέπει την κίνηση σε όλο το μήκος της ακτής, την ελεύθερη πρόσβαση προς την παραλία και τις επιμέρους χρήσεις, την κίνηση κατά μήκος των λιμενοβραχιόνων για περίπατο και στάση. Η δημιουργία χώρων παιχνιδιού κατά μήκος της παραλίας γλυφάδας και συγκεκριμένα στα τμήματα Βόρεια της 4ης Μαρίνας, στην 4η Μαρίνα, μεταξύ 3ης & 4ης Μαρίνας, θεματικός χώρος παιχνιδιού «Θαλάσσια Ζωή» στην 3η Μαρίνα και στην 2η Μαρίνα. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν περιλαμβάνουν κατασκευή γηπέδων 5χ5, κατασκευή γηπέδων Beach Volley, τοποθέτηση οργάνων γυμναστικής, δημιουργία χώρων υπαίθριας άθλησης και τοποθέτηση τραπεζιών πινγκ πονγκ. Δημιουργία χώρων στάθμευσης περίπου 1.500 θέσεων όπου δεν διακόπτουν την χωρική συνέχεια και εξυπηρετούν επιμέρους χρήσεις του χώρου. Τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού για την εξασφάλιση της λειτουργικότητας σύμφωνα με διεθνείς προδιαγραφές όπως καθίσματα, φωτισμός, εξοπλισμός παιδικών χαρών και χώρων άθλησης, κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης και εξοπλισμός στάθμευσης ποδηλάτων. Συγκεκριμένα για τον φωτισμό θα πραγματοποιηθεί εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας led σε διάφορα σημεία της παραλίας καθώς και ανακατασκευή – συντήρησή στο υπάρχων δίκτυο, με σκοπό, την ποιοτική αλλά και την λειτουργική αναβάθμιση της πόλης. Φυτεύσεις επιφανείας περίπου 71.200 τ.μ. σύμφωνα με το τοπικό κλίμα ποικίλων ειδών ανάλογα με τον ρόλο τους κατά μήκος του πεζοδρομίου, του ποδηλατοδρόμου και της παραλίας καθώς και την εγκατάσταση αρδευτικού δικτύου για την- συντήρηση της συγκεκριμένης παρέμβασης. Τέλος διάφορα μικρά τεχνικά έργα, που ενδέχεται να απαιτηθούν.

Ανάπλαση πριν

Ο δήμος Γλυφάδας έτσι και αλλιώς αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των έργων αναβαθμίζουν την ποιότητα των παροχών για τους δημότες και τους επισκέπτες;Στόχος του έργου είναι η βιώσιμη διαχείριση και χρήση της παράκτιας ζώνης με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ενός παράκτιου τοπίου χαρακτηριστικό των Ακτών της Μεσογείου που να μπορεί να φιλοξενήσει και τη φυσική εξέλιξη σε ένα βιώσιμο, δυναμικό σύστημα. Το έργο αποτελεί μια σειρά παρεμβάσεων που θα αναβαθμίσουν το ρόλο του παραλιακού μετώπου του Δήμου Γλυφάδας στην καθημερινότητα της πόλης και θα την εξελίξουν ως τόπο και προορισμό ζωτικής σημασίας. Βασικός σκοπός του έργου είναι η εξυπηρέτηση των δημοτών και επισκεπτών του χώρου της παραλίας, η ασφαλής διέλευση πεζών και οχημάτων, η ανάπλαση, η αναβάθμιση και ο εξωραϊσμός της περιοχής ώστε να προαχθεί η αναψυχή, ο αθλητισμός και η κοινωνική συναναστροφή των επισκεπτών στην περιοχή.

Ανάπλαση Γλυφάδας

Έχει υπολογιστεί το κόστος ;

Είμαστε σε διαδικασία έγκρισης χρηματοδότησης από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, το ύψος της οποία θα κριθεί από την απόφαση κατανομής στους φορείς της χώρας.

Ποια είναι τα γεωγραφικά όρια του έργου;

Οι εργασίες ανάπλασης θα πραγματοποιηθούν στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Γλυφάδας από την Μαρίνα του Αγίου Κοσμά δυτικά έως και τα Αστέρια Γλυφάδας ανατολικά, καθώς και στις τέσσερις Μαρίνες που λειτουργούν στον Δήμο.

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις