Δεύτερο καθολικό lockdown: Όλα τα μέτρα αναλυτικά

Διευκρινίσεις για τα νέα μέτρα - Τι ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς 

Ανακοινώσεις σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των νέων μέτρων έκανε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα από το πρωί του Σαββάτου στις 06:00 η χώρα τίθεται σε καθεστώς lockdown για τρεις εβδομάδες. «Βρισκόμαστε σε μία νέα δοκιμασία που όλοι έχουμε ξαναζήσει», είπε αρχικά ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ανακοινώνει όλα τα μέτρα και δίνει διευκρινίσεις για μετακινήσεις και εργαζόμενους. «Είμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο, αλλά εξίσου σημαντικό σταυροδρόμι» συνέχισε.

Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και ότι νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολεία ειδικής αγωγής θα παραμένουν ανοιχτά.
  • Στα Γυμνάσια και Λύκεια θα ισχύσει η τηλεκπαίδευση.
  • Μετακινήσεις επιτρέπονται από και προς εργασία με σχετική βεβαίωση εργοδότη από την ΕΡΓΑΝΗ και για τους αυτοαπασχολούμενους, από τους ίδιους.
  • Για μετακίνηση από και προς το σχολείο, εκδίδεται έντυπο από τον διευθυντή του σχολείου.

Οι υπόλοιπες μετακινήσεις γίνονται μέσω των SMS με τους αντίστοιχους κωδικούς για γιατρούς, δημόσιες υπηρεσίες, αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη ή συνοδεία μαθητού, μετάβαση σε κηδεία ή μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση, και για σωματική άσκηση ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

Αναλυτικές οδηγίες δίνονται στο forma.gov.gr.

Πώς εκδίδεται το έντυπο βεβαίωσης κίνησης;

Για πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο:

Για μεμονωμένες μετακινήσεις μαθητών/τριών απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο:

Τι συμβαίνει με όσους έρχονται στη χώρα

Επίσης ανακοίνωσε πως όσοι εισέρχονται στη χώρα από τη Δευτέρα, θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ PCR υποχρεωτικά. Επίσης, όπως είπε ο κ. Χαραδλιάς, δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μεταξύ νομών.

Ποιοι αγώνες θα γίνονται

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε πως «επιτρέπεται η ατομική άθληση σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους και αθλητικές εγκαταστάσεις μέχρι τρία άτομα, με έναν εξ αυτών να είναι ο προπονητής. Επιτρέπεται επίσης η διεξαγωγή αγώνων μόνο της Super League και της Basket League, και ευρωπαϊκών αγώνων του Champions League, του Europa League, της EuroLeague και του Basketball Champions League».

Περισσότερα σε Ειδήσεις