Νίκος Χαρδαλιάς: «Ασπίδα της χώρας η Πολιτική Προστασία, με τους δήμους στο πλευρό της»

Στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας αναφέρεται στην αποκλειστική συνέντευξη στην «kedenews» ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Στην ίδια συνέντευξη μιλάει, μεταξύ άλλων, για τη φυσιογνωμία και τους στόχους της Πολιτικής Προστασίας ως Υπηρεσίας, καθώς και για την προσήλωση της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων.Συνέντευξη στον Διονύση Γκουτζουρή

Κύριε Χαρδαλιά, είστε επικεφαλής σε μια επιχειρησιακή ομάδα που ηγείται στην πραγματικότητα της αμυντικής γραμμής της Ελλάδας απέναντι στον κορονοϊό. Φανταζόσασταν ποτέ πως θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε κάτι τέτοιο στην πολιτική σας θητεία;

Κανείς δεν φανταζόταν ότι θα ερχόμασταν όλοι μας αντιμέτωποι με μια παγκόσμια πανδημία. Η δουλειά μας, όμως, στην Πολιτική Προστασία είναι να αντιμετωπίζουμε με αποτελεσματικότητα κάθε κίνδυνο, κάθε πρόκληση. Κι αυτό κάναμε και σε αυτή την περίπτωση. Ανταποκριθήκαμε άμεσα, μοχθήσαμε νυχθημερόν, κατορθώσαμε ως κρατικός μηχανισμός να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία, να αναπτύξουμε ένα από τα καλύτερα συστήματα παγκοσμίως για την κατά το δυνατόν θωράκιση της χώρας έναντι του ιού και φυσικά, συνεχίζουμε την προσπάθεια.

Είναι μια κρίση που απαιτεί συνεργασία επιστημονικής, πολιτικής και αυτοδιοικητικής ηγεσίας, καθώς και παγκόσμια παρακολούθηση των γεγονότων. Έχει η ελληνική κυβέρνηση τα πολεμοφόδια για να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον Covid-19 ή και οποιαδήποτε άλλη μελλοντική απειλή;

Από την πρώτη στιγμή που οι ειδικοί μας, οι επιστήμονές μας, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, ξεκινήσαμε να επεξεργαζόμαστε ένα εντελώς νέο σύστημα διαχείρισης της απειλής που βλέπαμε να έρχεται. Με εξαντλητική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και των στενών επαφών τους, από την αρχή της κρίσης έχουμε ιχνηλατήσει πάνω από 14.000 κρούσματα και περισσότερες από 30.000 υψηλού κινδύνου επαφές. Με το σύστημα ΕVA, το οποίο δημιουργήσαμε εκ του μηδενός, υπό την καθοδήγηση και με προσωπικό μόχθο ενός εξαίρετου επιστήμονα, του κ. Κίμωνα Δρακόπουλου και της ομάδας του, καθώς και με αυταπάρνηση όλων των στελεχών μας.

Μέσω του ΕVA έχουμε επεξεργαστεί από την 1η Ιουλίου πάνω από 4 εκατομμύρια φόρμες PLF και έχουμε ελέγξει έναν προς έναν τους QR κωδικούς όλων των εισερχομένων στη χώρα σε όλα τα αεροδρόμια, συντονίζοντας τις δειγματοληψίες και ολοκληρώνοντας την αποστολή εκατοντάδων χιλιάδων δειγμάτων καθημερινά.

Αποδείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Οι επιστήμονές μας είναι εδώ και μας στηρίζουν, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι δίπλα μας σε κάθε βήμα. Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να εξάρω την άψογη συνεργασία που έχουμε με την ΚΕΔΕ και τον πρόεδρό της, τον κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, αλλά και με όλους τους περιφερειάρχες και δημάρχους της χώρας. Γιατί η πανδημία, όπως και κάθε απειλή, κάθε καταστροφή, φυσική ή άλλη, μόνο συλλογικά αντιμετωπίζεται, μόνο με κοινή προσπάθεια.

