Lockdown: Τι αλλάζει από σήμερα στις μετακινήσεις

Οι αλλαγές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα εφαρμόζονται από σήμερα

Oι μετακινήσεις συνεχίζονται αυστηρά με sms στο 13033 και εξακολουθεί να ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9:00 το βράδυ μέχρι της 5:00 το πρωί. Επιτρέπεται η μεταφορά περισσότερων επιβατών στα ταξί και ισχύει εξαίρεση για μετακίνηση από νομό σε νομό αλλά μόνο για φοιτητές που θα ταξιδέψουν για να ξενοικιάσουν την κατοικία τους.

H επιτροπή των λοιμωξιολόγων αξιολογώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα έδωσε το «πράσινο φως» για να «ξεκλειδώσουν» για άρση περιοριστικών μέτρων.

Τα υφιστάμενα μέτρα στο lockdown παρατείνονται για ακόμη μία εβδομάδα. Δηλαδή, και για την επόμενη εβδομάδα:
  • δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από Νομό Σε Νομό
  • εξακολουθούν να ισχύουν για μετακίνηση τα sms στο 13033 και οι έντυπες δηλώσεις
  • ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί - με τις εξαιρέσεις που έχουν προβλεφθεί.
  • η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές που ξενοικιάζουν σπίτια
  • Δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους, να μετακινηθούν εντός 72 ωρών προκειμένου να αδειάσουν και ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες, εφόσον το επιθυμούν. Θα πρέπει να έχουν απαραιτήτως ως αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το Taxisnet, αλλιώς κινδυνεύουν με πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων στο lockdown.
Απαγορεύεται το κυνήγι και το ψάρεμα - Οι εξαιρέσεις

Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής έγινε εκτεταμένη συζήτηση για το κυνήγι και το ψάρεμα και τελικώς αποφασίστηκε η παράταση της απαγόρευσής τους. Από την παράταση της απαγόρευσης εξαιρούνται οι Περιφερειακές Ενότητες:

  • Ροδόπης
  • Έβρου
  • Ξάνθης

Σε αυτές τις Περιφερειακές Ενότητες, στο πλαίσιο της πρόληψης μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην χώρα μας, επιτρέπεται το κυνήγι αγριόχοιρου. Επισημαίνεται ότι το κυνήγι επιτρέπεται εντός της Περιφερειακής Ενότητας και μόνο, όπως και έως τέσσερα άτομα, δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών όρων, θα επιβάλλεται εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων και ανάκληση της σχετικής άδειας κυνηγιού και απαγόρευση λήψης νέας άδειας για 3 χρόνια.

Τι ισχύει για ΟΠΑΠ και χιονοδρομικά

Σε ότι αφορά στα πρακτορεία ΟΠΑΠ, που ανακοινώθηκε ότι ανοίγουν την 1η Φεβρουαρίου, τόνισε o αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ότι πρόθεση είναι να ανοίξουν, ενώ σχετικά με το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων απάντησε: «Γνωρίζουμε ότι μπορεί να χαθεί η σεζόν, αλλά δεν μπορούμε να πάμε μπροστά από την υγεία. Οι επιστήμονες είπαν ότι πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία και μετά να συζητηθεί το θέμα αυτό αν κρίνουν ότι μπορούν»

Και κατέληξε: «Κατανοούμε τους επαγγελματίες και τους στηρίζουμε με μέτρα. Κάνοντας στο τέλος τον απολογισμό όλοι θα τύχουν στήριξης. Στο τέλος θα υπάρξει συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος για να μην κλείσουν επιχειρήσεις».

Περισσότερα σε Ειδήσεις