Τα επόμενα βήματα για σταδιακή άρση των μέτρων - Τα σενάρια για εστίαση και σχολεία

Κρίσιμη είναι αυτή η εβδομάδα για τις τελικές αποφάσεις περαιτέρω άρσης των μέτρων όσον αφορά ειδικά την εστίαση και τα σχολεία

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου και η μετέπειτα επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα κρίνει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για την σταδιακή άρση των μέτρων και το ολικό άνοιγμα των σχολείων και της εστίασης. Ενώ σύμφωνα με τι τελευταίες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας στην χώρα όπου το ιικό φορτίο στην χώρα δείχνει να υποχωρεί, οι λοιμωξιολόγοι θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις στο τέλος της εβδομάδας αφού δουν συνολικά τις επιπτώσεις από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Τα σενάρια για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία να έχουν κάνει ήδη το πρώτο βήμα, τα στοιχεία δεν δείχνουν κάποια επιδημιολογική επιβάρυνση καθώς όπως δήλωσε η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευγγέλλου:

«Αισιόδοξα είναι και τα αποτελέσματα που έχουμε στη διάθεσή μας από τον εθελοντικό έλεγχο των εκπαιδευτικών, όπου είχαμε μόλις 7 κρούσματα επί συνόλου περίπου 5.000 τεστ δηλαδή ένα ποσοστό θετικότητας, ένα δείκτη θετικότητας στους εκπαιδευτικούς μας, που ήταν μόλις 0,14%. Η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των βρεφονηπιακών Σταθμών, των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων, πήγε εξαιρετικά καλά και σύμφωνα με τα στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας χρειάστηκε να κλείσουν μόλις 3 στα 10.000 τμήματα σε όλη την επικράτεια».

Τα σενάρια ωστόσο για το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πόσο μάλλον της Γ' Λυκείου, δείχνουν να απομακρύνονται και για αυτή την εβδομάδα. Όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, οι ειδικοί θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν την καλή επιδημιολογική πορεία της χώρας ενώ συμπλήρωσε πως «μέχρι στιγμής έχουμε ανοίξει τα σχολεία και μόλις κάναμε ένα γενναίο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Γι΄αυτό πρέπει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να ανοίξουμε με ασφάλεια τις υπόλοιπες βαθμίδες των σχολείων».

Το άνοιγμα της εστίασης

Το τελευταίο ίσως και... καλό άνοιγμα που αναμένεται γίνει στην χώρα μετά την απόλυτη σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στην χώρα, θα είναι το άνοιγμα της εστίασης. Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό κλάδο της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας που κλείνει πρώτο αλλά και ανοίγει τελευταίο. Εάν ωστόσο, συνεχιστεί ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων στην χώρα θα ήταν πιθανό το άνοιγμα της εστίασης από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Σε περίπτωση που γίνει αυτό πρώτα θα ξεκινήσει με τη χρήση των εξωτερικών χώρων για αυτό όπως είχε δηλώσει και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, «όταν θα ανοίξουμε την εστίαση, θα ανοίξουμε από τους εξωτερικούς χώρους, υπάρχει επιδότηση για θερμαντικά σώματα. Απέχουμε ακόμα από το άνοιγμα της εστίασης, δεν είμαστε κοντά».

Περισσότερα σε Ειδήσεις