Τι έχει κάνει σωστά μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση; Πάρθηκαν κάποιες λανθασμένες αποφάσεις;

Η χώρα μας αποτελεί παράδειγμα παγκοσμίως ως προς τη διαχείριση του κορονοϊού. Βρισκόμαστε σε πολύ καλή κατάσταση σε σχέση με πάρα πολλές άλλες χώρες, και μάλιστα χώρες μεγαλύτερες, με περισσότερους πόσους και δυνατότητες από εμάς. Αυτό, προφανώς, δεν έγινε τυχαία. Και σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι πλέον εξάγουμε τεχνογνωσία σε άλλα κράτη σε σχέση λ.χ. με το σύστημα ελέγχων που εφαρμόσαμε για τις αφίξεις στα αεροδρόμια της χώρας μας.

Καθοριστικός παράγοντας σε αυτή την επιτυχημένη διαχείριση ήταν η απόλυτη αποφασιστικότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετώπισε εξαρχής την απειλή της πανδημίας, η χάραξη μιας συγκεκριμένης στρατηγικής, η στενή συνεργασία με το επιστημονικό μας προσωπικό, με τους εμπειρογνώμονες και τους λοιμωξιολόγους μας, η προσήλωσή μας στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας με κάθε μέσο, με κάθε σύστημα που είχαμε στη διάθεσή μας ή ακόμα που επινοήσαμε και αναπτύξαμε ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό. Σε επίπεδο καθημερινής διαχείρισης, μικρές αρρυθμίες είναι φυσικό να υπάρχουν.

Πολλώ δε μάλλον όταν από την αρχή κινηθήκαμε σε αχαρτογράφητα νερά απέναντι σε έναν «αόρατο εχθρό». Βρισκόμαστε σε μια διαρκή προσπάθεια βελτίωσης όλων των συστημάτων, όλων των εργαλείων μας. Η μεγάλη εικόνα παραμένει και αυτή είναι η αποφασιστικότητά μας να βγούμε νικητές στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό.

Η οικονομική τόνωση του Τύπου προκειμένου να μεταδοθεί το «μήνυμα ασφάλειας» σε όλη τη χώρα, λοιδορήθηκε! Θα μπορούσε μέρος του ποσού να αξιοποιηθεί διαφορετικά, σε επίπεδο προσλήψεων ή απαραίτητων υλικών; Σε γενικές γραμμές η Πολιτεία έχει σταθεί αρωγός στις κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο;

Από την πρώτη ημέρα η κυβέρνηση απέδειξε ότι στέκεται δίπλα σε όλους όσοι πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας. Για κάθε μέτρο που λαμβάνεται, για κάθε επίπτωση της πανδημίας στην οικονομική ζωή του τόπου, εξετάζονται και υλοποιούνται τρόποι ελάφρυνσης του βάρους που αναγκάζονται να φέρουν οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις. Και έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες κινήσεις σε επίπεδο προσλήψεων για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, την προμήθεια υγειονομικού υλικού κ.λπ., έτσι ώστε να είναι η χώρα απόλυτα θωρακισμένη. Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι αδιαπραγμάτευτη και η κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει με τις ενέργειές της ότι δεν πρόκειται να φεισθεί κόπων ή πόρων για να την προστατεύσει.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα διαμορφώνεται κάθε μέρα ανάλογα με τα τοπικά και τα παγκόσμια κρούσματα. Τι σας προβληματίζει περισσότερο; Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που μελετάτε κατά την καθημερινή σας ενημέρωση;

Στην Πολιτική Προστασία η ροή της πληροφορίας δεν σταματά ποτέ. Είμαστε νυχθημερόν σε επικοινωνία με τους συνεργάτες μας, ενημερώνομαι σε πραγματικό χρόνο για κάθε εξέλιξη που αφορά στην πανδημία. Και η καθημερινή αγωνία όλων μας όσοι μοχθούμε καθημερινά στην Πολιτική Προστασία είναι μία: να διατηρήσουμε την πανδημία υπό έλεγχο. Αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα, και με αυτή την έγνοια επαναλαμβάνουμε πόσο σημαντική είναι η πιστή, απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων.

Η Πολιτική Προστασία είναι μια υπηρεσία που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την αύξηση των φυσικών καταστροφών στη χώρα μας λόγω της κλιματικής αλλαγής; Μιλάμε για καταστροφές που συμβαίνουν σε μικροκλίμακα, αλλά έχουν τρομερή και συχνά ανεξέλεγκτη ορμή.

Αντιμετωπίζουμε, πράγματι, τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Και όλα τα συστήματα, τα πρωτόκολλα και οι διαδικασίες για τη διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας του πολίτη από φυσικές καταστροφές, αλλά και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, δοκιμάζονται παγκοσμίως. Εδώ και έναν χρόνο, λοιπόν, έχουμε προχωρήσει σε ολική αναμόρφωση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς και του πυροσβεστικού σώματος.

Και μέσα στην επόμενη τριετία σκοπεύουμε να παραδώσουμε πλήρως λειτουργικό το πρόγραμμα «Ασπίδα», ένα εκ βάθρων αναδιαρθρωμένο σύστημα πολιτικής προστασίας.

Δημιουργούμε μια σύγχρονη, καθετοποιημένη δομή, τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, στο πλαίσιο του οποίου η κατανομή αρμοδιοτήτων είναι πλέον απολύτως ξεκάθαρη. Κάθε μέρος του μηχανισμού γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και σε ποιον χρόνο, ώστε να επιλυθούν χρόνια προβλήματα αλληλοεπικαλύψεων και διάχυσης της ευθύνης.

Με ένα Εθνικό, 13 Περιφερειακά και 64 Τοπικά Επιχειρησιακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας, με τη συνεργασία των περιφερειών, των δήμων, ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού, αλλά και της επιστημονικής κοινότητας, αναβαθμίζουμε τα τεχνολογικά μας εργαλεία, ενισχύουμε τις δυνάμεις άμεσης απόκρισης, αποκτούμε νέα μέσα και στελεχώνουμε τις υπηρεσίες μας με εξειδικευμένο προσωπικό από όλο το Δημόσιο, τα Σώματα Ασφαλείας, την επιστημονική κοινότητα.

Προχωρούμε βήμα-βήμα στη θωράκιση της χώρας και έχουμε κατορθώσει μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα. Θα αναφέρω μόνο ότι φέτος, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη αντιπυρική περίοδο, αντιμετωπίσαμε 4.151 πυρκαγιές, αύξηση 57,95% σε σχέση με το 2018. Και κατορθώσαμε να έχουμε μείωση 22,6% ως προς την απώλεια στρεμμάτων δασικής έκτασης.

Αλλά και στην περίπτωση του «Ιανού», που πραγματικά δοκίμασε τις αντοχές του μηχανισμού, πραγματοποιήσαμε 946 απεγκλωβισμούς και διασώσεις και μάλιστα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Το ίδιο και στην Εύβοια, όπου έγιναν 97 διασώσεις και απεγκλωβισμοί, οι περισσότεροι μάλιστα από αέρος. Η Πολιτική Προστασία στη χώρα μας αναβαθμίζεται, εκσυγχρονίζεται, γίνεται πιο αποτελεσματική. Βρίσκεται πλέον πραγματικά δίπλα στον πολίτη, έτοιμη να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση.

Κάθε κυβερνητική απόφαση γύρω από την προστασία από τον Covid-19 κριτικάρεται είτε από τους επιχειρηματίες της εστίασης, είτε από τους εκπαιδευτικούς, είτε από το ιατρικό ή το νοσηλευτικό προσωπικό. Κρατούνται ισορροπίες προς το κάθε κοινωνικό υποσύνολο της ελληνικής επικράτειας και κατά πόσον αυτό είναι δυνατό;

Η πανδημία αποτελεί μια πρωτοφανή δοκιμασία για όλους μας και η κοινή μας προσπάθεια να την αντιμετωπίσουμε υπερβαίνει επιμέρους δυσαρέσκειες ή αντιδράσεις, οι οποίες πολλές φορές είναι απολύτως κατανοητές και εύλογες. Είναι δεδομένο, όπως προείπα, πως η κυβέρνηση κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ανακουφίσει όσους πλήττονται ιδιαίτερα από τις συνέπειές της.

Όπως επίσης είναι δεδομένο ότι μόνο όλοι μαζί θα μπορέσουμε να βγούμε νικητές από αυτή τη μάχη. Κι αυτό το γνωρίζει και το αποδεικνύει καθημερινά με τη στάση της η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού, που με αξιοθαύμαστη υπομονή τηρεί τα μέτρα - όλοι εμείς στην Πολιτική Προστασία είμαστε ευγνώμονες για αυτή την επιμονή, την προσήλωση στην τήρηση των μέτρων.

Περισσότερα σε Ειδήσεις